Odpowiedz

progesteron

Oceń ten wątek:
  • Yoasia Koleżanka
    Postów: 162 19

    Wysłany: 20 grudnia 2018, 13:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny . Cykl miałam stymulowany clo wyszły 2 pecherzyki w lewym jajniku pękły same 25 mm oby dwa , niestety kilka dni przed owulacja okazało sie ze mam bakterie chlamydia dostałam na nią antybiotyk natomiast w trakcie owulacji przez antybiotyk zrobiła sie spora grzybica co wykluczyło starania w trakcie . Jednak lekarz przepisał mi progesteron dopochwowo. Owulka była w 17 dc a progesteron przyjmuje od 22 dc. W jakim celu ? Nie mam strwierdzonego niedoboru progesteronu.

    15 cs o pierwszego dzidziusia.
    Słabe nasienie- mała ilość.
    Nieregularne miesiączki - 5 cykl z clo.
  • anka Autorytet
    Postów: 2255 639

    Wysłany: 17 czerwca 2019, 19:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    o czym świadczy niski progesteron taki jak 0,10 wiem że nie mam owulacji ale czemu aż taki niski ?

    Starania od 8.2018
    AMH 1,26 --> 1,98 ✔️
    Morfologia :01.2020- 0%, 06.2020- 7% ✔️
    Fragmentacja DNA 9%✔️
    MTHFR HOMO ❌
    PAI HETERO ❌
    05.2020 UŁAŃSKA
    Jajowody drożne .✔️
    cykle bezowulacyjne.❌
    DHEAS-O4 -584 (148-407) ❌
    Panel tarczycowy ✔️
    Homocysteina ponad 11 ❌
    Ferretyna 41,1 ✔️
    1 cykl z nac - brak owu :(
  • anka Autorytet
    Postów: 2255 639

    Wysłany: 18 czerwca 2019, 22:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nikt nie wie ?

    Starania od 8.2018
    AMH 1,26 --> 1,98 ✔️
    Morfologia :01.2020- 0%, 06.2020- 7% ✔️
    Fragmentacja DNA 9%✔️
    MTHFR HOMO ❌
    PAI HETERO ❌
    05.2020 UŁAŃSKA
    Jajowody drożne .✔️
    cykle bezowulacyjne.❌
    DHEAS-O4 -584 (148-407) ❌
    Panel tarczycowy ✔️
    Homocysteina ponad 11 ❌
    Ferretyna 41,1 ✔️
    1 cykl z nac - brak owu :(
  • Iza1982 Ekspertka
    Postów: 134 126

    Wysłany: 17 czerwca 2020, 18:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej😊 może tutaj coś więcej się dowiem. 😊 Dziś robiłam progesteron. To mój 20dc ,a 7 dzień po inseminacji. Lekarz nie powiedział nic o braniu progesteronu ale napisałam do niego czy brać. To napisał że mogę braf luttagen 2x1 zamiast luteiny. Napisał mi to dopiero 4 dni temu więc nie wzięłam nic bo wiedziałam że będę szła na badanie.
    To mój wynik : 14,800 ng/ml

    Wartości referencyjne
    Progesteron (ICD9:N55) 14,800 ng/ml f. folikularna 0,057 - 0,893 środek cyklu 0,121 - 12 f. lutealna 1,83 - 23,9 po menopauzie 0,05 - 0,126 ciąża: I trymestr 11 - 44,3 II trymestr 25,4 - 83,3 III trymestr 58,7 - 214

    Czy zacząć brać teraz czy teraz już nie ma sensu?
    Ogólnie słyszałam że są różnie opinie co do tego.
    Jak myślicie?😊😊

  • UlaFalka Autorytet
    Postów: 825 654

    Wysłany: 19 czerwca 2020, 12:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2020, 10:36

    Endometrioza
    Torbiel czekoladowa na lewym jajniku
    Niska rezerwa jajnikowa (AMH 0,7)

    Luty 2020 - 1 IUI nieudane
    Czerwiec 2020 - 2 IUI nieudane
    Lipiec 2020 - 3 IUI nieudane

    Wrzesień 2020 - start IVF (ICSI)
    16 września - transfer 2-dniowca
  • Nadzieja28 Ekspertka
    Postów: 1382 85

    Wysłany: 3 lipca 2020, 07:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Progesteron po ovu powinien wynosić do 20 albo więcej chyba 15 tez jest Ok
    Podaje się go na potrzymanie Ew ciąży

    Jak ktoś ma niski i nie ma ovu to są to jakieś zaburzenia hormonalne

    Mam pytanie czy jeżeli przyjmuje progesteron i np miesiączka powinna być 28 dc to mimo przyjmowania ona się pojawi czy muszę odstawić i wtedy przyjdzie ??

    Start 08.2018
    Clo ❌
    Lametta- ok, ciąży brak...✔️✖️
    Laparoskopia 12.2019 ✅
    Jajowody - drożne ✅
    Endomet. - Wykluczona ✅
    Hashimoto ❌, PCOS ❌,
    Tsh (skacze) ❌✅

    💊Letrox, Metformax 1500, Bromergon,
    💊Omega3, Q10+vit E, Pregna+, Jod, Nac, Metylowane vit i kw foliowy,

    🔺TOXOPLAZMA - BRAK✔️
    🔺Toxo Igg i igm - UJEMNY ✔️
    🔺Chlamydii i Vreaplazma- BRAK✔️

    🔺Mthfr * A1298C Mthfr_1298A>C homo ❌,
    🔺Pai-1 ** 4G/5G Pai-1 4G hetero ❌,

    🔺KIR : Bx ✔️❌
    ✅OBECNE :
    2DL1, 2DL3, 2DL4del, 2DS1, 2DS4del-22pz, 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1norm
    ❌NIEWYKRYTE :
    2DL2, 2DL4norm, 2DL5[gr.1], 2DL5[gr.2], 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1, 3DP1var

    MĄŻ: Wszytakie badania ok✅
    Marzec 2020 -28dc beta 9 - 30dc beta 2🥺
    3 cykl - Puregon 75💉—>accofil💉—>encorton—>acard 150 —> neoparin ❌
    STARANIA ZAWIESZONE
  • anka Autorytet
    Postów: 2255 639

    Wysłany: 3 lipca 2020, 07:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja28 wrote:
    Progesteron po ovu powinien wynosić do 20 albo więcej chyba 15 tez jest Ok
    Podaje się go na potrzymanie Ew ciąży

    Jak ktoś ma niski i nie ma ovu to są to jakieś zaburzenia hormonalne

    Mam pytanie czy jeżeli przyjmuje progesteron i np miesiączka powinna być 28 dc to mimo przyjmowania ona się pojawi czy muszę odstawić i wtedy przyjdzie ??
    Odstawić i wtedy przyjdzie. Są też sytuację że podczas brania przychodzi to wtedy jak jest żywa krew to trzeba odstawić.

    Starania od 8.2018
    AMH 1,26 --> 1,98 ✔️
    Morfologia :01.2020- 0%, 06.2020- 7% ✔️
    Fragmentacja DNA 9%✔️
    MTHFR HOMO ❌
    PAI HETERO ❌
    05.2020 UŁAŃSKA
    Jajowody drożne .✔️
    cykle bezowulacyjne.❌
    DHEAS-O4 -584 (148-407) ❌
    Panel tarczycowy ✔️
    Homocysteina ponad 11 ❌
    Ferretyna 41,1 ✔️
    1 cykl z nac - brak owu :(
  • Nadzieja28 Ekspertka
    Postów: 1382 85

    Wysłany: 3 lipca 2020, 08:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka wrote:
    Odstawić i wtedy przyjdzie. Są też sytuację że podczas brania przychodzi to wtedy jak jest żywa krew to trzeba odstawić.
    Dziękuje za odp

    Słyszałam ze niektóre dziewczyny dostają podczas brania dlatego pytam jak to wyglada w takim razie czyli on wydłuża cykl I w sumie nie wiadomo kiedy nadejdzie ale jak np ktoś miał po ovu potw moni i progesteron był dobry tzn np te 20 i nie potrzebuje suplementacji to chyba nie działa tak ze trzeba odstawiać tylko sam powinien mimo suplementacji spaść ?

    Start 08.2018
    Clo ❌
    Lametta- ok, ciąży brak...✔️✖️
    Laparoskopia 12.2019 ✅
    Jajowody - drożne ✅
    Endomet. - Wykluczona ✅
    Hashimoto ❌, PCOS ❌,
    Tsh (skacze) ❌✅

    💊Letrox, Metformax 1500, Bromergon,
    💊Omega3, Q10+vit E, Pregna+, Jod, Nac, Metylowane vit i kw foliowy,

    🔺TOXOPLAZMA - BRAK✔️
    🔺Toxo Igg i igm - UJEMNY ✔️
    🔺Chlamydii i Vreaplazma- BRAK✔️

    🔺Mthfr * A1298C Mthfr_1298A>C homo ❌,
    🔺Pai-1 ** 4G/5G Pai-1 4G hetero ❌,

    🔺KIR : Bx ✔️❌
    ✅OBECNE :
    2DL1, 2DL3, 2DL4del, 2DS1, 2DS4del-22pz, 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1norm
    ❌NIEWYKRYTE :
    2DL2, 2DL4norm, 2DL5[gr.1], 2DL5[gr.2], 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1, 3DP1var

    MĄŻ: Wszytakie badania ok✅
    Marzec 2020 -28dc beta 9 - 30dc beta 2🥺
    3 cykl - Puregon 75💉—>accofil💉—>encorton—>acard 150 —> neoparin ❌
    STARANIA ZAWIESZONE
  • anka Autorytet
    Postów: 2255 639

    Wysłany: 3 lipca 2020, 08:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja28 wrote:
    Dziękuje za odp

    Słyszałam ze niektóre dziewczyny dostają podczas brania dlatego pytam jak to wyglada w takim razie czyli on wydłuża cykl I w sumie nie wiadomo kiedy nadejdzie ale jak np ktoś miał po ovu potw moni i progesteron był dobry tzn np te 20 i nie potrzebuje suplementacji to chyba nie działa tak ze trzeba odstawiać tylko sam powinien mimo suplementacji spaść ?
    No tak wydłuża . Jeśli ktoś serio nie potrzebuje suplementacji to lekarze raczej nie przepisza. Jak się nie bierze to wiadomo że sam spadnie.

    Starania od 8.2018
    AMH 1,26 --> 1,98 ✔️
    Morfologia :01.2020- 0%, 06.2020- 7% ✔️
    Fragmentacja DNA 9%✔️
    MTHFR HOMO ❌
    PAI HETERO ❌
    05.2020 UŁAŃSKA
    Jajowody drożne .✔️
    cykle bezowulacyjne.❌
    DHEAS-O4 -584 (148-407) ❌
    Panel tarczycowy ✔️
    Homocysteina ponad 11 ❌
    Ferretyna 41,1 ✔️
    1 cykl z nac - brak owu :(
  • Nadzieja28 Ekspertka
    Postów: 1382 85

    Wysłany: 3 lipca 2020, 21:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem ze to nie ten wątek ale może miałyście styczność z testami testeo ?

    Start 08.2018
    Clo ❌
    Lametta- ok, ciąży brak...✔️✖️
    Laparoskopia 12.2019 ✅
    Jajowody - drożne ✅
    Endomet. - Wykluczona ✅
    Hashimoto ❌, PCOS ❌,
    Tsh (skacze) ❌✅

    💊Letrox, Metformax 1500, Bromergon,
    💊Omega3, Q10+vit E, Pregna+, Jod, Nac, Metylowane vit i kw foliowy,

    🔺TOXOPLAZMA - BRAK✔️
    🔺Toxo Igg i igm - UJEMNY ✔️
    🔺Chlamydii i Vreaplazma- BRAK✔️

    🔺Mthfr * A1298C Mthfr_1298A>C homo ❌,
    🔺Pai-1 ** 4G/5G Pai-1 4G hetero ❌,

    🔺KIR : Bx ✔️❌
    ✅OBECNE :
    2DL1, 2DL3, 2DL4del, 2DS1, 2DS4del-22pz, 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1norm
    ❌NIEWYKRYTE :
    2DL2, 2DL4norm, 2DL5[gr.1], 2DL5[gr.2], 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1, 3DP1var

    MĄŻ: Wszytakie badania ok✅
    Marzec 2020 -28dc beta 9 - 30dc beta 2🥺
    3 cykl - Puregon 75💉—>accofil💉—>encorton—>acard 150 —> neoparin ❌
    STARANIA ZAWIESZONE
  • Olcia92 Autorytet
    Postów: 311 159

    Wysłany: 13 października 2020, 16:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkich .
    To mój kolejny miesiąc starań o 3 maleństwo . Kolejny miesiąc z zastrzykiem Pregnyl 5000 oraz pierwszy z duphastonem po owulacji .
    Odnośnie samego duphastonu czy wpływał wam na temp ? Niby w ulotce jest napisane ze nie ma wpływu na temp , a dziś mam skok jak nigdy wcześniej i nie wiem czy jest spowodowany lekiem czy nie ? Pozdrawiam

  • Nadzieja28 Ekspertka
    Postów: 1382 85

    Wysłany: 13 października 2020, 16:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia92 wrote:
    Witam wszystkich .
    To mój kolejny miesiąc starań o 3 maleństwo . Kolejny miesiąc z zastrzykiem Pregnyl 5000 oraz pierwszy z duphastonem po owulacji .
    Odnośnie samego duphastonu czy wpływał wam na temp ? Niby w ulotce jest napisane ze nie ma wpływu na temp , a dziś mam skok jak nigdy wcześniej i nie wiem czy jest spowodowany lekiem czy nie ? Pozdrawiam
    Nie wpływa tak samo jak nie wpływa na wynik progesteronu (z krwi)
    Może jesteś po owulacji skoro temp skoczyła??
    Ja mam pierwszy cykl z puregonem 75 , czy udało ci się zajść na puregonie?

    Start 08.2018
    Clo ❌
    Lametta- ok, ciąży brak...✔️✖️
    Laparoskopia 12.2019 ✅
    Jajowody - drożne ✅
    Endomet. - Wykluczona ✅
    Hashimoto ❌, PCOS ❌,
    Tsh (skacze) ❌✅

    💊Letrox, Metformax 1500, Bromergon,
    💊Omega3, Q10+vit E, Pregna+, Jod, Nac, Metylowane vit i kw foliowy,

    🔺TOXOPLAZMA - BRAK✔️
    🔺Toxo Igg i igm - UJEMNY ✔️
    🔺Chlamydii i Vreaplazma- BRAK✔️

    🔺Mthfr * A1298C Mthfr_1298A>C homo ❌,
    🔺Pai-1 ** 4G/5G Pai-1 4G hetero ❌,

    🔺KIR : Bx ✔️❌
    ✅OBECNE :
    2DL1, 2DL3, 2DL4del, 2DS1, 2DS4del-22pz, 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1norm
    ❌NIEWYKRYTE :
    2DL2, 2DL4norm, 2DL5[gr.1], 2DL5[gr.2], 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1, 3DP1var

    MĄŻ: Wszytakie badania ok✅
    Marzec 2020 -28dc beta 9 - 30dc beta 2🥺
    3 cykl - Puregon 75💉—>accofil💉—>encorton—>acard 150 —> neoparin ❌
    STARANIA ZAWIESZONE
‹‹ 11 12 13 14 15
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego