Wielka Akcja - Wspieramy się w niepłodności!
Dziś dodająca otuchy historia Danuty i Adama

Zainspiruj się!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 31 marca 2019, 10:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny czy mogłaby któraś spojrzeć na te wyniki? Prolaktyna 30 (1,9-25) i PRL wolna po PEG 22 (1,9-25) .Co to oznacza , wizytę u ginekologa mam za kika dni.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 31 marca 2019, 10:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To były badania na makroprolaktynę.

  • olciaa Autorytet
    Postów: 2616 1624

    Wysłany: 31 marca 2019, 15:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Posiadam 7,5 tabletki Dostinex’u . Więcej informacji na priv

    34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

  • Zozo Autorytet
    Postów: 4471 2599

    Wysłany: 10 kwietnia 2019, 11:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam 3 opakowania bromergonu. Priv :)

    👧 Córka 26. 08.2011
    Starania od 09.2017
    1 cykl na clo grudzień 2018
    01.19 cb
    12.05.19 [*] 8tc
    2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
    👶🏻 Synek 02. 08.2020
  • Natalia01 Autorytet
    Postów: 865 153

    Wysłany: 31 sierpnia 2019, 12:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny gdyby ktoras miała na zbyciu diostinex prosze o kontakt [email protected]

    19.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
    02.2019 - Pasnik immunologia
    08.2018 - korekta isthmocele -laparotomia
    01.2018- Angelius Provita
    alloMLR 13% -> 0
    Genotyp KIR-bx - implantacyjne są
    ANA2 1:100 typ-ziarnisty,
    NK 5% - test IMK
    Subpopulacja limfocytów,
    anty-TPO 0,38. anty-TG 0,82
    homocysteina było 8,20->9,20
    Prolaktyna 22
    kwas foliowy 13,73ng/ml
    wit d 44,5mg/ml
    Tsh 1,422 Ft3 2,52 Ft4 1,09
    Wolny testosteron 1,48 pH/ml
    p/c przeciw kardiolipinie - ujemne
    p/c p.antygenom jajnika - ujemne
    p/c p. plemnikom,
    17-prog 2,17 -> 1,52
    Dhea-s- 449 -> 413 - za wysokie
    SHBG- 15,32 za niskie - min 32,
    Androstendion 1,81 ng/ml
    Mycoplasma, ureoplasma, gbs, chlamydia, insulina, glukoza, Laparoskopia x2 , histero, toxo IgG,IgM, rózyczka,
    Mąż - test MAR, HBA, SCA, defragmentacja - ok
    Syn ur w 2011 ciąża naturalna - od tego czasu beta nie drgnęła
  • Anka84 Autorytet
    Postów: 1166 1027

    Wysłany: 16 stycznia 2021, 12:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny od zawsze mam problem z plamieniami przed miesiaczką. Od niedawna staram sie z narzeczonym o dziecko. Lekarz twierdzil, że to od niskiego progestetonu. Bo czasami wynik wychodzil ok 12ng a czasami 5ng. Przyjmuje od pół roku luteine. Ale plamiebia nadal się pojawialy. Zbadalam prolaktyne raz wyszla 26ng w 21 dc. a za drugim 21ng w 2 dc. Lekarz uznal ze to jest przyczyną plamień. Dostałam dostinex. Pół tabletki na tydzien. Wczoraj odebrałam wyniki i prolaktyna 5,13ng. Czy to mozliwe ze tak szybko aż tak by spadła? I czy to nie za nisko? Profesteron teraz wyszedl 8,37ng. Przyjmuje luteine 200mg raz na noc. Co o tym myslicie?

    👱‍♀️ 40lat
    Cienkie endometrium
    Mięśniak ( w niczym nie przeszkadza?)
    PAI1- hetero, MTHR- hetero
    KIR bx

    👦38 lat
    Azoospermia ( pojedyncze plemniki w nasieniu)

    Maj 2021- I wizyta w klinice NOVUM
    Lipiec 2021 -biopsja - pojedyncze plemniki
    Wrzesień 2021- 1IVF - punkcja- 12 oocytów, 8 komórek dojrzałych, tylko 2 zapłodnione, dwudniowe ❄❄ cl.8b i cl.5c
    Podanie ❄ cl.8b - beta < 0.8
    30.12.2021- kriotransfer ( po rozmrożeniu cl.5c mamy cl.7c) -beta < 0,5
    sierpień 2022 - mamy jeden 3dniowy zarodek 8A- beta <0,5

    Styczeń 2023 - zmiana kliniki INVIMED POZNAŃ
    luty 2023 rozpoczęcie stymulacji- decyzja o dawcy
    Marzec 2023 ❄️3AB z 5 doby i ❄️4BB z 6 doby
    25.04.23r. - transfer 2 ❄️❄️ 3AB i 4BB➡️ beta <0,5😭😭😭

    Decyzja o AZ - transfer sierpień 2023- 4BB z 6doby- nieudany😭

    AZ Czechy Reprofit Ostrava- transfer- 2024
  • Manila Ekspertka
    Postów: 177 585

    Wysłany: 17 stycznia 2021, 16:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga28 wrote:
    No tez mnie to ciekawi, mam podobnie jak Ty. Prolaktyna podwyzszona, pol tabletki na tydz dostinex. Jestem tez ciekawa jak owocuje branie tego leku

    Mogę powiedzieć w oparciu o doświadczenie mojego męża, miał za wysoką prolaktyne, dostał Diostinex - jedna tabletka raz na tydzień przez cztery tygodnie -prolaktyna zjechała praktycznie do 0. Bardzo sie wystraszyliśmy,ale mój lekarz mówił że nic sie nie stało. Potem jeszcze na własną rękę robiliśmy badania i prolaktyna powoli zaczęła rosnąć. Ale generalnie lekarstwo zadziałało 💪
    Przy ostatnich moich wynikach również wyszlo mi za wysokie PRL i ja również biorę Diostinex - co pięć dni jedna tabletka (a mam ich łacznie 4 do wzięcia) -nie wiem jak ja zaraguje na ten lek,ale patrząc po mężu powinno byc ok 😊

    starania od 11.2019
    👩🏻29
    05.2020 monitoring cykli - jajeczka nie dojrzewają o czasie; kuracja Clostilbegyt
    10.202 Histeroskopia + laparoskopia => jajowody drożne, endometrioza I stopnia
    AMH 5,10
    🧑🏻 30
    06.2020 badanie nasienia 0% plemników o prawidłowej budowie, 0% ruch postępowy
    11.2020 badanie nasienia po kuracji FertilMan Plus 2% plemników o prawidłowej budowie, 12% ruch postępowy, 45% żywotność
    12.2020 badanie nasienia 2% plemników o prawidłowej budowie, 21% ruch postępowy, 71% żywotność
    12.2020 fragmentacja DNA 20%

    12.02.2021 punkcja - pobrano 8 komórek -> 6 zapłodnionych -> do 5 doby przetrwały 4
    17.02.2021 transfer 4.2.2
    12dpt beta <1,10mIU/ml

    17.03.2021 II transfer 4.3.2 + Atosiban
    8dpt beta 79,37 mIU/ml progesteron 29,20ng/ml
    mamy ❄️❄️ (4.3.2; 3.3.3)
    0d1ys65gychemcl5.png
  • Kacha_88 Autorytet
    Postów: 321 243

    Wysłany: 24 stycznia 2021, 13:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mam pytanie odnośnie badania prolaktyny. Wykonałam badanie i moj wynik to 35,92 ng/ml przy górnej granicy normy według lab 26,50 ng/ml. Moja ginekolog stwierdziła, że to niewielki wzrost i może być to wynik nadal w graniach normy (może się strasuje, albo też po prostu mam fizjologicznie wyższy poziom). Zaleciła badanie z obciążeniem. Podpowiedzcie proszę kiedy najlepiej zrobić to badanie. Preparat z obciążeniem to lek z grupy b( nie zleca się go w ciąży). Jestem w trakcie starań, lepiej poczekać do ewentualnej miesiączki czy iść w miarę szybko na badanie?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2021, 13:07

    8p3oflw1cgmpfqsb.png
    Czekamy na Ciebie 💗
    04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗

  • alauda Autorytet
    Postów: 2505 1821

    Wysłany: 25 stycznia 2021, 13:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kacha_88 wrote:
    Hej mam pytanie odnośnie badania prolaktyny. Wykonałam badanie i moj wynik to 35,92 ng/ml przy górnej granicy normy według lab 26,50 ng/ml. Moja ginekolog stwierdziła, że to niewielki wzrost i może być to wynik nadal w graniach normy (może się strasuje, albo też po prostu mam fizjologicznie wyższy poziom). Zaleciła badanie z obciążeniem. Podpowiedzcie proszę kiedy najlepiej zrobić to badanie. Preparat z obciążeniem to lek z grupy b( nie zleca się go w ciąży). Jestem w trakcie starań, lepiej poczekać do ewentualnej miesiączki czy iść w miarę szybko na badanie?

    Jeśli Ci się nie spieszy, to poczekaj do miesiączki.

    Ja osobiście badałam prolaktynę z obciążeniem w środku cyklu, ponieważ moja endokrynolog stwierdziła, że nie ma co czekać a ona chce tylko sprawdzić, jaki będzie wzrost po obciążeniu. Więc tutaj nie miał znaczenia dzień cyklu.
    Tylko, że w moim przypadku ja raczej wykluczałam ciążę. Skoro już od wielu miesięcy nic nie wychodziło, to nie wierzyłam, że i w tym cyklu się uda :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2021, 13:15

    Kacha_88 lubi tę wiadomość

    83; AMH 0,45


    Letrox 75, Amlodypina 10mg, hydroksychlorochina 200mg, ubichinol Q10 400mg, DHA, melatonina 3mg, TenFertil Ona, szelazo

    10.2021 👧🏻 ❤️

    05.23 💔 9/10tc łyżeczkowanie

    ➡️ IVF -> ❄️
  • Aga1405 Koleżanka
    Postów: 38 29

    Wysłany: 26 lutego 2021, 09:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Pod koniec stycznia byłam w ciąży biochemicznej, ten cykl jest pierwszym od tego zdarzenia. Lekarz w 21 dc stwierdził ze możliwe ze mam problem z pękającymi pęcherzykami ponieważ w tym dniu był on już wielkości 26mm. Cykle mam zazwyczaj 27-28 dni. Zlecił badania. Moje wyniki to:
    - prolaktyna 28,6 ng/ml (4,79-23,3)
    - testosteron 28,12 ng/dl
    - TSH 3,06
    - ft3 3,56 (2,00-4,40pg/ml)
    - ft4 1,11 (0,93-1,70ng/dL)
    - vit. D3 11,70 (30-80ng/ml)
    - DHEA-SO4 191,0ug/dl

    Co myślicie ? Czy powinnam skonsultować się z endokrynologiem ? Wiem ze D3 do suplementacji i TSH do obniżenia a co z reszta ?

‹‹ 75 76 77 78 79
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ