Forum Starając się z pomocą medyczną PCO - zespół policystycznych jajników
Odpowiedz

PCO - zespół policystycznych jajników

Oceń ten wątek:
  • zuve Znajoma
    Postów: 22 3

    Wysłany: 6 lutego 2018, 08:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie bez zmian jem glucophage XR 500 , od środy zaczynam dawkę 1000 . mam nadzieje że samopoczucie sie nie pogorszy. Powiem wam że metformina działa widze że spada mi obwód w talii. Za miesiąc idę na kontrolne wyniki testosteronu i PRL z obciażeniem (bo wynik bez obciażenia mialam w normie). Więc okaże się czy bede potrzebować bromka

    Mam nadzieje że testosteron i DHEAS bedzie nizsze...nie mialam do tej pory monitoringu owulacji (podejrzewam ze ich nie bylo przy takich wynikach) oby wrocily:(. Biore olej z wiesiołka do rzekomej owulki i witamine b6 caly cykl (na innym forum dziewczyny polecaja ), bo poprawia to jakość sluzu.

    Ano mięta zacna na PCO koleżanka która jest pielegniarka w danii polecila mi (piję do obrzydzenia XD x2 tj. na dzien i wieczorem) i radziła tez cynamon. Ale dostepne są tez herbatki na cukier w normie i tam w skladzie jest cynamon

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2018, 08:46

    PCO + insulinooporność
    glucophage XR 1x1500
    suplementacja: inofem, sioła ojca sroki nr 3, L-Arginina, NAC, Fertilcare
    DIETA /IG poniżej 55/
  • Lola_M Autorytet
    Postów: 661 217

    Wysłany: 6 lutego 2018, 11:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuve wrote:
    U mnie bez zmian jem glucophage XR 500 , od środy zaczynam dawkę 1000 . mam nadzieje że samopoczucie sie nie pogorszy. Powiem wam że metformina działa widze że spada mi obwód w talii. Za miesiąc idę na kontrolne wyniki testosteronu i PRL z obciażeniem (bo wynik bez obciażenia mialam w normie). Więc okaże się czy bede potrzebować bromka

    Mam nadzieje że testosteron i DHEAS bedzie nizsze...nie mialam do tej pory monitoringu owulacji (podejrzewam ze ich nie bylo przy takich wynikach) oby wrocily:(. Biore olej z wiesiołka do rzekomej owulki i witamine b6 caly cykl (na innym forum dziewczyny polecaja ), bo poprawia to jakość sluzu.

    Ano mięta zacna na PCO koleżanka która jest pielegniarka w danii polecila mi (piję do obrzydzenia XD x2 tj. na dzien i wieczorem) i radziła tez cynamon. Ale dostepne są tez herbatki na cukier w normie i tam w skladzie jest cynamon


    Powiem ci ze metformina dziala ja zgubilam przy niej niecale 4 kg chociaz wcale duzo nie wazylam. Ja miete tez pije ale nie stety nie daje rady pic 2xdziennie bo robi mi sie nie dobrze. Testosteron mi spadl. A jaki mialas wynik DHEAS bo ja tez go wczesniej badalam zeby wiedziec czy testo jest z nadnerczy czy jajnikow wyszlo z jajnikow i jakby nie patrzec to kamien z serca

    A wybierasz sie na monit

    Pcos
    f2wlp07whe3ye9wg.png
  • zuve Znajoma
    Postów: 22 3

    Wysłany: 7 lutego 2018, 09:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie pamietam jednostek bo jestem w pracy, ale testosteron mialam cos ok 73 a DHEAS 400, przedziałów tez nie pamietam wroce do domu to napisze

    Ale endokrynolog nic na razie nie powiedział skad ten problem , zobaczymy co powie po świetach i jak wyjda wyniki.

    Lola, z checia się wybiore - zmieniam ginekologa obecnie i 12 lutego mam wizyte mam nadzieje ze bedzie bardziej kompetentny

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2018, 09:19

    PCO + insulinooporność
    glucophage XR 1x1500
    suplementacja: inofem, sioła ojca sroki nr 3, L-Arginina, NAC, Fertilcare
    DIETA /IG poniżej 55/
  • zuve Znajoma
    Postów: 22 3

    Wysłany: 7 lutego 2018, 09:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    "wyszlo z jajnikow i jakby nie patrzec to kamien z serca"

    Czym sie róznia te 2? z nadnerczy jest gorszy?

    PCO + insulinooporność
    glucophage XR 1x1500
    suplementacja: inofem, sioła ojca sroki nr 3, L-Arginina, NAC, Fertilcare
    DIETA /IG poniżej 55/
  • zuve Znajoma
    Postów: 22 3

    Wysłany: 7 lutego 2018, 09:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem insulinoopornosc wpływa tez na nadnercza wiec kontrolujac IO wpływamy na DHEA które jest wtedy w normie jesli dobrze to rozumiem

    PCO + insulinooporność
    glucophage XR 1x1500
    suplementacja: inofem, sioła ojca sroki nr 3, L-Arginina, NAC, Fertilcare
    DIETA /IG poniżej 55/
  • Lola_M Autorytet
    Postów: 661 217

    Wysłany: 7 lutego 2018, 11:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuve wrote:
    "wyszlo z jajnikow i jakby nie patrzec to kamien z serca"

    Czym sie róznia te 2? z nadnerczy jest gorszy?


    Z nadnerczy jest gorszy bo moga byc na nich guzy co nawet może byc rakiem

    Pcos
    f2wlp07whe3ye9wg.png
  • Lola_M Autorytet
    Postów: 661 217

    Wysłany: 7 lutego 2018, 11:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuve wrote:
    Z tego co wiem insulinoopornosc wpływa tez na nadnercza wiec kontrolujac IO wpływamy na DHEA które jest wtedy w normie jesli dobrze to rozumiem


    Lekko podwyższony przy pco napewno moze być. Bo to jest takie koło w górę testo to i za nim inne hormony

    Pcos
    f2wlp07whe3ye9wg.png
  • zuve Znajoma
    Postów: 22 3

    Wysłany: 7 lutego 2018, 12:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    z tego co pamietam az tak znacznie nie przekraczał normy ten DHEAS. Chciałabym juz marzec i wyniki badań zeby sprawdzic czy cos sie zmieniło. MArtwi mnie ten niski progesteron ale czytalam ze przy PCO czesto tak bywa bo nie ma owulacji i ciałka zoltego ktory ten progesteron produkuje;/ zobaczymy co powie mi w poniedziałek nowy ginekolog:((

    Czy przyczyną PCo moga byc tabletki anty? Skoro nimi się zalecza PCO u dziewczyn ktore nie chca byc w ciazy?

    PCO + insulinooporność
    glucophage XR 1x1500
    suplementacja: inofem, sioła ojca sroki nr 3, L-Arginina, NAC, Fertilcare
    DIETA /IG poniżej 55/
  • Lola_M Autorytet
    Postów: 661 217

    Wysłany: 7 lutego 2018, 14:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuve wrote:
    z tego co pamietam az tak znacznie nie przekraczał normy ten DHEAS. Chciałabym juz marzec i wyniki badań zeby sprawdzic czy cos sie zmieniło. MArtwi mnie ten niski progesteron ale czytalam ze przy PCO czesto tak bywa bo nie ma owulacji i ciałka zoltego ktory ten progesteron produkuje;/ zobaczymy co powie mi w poniedziałek nowy ginekolog:((

    Czy przyczyną PCo moga byc tabletki anty? Skoro nimi się zalecza PCO u dziewczyn ktore nie chca byc w ciazy?


    Tez je bralam ale objawy mialam juz przed. A tabletki anty pomagaja w leczeniu normuja hormony i masz regularne krwawienia

    Pcos
    f2wlp07whe3ye9wg.png
  • zuve Znajoma
    Postów: 22 3

    Wysłany: 13 lutego 2018, 12:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny jak u was?
    Ja juz po wizycie u innego ginekologa. Ten chociaz dał mi nadzieje i ustalił jakis plan działań. Skrócił okres starań z 1 roku do pol roku bezskutecznego. więc po upływie 6 mies (liczać od grudnia 2017) jeśli nie zajde w ciaże bedzie stymulowa /jeśli glucophage nie pomoże/

    Wyniki które mam robic dla endokrynologa (reakcja na metformine) tj. poziom testosteronu, DHEAS, PRL po obciażeniu, estradiol + dodatkowo progesteron mam wysłać do doktora mailowo od razu po otrzymaniu wyników.

    Podobno stan macicy i jajników nie jest zły. martwi mnie tylko endometrium 5mm.Ale może jest to skutek stosowania przez 2 lata antykoncepcji hormonalnej która rzuciłam dopiero na koniec IV 2017.

    PS. endometrium sie poprawiło miałam 3,2 ^_^

    Doktor kazał działac miniumum 3x w tyg :D

    pocieszył mnie, ze wazne ze miesiaczkuje a reszte mozna pobudzic lekami.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2018, 12:25

    PCO + insulinooporność
    glucophage XR 1x1500
    suplementacja: inofem, sioła ojca sroki nr 3, L-Arginina, NAC, Fertilcare
    DIETA /IG poniżej 55/
  • beciaczka Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 21 lutego 2018, 20:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś


    Wiadomość została wyedytowana przez moderatora forum z powodu łamania zasad regulaminu- reklama.

    Wiadomość wyedytowana przez moderatora forum: 4 marca 2018, 17:02

  • sMloda Znajoma
    Postów: 23 1

    Wysłany: 22 lipca 2018, 17:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mam do sprzedania testy owulacujne L-Check-1 Midstream 10 szt. 35zł (5szt.) Plus ktoszt wysyłki. Jakby ktoś był chętny zapraszam priv

  • wusia Koleżanka
    Postów: 95 12

    Wysłany: 7 września 2018, 09:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! Diagnoza dla mnie nowa. Ginekolog pokazał mi usg, nie wiem jak inni mogli to przeoczyć, tym bardziej, że wiele razy chodziłam z długimi, nieregularnymi okresami, owłosieniem. Każdy mnie zbywał, zapewniając, ze jest wszystko Ok.
    Cieszę się, że sama dociekałam, bo tak bo zmarnowałbym jeszcze więcej czasu.

    Zaczęłam oczywiście czytać i sie przeraziłam. Ze z pcos najlepiej miec dziecko do 25 rż, że może się nigdy nie udać. Jestem załamana.

    Napiszcie proszę, ile u Was trwało/trwa staranie. Jakie leczenie, jakie rady.
    Czy możliwe, że mam owulacje? Na usg było bardzo dużo tych pęcherzyków. Ja się głupia cieszyłam, ze antykoncepcję stosowałam może 1 rok w ciągu całego życia, a tu sie okazuje ze z pcos to wskazane.

    3 cs o I myszkę
    PCOS
    Długie nieregularne cykle, faza lutealna 12-14 dni.
    Tsh 0,895 norma 0,350-4,94
    Ft3 2,75 norma 1,71-3,71
    Fr4 1,04 norma 0,7-1,47
    Fsh 4,96 norma 3,03-8,08
    Lh 9,74 norma 1,8-11,78
    Estradiol 35 norma 21-251
    Prolaktyna 12,33 norma 1,2-29,93
    Testosteron robiłam rok temu- w normie
  • Oleczka94 Autorytet
    Postów: 2269 441

    Wysłany: 10 września 2018, 19:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wusia wrote:
    Dziewczyny! Diagnoza dla mnie nowa. Ginekolog pokazał mi usg, nie wiem jak inni mogli to przeoczyć, tym bardziej, że wiele razy chodziłam z długimi, nieregularnymi okresami, owłosieniem. Każdy mnie zbywał, zapewniając, ze jest wszystko Ok.
    Cieszę się, że sama dociekałam, bo tak bo zmarnowałbym jeszcze więcej czasu.

    Zaczęłam oczywiście czytać i sie przeraziłam. Ze z pcos najlepiej miec dziecko do 25 rż, że może się nigdy nie udać. Jestem załamana.

    Napiszcie proszę, ile u Was trwało/trwa staranie. Jakie leczenie, jakie rady.
    Czy możliwe, że mam owulacje? Na usg było bardzo dużo tych pęcherzyków. Ja się głupia cieszyłam, ze antykoncepcję stosowałam może 1 rok w ciągu całego życia, a tu sie okazuje ze z pcos to wskazane.
    Hej ja niedawno tez dowiedzialam sie ze mam pcos. Dostalam jakies leki i duphaston on 16-25dc. Mam bardzo dlugie cykle nawet po 40dni i naczytalam sie ze to moze blokowac owulacje, aczkolwiek moja gin twierdzi inaczej. Juz sama nie wiem co myslec. A tabletki bralam ok 7lat.

    10.09.2019 Marcel
  • Karolina_Karola Ekspertka
    Postów: 246 55

    Wysłany: 14 września 2018, 09:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam PCOS oraz zespół anty-fosfolipidowy oraz w ciągłym rozpoznaniu toczeń układowy, tabletki anty# brałam ok 9/10 lat. Po odstawieniu zaszłam w ciążę, którą poroniłam w 8 tygodniu. Moje cykle trwają od 43-61, przy czym teraz mam 61 dzień i ciągle nic. Po usg już wiem, że trochę na okres poczekam ...

    31lat
    1. poronienie - 8 tc
    2. poronienie - 9 tc

    # zespół antyfosfolipidowy, toczeń układowy:
    - ANA 1:1280 - przeciwciała przeciwmitochondrialne
    - dsDNA 1:160
    - antykoagulant toczniowy ++
    # PCOS

    Leki na:
    -toczeń/zespół antyfosfolipidowy:
    Encorton 25 mg, Plaquenil 200 mg, Acard 75 mg
    w ew. ciąży Clexane 40 mg
    -PCOS:
    Duphaston 2*1
    -dodatkowe:
    wit. D3, Omega 3-6, magnez + B6, Femibion 0(1)
  • Oleczka94 Autorytet
    Postów: 2269 441

    Wysłany: 14 września 2018, 10:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_Karola wrote:
    Ja mam PCOS oraz zespół anty-fosfolipidowy oraz w ciągłym rozpoznaniu toczeń układowy, tabletki anty# brałam ok 9/10 lat. Po odstawieniu zaszłam w ciążę, którą poroniłam w 8 tygodniu. Moje cykle trwają od 43-61, przy czym teraz mam 61 dzień i ciągle nic. Po usg już wiem, że trochę na okres poczekam ...
    Jejjju 61dc? Nie lepiej wywolac @ i przejsc na jakies leki? Dlugo sie starscie?

    10.09.2019 Marcel
  • Karolina_Karola Ekspertka
    Postów: 246 55

    Wysłany: 14 września 2018, 11:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginekolog powiedział, że mam udać się najpierw do endokrynologa-ginekologa, a termin mam za ok mc :( więc pewnie będę tyle czekać na miesiączkę.
    Staramy się od stycznia. Na przełomie grudnia/stycznia rzuciłam tabletki antykoncepcyjne i udało się za pierwszym razem... Niestety w 8 tygodniu poroniłam. Okazało się, że mam oprócz przeciwciał ANA i dsDNA (które mam od kilku lat) również antykoagulant toczniowy i problemy z czasem krzepnięcia krwi... Diagnoza - zespół antyfosfolipidowy. Staramy się więc od stycznia / 6 mc po poronieniu i nic... Byłam we wtorek u ginekolog z powodu braku miesiączki, pokazałam swój kalendarz, wzięła mnie na USG i okazało się że mam policystyczne jajniki (w sumie to od 5 lat, ale nie było tak "tragicznie" bo brałam tabletki anty# więc minimalizowały mi objawy i ilość cyst). Teraz jak to moja gin powiedziała - prawy jajnik ma ich o wiele za dużo, a z lewym jest tylko trochę lepiej...
    Martwię się bo nie dość, że będę mieć problemy z utrzymaniem ciąży, to zasugerowano mi że nie wiadomo czy uda się w ogóle zaciążyć :(

    Chcę iść gdzieś prywatnie, ale najpierw zrobię te badania u endokrynologa na NFZ, bo według mojej gin będzie ich sporo i za dużą ilość $. Potrzebuję jednak jakiś namiarów najlepiej na ginekologa, który zna się na autoimunologii najlepiej z Opola/Wrocławia/Katowic.

    31lat
    1. poronienie - 8 tc
    2. poronienie - 9 tc

    # zespół antyfosfolipidowy, toczeń układowy:
    - ANA 1:1280 - przeciwciała przeciwmitochondrialne
    - dsDNA 1:160
    - antykoagulant toczniowy ++
    # PCOS

    Leki na:
    -toczeń/zespół antyfosfolipidowy:
    Encorton 25 mg, Plaquenil 200 mg, Acard 75 mg
    w ew. ciąży Clexane 40 mg
    -PCOS:
    Duphaston 2*1
    -dodatkowe:
    wit. D3, Omega 3-6, magnez + B6, Femibion 0(1)
  • Oleczka94 Autorytet
    Postów: 2269 441

    Wysłany: 14 września 2018, 16:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_Karola wrote:
    Ginekolog powiedział, że mam udać się najpierw do endokrynologa-ginekologa, a termin mam za ok mc :( więc pewnie będę tyle czekać na miesiączkę.
    Staramy się od stycznia. Na przełomie grudnia/stycznia rzuciłam tabletki antykoncepcyjne i udało się za pierwszym razem... Niestety w 8 tygodniu poroniłam. Okazało się, że mam oprócz przeciwciał ANA i dsDNA (które mam od kilku lat) również antykoagulant toczniowy i problemy z czasem krzepnięcia krwi... Diagnoza - zespół antyfosfolipidowy. Staramy się więc od stycznia / 6 mc po poronieniu i nic... Byłam we wtorek u ginekolog z powodu braku miesiączki, pokazałam swój kalendarz, wzięła mnie na USG i okazało się że mam policystyczne jajniki (w sumie to od 5 lat, ale nie było tak "tragicznie" bo brałam tabletki anty# więc minimalizowały mi objawy i ilość cyst). Teraz jak to moja gin powiedziała - prawy jajnik ma ich o wiele za dużo, a z lewym jest tylko trochę lepiej...
    Martwię się bo nie dość, że będę mieć problemy z utrzymaniem ciąży, to zasugerowano mi że nie wiadomo czy uda się w ogóle zaciążyć :(

    Chcę iść gdzieś prywatnie, ale najpierw zrobię te badania u endokrynologa na NFZ, bo według mojej gin będzie ich sporo i za dużą ilość $. Potrzebuję jednak jakiś namiarów najlepiej na ginekologa, który zna się na autoimunologii najlepiej z Opola/Wrocławia/Katowic.
    Ja staram sie od lutego. Tez po anty. NarZie wyszlo mi pcos i oby typko tyle. Wiesz moze czy zanim zaczne szprycowac sie np. Clo, to powinnismy zbadac nasienie meza?

    10.09.2019 Marcel
  • Karolina_Karola Ekspertka
    Postów: 246 55

    Wysłany: 14 września 2018, 21:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka94 niestety nie wiem ... Bo u Nas to na pewno "wina" leży po mojej stronie, więc nikt nawet nie pytał o partnera :) Ale zapewne warto to zbadać ;)
    Czytałam wiele dobrych informacji o ciążach przy PCOS, także trzymam za Ciebie kciuki :*

    31lat
    1. poronienie - 8 tc
    2. poronienie - 9 tc

    # zespół antyfosfolipidowy, toczeń układowy:
    - ANA 1:1280 - przeciwciała przeciwmitochondrialne
    - dsDNA 1:160
    - antykoagulant toczniowy ++
    # PCOS

    Leki na:
    -toczeń/zespół antyfosfolipidowy:
    Encorton 25 mg, Plaquenil 200 mg, Acard 75 mg
    w ew. ciąży Clexane 40 mg
    -PCOS:
    Duphaston 2*1
    -dodatkowe:
    wit. D3, Omega 3-6, magnez + B6, Femibion 0(1)
  • Oleczka94 Autorytet
    Postów: 2269 441

    Wysłany: 15 września 2018, 14:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_Karola wrote:
    Oleczka94 niestety nie wiem ... Bo u Nas to na pewno "wina" leży po mojej stronie, więc nikt nawet nie pytał o partnera :) Ale zapewne warto to zbadać ;)
    Czytałam wiele dobrych informacji o ciążach przy PCOS, także trzymam za Ciebie kciuki :*
    Ja tez dlatego mam dobre mysli w tym kierunku. Niestety bedzie mi ciezej bo mieszkam w uk a tutaj troche inaczej dziala system :-(

    10.09.2019 Marcel
‹‹ 264 265 266 267 268 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Jak obliczyć dni płodne?

Czy starając się zajść w ciążę powinnaś wiedzieć kiedy występuje owulacja i kiedy są dni płodne? Czy nie wystarczy zadbać o to, żeby kochać się regularnie przez cały cykl i prędzej czy później i tak zajdziesz w ciążę? Nie zawsze. Każdego cyklu masz zaledwie 20% szans na zajście w ciążę, a pary z obniżoną płodnością mają ich dużo mniej. Warto wiedzieć jak obliczyć dni płodne i poznać wady i zalety każdej z metod.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

„Nie mogę zajść w ciążę!” – najczęstsze problemy z płodnością u kobiet

Czy zastanawiałaś się kiedy powinnaś zacząć martwić się, jeśli pomimo waszych starań nie możesz zajść w ciążę? Czy lepiej cierpliwie czekać, czy może gdy nadejdą pierwsze obawy, od razu skonsultować się z lekarzem? Przeczytaj jakie są niepokojące objawy, których nie powinnaś ignorować i jakie są potencjalne rozwiązania zwiększające szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego