Wielki TEST kobiecej płodności!

Sprawdź swoją płodność i otrzymaj spersonalizowane wskazówki

Rozpocznij test

Wielki Quiz o plemnikach!

80% odpowiada źle - sprawdzisz się?

Rozpocznij
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • Klara Wysocka Autorytet
    Postów: 1009 560

    Wysłany: 17 lipca 2018, 14:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bellakawa wrote:
    Dzięki!
    No tak się zastanawiam właśnie, tyle się tu naczytam, że niby prolaktyna ok a po obciążeniu za wysoka i to blokuje ovu. Z drugiej strony, gdyby tak mało wiarygodny był wynik samej prolaktyny to po co w ogóle ją robić?
    Dam sobie chyba na razie spokój bo zwariuję.

    Druga sprawa jest też taka, że wysoka prolaktyna nie zawsze blokuje owulacje - u mnie tak było. Miałam regularne owulacje bez farmakologii (potwierdzone monitoringiem) pomimo bardzo wysokiej prolaktyny. Dlatego tez późno wzięłam się za jej leczenie.

    Bellakawa lubi tę wiadomość

    IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • Olelka Koleżanka
    Postów: 46 4

    Wysłany: 20 lipca 2018, 17:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Odebrałam dzisiaj moje wyniki prolaktyny i mam prl 36,5 przy normie 23,30. Staram się od 2 cykli, po zielonym świetle po poronieniu i oby dwa bez ciąży chociaż trafiliśmy idealnie w dni owulacji. Zapisałam się do endokrynologa, ale terminy to jakiś dramat. Co myślicie o tym, żeby iść na monitoring i sprawdzić czy jest owulacja? Przecież nie zawsze za wysoka prolaktyna blokuje owu, prawda?

  • Klara Wysocka Autorytet
    Postów: 1009 560

    Wysłany: 20 lipca 2018, 22:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, to prawda, nie zawsze wysoka prl blokuje owu (czyt. wyżej), jednakże jej za wysoki poziom świadczy o jakichś nieprawidłowościach (źle pracuje przysadka, mikrogruczolak itp.), dlatego konieczna jest konsultacja z endo.
    A na monitoring zawsze warto iść.

    IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • agabanna Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 27 lipca 2018, 10:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś


    Wiadomość została wyedytowana przez moderatora forum z powodu łamania zasad regulaminu- reklama.

    Wiadomość wyedytowana przez moderatora forum: 5 września 2018, 23:56

  • klaudiaxoxo Przyjaciółka
    Postów: 112 75

    Wysłany: 2 sierpnia 2018, 14:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie! W tym cyklu mam mieć crio. Robiłam dzisiaj tj w 2 dc hormony. LH, FSH,estradiol w normie, miesiączkuję regularnie. Mam podwyższoną prolaktynę (35,5 norma do 23,3) Czy w takim razie lekarz może odsunąć mnie od transferu?

  • Klara Wysocka Autorytet
    Postów: 1009 560

    Wysłany: 2 sierpnia 2018, 23:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    agabanna wrote:
    Robiłam ostatnio w Invikcie badania prolaktyny. Wszystko zrozumiałam i nie musiałam sobie gdzieś doczytywać co to znaczy. Przepisano mi jeden lek i mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku.
    Good 4 U...

    IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • Klara Wysocka Autorytet
    Postów: 1009 560

    Wysłany: 2 sierpnia 2018, 23:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudiaxoxo wrote:
    Pytanie! W tym cyklu mam mieć crio. Robiłam dzisiaj tj w 2 dc hormony. LH, FSH,estradiol w normie, miesiączkuję regularnie. Mam podwyższoną prolaktynę (35,5 norma do 23,3) Czy w takim razie lekarz może odsunąć mnie od transferu?

    Nie wiem, czy może odsunąć.
    To było Twoje pierwsze badania prl czy kolejne? Poprzednie wyniki miałaś w normie?
    Na poziom prolaktyny wpływa stres, niewyspanie, ciężka kolacja dzień wcześniej.
    Ja bym powtórzyła badanie jeszcze raz i porównała. Jeżeli wynik będzie nadal zawyżony wówczas skonsultowałabym się niezwłocznie z lekarzem - może zdecyduje o wdrożeniu niewielkiej dawki bromergonu przed transferem.

    IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • frankapzn Znajoma
    Postów: 19 2

    Wysłany: 11 października 2018, 09:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W maju poroniłam w 8 tygodniu ciąży, po odczekaniu 3 cykli rozpoczeliśmy na nowo starania ale z marnym skutkiem. Postanowiłam zrobić badania . W poprzednim cyklu robiłam testy owulacyjne które wskazały pik, 7 dni po zrobiłam progesteron -15,4 wynik. Niestety okres przyszedł normalnie , regularnie. W nowym cyklu 5 dzień zbadałam prolaktynę i tu wynik 506 przy normie 102-496. Mam Hashimoto , biorę Letrox 75 obecnie wynik 3,1 ... czy ta podwyższona prolaktyna jest przyczyna niepowodzeń? :( na wizytę u lekarza niestety muszę poczekać ,, wiec szukam tu informacji

    tsh - 3,17 norma 0,27-4,20
    FSH - 5,4 norma 3,5-12,5- 5 dzien cyklu
    LH - 6,7 norma 2,4-12,6 - 5 dzien cyklu
    PRL - 506,20 norma 102-496 - 5 dzien cyklu

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11234

    Wysłany: 15 października 2018, 16:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    frankapzn wrote:
    W maju poroniłam w 8 tygodniu ciąży, po odczekaniu 3 cykli rozpoczeliśmy na nowo starania ale z marnym skutkiem. Postanowiłam zrobić badania . W poprzednim cyklu robiłam testy owulacyjne które wskazały pik, 7 dni po zrobiłam progesteron -15,4 wynik. Niestety okres przyszedł normalnie , regularnie. W nowym cyklu 5 dzień zbadałam prolaktynę i tu wynik 506 przy normie 102-496. Mam Hashimoto , biorę Letrox 75 obecnie wynik 3,1 ... czy ta podwyższona prolaktyna jest przyczyna niepowodzeń? :( na wizytę u lekarza niestety muszę poczekać ,, wiec szukam tu informacji

    tsh - 3,17 norma 0,27-4,20
    FSH - 5,4 norma 3,5-12,5- 5 dzien cyklu
    LH - 6,7 norma 2,4-12,6 - 5 dzien cyklu
    PRL - 506,20 norma 102-496 - 5 dzien cyklu
    Nie zawsze podwyższona prolaktyna działa jak antykoncepcja, ale podobno najlepiej jak jest w połowie normy. Ja mam 22.5 przy normie 23 i dostałam leki. Internista też może Ci wypisać na to receptę.
    TSH też lepiej zbić do 1, bo wtedy łatwiej zajść w ciążę wg mojego endokrynologa

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Ewelina85 Autorytet
    Postów: 397 228

    Wysłany: 19 października 2018, 07:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny może Wy mi podpowiecie. Wyszedł mi wysoki poziom prolaktyny i lekarka kazała zrobić test prolaktynowy (najpierw badamy jej poziom, później jakaś tabletka i znowu badamy), jednak przepisała mi normalne tabletki, które aktualnie biorę. Czy mogę podejść do tego badania pomimo przyjmowania leków na unormowanie prolaktyny?

    09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
    16.11.2018 operacja żylaków
    12.2018 wyleczona ureaplasma
    04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%, późno zoperowane obustronne wnętrostwo
    U mnie brak powodu niepowodzeń (według lekarzy), mnie osobiście niepokoją plamienia 8-9 dni po owulacji, krótkie cykle.

    Naturalne starania do 12.2021, później in vitro.
  • aniabbb Autorytet
    Postów: 1017 612

    Wysłany: 19 października 2018, 23:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdyb ktoraś z was potrzebowala dostinex to mam oddam za 2paczki pieluch dada

    Invicta Warszawa
    07.07.2016 początek stymulacji,krótki protokół,3 mrożaczki
    transfer 13.09 -biochemiczna.
    19.10 histeroskopia
    transfer 12.11- czekamy na cud
  • Martulka456 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 22 października 2018, 10:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniabbb wrote:
    Gdyb ktoraś z was potrzebowala dostinex to mam oddam za 2paczki pieluch dada

    Witam,
    aktualne?

    Martulka456
  • Martulka456 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 26 października 2018, 10:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniabbb wrote:
    Gdyb ktoraś z was potrzebowala dostinex to mam oddam za 2paczki pieluch dada


    Bardzo chętnie bym wzięłam

    Martulka456
  • Martulka456 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 30 października 2018, 14:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    potrzebuję Dostinex chociaż 2 tabletki odkupić, jakby któraś miała to biorę chętnie

    Martulka456
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 20 listopada 2018, 10:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny odświeżam watek. wczoraj robilam badania hormonalne w 35 dc podejrzewalam ciaze ale jednak zle podejrzewalam

    to sa moje wyniki z wczoraj

    prolaktyna badana pierwszy raz od kilku miesiecy. od dwoch lat byla idealna wyniki super. tylko co jakis czas dawki letroxu sie zmienialy na tsh. tez teraz wg mnie moglo by byc nizsze troche. jutro wizyta u gina-endo

    wcześniej jeśli byly problemy z prolaktyna to na tej zasadzie ze miałam badane z tabletka obciążająca i przed obciążeniem bylo na granicy normy a po tabletce kilkanascie razy wynik wywalony w kosmos. teraz mialam bez tabletki i wynik jest jak na mnie dosc wysoki...co sie dzieje? jesli po tabletce byly takie odchyly to rozumiem ze guza nie bylo ale czy to moglo sie zmienic? mogl sie pojawić taki guz? odpukać oczywiście....

    moje objawy to bole piersi nadmierne owłosienie na okolicach piersi brody i wasow...o zgrozo :( i pojawiły sie problemy ze wzrokiem. nie wiem czy ten wzrok od tego skoro guza nie ma...

    co myslice o tych wynikach

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6b55857b1617.jpg

  • Julia93 Autorytet
    Postów: 911 967

    Wysłany: 4 grudnia 2018, 21:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2019, 21:10

    p19ulbetrms0c424.png
    01/2017 - 8tc[*] 06/2018 - 10tc [*] Hashimoto, nadpłytkowość, PAI1 hetero, Mthfr homo, ANA(+)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 grudnia 2018, 18:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia93 wrote:
    Witam, przypuszczam że gdzieś w tym wątku będzie odpowiedź ale szczerze mowiac 77 stron mnie przeraza :D Wiem że badanie prolaktyny trzeba wykonywac po spoczynku, lekkiej kolacji itd. Ale w jakim momencie cyklu powinno się go wykonać aby zdiagnozować zaburzenia w jej produkcji? Czy nie ma znaczenia kiedy?
    Najlepiej ok.3 -5 dc

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2018, 18:26

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 grudnia 2018, 18:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzix88 wrote:
    Czesc dziewczyny odświeżam watek. wczoraj robilam badania hormonalne w 35 dc podejrzewalam ciaze ale jednak zle podejrzewalam

    to sa moje wyniki z wczoraj

    prolaktyna badana pierwszy raz od kilku miesiecy. od dwoch lat byla idealna wyniki super. tylko co jakis czas dawki letroxu sie zmienialy na tsh. tez teraz wg mnie moglo by byc nizsze troche. jutro wizyta u gina-endo

    wcześniej jeśli byly problemy z prolaktyna to na tej zasadzie ze miałam badane z tabletka obciążająca i przed obciążeniem bylo na granicy normy a po tabletce kilkanascie razy wynik wywalony w kosmos. teraz mialam bez tabletki i wynik jest jak na mnie dosc wysoki...co sie dzieje? jesli po tabletce byly takie odchyly to rozumiem ze guza nie bylo ale czy to moglo sie zmienic? mogl sie pojawić taki guz? odpukać oczywiście....

    moje objawy to bole piersi nadmierne owłosienie na okolicach piersi brody i wasow...o zgrozo :( i pojawiły sie problemy ze wzrokiem. nie wiem czy ten wzrok od tego skoro guza nie ma...

    co myslice o tych wynikach

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6b55857b1617.jpg
    Ja bym powtórzyła badania PRL na czczo na początku cyklu.

  • Klara Wysocka Autorytet
    Postów: 1009 560

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 23:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia93 wrote:
    Witam, przypuszczam że gdzieś w tym wątku będzie odpowiedź ale szczerze mowiac 77 stron mnie przeraza :D Wiem że badanie prolaktyny trzeba wykonywac po spoczynku, lekkiej kolacji itd. Ale w jakim momencie cyklu powinno się go wykonać aby zdiagnozować zaburzenia w jej produkcji? Czy nie ma znaczenia kiedy?

    Nie ma znaczenia dzień cyklu.

    IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • Klara Wysocka Autorytet
    Postów: 1009 560

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 23:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzix88 wrote:
    Czesc dziewczyny odświeżam watek. wczoraj robilam badania hormonalne w 35 dc podejrzewalam ciaze ale jednak zle podejrzewalam

    to sa moje wyniki z wczoraj

    prolaktyna badana pierwszy raz od kilku miesiecy. od dwoch lat byla idealna wyniki super. tylko co jakis czas dawki letroxu sie zmienialy na tsh. tez teraz wg mnie moglo by byc nizsze troche. jutro wizyta u gina-endo

    wcześniej jeśli byly problemy z prolaktyna to na tej zasadzie ze miałam badane z tabletka obciążająca i przed obciążeniem bylo na granicy normy a po tabletce kilkanascie razy wynik wywalony w kosmos. teraz mialam bez tabletki i wynik jest jak na mnie dosc wysoki...co sie dzieje? jesli po tabletce byly takie odchyly to rozumiem ze guza nie bylo ale czy to moglo sie zmienic? mogl sie pojawić taki guz? odpukać oczywiście....

    moje objawy to bole piersi nadmierne owłosienie na okolicach piersi brody i wasow...o zgrozo :( i pojawiły sie problemy ze wzrokiem. nie wiem czy ten wzrok od tego skoro guza nie ma...

    co myslice o tych wynikach

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6b55857b1617.jpg

    Piszesz, że nie masz mikrogruczolaka, rozumiem, że robiłaś rezonans przysadki?
    Dzień cyklu nie ma znaczenia na wartość prolaktyny, jednakże wynik możesz po kilku dniach powtórzyć. Pamietaj, by być na czczo, być wyspaną, bez stosunku dzień wcześniej.
    Co do problemów z owłosieniem, to raczej standard przy niedoczynności :/ A jeżeli chodzi o wzrok, zbadałabym też poziomy witamin z grupu B (może masz tychże niedobór).

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2018, 23:29

    IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
‹‹ 75 76 77 78 79
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ