PCO - zespół policystycznych jajników
-
WIADOMOŚĆ
-
Niunka87 wrote:Tak najpierw samo usg
ale potem mialam i krew i laparoskopie ale to wszystko bylo 7 lat temu.
Teraz staramy sie od drugie mialam kiedys usg i powiedzieli ze mam pcos i wlasnie zrobilam krew aby miec konkretniejsze wyniki.
A jakie konkretnie robilas teraz badaniePcos
-
Hej, może któraś z Was ma podobną historię? w 2014 r. po 4 cyklach starań z clo, bromergonem i luteiną przy zdiagnozowanym pco udało się zajść w ciąże z córeczką, obecnie staramy się o drugą ciąże ale po wizycie u lekarza mam mieszane odczucia, prolaktyna, estradiol, progesteron w normie, andostendion i testosteron nieznacznie podwyższone, ale AMH robione w grudniu wynosiło 32... powtórzyłam i dzisiaj wynik wynosi 19, natomiast LH 8,13 a FSH 4,29... więc stosunek ich około 1,8...czy któraś z Was miała podobne wyniki i udało się? na ostatniej wizycie lekarz stwierdził, że wysokie AMH może świadczyć o niewydolności przysadki i wcześniejszym wygaszaniu pracy funkcji jajników, jednak FSH i LH nie świadczy o tym... macie jakieś doświadczenie w tej kwestii?kwiecień 2013 r. stwierdzone PCO
sierpień 2014 r. II kreseczki po 4 cyklach z Clo i Bromergonem
maj 2015 Oliweczka
grudzień 2017 r. zaawansowane PCOS kolejne starania rozpoczęte...
30.01.2019 r. .... II kreseczki -
Lola_M wrote:To przykre. Ale moze trzeci raz sie uda. Wczoraj zjadlam pol tabletki bromergonu i rano sie fatalnie czulam. Dosc ze brzuch po lamettcie boli to jeszcze glowa od tych wszystkich tabletek. Nie wiem ile ja tak pociagne
trzymam kciuki, mnie bromergon pomógł w pierwszym cyklu pół tabletki, potem lekarz zwiększył do całej ale zaznaczył, żeby brać na noc, raz wzięłam rano i czułam się tak fatalnie, że wylądowałam z głową w muszli... najlepiej wziąść na noc i przespaćkwiecień 2013 r. stwierdzone PCO
maj 2015 Oliweczka
kasica_89 wrote:Hej, może któraś z Was ma podobną historię? w 2014 r. po 4 cyklach starań z clo, bromergonem i luteiną przy zdiagnozowanym pco udało się zajść w ciąże z córeczką, obecnie staramy się o drugą ciąże ale po wizycie u lekarza mam mieszane odczucia, prolaktyna, estradiol, progesteron w normie, andostendion i testosteron nieznacznie podwyższone, ale AMH robione w grudniu wynosiło 32... powtórzyłam i dzisiaj wynik wynosi 19, natomiast LH 8,13 a FSH 4,29... więc stosunek ich około 1,8...czy któraś z Was miała podobne wyniki i udało się? na ostatniej wizycie lekarz stwierdził, że wysokie AMH może świadczyć o niewydolności przysadki i wcześniejszym wygaszaniu pracy funkcji jajników, jednak FSH i LH nie świadczy o tym... macie jakieś doświadczenie w tej kwestii?
Chyba na odwrót z tym AMH. Rzeczywiscie wysokie AMH moze świadczyć o PCOS ale o przedwczesnym wygaszaniu funkcji jajników? Zawsze myslalam że o tym może świadczyć niskie AMH poniżej 0,5 ale specjalista nie jestem -
dalinka wrote:Chyba na odwrót z tym AMH. Rzeczywiscie wysokie AMH moze świadczyć o PCOS ale o przedwczesnym wygaszaniu funkcji jajników? Zawsze myslalam że o tym może świadczyć niskie AMH poniżej 0,5 ale specjalista nie jestemkwiecień 2013 r. stwierdzone PCO
maj 2015 Oliweczka
dalinka wrote:Moze organizm sie przyzwyczai. Nie wiem jak brałaś ale może spróbuj wziąść bromergon na noc..
Wlasnie gojeszcze wzielam na noc. Moze za pozno poszlam spac bow kolo 1 a obudzilam sie kolo 5 zeby wziasc euthyrox zebym mogla jeszcze przed praca zjesc sniadanie i kawe wypic.Pcos
-
kasica_89 wrote:też tak myślałam, ale lekarz powiedział, że jeżeli tak wysoki wynik się potwierdzi to jest to "nokaut i nie ma szans na ciąże", napisałam bo inne hormony w normie, a przy pierwszej ciąży nie robiłam amh...
Moze siefaktycznie mu cos pomylilo. Tez myslalam zeze wysokie to moze byc pco a. Bardzo niskie to moze byc nieplodnosc.a tsh robilasPcos
-
hej, ja jestem po wizycie...dostałam clo i luteinę, lekarz stwierdził, że jak obecnie patrzy na moje wyniki to jest dla niego cudem, że mam córkę... jakoś 4 lata temu nie widział tego w takich ciemnych barwach... do tego dziwię się bo dostałam bromergon.. a prolaktyna wynosi 16 ...powinnam brać?kwiecień 2013 r. stwierdzone PCO
maj 2015 Oliweczka
Szczerze to nie wiem ja jak mialam 23 to mi ani endo nie dal ani gin.
Tydz temu znów badalam prolaktyne wyniosla mi juz 40 to dostalam ten sam lek i go juz biorę. Pytalam tez czemu mi mogla tak podskoczy gin powiedziala ze to moze byc nawe przez stresPcos