Polna IN VITRO
-
WIADOMOŚĆ
-
Bezova wrote:Hej Dziewczyny, czy na Polnej badają zarodki? Wiecie z jakim kosztem się to wiąże?
Z tego co kojarzę, jeżeli masz na myśli badnie NGS jak np. w MedArt to z tego co wiem nie jest ono wykonywane. Ale warto jeszcze zapytać bezpośrednio
My mieliśmy rozmowę kiedy są wskazania do przeprowadzania tego typu badań - w naszym przypadku takich wskazań nie było.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia, 11:49
🙍♂️88' 🙍♀️89'. 🐶😸😸
06.2022 💉 IVF krótki protokół
2 zarodki - oba nieprawidłowe ❌
08.2022 💉 IVF krótki protokół
4 zarodki - 1 prawidłowy
Biopsje endometrium - wykryte zapalenie - leczenie wlewami/antybiotykami
04.2023 transfer nieudany 💔
08.2023💔 naturals - poronienie samoistne w 4 tyg
03.2024 💔 naturals - ciąża pozamaciczna, laparoskopia - prawy jajowód usunięty -
Bezova wrote:Hej Dziewczyny, czy na Polnej badają zarodki? Wiecie z jakim kosztem się to wiąże?
My również mieliśmy taką rozmowę na Polnej w pierwszej procedurze w Medart też nam wyszły zarodki do odrzucenia co się okazało , że defakto mogliśmy je transferować plus konsultacja genetyka tylko prywatnie byliśmy .Tym razem nie badaliśmy oczywiście po konsultacjach i rozmowach . -
Bezova wrote:Dzięki Dziewczyny.. Hm w takim razie muszę jeszcze raz przemyśleć czy Polna to dobry wybór Wiem że Medart, Invimed, Gyncentrum czy Pastelova oferują taką diagnostykę..
Myślę, że warto się jeszcze zapytać bo to jest indywidualne i nie wiem czy jak nie ma wskazań to nie mają gdzieś miejsca do wykonania tylko to warto podpytać.Strikte na Polnej jeszcze nie robią. -
Bezova wrote:Dzięki Dziewczyny.. Hm w takim razie muszę jeszcze raz przemyśleć czy Polna to dobry wybór Wiem że Medart, Invimed, Gyncentrum czy Pastelova oferują taką diagnostykę..
Warto zapytać dwa teraz byłam w dwóch innych klinikach na konsultacji przed wyborem i tam lekarz powiedział, że u nas brak wskazań do badania zarodków głównie w Medart poprostu badają zarodki dla nich do pieniądze więc jak Ci na tym bardzo zależy to tam ,ale z wielu innych względów nie polecam tej kliniki .Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia, 13:21
-
Ja na Polnej czuję się na razie bardziej doinformowana niż w MedArt. Może to kwestia lekarza.
Ogólnie samo badanie zarodków to kwestia kilku tysięcy - a w sumie racja, że nawet nie omówiono z nami wyników - tylko krótka informacja - zarodki nieprawidłowe. Po konsultacji prywatnej z genetykiem - dopiero się uspokoiłam, że nie ma wad powtarzających się. To też nasza wina bo nie dopytywaliśmy tylko braliśmy na słowo co nam mówiono.
Ogólnie mam mieszane uczucia po byciu w MedArt.🙍♂️88' 🙍♀️89'. 🐶😸😸
06.2022 💉 IVF krótki protokół
2 zarodki - oba nieprawidłowe ❌
08.2022 💉 IVF krótki protokół
4 zarodki - 1 prawidłowy
Biopsje endometrium - wykryte zapalenie - leczenie wlewami/antybiotykami
04.2023 transfer nieudany 💔
08.2023💔 naturals - poronienie samoistne w 4 tyg
03.2024 💔 naturals - ciąża pozamaciczna, laparoskopia - prawy jajowód usunięty -
Emfanka wrote:Ja na Polnej czuję się na razie bardziej doinformowana niż w MedArt. Może to kwestia lekarza.
Ogólnie samo badanie zarodków to kwestia kilku tysięcy - a w sumie racja, że nawet nie omówiono z nami wyników - tylko krótka informacja - zarodki nieprawidłowe. Po konsultacji prywatnej z genetykiem - dopiero się uspokoiłam, że nie ma wad powtarzających się. To też nasza wina bo nie dopytywaliśmy tylko braliśmy na słowo co nam mówiono.
Ogólnie mam mieszane uczucia po byciu w MedArt.
U mnie też dopiero po konsultacji ,rozmowie z genetykiem wiele spraw z badaniem NGS się wyjaśniło .Nam Pani dr mówiła, że praktycznie większość jak nie każdy zarodek na początku to mozaika u mnie w Medart takie zarodki odrzucili to było kilka lat temu a zarodki mają zdolności naprawcze.Ogolnie polecam taką wizyte przed podjęciem decyzji ,jeżeli oczywiście ktoś bierze to pod uwagę. -
Dominikaaa wrote:Martulek a Ty jak się czujesz?
Dominikaaa, Emfanka, ........ lubią tę wiadomość
2 inseminacje nieudane
Polna Poznań:
2 punkcje
Kwiecień 2023 FET ( encorton) nieudany
Listopad 2023 FET udany ( encorton, Accofil) - poronienie chybione 7tc Aniołek 💔
2024 Dalsza diagnostyka immunologiczna i powrót, mamy 2 śnieżynki ❄️❄️
Czerwiec 2024 FET udany ( Atosiban, Glucophage, Encorton, Accofil, clexane, immunopresja).
Beta 107 500 😍
8w3d ❤️🙏 -
Martulek wrote:U nas wszystko ok turlam się już 😅 korzystając z okazji Wszystkiego najlepszego na święta i w nowym roku Dziewczyny 🎁🎄🍾⭐ obyśmy my i nasze maluszki były zdrowe, cierpliwości i wytrwałości dla walczących 💪 nie poddawajmy się 🤩😘
Super 🙂 i wzajemnie wszystkiego najlepszego na święta 🌲🧑🎄Martulek lubi tę wiadomość
2019 Medart ivf poronienie zatrzymane
2020 zmiana kliniki ivf
8 lipca 2021 urodził się Filipek 🐻
10. 01.2024 dwa ciałka żółtkowe
24.01.2024 - kolejna wizyta.
20.02.2024 prenatalne na 80 % dziewczynki ❤️ -
Ja powiem z własnego doświadczenia z badaniem zarodków.Pierwszy transfer po badaniu NGS poronienie zatrzymane więc też trzeba mieć na uwadze , że badanie genetyczne nie daje gwarancji zdrowej ciąży czy braku poronienia ,dalej mogą się tworzyć wady letalne.Kolejne dwa transfery bez badania zarodków udane w tym drugi z podziałem jednego zarodka z którego mamy dziewczynki .Takie jest moje doświadczenie .Na koniec aby transfer się powiódł musi zadziałać wiele rzeczy nie tylko prawidłowy genetycznie zarodek .2019 Medart ivf poronienie zatrzymane
2020 zmiana kliniki ivf
8 lipca 2021 urodził się Filipek 🐻
10. 01.2024 dwa ciałka żółtkowe
24.01.2024 - kolejna wizyta.
20.02.2024 prenatalne na 80 % dziewczynki ❤️ -
Patisonek 25 wrote:To świetnie że macie zielone światło 😘 rozumiem że na polną sama musisz się zapisać? Nie dziękuję. Jeszcze trochę czasu do wizyty 😊
O to witajcie! My też już po podpisaniu pierwszych dokumentów na Polnej i również docent Brązert. Ale wizytę kwalifikacyjna mamy w lutym że względu na prywatne sprawy. U nas problem to głównie LUF ...OlgaW lubi tę wiadomość
-
Martulek wrote:U nas wszystko ok turlam się już 😅 korzystając z okazji Wszystkiego najlepszego na święta i w nowym roku Dziewczyny 🎁🎄🍾⭐ obyśmy my i nasze maluszki były zdrowe, cierpliwości i wytrwałości dla walczących 💪 nie poddawajmy się 🤩😘
Dla was również wszystkiego dobrego na Święta dużo zdrówkaMartulek lubi tę wiadomość
-
Goździk2024 wrote:O to witajcie! My też już po podpisaniu pierwszych dokumentów na Polnej i również docent Brązert. Ale wizytę kwalifikacyjna mamy w lutym że względu na prywatne sprawy. U nas problem to głównie LUF ...
Powiedzenia ✊ i do "zobaczenia " na Polnej -
Co do badań genetycznych dużo ma ten temat czytałam oglądałam my tak byśmy się nie zdecydowali jedynie w przypadku silnych wskazań i wieku gdzie to ryzyko z racji tego jest większe .Podczas jednego z webinarów była wypowiedź, że Nifty Pro czy te badania tego typu panorama itd wykrywają o wiele więcej nieprawidłowości niż NGS tutaj głównie kilka podstawowych wad i też będziemy jak się uda iść w kierunku badania wolnego DNA płodowego już w ciąży.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia, 16:00
Marzena🌺 lubi tę wiadomość
-
Dziękuję Wam za odpowiedzi. Chyba za dużo przykrych historii się naczytałam na facebookowych grupach, gdzie pary miały dużo nieprawidłowych zarodków. Postanowiłam wtedy, że jeśli będę kiedyś musiała podchodzić do in vitro to na pewno też zarodki zbadam. O nifty myślałam przy naturalnych staraniach. Nigdy nie weryfikowałam jak wiele nieprawidłowości może wykryć takie badanie, a ile np. NGS. Nie mamy w sumie żadnych wskazań, tylko mój własny spokój. Mam wysokie AMH, mąż dobre nasienie i może powstać sporo zarodków, jedynie boję się kosztów, bo decyzję o zbadaniu wszystkich trzeba podjąć od razu. Przy szczęśliwym transferze zrobienie jednego nifty jest zdecydowanie bardziej dostępną opcją. Tylko boję się co jeśli wtedy wyjdzie coś nie tak.. i będę żałować że nie przebadałam wcześniej.
-
Bezova wrote:Dziękuję Wam za odpowiedzi. Chyba za dużo przykrych historii się naczytałam na facebookowych grupach, gdzie pary miały dużo nieprawidłowych zarodków. Postanowiłam wtedy, że jeśli będę kiedyś musiała podchodzić do in vitro to na pewno też zarodki zbadam. O nifty myślałam przy naturalnych staraniach. Nigdy nie weryfikowałam jak wiele nieprawidłowości może wykryć takie badanie, a ile np. NGS. Nie mamy w sumie żadnych wskazań, tylko mój własny spokój. Mam wysokie AMH, mąż dobre nasienie i może powstać sporo zarodków, jedynie boję się kosztów, bo decyzję o zbadaniu wszystkich trzeba podjąć od razu. Przy szczęśliwym transferze zrobienie jednego nifty jest zdecydowanie bardziej dostępną opcją. Tylko boję się co jeśli wtedy wyjdzie coś nie tak.. i będę żałować że nie przebadałam wcześniej.
Badanie zarodków ma dwie strony medalu .Jeszcze kilka lat temu nie były dopuszczane zarodki mozaiki chociaż w USA normalnie takie zarodki są transferowane .Teraz to się zmieniło i np moja koleżanka ma trzy zarodki badane wszystkie okazały się mozaikami w różnym stopniu ,ale nadające się do transferu niestety moja koleżanka nie potrafi zadecydować czy taki zarodek transferować no bo już wie , że jest jakoś nieprawidłowy i każda musi indywidualnie przemyśleć czy taka wiedza jej pomoże bo tutaj nikt nie da żadnej gwarancji ani nie podejmie decyzji .Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia, 13:04
ZOSIA92, Ewelinamala, Mila111 lubią tę wiadomość
2017. 39 tc Gaja 💔👼
2 procedury ivf
2023. 🌈 synek Ignaś 38 tc.
2024. 3 ivf
Pcos, zespół antyfosfolipidowy, zaburzenia cytokin.
12.07.2024 Dipherelina
29.07.2024 start stymulacja
8.08 2024 punkcja
6 zapłodnien 7 komórek zamrożonych
5❄️
26.08.224 endometrium scan
19.09.2024 star przygotowanie do transferu
400mg Quensyl od pół roku
100 mg Clexana.
25.09.2024 transfer 5.1.1
2.10.2024 bhcg 78 ,progesteron 52
4.19.2024 bhcg 181
07.10.2924 bhcg 601
14.10.2024 wizyta ✔️
28.10.2024 wizyta ♥️
Plaquenil200,clexane 0,8 ,acard ,wapno ,l-arginina,
30.10.2024 wizyta ♥️
Czekamy na dziewczynkę 🐻 -
Marzena🌺 wrote:Badanie zarodków ma dwie strony medalu .Jeszcze kilka lat temu nie były dopuszczane zarodki mozaiki chociaż w USA normalnie takie zarodki są transferowane .Teraz to się zmieniło i np moja koleżanka ma trzy zarodki badane wszystkie okazały się mozaikami w różnym stopniu ,ale nadające się do transferu niestety moja koleżanka nie potrafi zadecydować czy taki zarodek transferować no bo już wie , że jest jakoś nieprawidłowy i każda musi indywidualnie przemyśleć czy taka wiedza jej pomoże bo tutaj nikt nie da żadnej gwarancji ani nie podejmie decyzji .
Sama jestem w takie sytuacji i zgadzam się w 100% nie jestem ani przeciwnikiem /zwolennikiem tylko świadomym podjęciu decyzji np w klinice Medart nie ma jakieś głębszej rozmowy plusów i minusów na ten temat .U mnie wyszła mozaika 45 procent genetycy mówią , że można transferować ,ale oczywiście żaden mi nie może dać gwarancji ja im więcej czytałam tym byłam bardziej zestresowana .Więcej zarodków nie mamy .