Forum Starając się z pomocą medyczną Problemy z tarczycą / wysokie TSH
Odpowiedz

Problemy z tarczycą / wysokie TSH

Oceń ten wątek:
  • weronika86 Autorytet
    Postów: 5828 6369

    Wysłany: 5 grudnia 2013, 10:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tez w czasie ciazy zapotrzebowanie na jod jest dwukrotnie wyzsze!

    5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 grudnia 2013, 16:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://aptekabiedronka.info/preparaty-na-skore/1509-plyn-lugola-20-g.html to ten płyn?

  • weronika86 Autorytet
    Postów: 5828 6369

    Wysłany: 5 grudnia 2013, 16:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dokladnie ten, mam nawet ten sam :)

    5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • Neyla Autorytet
    Postów: 656 1876

    Wysłany: 8 stycznia 2014, 06:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    od dzisiaj i ja dołączam do dziewczyn zbijających TSH...pierwsza dawka letroxu50 już zażyta.

    Mrowwwka, Veri, Chanela lubią tę wiadomość

    62b3591443.png
    8p3oyx8df4ipmqn6.png
  • Diabla85 Autorytet
    Postów: 697 1105

    Wysłany: 11 stycznia 2014, 21:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarka powiedziała, że najlepsze TSH do zajścia w ciążę powinno być między 1 a 2,5. Leczę się Euthyroxem od ponad roku i moja tarczyca w tym czasie się wahała (2,8 a w październiku nawet 4,25). Teraz po dwóch miesiącach Euthyroxu w dawce 37,5 mam TSH 2,46. Także trzeba bardzo pilnować tego hormonu i najlepiej badać jego poziom co miesiąc.

    [doxs9km.png
    4ilkhk7.png
  • Monika.Żelazko Znajoma
    Postów: 17 2

    Wysłany: 20 stycznia 2014, 12:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    W moim przypadku TSH 06/2011r wynosiło 5,996 ( takie podstawowe badania robiłąm nie zmyślą o zajściu w ciążę), 07/2012 po ślubie z mężem postanowiliśmy sie zacząć starać o dzidziusia ( i nie są to starania co 2 dzień tylko bliżej owulcji) postanowiłam zrobić wszystkie potrzebne badania. Wyniki były dobre prócz podwyższonego TSH 5,09 ale tez sobie olałam sprawe bo otworzyłas własny interes i o staraniach też zapomnieliśmy. Jednak przez ostatnie 3 msc nam sie nie udaje zajść i ide w pt zrobić sobie badania TSH FT4 i FT3, jeśli będzie podwyższone będę musiała sie zmobilizować i zbić.... więc zobaczymy rezultaty po 3msc

  • kiniaczek84 Autorytet
    Postów: 1307 290

    Wysłany: 21 stycznia 2014, 16:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam w klubie euthyroxiku:)ja biore drugi miesiąc dawke 50 po 2,5tygodnia drania leku spadło mi z 4,82 na 3,06 pani doktor powiedziała ze bardzo ładnie sie obniza poziom tsh teraz w marcu wizyta kontrolna,ale mam nadzieje ze bedzie oki ale niestety na euthyrox jestem skazana juz na stałe

    9f7j3e5e8v9541eg.png
  • Diabla85 Autorytet
    Postów: 697 1105

    Wysłany: 24 stycznia 2014, 08:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, tak jak pisałam wcześniej moje TSH w 23dc wynosiło 2,46 i okazało się, że właśnie w tym cyklu udało mi się zajść w ciążę! Jestem teraz w 5tc! Także gadanie lekarzy, że ma być TSH koło 1 i ciągłe pilnowanie i martwienie się, że nie ma idealnego wyniku nie ma sensu. Bardzo wiele czynników składa się na zajście w ciążę i nie da się ani tego przewidzieć ani wykalkulować. Oczywiście najlepiej żeby wyniki mieściły się w granicach normy i już będzie dobrze.

    [doxs9km.png
    4ilkhk7.png
  • kiniaczek84 Autorytet
    Postów: 1307 290

    Wysłany: 24 stycznia 2014, 12:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie tak ale u mnie dochodza jeszcze bardzo wysokie przeciwciała tarczycowe mam stiwrdzona chorobe hashimoto wiec w moim przypadku konieczne jest obinzenie TSH i ATPO.Lekarka powiedziała ze w moim przypadku mogło miec to związek z problemami z zajsciem w ciążę.

    9f7j3e5e8v9541eg.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 24 stycznia 2014, 23:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a teraz opiszę swoje wyniki które dzisiaj odebrałam. Z moich domysłów wydaje mi się, że nie mam PCO a hashimoto. Ale po kolei. Opiszę swoje wyniki, są to wyniki z 3 d.c. a w nawiasach będę pisać normy.
    Glukoza 80mg/dL (70-105)
    TSH 3,9 (0,27-4,2)
    FT3 3,09 (2,0-4,4)
    FT4 1,3 (0,93-1,7)
    anty-TPO 565,9 (max 34)

    FSH 4,64 (3,5-12,5)
    LH 10,07 (2,4-12,6)
    estradiol 40,25 (12,5-166)
    progesteron 1,05 (0,2-1,5)
    Prolaktyna 39,27 (4,79-23,3)
    testosteron 82,69 (6,0-82,0)

    Kiniaczek opiszesz mi jak u Ciebie stwierdzono hashimoto i jak je leczysz oraz o jakim czasie coś drgnęło w wynikach?

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • kiniaczek84 Autorytet
    Postów: 1307 290

    Wysłany: 25 stycznia 2014, 09:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Chanela:)więc tak zacznę od początku bo tak najlepiej:)Gin zleciła mi jako dla staraczki o fasolinke TSH i Prolaktyne.No i wyszło szydło z worka prolaktyne miałam w normie ale tsh 4,81 wiec niestety wizyta u endokrynologa.Pierwsza wizyte miałam w połowie grudnia dostałam euthyrox 50 i miałam go brac 1raz 1 tabli po miesiacu wizyta kontrolna z bardziej szczegółowymi badaniami czyli ATG i ATPO no i TSH .TSH po nie całym miesiącu spadło mi do 3,06 pani doktor stwierdziła ze bardzo łądnei spadło wiec nie zmieniała dawki i kazała dawkowac identycznie zeby miescic sie w normie 1.0 -2,5(podobno to norma dla staraczek i ciężarnych).ATG miałam w normie ale dalej nie było już tak ładnie bo ATPO miałam 1300 no a norma na moich wynikach to ponizej 60 i wtedy poprostu zamarłam ze strachu i diagnoza niestety autoimunologiczne zapalenie tarczycy(choroba Hashimoto)i krótka piłka euthyrox musze brac niestety na stałe ale lekarka nie kazała sie zrazac i pod zadnym pozorem nie czytac głupot w internecie ze nie ma sznas na zajscie w ciążę przykazała sumiennie brac leki i działac a najwazniejsza sprawa jest obnizenie TSH teraz wizyte kontrolna mam w marcu przd którą mam zrobic badania TSH.FT4,Ft3.Dadam jeszcze ze po lekach czuje sie bardzo dobrze żadnych działań niepożadanych wiec mam nadzieje ze bedzie dobrze a wkróce w brzuszku pojawi sie fasolinka:)Nom i tak właśnie znalazłam sie w zacnym gronie Hashimotek:)A póki co jestem drugi cykl na Clo i modle sie o pozytywne zakończenie tej misji:)

    Chanela lubi tę wiadomość

    9f7j3e5e8v9541eg.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 25 stycznia 2014, 11:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki za pomoc, a usg nie miałaś robionego? podobno przy stwierdzeniu p/ciał powinno się jeszcze to zrobić

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • kiniaczek84 Autorytet
    Postów: 1307 290

    Wysłany: 25 stycznia 2014, 12:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    póki co jeszcze nie pani doktor na macanego sprawdza mi tarczyce moze dlatego ze niedawno mój organizm się zbuntował i zaczął działac przeciwko sobie moze na tym etapie to jest wystarczające

    9f7j3e5e8v9541eg.png
  • plusia6 Znajoma
    Postów: 16 0

    Wysłany: 25 stycznia 2014, 18:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, również dołączam do osób z podwyższonym TSH, w piatek idę do ginekologa (jest też endokrynologiem)i ma ustalić leczenie. W tym miesiącu dopiero zaczęliśmy się starać o dzidziusia a tu już takie niespodzianki:-( a rok temu moje wyniki wszystkie byly w normie:-(




    fce3fcbdec5f3187674da6df63f387a9.png

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2014, 18:41

  • kiniaczek84 Autorytet
    Postów: 1307 290

    Wysłany: 25 stycznia 2014, 18:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy w klubie:)

    9f7j3e5e8v9541eg.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 26 stycznia 2014, 23:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    plusia nie martw się, w najbliższym czasie wszystko się wyjaśni i lekarz ustawi Cię na konkretną dawkę i będzie można działać :)

    ja od jutra zaczynam poszukiwania endo. Podobno koszt takiej wizyty to tylko 180 zł - koszmar! Dopiero teraz jak poczytałam o objawach hashi to zauważyłam że mam wszystkie. Tylko tego nie dostrzegałam :(

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • plusia6 Znajoma
    Postów: 16 0

    Wysłany: 27 stycznia 2014, 12:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam podobno niedoczynność, ale wszystko wyjaśni się w piątek jak będę na wizycie i dam Wam znać :-) TSH norma jest do 5 a ja mam 5,11 więc niewiele wyżej ale wiadomo, że jak chce się mieć dzidziusia to musi być o wiele mniejsze...

  • kiniaczek84 Autorytet
    Postów: 1307 290

    Wysłany: 27 stycznia 2014, 14:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiesz co plusia zauwazyłam ze co laboratorium to ma inne normy u mnie górna granica normy to 4,70 a ja miałam 4,81 i drugi miesiąc jestem na euthyroxie 50 i dołączyłam do grona hashimotek dodatkowon ioestety:(


    Chanelka ja u swojego endo płace 100zł za wizyte i póki co jestem bardzo zadowolona lekarka naprawde spoko

    9f7j3e5e8v9541eg.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 27 stycznia 2014, 17:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiniaczek wydaje mi się że te normy zależą od tego na jakim aparacie wykonywane jest badanie.
    ja 100 to jeszcze do przeżycia taka kwota. Ja sobie gdzieś znalazłam że 180 i tak pomyślałam że jak mam co dwa miesiące tyle płacić to nieciekawie to będzie wyglądać. Ja mam wizytę ustaloną na środę i zobaczymy co tam słychać u mojej tarczycy i mojego hashi. Jak to mój mąż stwierdził on ma auto japońskie to ja też mam coś japońskiego ;)

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • kiniaczek84 Autorytet
    Postów: 1307 290

    Wysłany: 27 stycznia 2014, 18:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hahaha.....dobre ja teraz dopiero w marcu na wizyte kontrolną mam nadzieje ze TSH ładnie spadnie a do tego czasu uda nam sie z fasoleczką

    9f7j3e5e8v9541eg.png
‹‹ 10 11 12 13 14 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego