Forum Starając się z pomocą medyczną Problemy z tarczycą / wysokie TSH
Odpowiedz

Problemy z tarczycą / wysokie TSH

Oceń ten wątek:
  • dodziulek Koleżanka
    Postów: 35 21

    Wysłany: 10 grudnia 2012, 21:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, ja tez mam tsh za wysokie i pocztek hasimoto antyciala lekko podwyzszone. w jakim tepmie spadalo wam tsh pod koniec wrzesnie mialam 3,75 dostalam eutyrox 20 po 2 tyg 1,5 tabletki czyli 3,75. po 2 miesiacach tsh spadlo do 3,2 . kurcze chyba jakos malo, teraz dostalam dawke eutyrox 50, mam nadzieje ze spadnie troszke wiecej ale taka zdolowana jestem, o dziecko staram sie 9 miesiecy i caly czas nic z tego, ludze sie zze przez ta tarczyce, czy u was tez spada tak mozolnie?

    Olena lubi tę wiadomość

  • anulek89 Przyjaciółka
    Postów: 107 23

    Wysłany: 11 grudnia 2012, 13:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dodziulek :)

    Ja Ci powiem tak jak u mnie było:

    2 sierpnia - TSH 7,06 -- 21 sierpnia Euthyrox 12,5
    2 września - Euthyrox 25,5 - po wynikach a-TPO i anty-TG endo mi podniosła dawkę
    17 września - TSH 3,36 - 23 września Euthyrox 37,5
    23 października - TSH 1,250 i na razie dawka taka jak powyżej. Co nowego dowiem się za tydzień albo po świętach :)
    A co do normowania się wyników to wg mnie kwestia indywidualna. Zależy od stopnia zaawansowania, ile była tarczyca nieleczona i w jakim wogóle jest ona stanie. Tak mi się widzi.

    ?pokaz=797650d44de55faba.png
    i.png
  • dodziulek Koleżanka
    Postów: 35 21

    Wysłany: 11 grudnia 2012, 18:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to widze anulek ze tobie szybciutko ten poziom spadl w przeciagu 2,5 miesiaca z 7 na 1,25 super. mi w ciągu 2 miesiacy i ta sama dawka leku 3.75 tylko spadl o 0.6, widze ze kazdy organizm inaczej reaguje na leki, mam nadzieje ze teraz po 2 miesiacach brania eutyroxu o dawce 50 spadnie ciut wiecej niz ostatnio.

  • anulek89 Przyjaciółka
    Postów: 107 23

    Wysłany: 13 grudnia 2012, 08:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znajomej z innego forum jeszcze wolniej spada.. Była na dawce 50 i ani drgnęło. dopiero na wyższej spadł i znowu podwyższyli dawkę i znowu stało w miejscu i znow musiał jej endo dawkę podwyższyć. No i czeka teraz dziewczyna na wyniki. Także to kwestia napewno idywidualna.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2012, 08:22

    ?pokaz=797650d44de55faba.png
    i.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 grudnia 2012, 18:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki :) ja także mam problem z tarczycą, tzn wynik byłby ok gdyby nie starania o dzidzię-najlepiej mieć poniżej 2 a ja pierwszy wynik jaki miałam to powyżej 3...nie wiem skąd, stąd i zowąd miałam takie uderzenia gorąca, jakby ktoś żar mi na ciało wysypał(to trwało chwilę) i za jakieś 30 min znowu. Po zrobieniu wyników TSH było powyżej 3 czyli norma ale gin powiedział że za wysokie przy staraniach, więc poszłam do endo i dostałam Euthyrox-uderzenia gorąca minęły.

    Ale moje pytanie do Was kochane jest takie: czy Euthyrox ma wpływ na płodność tzn czy mogę mieć zaburzenia cyklu,brak owulacji, problemy ze śluzem?

  • anna_w Ekspertka
    Postów: 240 325

    Wysłany: 20 grudnia 2012, 09:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wszystkim:) a ja dzisiaj mam wizytę u endokrynolga w związku z moim wynikiem tsh 2,451. Mam nadzieję ze lekarz nie zbagatelizuje moich obaw i albo zleci dodatkowe badania albo od razu przepisze jakiś lek. Może u mnie problem z zafasolkowaniem tkwi wlaśnie w tej tarczycy. Oby to tylko to i żeby szybko udało się wyeliminować problem.

  • dodziulek Koleżanka
    Postów: 35 21

    Wysłany: 20 grudnia 2012, 20:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej ania_w i jak wizyta u lekarza?ja tak samo jak i ty caly czas mam nadzieję ze problemy z zajaściem w ciąże spowodowane są tą tarczycą, tak bym chciałaby by to było problemem a nie nic poważniejszego. Jak długo się starasz sie o dziecko? ja teraz 10 cykl, to że mam problemy z tarczycą i za wysokie tsh 3,75 dowiedziałam sie pod koniec września i tak 3 miesiąc lykam eutyrox ale poziom ten wolno mi spada niestety. lekarz powiedział, że to może być przyczyną ale nie musi, ja i tak się ludzę i mam nadzieję ze to własnie to.

    anna_w lubi tę wiadomość

  • anna_w Ekspertka
    Postów: 240 325

    Wysłany: 21 grudnia 2012, 08:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dodziulek wrote:
    hej ania_w i jak wizyta u lekarza?ja tak samo jak i ty caly czas mam nadzieję ze problemy z zajaściem w ciąże spowodowane są tą tarczycą, tak bym chciałaby by to było problemem a nie nic poważniejszego. Jak długo się starasz sie o dziecko? ja teraz 10 cykl, to że mam problemy z tarczycą i za wysokie tsh 3,75 dowiedziałam sie pod koniec września i tak 3 miesiąc lykam eutyrox ale poziom ten wolno mi spada niestety. lekarz powiedział, że to może być przyczyną ale nie musi, ja i tak się ludzę i mam nadzieję ze to własnie to.

    Hej dodziulek, u lekarza byłam ale nic konkretnegoo nie potrafił mi jeszcze powiedzieć na podstawie tylko wyniku tsh, powiedział że faktycznie jest troszeczkę za wysokie jak na starania ale to jeszcze o niczym złym nie świadczy i stwierdził że z moją tarczycą jest raczej wszytsko ok, dał skierowanie jeszcze raz na tsh, oraz na przeciwciała anty TPO, przeciwciała anty TG oraz FT4. Poza tym pouciskał mi szyję i nie stwierdził nic niepokojącego. Dzisiaj zrobilam te badania, wyniki będą wieczorem i z wynikami kazał przyjść po nowym roku. Toszke kosztowne te wizyty i badania bo wszytsko robię prywatnie, ale cóż jak trzeba to trzeba. Aha i odnośnie starań to u nas już chyba jakoś 8/9 cykl starań po poronieniu.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2012, 08:39

  • anulek89 Przyjaciółka
    Postów: 107 23

    Wysłany: 21 grudnia 2012, 10:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti: Nie Euthyrox pomaga wręcz przy tym jeżeli coś jest rozwalone w cyklu. Przecież reguluje tarczycę przy niedoczynności a tarczyca odpowiedzialna jest też za naszą płodność. Cyklu na bank Ci nie rozwali. Bardzo dobrze, że endo Ci dał euthyrox na obniżenie TSH.

    hej Anna_w dla endo warto oprócz TSG zbadać też ft3 i ft4 oraz anty-TPO aty-TG również. Dobrze, że Ci je zlecił. Ale nie powinien bagatelizować ft3 bo to badanie też jest ważne.

    A ja dziewczyny mam sprzeczne odczucia... TSH spadło mi gigantycznie z 1,17 pomimo niezmiennej dawki leku..

    TSH - 0,030µIU/ml (norma: 0,270-4,200)
    fT4 - 1,49ng/dl (norma: 0,93-1,70)

    a wizyta dopiero 5 styczeń.. Normalnie masakra jakaś..

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2012, 10:55

    ?pokaz=797650d44de55faba.png
    i.png
  • anna_w Ekspertka
    Postów: 240 325

    Wysłany: 21 grudnia 2012, 11:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulek89 wrote:
    Marti: Nie Euthyrox pomaga wręcz przy tym jeżeli coś jest rozwalone w cyklu. Przecież reguluje tarczycę przy niedoczynności a tarczyca odpowiedzialna jest też za naszą płodność. Cyklu na bank Ci nie rozwali. Bardzo dobrze, że endo Ci dał euthyrox na obniżenie TSH.

    hej Anna_w dla endo warto oprócz TSG zbadać też ft3 i ft4 oraz anty-TPO aty-TG również. Dobrze, że Ci je zlecił. Ale nie powinien bagatelizować ft3 bo to badanie też jest ważne.

    A ja dziewczyny mam sprzeczne odczucia... TSH spadło mi gigantycznie z 1,17 pomimo niezmiennej dawki leku..

    TSH - 0,030µIU/ml (norma: 0,270-4,200)
    fT4 - 1,49ng/dl (norma: 0,93-1,70)

    a wizyta dopiero 5 styczeń.. Normalnie masakra jakaś..

    hej anulek89, odnosnie ft3 i ft4 to moj edno powiedział że mi gwarantuje ze ft3 mam napewno dobre wiec nie zlecil tego badania. Tak sobie to tłumaczę że u mnie ten podwyższony wynik tsh wskazywał tak jakby na niedoczyność więc uznal że bez potrzeby jest badanie ft3 (widocznie jest ono w kierunku nadczynności) - nie wiem tak sama to sobie tłumacze na "chłopski rozum"

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2012, 11:05

  • anna_w Ekspertka
    Postów: 240 325

    Wysłany: 21 grudnia 2012, 15:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, właśnie odebrałam dwa z czterech wyników moich dzisiejszych badań i jestem w szoku, moje tsh teraz wynosi 3,834 gdzie jeszcze 10 dni temu wynosił 2,451 (norma 0,55 -4,00 uIU/ml). Moje FT4 wynosi 16,15 pmol/l norma jest 11,5 - 22,70.
    Czekam jeszcze na anty TPO i anty TG, będą później.
    Kurcze, co jest z tym tsh?
    Zapisalam sie juz na kolejna wizyte u endo na 3 stycznia.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2012, 15:32

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 grudnia 2012, 19:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulek89 dziękuję za pocieszające info :*

  • anulek89 Przyjaciółka
    Postów: 107 23

    Wysłany: 22 grudnia 2012, 19:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę powtarzać badania bo to coś mi podejrzane że takie mi dziwne wyszły.

    ?pokaz=797650d44de55faba.png
    i.png
  • dodziulek Koleżanka
    Postów: 35 21

    Wysłany: 27 grudnia 2012, 19:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje tsh tez wariuje troszkę sie podlamalam dzis, po miesiacu brania eutyroxu 50 czyli dawki wyzszej niż poprzednio moje tsh znów podskoczyło do 3.78 czyli po 3 miesiacach leczenia jestem w punkcie wyjśćia, o co w tym wszystkim chodzi, powinno być lepeij a jest gorzej, już nic z tego nie rozumiem:(

  • malina Koleżanka
    Postów: 54 3

    Wysłany: 27 grudnia 2012, 20:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    miałam podobny przypadek dopiero przy dawce 75 tsh sie ustabilizowało:) takze głowa do góry:)

    "Dziecko to uwidoczniona miłość."058b337219f031a69b716a67456054c4.png
  • martek Autorytet
    Postów: 356 179

    Wysłany: 27 grudnia 2012, 21:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, widzę,że ostro walczycie z tsh- ja też :) na początku grudnia wynik wyszedł 2,19 a t4 na poziomie 1,16- wg rozpiski z badania w normie:) do endo idę 18 stycznia ale najpierw powtórzę badania, ciekawa jestem jak to teraz będzie wyglądało. Powodzenia życzę:)


  • malina Koleżanka
    Postów: 54 3

    Wysłany: 28 grudnia 2012, 10:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    widze, że tobie sie to szybciutko ustabilizowało:)

    "Dziecko to uwidoczniona miłość."058b337219f031a69b716a67456054c4.png
  • anna_w Ekspertka
    Postów: 240 325

    Wysłany: 3 stycznia 2013, 18:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć:) jestem po wizycie u ednokrynologa w związku z moim drugim wynikiem tsh 3,834 lekarz przepisał mi Letrox 50 (mam zażywać pół tabletki rano) po 6-8 tygodniach mam sie zgłosić na wizytę kontrolną i na usg tarczycy. Czy króraś z Was również zażywała ten lek? W jakim czasie udało się Wam doprowadzić tsh do normy takiej "dla staraczek"?

  • dodziulek Koleżanka
    Postów: 35 21

    Wysłany: 4 stycznia 2013, 06:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi niestety jescze sie nie udalo ustabilizowac wiec jak czytalam róznie to bywa , rónie organizm reaguje. Ja bralam przez 2 miesiace eutyrox 25, potem zwiekszyam dawke do 50 i po miesiacu brania 50 czyli po 3 miesiacach leczenia jestem w punkcie wyjscia tsh 3.8 czyli nic nie spadlo :( niektórym dziwewczynom juz po miesiacu dwoch ladnie spadlo a tu u mnie taka lipa. Moze jescze kto sie wypowie jak to jest z tymi lekami.

    anna_w lubi tę wiadomość

  • Kaja Autorytet
    Postów: 10995 15321

    Wysłany: 4 stycznia 2013, 19:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestem też na eutyrox 25 a teraz biore 3 dni 50 reszta tyg po 25 ,ale powiem ci ,ze bardzo wazne jest tak słyszałam ,aby pół godziny nic nie jesc po zażyciu tabl moja tesciowa tez je wiec ona mi tak powiedziała,ale nie wiem czy to prawda

    mhsvanlih0qhtdnx.png


    https://www.maluchy.pl/li-67859.png


‹‹ 2 3 4 5 6 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego