X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • juwelka Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2014, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2015, 22:22

atdce6ydcmj5jyyx.png

oar843r8a3hzoi3d.png
  • vanessa Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2014, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asia-m-b wrote:
    u mnie porażka konkretna jeśli chodzi o progesteron
    w 21 dc 8,65 a dziś w 23 dc 2,97 :( z tym, że ja mam 26 dniowe cykle, więc może jednak owulacja była? nie wiem skąd u mnie te temperatury?
    Może w złym dniu badałaś progesteron bo rzadko bada sie go w 21 dc. W 21 dc powinny badać progesteron tylko kobiety mające cykle 28 dniowe z 14 dniową fl.
    Jeżeli prog. był badany w obecnym cyklu to zerkając na Twój wykres niewykluczone że za wcześnie był badany. Gdybym wiedziała kiedy miałaś szczyt sluzu to więcej by można było powiedzieć.

A co do temp. to może wzrastać przy cyklach bezowulacyjnych. U mnie tak jest zawsze skok temp a owulacja bardzo żadko i mam tom potwierdzone monitoringiem i wynikami progesteronu w odpowiednim dniu w stosunku do mojego cyklu.

7 lat walki o Ciebie Kruszynko...

201701271765.png

(*) Aniołek Madzia 7 tc luty 2020 - w moim sercu pozostaniesz na zawsze
  • asia-m-b Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2014, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanessa u mnie z tym cyklem to trochę bałgan.. bo miałam teraz w pażdzierniku dokładnie 15 laparoskopię, niby zaczęłam ten cykl 27.10 ale już 2 dni wcześniej taka krew jakby ze śluzem się pojawiała.. wiec moja dr liczy, że 25.10 się zaczął cykl. Ja mam cykle 27 dniowe więc...

Anielka & Antek ♥
    Aniołek ♥
    211xe6yduj4ncphs.png
    "Nie war­to uciekać przed nieunik­nionym, gdyż wcześniej czy później tra­fia się w miej­sce, gdzie nieunik­nione właśnie przy­było i cze­ka."

• ann23 Znajoma

Wysłany: 17 listopada 2014, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam mam pytanie czy prolaktyna 13,36 jest dobra

ann23
  • ann23 Znajoma

Wysłany: 17 listopada 2014, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    okoł­o 5??? no może masz rację pewnie tak ale norma do 23,3
    jak już tyle tych tabletek biorę że hej więc kolejną mi się nie uśmiecha ale coż dla fasoliny :) dziękuję za odp

ann23
  • JagodaP Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2014, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Norma to norma, jak się mieści to jest ok. TSH musi mieć optymalnie niska wartość, o PRL nie słyszałam czegoś podobnego. Ale się nie upieram.

YCC3p2.png
    Z PCOS & Prl udało się! 24 miesiące, 19 cykl, 10 owulacyjny, 4 z Clo <3
    mLMjp2.png
    Przypadeczek, 2 cykl po powrocie miesiączek...
  • asia-m-b Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juwelka wrote:
    dokładnie, czyli czekaj niecierpliwie na @

jak dziś byłam u gina, mówił że jeśli problemem jest sama prl to najczęściej przez nerwy i stres:) mówił że podejrzewa że gdybym była bardziej wyluzowana i nie chciała być w ciąży już szybko to pewnie udałoby sie bez leków:) no ale teraz to już nie ważne dla mnie tylko ważne żeby się wszystko ulożyło;)

powodzenia w środę;)

Jestem załamana, po tej wizycie.. nawet mi recepty nie dała, powiedziała, ze to zawsze zdąży zrobić, a teraz musi dojść do tego dlaczego jest podwyższona..
    Mam zrobić, tsh, ft4, anty TPO, anty TG, prl i prl po obciążeniu...
    a receptę mi da jak będę miała wyniki ale od razu zaznaczyła, ze w przyszłym tygodniu jej nie ma..
    a ja zaczynam nowy cykl... :(

Anielka & Antek ♥
    Aniołek ♥
    211xe6yduj4ncphs.png
    "Nie war­to uciekać przed nieunik­nionym, gdyż wcześniej czy później tra­fia się w miej­sce, gdzie nieunik­nione właśnie przy­było i cze­ka."

• asia-m-b Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie chodzi mi o czas.. :( tak prl kazała powtórzyć naczczo a po godzinie na obciążeniu.. ja ją wręcz prosiłam o receptę, a ona, że po wynikach.. w sobotę zrobię badania a w poniedziałek znajdę innego endo (o ile mi się uda) dzwoniłam do mojej dr gin i ona też do mnie, że ta prolaktyna nie najgorsza.. i że mam normalnie jak mam ustalone od 3 do 7 dn cyklu brać CLO (pierwszy raz) Byłam strasznie zła ale trochę odpuściłam, co ma być to będzie ;)

Anielka & Antek ♥
    Aniołek ♥
    211xe6yduj4ncphs.png

• Mariczka Koleżanka

Wysłany: 20 listopada 2014, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asia-m-b wrote:
    Jestem załamana, po tej wizycie.. nawet mi recepty nie dała, powiedziała, ze to zawsze zdąży zrobić, a teraz musi dojść do tego dlaczego jest podwyższona..
    Mam zrobić, tsh, ft4, anty TPO, anty TG, prl i prl po obciążeniu...
    a receptę mi da jak będę miała wyniki ale od razu zaznaczyła, ze w przyszłym tygodniu jej nie ma..
    a ja zaczynam nowy cykl... :(
    asia-m-b zrób tak jak radzi lekarka - najpierw reszta wyników - potem leczenie. Zdarza się, że kobieta ma problemy z tarczycą i czasem prl się samo stabilizuje przy leczeniu tarczycy - dobrze, że szuka przyczyny. Z clo bym poczekała co wyjdzie z wyników.

• Fatim Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) dołączam do Was moja prolaktyna też jest za wysoka 795,5 mU/l a norma wynosi 127-637

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy, nie martw się nie masz tak bardzo duzej. Ja mam 730 przy normie 496 i przy braniu lekow dodatkowo.

M&M
  • Fatim Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale spotkałam się już z komentarzami, że moje laboratorium ma wysokie normy i że przy innych nawet przeciwciała byłyby już nie w porządku a u mnie są :/ moją dodatkową zmorą jest tsh

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Fatim Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martoszka jakie leki bierzesz?

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • asia-m-b Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mariczka wrote:
    asia-m-b zrób tak jak radzi lekarka - najpierw reszta wyników - potem leczenie. Zdarza się, że kobieta ma problemy z tarczycą i czasem prl się samo stabilizuje przy leczeniu tarczycy - dobrze, że szuka przyczyny. Z clo bym poczekała co wyjdzie z wyników.
    tak jak też myślę, że rzetelnie chce sprawdzić gdzie tkwi przyczyna, ale faktycznie moje TSH to 1,26 z tym że endo wczoraj powiedziała, ze TSH się co chwilę zmienia i już mogę mieć inne i mam powtórzyć.
    Moja dr gin nie kazała wstrzymywać clo, mówiła że od 3 dnia cyklu mam zacząć.
    Juwelka właśnie taką cichą mam nadzieję, że zdarzę :D

Anielka & Antek ♥
    Aniołek ♥
    211xe6yduj4ncphs.png

• Martoszka Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatim wrote:
    Martoszka jakie leki bierzesz?
    Biorę całą tabletkę bromergonu,jutro idę do gin. by pokazac jej ten wynik, bo robilam prl w tamtym tygodniu. Ja mam hashimoto i anty-tpo 600 z normą do 35.

M&M
  • Fatim Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2014, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a po jakim czasie brania bromergonu może wyjść zauważalna (większa) różnica w wynikach ?

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2014, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatim wrote:
    a po jakim czasie brania bromergonu może wyjść zauważalna (większa) różnica w wynikach ?
    Myślę, że tak po 4-5 tygodniach. Ale to zapewne będzie zależeć jaką dawkę bierzesz.

M&M
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2014, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz mam już zawsze brać cała tabletkę ze względu, że wzrosła mi o ponad sto jednostek i pewnie badanie ponowne zrobię przed następną wizytą w grudniu u ginekologa. U mnie prolaktyna nie jest związana z TSH.

M&M
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2014, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Martoszka, u mnie prl też nie jest związana z TSH.
    mam brać 2x dziennie po pół tabletki bromergonu. poprzedni ginekolog "leczył" mnie mastodynonem. to już mój 4 ginekolog i mam nadzieję, że będę mieć rezultaty. życzę powodzenia :)

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2014, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie, że znalazła się osoba, której prl nie jest związana z tarczycą. Mi gin dzisiaj powiedzial, ze moze nie bedzie zle i zobaczymy jak to będzie w następnym cyklu:)

M&M
‹‹ 28 29 30 31 32 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ