Odpowiedz

progesteron

Oceń ten wątek:
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 763

    Wysłany: 11 września 2018, 17:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się, że progesteron jest ok. W ciąży się już raczej nie bada progesteronu, bo to niczego nie wnosi. Chyba, że są jakieś problemy - krwawienia/plamienia. Ale jeśli się pojawiają, to i tak najczęściej od razu włączany jest Duphaston czy Luteina.

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • palyna Autorytet
    Postów: 995 554

    Wysłany: 15 września 2018, 13:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ,

    Potrzebuję porady ... Zrobiłam dziś badanie progesteronu, wynik :42,2 ng/mol.
    19 dzień cyklu , jakiś chyba strasznie wysoki?! Dodam, że nie mam zdiagnozowanego PCO. Brałam też zastrzyk z ovitrelle 15 dnia cyklu i biorę duphaston 2x1.
    Czy ovitrelle i duphaston mógł tak zawyżyć wynik ??

    palyna
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 763

    Wysłany: 15 września 2018, 15:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteś pewna, że dobrą jednostkę wpisałaś?

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • palyna Autorytet
    Postów: 995 554

    Wysłany: 15 września 2018, 15:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorry, na badaniu jest 42ng/ml
    Jednak to nie zmienia faktu ze jak na 19dc to chyba bardzo wysoki jest ??

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2018, 15:19

    palyna
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 763

    Wysłany: 15 września 2018, 19:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, to bardzo wysoki wynik. Nie wiem czy jest się czym martwić, nie spotkałam się jeszcze z przypadkiem, że u kogoś wysoki poziom progesteronu zwiastował problemy. Zazwyczaj im wyższy progesteron tym lepiej, bo większe szanse na utrzymanie się ciąży. Nie wydaje mi się również, by Ovitrelle wpłyną na jego wynik, co do DUphastonu to on na pewno nie ma wpływu.

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • palyna Autorytet
    Postów: 995 554

    Wysłany: 15 września 2018, 20:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    m_d_f wrote:
    Tak, to bardzo wysoki wynik. Nie wiem czy jest się czym martwić, nie spotkałam się jeszcze z przypadkiem, że u kogoś wysoki poziom progesteronu zwiastował problemy. Zazwyczaj im wyższy progesteron tym lepiej, bo większe szanse na utrzymanie się ciąży. Nie wydaje mi się również, by Ovitrelle wpłyną na jego wynik, co do DUphastonu to on na pewno nie ma wpływu.
    Dziękuje Ci pięknie za odpowiedz , już napisałam do swojego ginekologa czy taki wynik może świadczyć o wczesnej ciąży ...

    palyna
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 763

    Wysłany: 15 września 2018, 20:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może, może :) Tylko niestety to nigdy nie jest w 100% pewne.

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • nennie Nowa
    Postów: 5 0

    Wysłany: 7 grudnia 2018, 13:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ma ktoś do oddania/odsprzedania luteinę dopochwową (i jest z Warszawy?). Mój lekarz wyjechał na urlop i nie może mi wystawić recepty.

  • Oleczka94 Autorytet
    Postów: 2235 436

    Wysłany: 12 grudnia 2018, 16:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ma ktos odsprzedac duphaston? 1,2 opakowania? Pilne!:-(

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2018, 16:41

    10.09.2019 Marcel
  • kahanka Autorytet
    Postów: 1605 1246

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 11:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, bardzo proszę Was o opinie. Jestem 10 dni po IUI i właśnie odebrałam wynik proga w 6-7 dpo 16,30 ng/ml. Czy to jest OK? Badanie było robione 10.12, a wcześniej 6.12 i wówczas poziom proga wynosił 13 ng/ml.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2018, 11:57

    36 lat, 5 lat starań, 4 x IUI :(
    Hiperprolaktynemia - Norprolac 75
    Niedoczynność tarczycy - Letrox 50
    MTHFR c677T hetero - metylofilolian
    PAI-1 homo - Acard, Neoparin po FET
    Leczenie immuno: Intralipid, Encorton
    IVF długi protokół (Macierzyństwo):
    23.03 punkcja: 7 zarodków
    28.03 ET: 2x 5.1.1 CB :(
    31.05 FET (S): 4.2.1 i 3.2.2 :(
    02.07 FET (N): 2x bl2 :(
    23.09 FET (S): ostatni 3.3.2 :(
    14.11 histero - przewlekłe zapalenie
    endometrium: antybiotykoterapia
    II IVF (Artvimed) - długi protokół:
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7496 11421

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 13:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kahanka jeśli masz 10dpo wyższy wynik niż 6dpo to bardzo dobrze :)
    A progesteron sam w sobie jest ok :)


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • kahanka Autorytet
    Postów: 1605 1246

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 13:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    kahanka jeśli masz 10dpo wyższy wynik niż 6dpo to bardzo dobrze :)
    A progesteron sam w sobie jest ok :)
    Dzięki za odpowiedź. Póki co mam wyniki z 2-3 dpo i 6-7 dpo, jeszcze jutro będę powtarzać. Czyli jeśli będzie dalej rosło, to o czym to świadczy?

    36 lat, 5 lat starań, 4 x IUI :(
    Hiperprolaktynemia - Norprolac 75
    Niedoczynność tarczycy - Letrox 50
    MTHFR c677T hetero - metylofilolian
    PAI-1 homo - Acard, Neoparin po FET
    Leczenie immuno: Intralipid, Encorton
    IVF długi protokół (Macierzyństwo):
    23.03 punkcja: 7 zarodków
    28.03 ET: 2x 5.1.1 CB :(
    31.05 FET (S): 4.2.1 i 3.2.2 :(
    02.07 FET (N): 2x bl2 :(
    23.09 FET (S): ostatni 3.3.2 :(
    14.11 histero - przewlekłe zapalenie
    endometrium: antybiotykoterapia
    II IVF (Artvimed) - długi protokół:
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 763

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 15:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Progesteron rośnie w przypadku ciąży, więc... 10 dpo 16 ng/ml to bardzo dobry wynik, więc może coś jest na rzeczy :)

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • kahanka Autorytet
    Postów: 1605 1246

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 16:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    m_d_f wrote:
    Progesteron rośnie w przypadku ciąży, więc... 10 dpo 16 ng/ml to bardzo dobry wynik, więc może coś jest na rzeczy :)
    Nie nie, 16 ng/ml miałam w 6-7 dpo, jutro będę powtarzać w 10-11 dpo i zobaczymy.

    36 lat, 5 lat starań, 4 x IUI :(
    Hiperprolaktynemia - Norprolac 75
    Niedoczynność tarczycy - Letrox 50
    MTHFR c677T hetero - metylofilolian
    PAI-1 homo - Acard, Neoparin po FET
    Leczenie immuno: Intralipid, Encorton
    IVF długi protokół (Macierzyństwo):
    23.03 punkcja: 7 zarodków
    28.03 ET: 2x 5.1.1 CB :(
    31.05 FET (S): 4.2.1 i 3.2.2 :(
    02.07 FET (N): 2x bl2 :(
    23.09 FET (S): ostatni 3.3.2 :(
    14.11 histero - przewlekłe zapalenie
    endometrium: antybiotykoterapia
    II IVF (Artvimed) - długi protokół:
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 763

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 20:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, no to w takim razie jest po prostu ok :)

    kahanka lubi tę wiadomość

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Tele...79 Ekspertka
    Postów: 205 429

    Wysłany: 17 grudnia 2018, 19:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kahanka wrote:
    Dzięki za odpowiedź. Póki co mam wyniki z 2-3 dpo i 6-7 dpo, jeszcze jutro będę powtarzać. Czyli jeśli będzie dalej rosło, to o czym to świadczy?
    No i jak u Ciebie ten progesteron?
    Ja jestem w 7dpo i mam progesteron 20.54 (norma 1.83- 23.90). Pierwszy raz mam taki wysoki,ten cykl brałam Aromek i po owu jestem na dupku.
    Powtórzę proga pojutrze.








    31 cykl starań, listopad 2017- CB, Styczeń 2018- PJP Euthyrox.
    HBS+ Niskie AMH
    Krótkie cykle ok.24-26dni.
    w sierpniu 2018 laparo,histero i HSG
    Wiek 40lat.
  • Katerina87 Debiutantka
    Postów: 14 1

    Wysłany: 19 grudnia 2018, 16:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Mój poziom progesteronu w 21 dc wynosi 79.7 czy wyniki sa dobre ???

    Katerinka
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 763

    Wysłany: 19 grudnia 2018, 17:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w jakich jednostkach?

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Tele...79 Ekspertka
    Postów: 205 429

    Wysłany: 19 grudnia 2018, 19:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo proszę o pomoc,może ktoś wie jak to jest z progesteronem?
    Zawsze jak badałam progesteron to tylko w 7dpo i wychodził koło 10.
    W tym cyklu zbadałam w 7dpo wyszedł 20.54ng/ml.
    dziś powtórzyłam czyli 9dpo wyszedł 20.21ng/ml.
    Zastanawiam się dlaczego utrzymuje się prawie na tym samym poziomie?
    Biorę duphaston,ale podobno on nie ma wpływu na wynik,czy to prawda?
    Mam krótkie cykle 25dni w niedzielę powinnam dostać @.
    Mam udostępniony wykres.
    Norma w fazie lutealnej; 1,83-23,90ng/ml

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2018, 19:09

    31 cykl starań, listopad 2017- CB, Styczeń 2018- PJP Euthyrox.
    HBS+ Niskie AMH
    Krótkie cykle ok.24-26dni.
    w sierpniu 2018 laparo,histero i HSG
    Wiek 40lat.
  • Tele...79 Ekspertka
    Postów: 205 429

    Wysłany: 19 grudnia 2018, 20:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzik1 wrote:
    Masz bardzo ładny ten progesteron. Ciałko żółte wydziela progesteron pulsacyjnie. I z tego co czytałam Duphaston nie ma wpływu na wynik badania.
    Dzięki za odpowiedz.Zaskoczył mnie ten wynik bo byłam pewna że jak będzie malał to cierpliwie będę czekać na @ a jak będzie rosnąć to może to ciąża!? A myślisz że jest sens powtarzać jeszcze w piątek? Pytam bo w sobotę idę na urodziny więc będzie alkohol,a myślę że jeżeli by mi się udało to jest jeszcze za wcześnie na betę.(wiem z własnego doświadczenia,w zeszłym roku miałam dostać @ w poniedziałek i 2 dni wcześniej zrobiłam betę 0,1 a 3 dni po terminie beta już była 139.)

    31 cykl starań, listopad 2017- CB, Styczeń 2018- PJP Euthyrox.
    HBS+ Niskie AMH
    Krótkie cykle ok.24-26dni.
    w sierpniu 2018 laparo,histero i HSG
    Wiek 40lat.
‹‹ 11 12 13 14 15
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie kalendarza owulacji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego