PCO - zespół policystycznych jajników
-
WIADOMOŚĆ
-
Magda - mbc dzięki za informacje i lekarzy z Wrocławia. Ja chodzę stałe do reumatolog, patologa ciąży, gie kolosa no i teraz endokrynolog-ginekologa. Plan na zespół antyfosfolipidowy mamy, ale niestety najprawdopodobniej przez PCOS nie udaje się zajść31lat
1. poronienie - 8 tc
2. poronienie - 9 tc
# zespół antyfosfolipidowy, toczeń układowy:
- ANA 1:1280 - przeciwciała przeciwmitochondrialne
- dsDNA 1:160
- antykoagulant toczniowy ++
# PCOS
Leki na:
-toczeń/zespół antyfosfolipidowy:
Encorton 25 mg, Plaquenil 200 mg, Acard 75 mg
w ew. ciąży Clexane 40 mg
-PCOS:
Duphaston 2*1
-dodatkowe:
wit. D3, Omega 3-6, magnez + B6, Femibion 0(1) -
chej dziewczyny. mam 38 lat I 4 dzieci dzis odebralam wyniki z krwi jest tam adnotacja Cos na temat policystycznych jajnikow. Rok temu mialam usg organow wewnetrznych przez powloke brzuszna tak ze jajnikow w kierunku torbieli I cysty. tak ze mysle ze wtedy bym cos mi powiedzieli. ostatni raz w ciazy bylam 4 lata temu. zajelo mi staranie sie 4 cykle. wkleje zdjecie wynikow moze wy bedziecie w stanie cos powiedziec na ten temat https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ab7fe3283e07.jpg[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
Magda-mbc wiem, że czasami kobiety mają zespół antyfosfolipidowy pomimo braku przeciwciał w krwi "normlanie". Jedynie w trakcie ciąży dochodzi u nich do "ataka". Ja akurat miałam te szczęście czy też jego brak, że mam normalnie te przeciwciała na codzień. Celowo napisałam, że na "szczęście" ponieważ przynajmniej dostaję leki, a nie jak w przypadku innych kobiet po 3 poronieniach ... ;(31lat
1. poronienie - 8 tc
2. poronienie - 9 tc
# PCOS
Leki na:
-PCOS:
Duphaston 2*1
-dodatkowe:
Hej Jeśli pozwolicie to dołączę tu do waszego wątku Też mam PCOS zdiagnozowane jakieś 10 lat temu, leczono mnie tabletkami anty, teraz od roku staram się o dziecko, ale najprawdopodobniej w ogóle nie mam owulacji, mam długie cykle, nieregularne, brak skoków temperatury.Córeczka 08.2019 ❤️
Synek 10.2022 💙 -
nick nieaktualnyOleczka94 wrote:czy zanim zaczne szprycowac sie np. Clo, to powinnismy zbadac nasienie meza?
Abilify05 lubi tę wiadomość
-
AgnieszkaH wrote:Zawsze warto także badać partnera przed stymulacją owulacji. Poza tym nie martw się. Jeśli zaopiekuje się Tobą dobry lekarz to mając "tylko" PCO bez dodatkowych chorób uniemożliwiających ciąże to poradzi sobie znakomicie i szybko zajdziesz. Mojej koleżance udało się po 4 miesiącach leczenia także trzymam kciuki:)10.09.2019 Marcel
-
Frida91 ja mam podobnie, miałam "jednorazową" owulację po odstawieniu anty, przy której zaszłam ale niestety się nie udało. Teraz chcę zacząć z ziołami Ojca Sroki III. Poczytaj tu na forum o tym, ponoć bardzo pomaga w owulacji
Oleczka94 już nie raz czytałam, że właśnie w UK jest jakiś problem z leczeniem oraz utrzymywaniem na lekach ciąży do 3 mc ... Cóż niby taki cywilizowany kraj, ale widocznie nie zależy im na ilości narodzin ...31lat
1. poronienie - 8 tc
2. poronienie - 9 tc
# PCOS
Leki na:
-PCOS:
Duphaston 2*1
-dodatkowe:
Karolina_Karola wrote:Frida91 ja mam podobnie, miałam "jednorazową" owulację po odstawieniu anty, przy której zaszłam ale niestety się nie udało. Teraz chcę zacząć z ziołami Ojca Sroki III. Poczytaj tu na forum o tym, ponoć bardzo pomaga w owulacji
Oleczka94 już nie raz czytałam, że właśnie w UK jest jakiś problem z leczeniem oraz utrzymywaniem na lekach ciąży do 3 mc ... Cóż niby taki cywilizowany kraj, ale widocznie nie zależy im na ilości narodzin ...10.09.2019 Marcel -
Oleczka94 niestety strasznie to przykre, że tak podchodzą tam u Was w UK do tych spraw... Chyba najlepiej jakbyś przyjechała do Polski na jakiś nawet krótki okres, porobić badania i na wizyty... Na pewno warto :*31lat
1. poronienie - 8 tc
2. poronienie - 9 tc
# PCOS
Leki na:
-PCOS:
Duphaston 2*1
-dodatkowe:
Karolina_Karola wrote:Oleczka94 niestety strasznie to przykre, że tak podchodzą tam u Was w UK do tych spraw... Chyba najlepiej jakbyś przyjechała do Polski na jakiś nawet krótki okres, porobić badania i na wizyty... Na pewno warto :*
10.09.2019 Marcel -
To trzymam kciuki i jeśli będę mogła jakoś pomóc to służę!31lat
1. poronienie - 8 tc
2. poronienie - 9 tc
# PCOS
Leki na:
-PCOS:
Duphaston 2*1
-dodatkowe:
Przegladajac moje usg jajnikow poprostu oslupialam. Lewe zdjecie z marca 18dc cykl 30dniowy drugi po odlozeniu tabletek. Prawe zdjecie 19dc cykl trwa do teraz. Czy wy tez widzicie ze na lewym zdjeciu widnieje wielopecherzykowy jajnik?! Nikt mi nic o tym nawet nie wpomnial! Teraz juz wiem ze mam prawdopodobnie pcos ale kurde....
https://naforum.zapodaj.net/4e325492a595.jpg.html
Wiecie moze jak obliczyc objetosc jajnika majac tylko dwa wymiary podane w cm? Gdzies czytalam ze te dwa wymiary razy 0,8 ale czy to prawda?10.09.2019 Marcel -
Oleczka94 masz rację cysty są widoczne ...
Ja jak miałam ok 5 lat temu robione usg to też ginekolog powiedział, że mam PCOS jednak moja lekarz prowadząca stwierdziła, że nie "wyglądam" jak kobieta z PCOS (jestem szczupła, nie mam problemów z cerą i owłosieniem) więc nie ma o czym mówić. Teraz po odłożeniu tabletek, poronieniu i już 71 dc nagle diagnoza, że jednak zawsze miałam PCOS
PS: Na innym wątku nikt mi nie odpowiedział, a chciałabym wiedzieć czy któraś z Was pije zioła Ojca Sroki na owulację i podpowie mi czy mogę zacząć już je pić? Okres wg temperatury i dni po owulacji powinnam już mieć kilka dni temu, ale niestety oprócz pracy jajników nic się nie zapowiada żeby @ mogła przyjść. Nie chcę kolejnych miesięcy tracić na "bezruchu", bo wizytę u endo-gin mam 15.10 i pewnie wtedy dopiero dostanę coś na wywołanie menstruacji31lat
1. poronienie - 8 tc
2. poronienie - 9 tc
# PCOS
Leki na:
-PCOS:
Duphaston 2*1
-dodatkowe:
wit. D3, Omega 3-6, magnez + B6, Femibion 0(1)