X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Pregnyl: kto stosował?
Odpowiedz

Pregnyl: kto stosował?

Oceń ten wątek:
  • Nikita2 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oto moja historia:

Przez 8 lat brałam tabletki antykoncepcyjne Yasmin, ponieważ zawsze miałam problem z nieregularnymi @. Gin pytał czy planuje już macierzyństwo, a ja odp. że jeszcze nie. No to sru, tabletki, jakby innego wyjścia nie było... Wtedy to nawet było wygodne, regularnie co 28 dni @, studiowałam więc o wpadkę się nie bałam z Yasminem. Pare razy przestawałam brać tabletki (na własną rękę), ale 2-3 mies. spoko, a potem coraz gorzej, w efekcie po pół roku wracałam do tabl. Ginowi jak mówiłam że po odstawieniu tabl. @ były coraz rzadziej, stwierdził że mam PCOS i zadał znów pyt. czy planuje już macierzyństwo... Jeździłam do niego głównie po Rp. i badać cytologie raz na rok. A i stwierdził też kiedyś że mam HPV, po badaniu wyszło że to niezlośliwy typ.
    Rok temu w marcu chyba ostatni raz wzięłam Yasmin. Po ponad 2 mies. dalej nie miałam @, więc zmartwiona poszłam do innego gina (w innym mieście, o bdb renomie i skuteczności w leczeniu niepłodności). Dał mi luteinę dopochwowo i skierowanie na bad. prolaktyny ( w normie), testosteronu (górna granica normy) i tsh (za wysokie - 4,28). Skierował mnie do endokrynologa, który przepisał mi Letrox i wyrównał tarczyce.
    Koniec września cykl z Clo - lewy jajnik ok, prawy śpi, test negatywny.
    Listopad z Clo 2xdz. - prawy jajnik już się obudził, endo 6mm, test negatywny.
    Grudzień z Clo - niby ok, ale endo zbyt cienkie, Clo 3xdz., Inofolic.
    Styczeń z Clo + Pregnyl 2amp., pęcherzyki 18 i 15mm, test negatywny.
    Luty z Clo + Pregnyl - zaczęłam mierzyć temp., na prawym jajniku pęcherzyk 16mm, endo 4mm, test pozytywny 3dni po zastrzyku, test negatywny 6dpo.
    Marzec - cykl naturalny (na własną rękę).
    Od kwietnia mój mąż bierze Androvit.
    Luteina na wywołanie @.
    Maj z Clo - brak pęcherzyka dominującego, gin powiedział że nie ma na co czekać - skierowanie na laparo.
    Czerwiec - laparoskopia (w 15dc) z elektrokauteryzacją jajników. Jajowody drożne. Lutka na wywołanie @.
    Lipiec z Clo 2xdz. - jest bdb, gin zadowolony, wizyta w 16dc, owu była w 15dc.
    24dc test negatywny, 26dc test pozytywny (11dpo).
    W czwartek wizyta u endo, w piątek u gina.

Koniec :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2015, 20:01

klara_bella, ruda85, Mała_Mi79, Asiulek lubią tę wiadomość

3jgx43r822pbo9ro.png

"Twoje marzenia nie mają daty ważności, więc weź głęboki wdech i spróbuj ponownie"
  • Nikita2 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A teraz mam pytanie (szczególnie do ciążówek):
    Troszke mnie pobolewa prawy jajnik i mam plamienie (brązowy śluz) jak przed @.
    Czy to jest mikroporonienie? Boję się, że stracę fasolkę :(
    Moja znajoma wczoraj poroniła, miała cukrzycę ciążową :(

Nie wiem co robić... Wziąć na własną rękę lutkę...?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2015, 20:29

3jgx43r822pbo9ro.png

"Twoje marzenia nie mają daty ważności, więc weź głęboki wdech i spróbuj ponownie"
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikita a progesteron badałaś?
    Ja bym chyba wzięła luteinę, nie zaszkodzi a może pomóc.
    Wiele moich koleżanek miewało plamienia w okresie @ i ciąża jak najbardziej w porządku, także się nie zamartwiaj tylko odpoczywaj :)
    Mnie też bolał w ciąży jajnik, w zasadzie oba napierniczały jak szalone przez cały 1 trymestr.

Ja laparo miałam rok temu. Miałam torbiel z niepękniętych pęcherzyków. Lekarze podejrzewali endometriozę więc laparo najprostrze rozwiązanie, aby to sprawdzić.
    Torbiel miałam pół roku, rosła sobie więc ją usunęli.
    Po laparo już rok a ciąży nie ma. Ale moim problemem są niepękające pęcherzyki, zespół LUF.
    Także miłe panie pilnujcie monitoringu mimo wszystko po laparo, bo ja w ten sposób straciłam rok. Mój lewy jajnik, na którym była torbiel, śpi. Nie działa. Jedyna nadzieja w prawym, który na szczęście przejął pracę, ale sam pęcherzyk nie pęka bez pregnylu ;/

Ja dziś zrobiłam test o 12 w południe. Negatyw.
    Z rana kolejny sikaniec. Mąż mi wmawia, że jestem w ciąży, nie chce mi powiedzieć po czym wnioskuje. Powie mi, jeśli jego przepowiednie się sprawdzą, po czym to wiedział. I tak oto mam zagwozdkę :)
    Czuję się okresowo, no ale z tego co czytałam na wielu forach to nic nie znaczy, bo wiele dziewczyn tak miewało a jednak ciąża była...
    Ehhh jakkoś czuję w kościach, że się nie udało :(

• Nikita2 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie badałam. Wzięłam lutkę dopochwowo, rano następną i zadzwonię do gina.

Oj Klara, oby mąż miał rację...!!! Kciukam ;)

klara_bella lubi tę wiadomość

3jgx43r822pbo9ro.png

• migot_ka Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara trzymam moooocno kciuki:) Oby mąż miał rację:)
    U mnie żadnych objawów, a tempka skacze jak szalona...;/ To nie wróży nic dobrego...

klara_bella lubi tę wiadomość

cd6eba17355731e3e3034216a793cfae.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • czekolada Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotko a kiedy zamierzasz testować ??

Jakub <3
    f2wli09klx6li47m.png
    f2w3rjjgfdv6rpfo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikita jak tam sytuacja? plamienia ustały?
    U mnie test negatyw. Kolejny zrobię w niedzielę, jeśli do tej pory nie przyjdzie @.
    Dziś ostatnie dzień luteiny więc jutro albo w sob pewnie mnie zaleje ;/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2015, 10:05

• migot_ka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekolada wrote:
    Migotko a kiedy zamierzasz testować ??

W niedzielę chyba zrobię test...

• india Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka ladnie twoj wykres wyglada :* trzymam kciuki

Pozdrawiam znad morza <3

czekolada, Asiulek lubią tę wiadomość

ug378ribe4qdpu6z.png
  • migot_ka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India kochana a jak u Ciebie?

• india Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie zero objawow, temp nie mierze wiec vzekam na @

ug378ribe4qdpu6z.png
  • migot_ka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    U mnie zero objawow, temp nie mierze wiec vzekam na @

Kiedy ma przyjść wredota?

• india Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No noe woem kiedy mialam owu i czy w ogole po tym co mi tamten lekarz nagadal. U mnie dzis 12 dpiui

ug378ribe4qdpu6z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś czuje się mega małpowato więc już wiem, że nic z tego. Zbyt dobrze znam swój organizm.
    Na pocieszenie kupiłam sobie Marsa i wpierdzieliłam, aż mnie zęby moje nadwrażliwe bolały ;/

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heheh ja miala ostatnio ochote na slodkie kupilam liona :) tak mi mordke zlepil ze wkurzylam sie i jadlam go dwa dni :D na ochote na slodkie dobre bueno :))

U mnie oczywiscie negatywny rano odstawilam dupka i tez czekam az mnie zaleje korzystajac z urokow plazingu i morzingu :))

• tulipanna Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikita2 wrote:
    A teraz mam pytanie (szczególnie do ciążówek):
    Troszke mnie pobolewa prawy jajnik i mam plamienie (brązowy śluz) jak przed @.
    Czy to jest mikroporonienie? Boję się, że stracę fasolkę :(
    Moja znajoma wczoraj poroniła, miała cukrzycę ciążową :(

Nie wiem co robić... Wziąć na własną rękę lutkę...?
    Jestes w terminie @,js tez mialam takie plamieni,jeszcze przed testem. Co wiecej myslalam ze na drugi dzien @ juz sie rozkreci i nic:) zrobilam test i pozytyw ::) i ja zaczelam brac dupka,mysle ze nie zaszkodzi jak masz. Ja razem z beta puerwsza zbadalam i progesteron i byl super a gin i tak powiedzial zeby brac. Z tydzien dopiero nie biore

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • Mała_Mi79 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulku .... jak wyniki drugiej bety?!

f2w33e3ks5gz12ky.png
    Jezu, Ty się tym zajmij !
  • Nikita2 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara - ustały. Wzięłam lutkę wieczorem i rano. Mimo wszystko trzymam kciuki za pozytyw! ;)

Tulipanno - jutro już wizyta u gina, pewnie mi wypisze recepte...

Migotko - kciukam ;) ładny wykres :)

Opu - kurcze na forum fala wrednych @ :\

Może jednak zamiast @ będzie tylko plamienie i test pozytywny... Byłoby super!

No właśnie Asiulku jak tam beta???

Endokrynolog zwiększył mi dawkę Letroxu z 100 na 125. Oprócz tego mam brać magnez, selen i cynk, femibion 1.

3jgx43r822pbo9ro.png

• india Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi sie juz rozkrecaja bole @ :(

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Asiulek Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wczoraj mała urodzinowa impreza, dzisiaj jest moja mama na noc u nas... wcale nie mam jak przysiąść do kompa..

Wczoraj po nocy napisałam i mi neta wyłączyli przez wichurę...no to sobie skopiowałam do worda :)

A, na becie byłam dzisiaj po pracy, wynik jutro koło 17-tej.

Nikita, dobrze zrobiłaś, myślę ze gin powie Ci dokładnie to samo - żeby brać luteinę. Ja też mam taki przykaz, 2 razy dziennie do wizyty bez względu na wszystko, a jak brzuch boli albo jajniki to doraźnie zwiększać dawkę do 2 tabletek 2xdziennie. Mnie w pierwszej ciąży bardzo bolał brzuch, nie pamiętam czy jajniki czy okolice ...a plamienie...ponoć w dniu miesiączki kobiety w ciąży mogą mieć. Odpoczywaj Kochana. Dzwoniłaś w końcu do gina?
    A tak swoją drogą, to masz kosmicznie nieprawdopodobną pamięć... ja nie pamietam co było w zeszłym tygodniu...

Ruda, znalazłaś test? Dzisiaj czwartek :) ?

Suzii, to bardzo dobra wiadomość o nasieniu! Masz rację, zawsze po burzy wychodzi słońce :) wiesz już mniej wiecej kiedy termin iui?

yesenia, ja pierwszą laparo miałam w 2011r, w ciąże zaszłam dokładnie rok później. Teraz to szok dla mnie że tak od razu. A usunęli Ci ogniska endometriozy? w Jakim stopniu jest/była?, ponakłuwali jajniki?

Czekoladko, jakie badania robiłaś?

Opu, to był/ jest w zasadzie mój cykl laparoskopowy, bo zabieg miałam 16 lipca, a cykl zaczął się 9 lipca, wczoraj/dzisiaj powinnam dostać @.
    Monik, Mała Mi, Pu i reszta dziewczyn :) laparoskopia pokazuje wszystko jak na dłoni. Faktycznie dziwne, ze przy tak długich staraniach lekarze nie zaproponowali.

Moje wskazania do laparo: niepłodność wtórna (oficjalnie w dok szpitalnych), a nieof: brak ciąży mimo dobrej odpowiedzi organizmu na stymulację, pęcherzyki rosły, pękały (nawet czasem same-bez pregnylu). Lekarz stwierdził, ze zrobimy, obejrzymy jajniki do środka, ponakłuwamy, może są jakieś zrosty albo polipy, których na usg widać , no i ta drożność. Podczas laparo zrosty usunęli, pokuli jajniczki i proszę :) takze nie bać się, a te co nie miały niech molestują swoich ginków :)
    Indii spadła rezerwa jajnikowa... przyznam się szczerze że tej kwestii nie rozkładałam na czynniki pierwsze i brzydko mówiąc ją olałam bo za dużo tego wszystkiego. Nie wiem i nigdy nie robiłam badań , mój gin też nie zlecał.
    India, Klara Bella, Migotka? Trzymam kciuki 

Tulipanku, a Ty jeszcze pracujesz? Kiedy zamierzasz iść na l4?

Mała Mi, TSH rośnie , zawsze coś na plus :) , a TPO jeszcze podleczysz :)

Fryzjerka, coś leniwe te Twoje pęcherzyki...do piatku urosną , trzymam kciuki :)
    Opu, India, udanych wakacji!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2015, 22:22

ganns65gxgno0ohk.png
‹‹ 241 242 243 244 245 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ