Forum Starając się z pomocą medyczną PCO - zespół policystycznych jajników
Odpowiedz

PCO - zespół policystycznych jajników

Oceń ten wątek:
  • NOWA29 Koleżanka
    Postów: 60 2

    Wysłany: 24 stycznia 2020, 15:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Co sądzicie o wynikach moich badan:
    Estradiol 37.40 faza folikularna 19.5- 144.2
    FSH 6,89 faza folikularna 2,5 - 10,2
    LH 11,99 faza folikularna 1,9 -12,5
    Prolaktyna 25,6 przedział 2,8 - 29,3
    Testosteron 56 przedział 12-60
    TSH 1,128 przedział 0.550 - 4,700

    Progesteron w fazie lutealnej mam 18,20

    Czy to może być PCOS? Staramy się o dziecko od 8 miesięcy i nic.

  • Tysia33 Autorytet
    Postów: 989 438

    Wysłany: 24 stycznia 2020, 16:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojanadzieja wrote:
    Hahaha menopauza a jakie masz AMH?
    Teraz 4.66. 5 lat temu gdy chodziłam do lekarza na NFZ 9.2.

    dadaa3cd7a.png
    PCOS i insulinooporność z hiperinsulinemią
    Niedoczynność tarczycy
    Mutacja MTHFR hetero i PAI-1 homo
    Stymulacja jajeczkowania od 06.2019
  • Tysia33 Autorytet
    Postów: 989 438

    Wysłany: 24 stycznia 2020, 16:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    NOWA29 wrote:
    Hej. Co sądzicie o wynikach moich badan:
    Estradiol 37.40 faza folikularna 19.5- 144.2
    FSH 6,89 faza folikularna 2,5 - 10,2
    LH 11,99 faza folikularna 1,9 -12,5
    Prolaktyna 25,6 przedział 2,8 - 29,3
    Testosteron 56 przedział 12-60
    TSH 1,128 przedział 0.550 - 4,700

    Progesteron w fazie lutealnej mam 18,20

    Czy to może być PCOS? Staramy się o dziecko od 8 miesięcy i nic.
    Wysokie LH i stosunek do FSH wskazuje na PCO, ale to trzeba jeszcze na usg potwierdzić. Jednak progesteron ładny więc owulacja była 😊
    Niektórzy lekarze wola jak prolaktyna jest niższa mimo przyjętych norm.
    Przy PCO warto zrobić krzywa glukozowo-insulinowa, bo często u nas występuje insulinoopornosc.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2020, 17:01

    dadaa3cd7a.png
    PCOS i insulinooporność z hiperinsulinemią
    Niedoczynność tarczycy
    Mutacja MTHFR hetero i PAI-1 homo
    Stymulacja jajeczkowania od 06.2019
  • Tysia33 Autorytet
    Postów: 989 438

    Wysłany: 24 stycznia 2020, 16:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie dziewczyny-widze, że jest nas coraz więcej. Ja przy PCOS biorę Miositogyn.
    Na insulinoopornosc Metformax SR 1500 dziennie. Na niedoczynność tarczycy Euthyrox 50.
    Do tego olej z wiesiolka na cienkie endometrium + orzechy, morele i winko.
    Magnez, selen, biotynę, chrom, omega 3, koenzym Q10.
    Acard 75 (mutacje).
    Dziwię się, że od tych leków jeszcze nie świece.

    Alexandra88, Mojanadzieja lubią tę wiadomość

    dadaa3cd7a.png
    PCOS i insulinooporność z hiperinsulinemią
    Niedoczynność tarczycy
    Mutacja MTHFR hetero i PAI-1 homo
    Stymulacja jajeczkowania od 06.2019
  • Tysia33 Autorytet
    Postów: 989 438

    Wysłany: 24 stycznia 2020, 16:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexandra88 wrote:
    Hej Dziewczyny :)

    I ja chętnie dołączę :)

    O PCO u siebie dowiedziałam się dopiero niedawno bo 1 miesiąc temu. Staramy się z mężem 2 lata o pociechę i nic- zmieniłam już po raz 3 lekarza (wcześniejsi nie stwierdzali PCO i jakoś nie dążyli do znalezienia przyczyny niepowodzeń).
    Generalnie owulacje mam, wyniki estradiolu i prolaktyny dobre. Jedyne co to wyszły mi mutacje.
    Czesc😊 Mam podobne doświadczenie z lekarzami. Zazdroszczę tym dziewczynom, które od razu miały postawiona bezblednie diagnozę. Dobrze, że masz owulacje, to już naprawdę dobrze. Ja niestety nie mam i slabo reaguje na leki. Czeka mnie w najbliższym czasie laparoskopia.

    Alexandra88 lubi tę wiadomość

    dadaa3cd7a.png
    PCOS i insulinooporność z hiperinsulinemią
    Niedoczynność tarczycy
    Mutacja MTHFR hetero i PAI-1 homo
    Stymulacja jajeczkowania od 06.2019
  • Alexandra88 Autorytet
    Postów: 450 212

    Wysłany: 24 stycznia 2020, 18:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia33 wrote:
    Czesc😊 Mam podobne doświadczenie z lekarzami. Zazdroszczę tym dziewczynom, które od razu miały postawiona bezblednie diagnozę. Dobrze, że masz owulacje, to już naprawdę dobrze. Ja niestety nie mam i slabo reaguje na leki. Czeka mnie w najbliższym czasie laparoskopia.

    To prawda - grunt to trafić na dobrego lekarza, który jest zainteresowany tematem żeby znaleźć przyczynę.
    Szkoda mi tylko 2 lat starań przy zapewnianiach poprzednich lekarzy ze wszystko u mniej okej.

    A kiedy dokładnie będziesz miała laparoskopię ? :)

    PCOS ??
    Mutacje: MTHFR 677c-t hetero i PAI-1/4G hetero
    Cienkie endometrium
    Leki: euthyrox N25, miovelia, koenzym Q10, prenatal uno, Acid folicum, acard 75mg.
  • Tysia33 Autorytet
    Postów: 989 438

    Wysłany: 24 stycznia 2020, 19:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexandra88 wrote:
    To prawda - grunt to trafić na dobrego lekarza, który jest zainteresowany tematem żeby znaleźć przyczynę.
    Szkoda mi tylko 2 lat starań przy zapewnianiach poprzednich lekarzy ze wszystko u mniej okej.

    A kiedy dokładnie będziesz miała laparoskopię ? :)
    Jak dobrze pójdzie to w marcu. Teraz mam 40 dc cyklu, torbiel na lewym jajniku. Biorę tabletki anty i jestem w połowie opakowania. Po miesiaczce mam kontrolę u gin.

    dadaa3cd7a.png
    PCOS i insulinooporność z hiperinsulinemią
    Niedoczynność tarczycy
    Mutacja MTHFR hetero i PAI-1 homo
    Stymulacja jajeczkowania od 06.2019
  • Wiking Koleżanka
    Postów: 46 9

    Wysłany: 24 stycznia 2020, 20:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia33 wrote:
    Witam wszystkie dziewczyny-widze, że jest nas coraz więcej. Ja przy PCOS biorę Miositogyn.
    Na insulinoopornosc Metformax SR 1500 dziennie. Na niedoczynność tarczycy Euthyrox 50.
    Do tego olej z wiesiolka na cienkie endometrium + orzechy, morele i winko.
    Magnez, selen, biotynę, chrom, omega 3, koenzym Q10.
    Acard 75 (mutacje).
    Dziwię się, że od tych leków jeszcze nie świece.
    Ja też ostatnio mówiłam do męża, że niedługo zacznę świecić od tych leków 🤷‍♀️

    Ja biorę (oprócz leków stymulujacych owulacje): Miovelia, Miovelia Nac, Acard, kwasy DHA i Omega, Wit. D3, selen, no i Euthyrox na tarczyce.

    Dziewczyny, jakie miałyscie wyniki krzywej glukozowo-insulinowej? 🤨 Bo ja nie wiem właśnie, czy sama Miovelia to jednak nie za mało, a lekarz coś mówił o wlaczeniu metforminy, a później olał temat. 🤷‍♀️

    🔵 PCOS
    🔵 Insulinooporność
    🔵 Niedoczynność tarczycy
  • Mojanadzieja Autorytet
    Postów: 10507 3865

    Wysłany: 24 stycznia 2020, 21:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia33 wrote:
    Witam wszystkie dziewczyny-widze, że jest nas coraz więcej. Ja przy PCOS biorę Miositogyn.
    Na insulinoopornosc Metformax SR 1500 dziennie. Na niedoczynność tarczycy Euthyrox 50.
    Do tego olej z wiesiolka na cienkie endometrium + orzechy, morele i winko.
    Magnez, selen, biotynę, chrom, omega 3, koenzym Q10.
    Acard 75 (mutacje).
    Dziwię się, że od tych leków jeszcze nie świece.


    Ja biorę inofem 2x1, koenzym Q10 +E, omega 3, chrom, selen + cynk, wit C, wit D3 2000jm,, euthyrox 100. Będę brała jeszcze magnez oraz żelazo ale to przy podejściu decyzji w sprawie in vitro kolejnego podejścia. No a wcześniej konsultacja lekarska i dalszy plan działania co zrobić za badania itd. A teraz mi się cykl przedłuża 56 dc mam. Pierwszy raz od jakiś 4~5 lat. Nie liczę poronienia. No i jeszcze będę brała L ~ glutation 😒😳😁 ja dopiero się świecić będę hehe

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2020, 21:32

    Córeczka 36+5tc 2300g 52cm miłości 🥰
    1usa8rib7ajj68m1.png
    ♦️35l
    °1IUI 15.08.2017
    °2IUI 18.09.2017
    °3IUI 19.12.2017


    ♦️ #1ivf AID 21.11.18cykl rozpoczęty icsi |9.12transfer 23.01.19r [*] 8tc6d puste jajo :(
    ♦️#2ivf AID icsi 31.05.2019 (8Ax2) 3dniowy :( cb
    ♦️#3 ivf AID KRIOBANK 4.05.2020 protokół dlugi¦20.06.2020r punkcja. Mam 4❄️❄️❄️❄️ 3AA,2BB,1BB, MORULE
    🌺 17.07.20r FET 3AA, wlew + emryoglue
    5dpt II blada kreska ¦7dpt bHCG 55/Prg 39¦11dpt bHCG 314/pgr 38¦14dpt bHCG 726/prg 26.05¦17dpt bHCG 2022¦27dpt ♥️127/min
    ♦️Kwasy omega3, inofem, koenzyn Q10+E, wit, D,Euthyrox100, selen+cynk, chrom,witamina C1000,Metformax 850 x 2
    PCOS, niedoczynność tarczycy,insulinoodpornosc, astma, alergia
    ♦️27.01.20r. TSH 1.780
    ♦️9.03.2020
    AMH 6.860, FSH 3.32 (4 dc)
    ♦️29.06.20r TSH 1.748
  • Tysia33 Autorytet
    Postów: 989 438

    Wysłany: 25 stycznia 2020, 06:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiking wrote:
    Ja też ostatnio mówiłam do męża, że niedługo zacznę świecić od tych leków 🤷‍♀️

    Ja biorę (oprócz leków stymulujacych owulacje): Miovelia, Miovelia Nac, Acard, kwasy DHA i Omega, Wit. D3, selen, no i Euthyrox na tarczyce.

    Dziewczyny, jakie miałyscie wyniki krzywej glukozowo-insulinowej? 🤨 Bo ja nie wiem właśnie, czy sama Miovelia to jednak nie za mało, a lekarz coś mówił o wlaczeniu metforminy, a później olał temat. 🤷‍♀️
    Nie pamiętam dokladnie, ale było to cos takiego:
    Glukoza:
    na czczo 82
    po godzinie 124
    po dwóch 93
    Insulina:
    na czczo 8
    po godzinie 56
    po dwóch 12

    dadaa3cd7a.png
    PCOS i insulinooporność z hiperinsulinemią
    Niedoczynność tarczycy
    Mutacja MTHFR hetero i PAI-1 homo
    Stymulacja jajeczkowania od 06.2019
  • Tysia33 Autorytet
    Postów: 989 438

    Wysłany: 25 stycznia 2020, 06:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojanadzieja wrote:
    Ja biorę inofem 2x1, koenzym Q10 +E, omega 3, chrom, selen + cynk, wit C, wit D3 2000jm,, euthyrox 100. Będę brała jeszcze magnez oraz żelazo ale to przy podejściu decyzji w sprawie in vitro kolejnego podejścia. No a wcześniej konsultacja lekarska i dalszy plan działania co zrobić za badania itd. A teraz mi się cykl przedłuża 56 dc mam. Pierwszy raz od jakiś 4~5 lat. Nie liczę poronienia. No i jeszcze będę brała L ~ glutation 😒😳😁 ja dopiero się świecić będę hehe
    Mój cykl też będzie długi, bo jak skończę brać tabletki anty to będzie 52 dc- oszaleć można. Oby tylko @ przyszła, bo mam zle przeczucia, że przez torbiel wszystko się pomieszalo (Duphaston w tym cyklu nie wywołał @)

    dadaa3cd7a.png
    PCOS i insulinooporność z hiperinsulinemią
    Niedoczynność tarczycy
    Mutacja MTHFR hetero i PAI-1 homo
    Stymulacja jajeczkowania od 06.2019
  • Alexandra88 Autorytet
    Postów: 450 212

    Wysłany: 25 stycznia 2020, 08:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia33 wrote:
    Jak dobrze pójdzie to w marcu. Teraz mam 40 dc cyklu, torbiel na lewym jajniku. Biorę tabletki anty i jestem w połowie opakowania. Po miesiaczce mam kontrolę u gin.

    W takim razie trzymam kciuki żeby wszystko poszło po Twojej myśli :)

    Ja leki biorę takie jak w stopce. Metformine biorę na PCOS, IO nie mam. Chociaż robiłam homocysteine i wyszła mi 9,45 ale nic na to nie dostałam. Badalyście też - jakie miałyście wyniki ?

    Pisałaś ze bierzesz olej z wiesiołka na endo, jak go przyjmujesz - do owulacji 1 tabletkę ? Nie wiedziałam ze on działa na poprawę endo.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2020, 08:50

    PCOS ??
    Mutacje: MTHFR 677c-t hetero i PAI-1/4G hetero
    Cienkie endometrium
    Leki: euthyrox N25, miovelia, koenzym Q10, prenatal uno, Acid folicum, acard 75mg.
  • Alexandra88 Autorytet
    Postów: 450 212

    Wysłany: 25 stycznia 2020, 08:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiking wrote:
    Ja też ostatnio mówiłam do męża, że niedługo zacznę świecić od tych leków 🤷‍♀️

    Ja biorę (oprócz leków stymulujacych owulacje): Miovelia, Miovelia Nac, Acard, kwasy DHA i Omega, Wit. D3, selen, no i Euthyrox na tarczyce.

    Dziewczyny, jakie miałyscie wyniki krzywej glukozowo-insulinowej? 🤨 Bo ja nie wiem właśnie, czy sama Miovelia to jednak nie za mało, a lekarz coś mówił o wlaczeniu metforminy, a później olał temat. 🤷‍♀️

    Ja miałam takie:
    Glukoza na czczo : 75
    Po 1h: 87
    Po 2h: 45

    Insulina: 3,90
    Po 1h: 49,50
    Po 2h: 12,50.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2020, 08:55

    PCOS ??
    Mutacje: MTHFR 677c-t hetero i PAI-1/4G hetero
    Cienkie endometrium
    Leki: euthyrox N25, miovelia, koenzym Q10, prenatal uno, Acid folicum, acard 75mg.
  • Wiking Koleżanka
    Postów: 46 9

    Wysłany: 25 stycznia 2020, 09:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co piszecie to muszę się upomniec o te metformine, bo w porównaniu do Was to moje wyniki są tragiczne 🤦‍♀️ Póki co staram się to ogarnąć dieta, ale chyba sama dieta nie wystarczy. 😞🤦‍♀️

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2020, 09:15

    🔵 PCOS
    🔵 Insulinooporność
    🔵 Niedoczynność tarczycy
  • Mojanadzieja Autorytet
    Postów: 10507 3865

    Wysłany: 25 stycznia 2020, 09:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia33 wrote:
    Mój cykl też będzie długi, bo jak skończę brać tabletki anty to będzie 52 dc- oszaleć można. Oby tylko @ przyszła, bo mam zle przeczucia, że przez torbiel wszystko się pomieszalo (Duphaston w tym cyklu nie wywołał @)


    ja tez wywyływałam we wtorek ostatnie dawki luteiny brałam. Nibyod 3 do 5 dni ma się pojawić, dzisiaj 4 dzień po jest... mam nadzieje ze do jtra dostane ;/

    Córeczka 36+5tc 2300g 52cm miłości 🥰
    1usa8rib7ajj68m1.png
    ♦️35l
    °1IUI 15.08.2017
    °2IUI 18.09.2017
    °3IUI 19.12.2017


    ♦️ #1ivf AID 21.11.18cykl rozpoczęty icsi |9.12transfer 23.01.19r [*] 8tc6d puste jajo :(
    ♦️#2ivf AID icsi 31.05.2019 (8Ax2) 3dniowy :( cb
    ♦️#3 ivf AID KRIOBANK 4.05.2020 protokół dlugi¦20.06.2020r punkcja. Mam 4❄️❄️❄️❄️ 3AA,2BB,1BB, MORULE
    🌺 17.07.20r FET 3AA, wlew + emryoglue
    5dpt II blada kreska ¦7dpt bHCG 55/Prg 39¦11dpt bHCG 314/pgr 38¦14dpt bHCG 726/prg 26.05¦17dpt bHCG 2022¦27dpt ♥️127/min
    ♦️Kwasy omega3, inofem, koenzyn Q10+E, wit, D,Euthyrox100, selen+cynk, chrom,witamina C1000,Metformax 850 x 2
    PCOS, niedoczynność tarczycy,insulinoodpornosc, astma, alergia
    ♦️27.01.20r. TSH 1.780
    ♦️9.03.2020
    AMH 6.860, FSH 3.32 (4 dc)
    ♦️29.06.20r TSH 1.748
  • Tysia33 Autorytet
    Postów: 989 438

    Wysłany: 25 stycznia 2020, 10:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexandra88 wrote:
    W takim razie trzymam kciuki żeby wszystko poszło po Twojej myśli :)

    Ja leki biorę takie jak w stopce. Metformine biorę na PCOS, IO nie mam. Chociaż robiłam homocysteine i wyszła mi 9,45 ale nic na to nie dostałam. Badalyście też - jakie miałyście wyniki ?

    Pisałaś ze bierzesz olej z wiesiołka na endo, jak go przyjmujesz - do owulacji 1 tabletkę ? Nie wiedziałam ze on działa na poprawę endo.
    Biorę jedną tabletkę do owu, wpływa podobno dobrze na śluz płody i troszkę na endometrium. Ja jeszcze nie mogę potwierdzić korzystnych efektów działania.

    dadaa3cd7a.png
    PCOS i insulinooporność z hiperinsulinemią
    Niedoczynność tarczycy
    Mutacja MTHFR hetero i PAI-1 homo
    Stymulacja jajeczkowania od 06.2019
  • Tysia33 Autorytet
    Postów: 989 438

    Wysłany: 25 stycznia 2020, 10:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojanadzieja wrote:
    ja tez wywyływałam we wtorek ostatnie dawki luteiny brałam. Nibyod 3 do 5 dni ma się pojawić, dzisiaj 4 dzień po jest... mam nadzieje ze do jtra dostane ;/
    To czekamy obie na @. Ja dopiero w pierwszym tygodniu lutego.

    dadaa3cd7a.png
    PCOS i insulinooporność z hiperinsulinemią
    Niedoczynność tarczycy
    Mutacja MTHFR hetero i PAI-1 homo
    Stymulacja jajeczkowania od 06.2019
  • Tysia33 Autorytet
    Postów: 989 438

    Wysłany: 25 stycznia 2020, 10:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexandra88 wrote:
    Ja miałam takie:
    Glukoza na czczo : 75
    Po 1h: 87
    Po 2h: 45

    Insulina: 3,90
    Po 1h: 49,50
    Po 2h: 12,50.
    U Ciebie jest jeszcze duży spadek glukozy po 2 godz. Chyba to się fachowo nazywa hipoglikemia reaktywna (poposilkowa)

    dadaa3cd7a.png
    PCOS i insulinooporność z hiperinsulinemią
    Niedoczynność tarczycy
    Mutacja MTHFR hetero i PAI-1 homo
    Stymulacja jajeczkowania od 06.2019
  • Alexandra88 Autorytet
    Postów: 450 212

    Wysłany: 25 stycznia 2020, 10:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia33 wrote:
    U Ciebie jest jeszcze duży spadek glukozy po 2 godz. Chyba to się fachowo nazywa hipoglikemia reaktywna (poposilkowa)

    Byłam z tym u lekarza, ale jedyne co zlecił to dietę z niskim indeksem glikemicznym i regularne posiłki. Ale to było zanim zaczęłam brać metformine.

    PCOS ??
    Mutacje: MTHFR 677c-t hetero i PAI-1/4G hetero
    Cienkie endometrium
    Leki: euthyrox N25, miovelia, koenzym Q10, prenatal uno, Acid folicum, acard 75mg.
  • Laura85 Znajoma
    Postów: 16 10

    Wysłany: 25 stycznia 2020, 16:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    W tym miesiącu dowiedziałam się że mam pco. Od 2018 chodziłam do lekarza, który ani słowem o tym nie wspomniał. W tamtej klinice miałam wiele monitorowania cyklu i 1IUI w styczniu 2019 bez efektów. Po negatywnych wrażeniach z tej kliniki czekałam rok czasu (żałuję, że tak długo) aby trafić do innej. Teraz jestem po 2IUI- trzymajcie kciuki.

    Alexandra88 lubi tę wiadomość

‹‹ 312 313 314 315 316 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ