NOVUM Warszawa
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja byłam dzisiaj w Novum na pierwszym podglądzie -6dc. W tym tygodniu nie ma Dr Łukasiewicz więc trafiłam do Dr Starosławskiej, ogólnie wywarła na mnie pozytywne wrażenie. Tylko, że mnie załamała... moje pęcherzyki sa za małe jak na6dc, mają od 4-8mm W I stymulacji bardzo ładnie zareagowałam na ten sam zestaw leków, a teraz klapa👱♀️ 40lat
Cienkie endometrium
Mięśniak ( w niczym nie przeszkadza?)
PAI1- hetero, MTHR- hetero
KIR bx
👦38 lat
Azoospermia ( pojedyncze plemniki w nasieniu)
Maj 2021- I wizyta w klinice NOVUM
Lipiec 2021 -biopsja - pojedyncze plemniki
Wrzesień 2021- 1IVF - punkcja- 12 oocytów, 8 komórek dojrzałych, tylko 2 zapłodnione, dwudniowe ❄❄ cl.8b i cl.5c
Podanie ❄ cl.8b - beta < 0.8
30.12.2021- kriotransfer ( po rozmrożeniu cl.5c mamy cl.7c) -beta < 0,5
sierpień 2022 - mamy jeden 3dniowy zarodek 8A- beta <0,5
Styczeń 2023 - zmiana kliniki INVIMED POZNAŃ
luty 2023 rozpoczęcie stymulacji- decyzja o dawcy
Marzec 2023 ❄️3AB z 5 doby i ❄️4BB z 6 doby
25.04.23r. - transfer 2 ❄️❄️ 3AB i 4BB➡️ beta <0,5😭😭😭
Decyzja o AZ - transfer sierpień 2023- 4BB z 6doby- nieudany😭
AZ Czechy Reprofit Ostrava
11.07.24r.-transfer 6AA
11dpt. Beta <0,5 -
nick nieaktualnyAnka84 wrote:Ja byłam dzisiaj w Novum na pierwszym podglądzie -6dc. W tym tygodniu nie ma Dr Łukasiewicz więc trafiłam do Dr Starosławskiej, ogólnie wywarła na mnie pozytywne wrażenie. Tylko, że mnie załamała... moje pęcherzyki sa za małe jak na6dc, mają od 4-8mm W I stymulacji bardzo ładnie zareagowałam na ten sam zestaw leków, a teraz klapa
To dopiero początek i pęcherzyki mogą jeszcze ładnie odbić.
Ale jak najbardziej rozumiem stres. Trzymam kciuki.🍀✊
Trzymaj się! 😊Anka84 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLetks wrote:Kiedy testujesz?
Letks, jednak czekam do piątku (10 dpt po transferze 3-dniowego zarodka). Chociaż przyznam, że ciężko wytrzymać to oczekiwanie, tym bardziej, że w poniedziałek dowiedziałam się, że z 5 pozostałych zapłodnionych zarodków do stadium blastocysty dotrwał tylko jeden. I totalnie podziwiam wszystkie Was, które macie za sobą kilka procedur i jeszcze więcej transferów. Jak słyszę dźwięk przypomnienia o kolejnej dawce progesteronu to mam ochotę wyjść i nie wrócić. -
Mnika wrote:Tak jutro mam u niej i chyba w czwartek dzis co mowila o punkcji w poniedziałek ale mam kilka dominujących pęcherzyków po 15-17 mm i dużo małych, właśnie siedzę w hotelu i myślę co dalej
Ja pod koniec stymulacji też miałam kilka dominujących pęcherzyków, a reszta to drobnica. W dniu punkcji pobrali 12 pęcherzyków, 10 było dojrzałych, zapłodniły się wszystkie, do blastocysty dotrwało 6. Miałam transfer odroczony, bo było duże ryzyko hiperki.
Do dr. Kaczyńskiej chodziłam na monitoring cyklu, także nie wiem, jak wyglada tu kwestia stymulacji ale wydaje mi się, że dr. wie co robi.
-
Zielone.Slonce wrote:U mnie w 6dc nawet nie mierzyli, bo takie maleństwa były. Finalnie 15 oocytow. 😊
To dopiero początek i pęcherzyki mogą jeszcze ładnie odbić.
Ale jak najbardziej rozumiem stres. Trzymam kciuki.🍀✊
Trzymaj się! 😊
Pewnie nie wpadłabym na to, że one są za małe, ale sama Pani Doktor stwierdziła, że ją to wkurzyło, są za małe, więc tym się nakręciłam Mówisz, że jest szansa?👱♀️ 40lat
Cienkie endometrium
KIR bx
👦38 lat
Wrzesień 2021- 1IVF - punkcja- 12 oocytów, 8 komórek dojrzałych, tylko 2 zapłodnione, dwudniowe ❄❄ cl.8b i cl.5c
11.07.24r.-transfer 6AA
11dpt. Beta <0,5 -
Anka84 wrote:Pewnie nie wpadłabym na to, że one są za małe, ale sama Pani Doktor stwierdziła, że ją to wkurzyło, są za małe, więc tym się nakręciłam Mówisz, że jest szansa?
Nie martw się na zapas, u mnie nie było wielkich szans a mam dwójke. Wręcz proponował przy kolejnym dawczynie komórki, bo moje za słabe, a słabe się nie okazały.
Kazda z Nas jest inna, każda ma inna historie. Łączy Nas to, ze walczymy do upadłego. Kibicuje Wam wszystkim z całego serca!Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2022, 07:19
Anka84, ida lubią tę wiadomość
Letka -
Letks wrote:Tak jak wcześniej pisałam, u mnie nie rosły a jak już to bardzo powoli. Lewandowski pow ze on nie daje dużych szans ale dołożył leków, przedłużył stymulacje i miałam 8 komórek z czego 7 dojrzałych. Zaplodnily się wszystkie ale jak widać z tych 7 będzie tylko mój syn bo dziś właśnie rozmrozili 2 ostatnie, są słabe wiec wątpię żeby transfer się odbył. Lekarz sugerowal, ze nie zajdę, ja powiedziałam, ze zajdę. Córkę, z tego co pamietam, miałam 3 dojrzałe i 2 się zapłodnily i 2 podali. Wszystko z drugiej doby. Niestety, ale zarodki w dużej mierze nie dotrwają do blastocysty. Ja wyłam jak dostałam 1 bo byłam pewna ze nie zjadę, nie wiem takie przeświadczenie, ze z dwoma większa szansa i ze z córką zaszłam w ten sposób, to inaczej nie może być. 8 dpt beta wynosiła 11.2.
Nie martw się na zapas, u mnie nie było wielkich szans a mam dwójke. Wręcz proponował przy kolejnym dawczynie komórki, bo moje za słabe, a słabe się nie okazały.
Kazda z Nas jest inna, każda ma inna historie. Łączy Nas to, ze walczymy do upadłego. Kibicuje Wam wszystkim z całego serca!
Super, dajesz nadzieję👱♀️ 40lat
Cienkie endometrium
KIR bx
👦38 lat
11.07.24r.-transfer 6AA
11dpt. Beta <0,5 -
Letks wrote:Dziewczyny, jak hodowali do blastocysty to dzwonili wcześniej, ze np 1 z 2 zarodkow upadł czy czekali do ostatniego momentu?
Do mnie dzwonili 1 dzień po punkcji i informowali ile komórek zapłodniło się. Kolejny telefon miałam już po wyhodowaniu blastocyst, także w trakcie tych kilku dni nikt do mnie nie dzwonił i nie informował o tym, że któryś z zarodków padł. -
nick nieaktualnyU mnie podobnie, hodowle zakończyli w sobotę wieczorem i zadzwonili w poniedziałek.
Czy myślicie, że jest szansa, że zarodek, który nie dotrwał do blastocysty w laboratorium, dałby sobie radę w macicy? Czytam różne opinie i w sumie nie wiem czy lepszym rozwiązaniem jest hodowla do piątej czy mrożenie 3 dniowych zarodków. -
Myślę, że jest to bardzo indywidualne sprawa, co najbardziej widać właśnie tu, na forum. Generalnie jest tak, że jeśli jest to Twoja pierwsza procedura to zazwyczaj zarodek hodowany jest do 3 doby. Dopiero w kolejnych procedurach zarodki hodowane do 5-6 doby, ale nie jest to regułą. Część lekarzy uważa, że zarodek hodowany do 3 doby, będzie miał lepsze warunki do rozwoju w macicy niż w laboratorium, ale trzeba mieć też na uwadze, że dość często zarodki zatrzymują swój rozwój po 3 dobie i nie rozwijają się do stadium blastocysty. Jeśli tak jest to można podejrzewać, że przyczyną braku dalszego rozwoju jest czynnik męski. Tak jak dla mnie, hodowanie zarodków do stadium blastocysty, to poniekąd selekcja zarodków, ponieważ przetrwają te najlepiej rokujące, co nie znaczy że rozwinie się z nich ciąża. Jest tez dużo przypadków, że z 2-dniowych zarodków rodzą się dzieciaczki, także według mnie, nie można powiedzieć, że któraś z tych opcji jest lepsza lub gorsza.
ida lubi tę wiadomość
-
Sarenka150 wrote:Myślę, że jest to bardzo indywidualne sprawa, co najbardziej widać właśnie tu, na forum. Generalnie jest tak, że jeśli jest to Twoja pierwsza procedura to zazwyczaj zarodek hodowany jest do 3 doby. Dopiero w kolejnych procedurach zarodki hodowane do 5-6 doby, ale nie jest to regułą. Część lekarzy uważa, że zarodek hodowany do 3 doby, będzie miał lepsze warunki do rozwoju w macicy niż w laboratorium, ale trzeba mieć też na uwadze, że dość często zarodki zatrzymują swój rozwój po 3 dobie i nie rozwijają się do stadium blastocysty. Jeśli tak jest to można podejrzewać, że przyczyną braku dalszego rozwoju jest czynnik męski. Tak jak dla mnie, hodowanie zarodków do stadium blastocysty, to poniekąd selekcja zarodków, ponieważ przetrwają te najlepiej rokujące, co nie znaczy że rozwinie się z nich ciąża. Jest tez dużo przypadków, że z 2-dniowych zarodków rodzą się dzieciaczki, także według mnie, nie można powiedzieć, że któraś z tych opcji jest lepsza lub gorsza.
Sarenka150 lubi tę wiadomość
Letka -
Mnika wrote:Ja po wizycie w sobote punkcja , ale bez szału na 10 dc jest 3 pęcherzyki kolo 19 mm i 3 10-12 mm i kupe drobnych wszystko zaczynam widzieć w czarnych barwach
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2022, 15:49
Letka -
Mnika wrote:Ja po wizycie w sobote punkcja , ale bez szału na 10 dc jest 3 pęcherzyki kolo 19 mm i 3 10-12 mm i kupe drobnych wszystko zaczynam widzieć w czarnych barwach
A dlaczego w takim razie robią punkcję w 12dc? Ja miałam w 14dc. U kogo jesteś?👱♀️ 40lat
Cienkie endometrium
KIR bx
👦38 lat
11.07.24r.-transfer 6AA
11dpt. Beta <0,5