Pierwsze podejście - Temat dla świeżynek IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak, powinnam dostać miesiączkę jakos na początku stycznia i od razu startujemy, jeśli nic się nie wykrzaczy po drodze😄merci wrote:To super, że poszło całkiem sprawnie. Czyli stymulacja od stycznia?
merci, Rozemocjonowana, Kasikos lubią tę wiadomość
Starania od 2023r.
03.24r. 💔💔
♀ Hashimoto, trombofilia wrodzona (AMH 5,1ng/ml)
♂ Oligoteratozoospermia
IVF:
• 01.26r. → start stymulacji -
Daja12 wrote:Cześć. My również pierwsze podejście, jestem po stymulacji, w poniedziałek miałam punkcję.
Że względu na ilość pęcherzyków i zagrożenie hiperstymulacja transfer będzie mrożony. Jak zniosłyście punkcje? Ja myślałam, że zejdę na drugi świat i do tej pory borykam się z problemami…
Po punkcji jak wróciłam do domu czyli jakieś 4-5h po zabiegu zaczęłam wymiotować, nie mogłam przestać, dreszcze, nie mogłam ustać na nogach, wróciliśmy do kliniki i zostawili mnie w szpitalu. We wtorek wyszłam, było trochę lepiej. Ale teraz codziennie źle się czuję. Brzuch jak balon, zaparcia od 5 dni nie byłam w toalecie… nudności, czasem dreszcze, brak sił i apetytu. Boję się, że to ta hiperstymulacja i nie wiem co robić. W szpitalu zrobili badania i nic nie mówili, że to hiper. Dostalam antybiotyk i dostinex na 8 dni i cetrotide na 5 plus zastrzyki przeciwzakrzepowe.
Któraś miała podobne doświadczenia?
Ja miałam napompowany brzuch i zaparcia i ciężej mi się oddychało. To co mi pomogło to elektrolity, w dużych ilościach. Praktycznie nie piłam nic innego i pomagały prawie że od ręki. Czasem ból brzucha budził mnie w nocy i pomagało właśnie wypicie elektrolitów. -
Hej dziewczyny 🫶 życzę każdej z Was dużo siły i cierpliwości do walki o małe groszki. Ja wprawdzie jestem już tutaj DINOZAUREM, ale w kwestii ivf to dopiero moje drugie podejście (bez transferu), więc również jeśli tylko będę umiała to chętnie służe pomocą.
Jeśli przyjdzie do Was taki czas, że będziecie tracić nadzieję, będziecie chciały tym wszystkim rzucić i odejść, to wiedzcie, że takie uczucia są normalne, wpisane w proces ivf. Nie zawsze uda się przy pierwszym razie (czego życzę Wam z całego serca). In vitro to bardzo trudny, żmudny i wyczerpujący proces, w którym nie zawsze wszystko układa się po naszej myśli. Dbajcie wzajemnie o siebie, o swoich partnerów. Partnerzy niech również będą zaangażowani. To naprawdę bardzo pomaga i bardzo zbliża. U mnie np. wszystkie zastrzyki robi mąż, zawsze bierze urlop i wiezie mnie 200 km na wizytę (choć wcale by nie musiał). To on ogarnia moje dawki, ile leku jeszcze pozostało 🙂 a na końcu zawsze mówię mu, że jestem z niego dumna. I mimo, że koniec końców zawsze kończymy porażką to wiem, że po takich doświadczeniach nasze małżeństwo może przetrwać wszystko. Sciskam każda z Was i życzę powodzenia ❤️
merci, Rozemocjonowana, Kasikos lubią tę wiadomość
👰39 🤵38
Starania od 2017
Endometrioza❌MTHFR_1298A>C; PAI-1 4G układ homozygotyczny ❌
V-Leiden, Protrombina ✅Kariotypy ✅ Fmr1✅ AMH 0,2 ⛔
📅18.03.25 kwalifikacja
📅06.05 I stymulacja gonal, mensinorm
📅21.05 punkcja: 8 pobranych, 6MII, 6 zapłodnionych➡️❄️4.1.1 ❄️4.2.3 ❄️5.2.3
📅27.06 Pgt-a ❌ 3/3 aneuploidalne 😔
📅02.11.25 II stymulacja gonal, menopur
📅17.11. punkcja: 5 pobranych, 4MII, 4 zapłodnione ➡️ ❄️4AA, 4BB
PGT-A ➡️ ? -
Karolcia86 wrote:Hej dziewczyny 🫶 życzę każdej z Was dużo siły i cierpliwości do walki o małe groszki. Ja wprawdzie jestem już tutaj DINOZAUREM, ale w kwestii ivf to dopiero moje drugie podejście (bez transferu), więc również jeśli tylko będę umiała to chętnie służe pomocą.
Jeśli przyjdzie do Was taki czas, że będziecie tracić nadzieję, będziecie chciały tym wszystkim rzucić i odejść, to wiedzcie, że takie uczucia są normalne, wpisane w proces ivf. Nie zawsze uda się przy pierwszym razie (czego życzę Wam z całego serca). In vitro to bardzo trudny, żmudny i wyczerpujący proces, w którym nie zawsze wszystko układa się po naszej myśli. Dbajcie wzajemnie o siebie, o swoich partnerów. Partnerzy niech również będą zaangażowani. To naprawdę bardzo pomaga i bardzo zbliża. U mnie np. wszystkie zastrzyki robi mąż, zawsze bierze urlop i wiezie mnie 200 km na wizytę (choć wcale by nie musiał). To on ogarnia moje dawki, ile leku jeszcze pozostało 🙂 a na końcu zawsze mówię mu, że jestem z niego dumna. I mimo, że koniec końców zawsze kończymy porażką to wiem, że po takich doświadczeniach nasze małżeństwo może przetrwać wszystko. Sciskam każda z Was i życzę powodzenia ❤️
Dziękuje za słowa wsparcia. Niepłodność to jest prawdziwe make or break związku, jak to przetrwasz niezależnie od wyniku końcowego, to przetrwacie wszystko ❤️ja to Zosia samosia trochę ale mąż mocno zaangażowany, ale przerażony tym wszystkim, prawdopodobnie tak samo jak i ja 😅 widać, że czasami chce coś więcej powiedzieć ale nie wie co, bo jednak więcej jest na mojej głowie i bardziej jestem rozeznana w temacie.
zaraz pierwszy transfer przed nami ❄️
Rozemocjonowana lubi tę wiadomość
👩 96'
PCOS, AMH 10,8 ogólne badania 👍🏻
obserwacja w kierunku układowej choroby tkanki łącznej, profile ANA+
🧑 96'
astenoteratozoospermia
starania od 09.2023
2024/2025 cykle stymulowane ❌
3 x IUI ❌
09.2025 kwalifikacja do ivf
10 - punkcja - 7 dojrzałych - 6 zapłodnionych - 4 ❄️❄️❄️❄️
próba transferu na cyklu naturalnym ❌
11 - c. sztuczny ❄️4aa - beta <0,1 ❌
12 - c. naturalny - 13dc 👎🏻 - 18dc? -
Myślę sobie, że facetom jest strasznie trudno w tym procesie. My przynajmniej możemy działać, jest w tym jakaś sprawczość.
Tworzymy sobie grupy wsparcia i w realu i takich miejscach jak to forum, a oni raczej rzadko mogą z kimś pogadać.
Mój mąż narzekał że wchodził na forum na wątki męskie i tam praktycznie same babki się udzielają...
No nie mają łatwo...
@merci trzymam jutro kciuki 🤞Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada, 19:40
Kasikos lubi tę wiadomość
👩 30 lat (AMH 3,68, hormony w normie)
👨 30 lat (FSH 26, oligozoospermia – pojedyncze plemniki; AZF ✔️; kariotyp ✔️; CFTR ✔️ )
💑 od 11.2024
🌸 IVF #1
21.10.2025 – kwalifikacja do programu
24.10.2025 - start stymulacji
06.11.2025 - punkcja 🥚17 - 11 MII - 7 zapłodnionych -❄️ 3
03.12.2025 - transfer 🍍cykl sztuczny
10 dpt beta 243
12 dpt beta 526 -
Rozemocjonowana wrote:Myślę sobie, że facetom jest strasznie trudno w tym procesie. My przynajmniej możemy działać, jest w tym jakaś sprawczość.
Tworzymy sobie grupy wsparcia i w realu i takich miejscach jak to forum, a oni raczej rzadko mogą z kimś pogadać.
Mój mąż narzekał że wchodził na forum na wątki męskie i tam praktycznie same babki się udzielają...
No nie mają łatwo...
@merci trzymam jutro kciuki 🤞
Wydaje mi się, że jest jednak dalej jakaś większa stygma i tabu w tym temacie wśród mężczyzn ale trochę chyba to się zmienia, małymi kroczkami. Ważne żeby w domu móc swobodnie rozmawiać, a reszta już mniej istotna
Dziękuję 🌸
Rozemocjonowana, Kasikos lubią tę wiadomość
👩 96'
🧑 96'
astenoteratozoospermia
starania od 09.2023
3 x IUI ❌
Hej dziewczyny 🌸
Zgłaszam się już po transferze, kropek na pokładzie ❄️ powiem wam że to jedno z dziwniejszych doświadczeń jakie do tej pory przeżyłam, bo z jednej strony transfer zarodka, który może rozwinąć się w nasze dziecko a z drugiej strony jedyne o czym mogłam myśleć to żeby się nie zsikać tak miałam pęcherz przepełniony 🫣😂
aszin, Kasikos, Rozemocjonowana, Pozytywna_ lubią tę wiadomość
👩 96'
🧑 96'
astenoteratozoospermia
starania od 09.2023
3 x IUI ❌
Ooo to supermerci wrote:Hej dziewczyny 🌸
Zgłaszam się już po transferze, kropek na pokładzie ❄️ powiem wam że to jedno z dziwniejszych doświadczeń jakie do tej pory przeżyłam, bo z jednej strony transfer zarodka, który może rozwinąć się w nasze dziecko a z drugiej strony jedyne o czym mogłam myśleć to żeby się nie zsikać tak miałam pęcherz przepełniony 🫣😂
to teraz niech porządnie się wgryza
czekamy na betę
kiedy pierwsza dla kliniki?
merci lubi tę wiadomość
-
10dpt, to wychodzi 6.12 ale na pewno zrobię wcześniej 🫣 chciałbym do 8 dnia wytrwać ale zobaczymy jak wyjdziePat93 wrote:Ooo to super
to teraz niech porządnie się wgryza
czekamy na betę
kiedy pierwsza dla kliniki?
Kasikos lubi tę wiadomość
👩 96'
🧑 96'
astenoteratozoospermia
starania od 09.2023
3 x IUI ❌
Hej dziewczyny mam pytanie co do INf, jestem w klinice leczenia niepłodności lekarz jeszcze próbuje żeby udało się bez inf ale mam pytanie jeżeli się zaczyna procedurę to ile trwa to wszystko ? W sensie np od początku do samego podania zarodka ? Miesiąc ? Lekarz powiedział że ma plan na to w następnym roku więc jeszcze ze mną nie rozmawiał
-
Nadzieja 🧚🏼♀️ wrote:Hej dziewczyny mam pytanie co do INf, jestem w klinice leczenia niepłodności lekarz jeszcze próbuje żeby udało się bez inf ale mam pytanie jeżeli się zaczyna procedurę to ile trwa to wszystko ? W sensie np od początku do samego podania zarodka ? Miesiąc ? Lekarz powiedział że ma plan na to w następnym roku więc jeszcze ze mną nie rozmawiał
Bardzo różnie, od kwalifikacji do stymulacji czas zależy od tego w jakim momencie cyklu się zgłosicie, jeśli przed miesiączka to od nowego cyklu można wchodzić z lekami, potem punkcja (12-17dni). Jest możliwość transferu świeżego czyli zaraz po punkcji ale to zależy jaka u was jest sytuacja i jakie ryzyko hiperstymulacji. Transfer mrożony to już dowolnie, może być w następnym cyklu albo i za 6msc, wszystko jest bardzo indywidualne👩 96'
🧑 96'
astenoteratozoospermia
starania od 09.2023
3 x IUI ❌
Niech się umości dobrze 😌merci wrote:Hej dziewczyny 🌸
Pewnie będę miała podobne myśli, bo mam mikro pęcherz i sikam milion razy dziennie 😆
merci lubi tę wiadomość
👫🏻 93&94 👩❤️💋👨 2013
🐈⬛🐈⬛🐈⬛🦮
🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰niepowściągliwe wymioty ciężarnych (hyperemesis gravidarum) 🤢🤮
💔💔💔💔01, 02, 07, 09.2025 biochem
Podejrzenie niedomogi lutealnej (8dpo prog 11, E2 67); DHEAS ⬇️; nasienie ✅, AMH 3,91 ✅, trombofilia ✅, homocysteina ✅
10.2025 badania immunologiczne, NK 14,5% ⬆️,Th ⬇️, białko S ⬆️, cross match 62%‼️⚠️
07.11.2025 dr Jarosz konsultacja pierwszorazowa ➡️ KIR, HLA-C, biopsja endometrium ⌛️
18.11.2025 kwalifikacja invitro
12.2025 wizyta 9-12dc ocena endometrium - odwołana ✋
30.11 ⏸️
01.12 beta 169 E2 169 prog 15,3
03.12 beta 464 E2 202 prog 13,4
12.12 USG ginekolog ♥️ CRL 2,5mm 5+5
19.01. prenatalne ⌛️

-
Locus wrote:Niech się umości dobrze 😌
Pewnie będę miała podobne myśli, bo mam mikro pęcherz i sikam milion razy dziennie 😆
Ktoś bardzo fajnie podpowiedział żeby zrobić test nawodnienia w domu kilka razy - pusty pęcherz, pijesz dość szybko określoną objętość np 800ml i timer po jakim czasie pęcherz pełen
U mnie co prawda nie wyszło ale sama w sobie rada dobra 😂🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada, 20:38
Locus lubi tę wiadomość
👩 96'
🧑 96'
astenoteratozoospermia
starania od 09.2023
3 x IUI ❌
Merci trzymam mocno, wgryzaj się Słodziaczku!!merci wrote:10dpt, to wychodzi 6.12 ale na pewno zrobię wcześniej 🫣 chciałbym do 8 dnia wytrwać ale zobaczymy jak wyjdzie
I nie daj się Mamie ssikać
merci lubi tę wiadomość
👧🏼 85 🧔♂️ 80 🐈x3
2015-2018 starania naturalne
2019-2024 przerwa w staraniach
2025 klinika + kwalifikacja do ivf
Stymulacja - 11.2025 - Bemfola & Cetrotide & Menopur
24.11 punkcja - - 10 komórek - 10 dojrzałych
26.11 - 8 zapłodnionych komórek. Blastki, do roboty!
30.11 - ❄️❄️❄️❄️❄️ -
Cześć! To zależy od Twoich i partnera wyników, czy lekarze uznają, że trzeba poczekać, czy że można już zaczynać, czy podczas stymulacji nie pojawi się na przykład jakaś komplikacja w postaci np. polipa (jak u mnie) czy hiperstymulacji, która odsunie transfer, itp. My zgłosiliśmy się we wrześniu, jest listopad i jestem już po punkcji. Ale transfer odłożony. Jednak myślę, że dość szybko się uwinęliśmy - nie spodziewałam się, że tak to poleci.Nadzieja 🧚🏼♀️ wrote:Hej dziewczyny mam pytanie co do INf, jestem w klinice leczenia niepłodności lekarz jeszcze próbuje żeby udało się bez inf ale mam pytanie jeżeli się zaczyna procedurę to ile trwa to wszystko ? W sensie np od początku do samego podania zarodka ? Miesiąc ? Lekarz powiedział że ma plan na to w następnym roku więc jeszcze ze mną nie rozmawiał👧🏼 85 🧔♂️ 80 🐈x3
30.11 - ❄️❄️❄️❄️❄️ -
Mi się udało wytrwać do 8dptmerci wrote:10dpt, to wychodzi 6.12 ale na pewno zrobię wcześniej 🫣 chciałbym do 8 dnia wytrwać ale zobaczymy jak wyjdzie
trzymam kciuki za Ciebie
merci lubi tę wiadomość
-
Dziękuję dziewczyny ja teraz jestem któryś raz na progesteronie brałam 1x dziennie brałam i 2 x dziennie teraz biorę 3 x razy dziennie z czego dziwne to wszystko cykle mi wariują lekko bo raz mam późno owulacje teraz miałam mega szybko i przez to nie było drożności i lekarz od razu że progesteron wyszedł niski (gdzie uważam że nie był niski ) i żeby prolog brać .. i jeżeli się nie uda do nowego roku to ivf..mnie to już psychicznie wykańcza serio ..
-
Zadbaj o siebie przede wszystkim od strony emocji i psychiki przed IVF, jeśli mogę coś doradzić. Na spokojnie podejdź, że dziecko przyjdzie, ale to wymaga czasu.Nadzieja 🧚🏼♀️ wrote:Dziękuję dziewczyny ja teraz jestem któryś raz na progesteronie brałam 1x dziennie brałam i 2 x dziennie teraz biorę 3 x razy dziennie z czego dziwne to wszystko cykle mi wariują lekko bo raz mam późno owulacje teraz miałam mega szybko i przez to nie było drożności i lekarz od razu że progesteron wyszedł niski (gdzie uważam że nie był niski ) i żeby prolog brać .. i jeżeli się nie uda do nowego roku to ivf..mnie to już psychicznie wykańcza serio ..
A IVF ma tylko pomóc. A lekarza masz wspierającego?
👧🏼 85 🧔♂️ 80 🐈x3
30.11 - ❄️❄️❄️❄️❄️ -
Cześć dziewczyny 🤗 chciałabym do was dołączyć. Moja przygoda z ivf dopiero się zaczyna. Za mną 11 cykli stymulowanych (10 pełnych), 12 miesięcy chodzenia do kliniki leczenia niepłodności i 19-20 miesięcy starań łącznie. Od weekendu przechodzę na antykoncepcję, na której będę przez miesiąc aż do rozpoczęcia stymulacji ivf. Najbardziej obawiam się hiperstylumacji lub zbyt łagodniej stymulacji i traktowania pierwszej procedury jako testowa. Martwi mnie też to, że mój lekarz wykonuje histero z biopsją dopiero po nieudanym transferze. Na pewno na nasz plus jest wiek. Mam nadzieję, że żadna z nas nie zostanie tu na długo 🤞
Locus lubi tę wiadomość
👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.2024 💉01.2025
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ drożność, wymazy, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina
❌️ 01-11.25 10 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
⏳️ 29.11-28.12 antykoncepcja 💊
🗓 02.01.26 start stymulacji IVF 🫧 -
Według internetu czynnikami zwiększający ryzyko hiperstymulacji są:
Niski wiek (poniżej 30)
Niskie BMI
PCOS
Wysokie AMH
+ poziom estradiolu już w trakcie stymulacji
U mnie spełnione są wszystkie punkty (poza estradiolem, to wyjdzie dopiero w trakcie).
Stąd moje obawy o hiperkę 🙃👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.2024 💉01.2025
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ drożność, wymazy, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina
❌️ 01-11.25 10 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
⏳️ 29.11-28.12 antykoncepcja 💊
🗓 02.01.26 start stymulacji IVF 🫧