prolaktyna
-
WIADOMOŚĆ
-
Bellakawa wrote:Dzięki!
No tak się zastanawiam właśnie, tyle się tu naczytam, że niby prolaktyna ok a po obciążeniu za wysoka i to blokuje ovu. Z drugiej strony, gdyby tak mało wiarygodny był wynik samej prolaktyny to po co w ogóle ją robić?
Dam sobie chyba na razie spokój bo zwariuję.
Druga sprawa jest też taka, że wysoka prolaktyna nie zawsze blokuje owulacje - u mnie tak było. Miałam regularne owulacje bez farmakologii (potwierdzone monitoringiem) pomimo bardzo wysokiej prolaktyny. Dlatego tez późno wzięłam się za jej leczenie.Bellakawa lubi tę wiadomość
IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest
mam Córeczkę -
Hej dziewczyny. Odebrałam dzisiaj moje wyniki prolaktyny i mam prl 36,5 przy normie 23,30. Staram się od 2 cykli, po zielonym świetle po poronieniu i oby dwa bez ciąży chociaż trafiliśmy idealnie w dni owulacji. Zapisałam się do endokrynologa, ale terminy to jakiś dramat. Co myślicie o tym, żeby iść na monitoring i sprawdzić czy jest owulacja? Przecież nie zawsze za wysoka prolaktyna blokuje owu, prawda?
-
Tak, to prawda, nie zawsze wysoka prl blokuje owu (czyt. wyżej), jednakże jej za wysoki poziom świadczy o jakichś nieprawidłowościach (źle pracuje przysadka, mikrogruczolak itp.), dlatego konieczna jest konsultacja z endo.
A na monitoring zawsze warto iść.IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest
mam Córeczkę -
agabanna wrote:Robiłam ostatnio w Invikcie badania prolaktyny. Wszystko zrozumiałam i nie musiałam sobie gdzieś doczytywać co to znaczy. Przepisano mi jeden lek i mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku.IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest
mam Córeczkę -
klaudiaxoxo wrote:Pytanie! W tym cyklu mam mieć crio. Robiłam dzisiaj tj w 2 dc hormony. LH, FSH,estradiol w normie, miesiączkuję regularnie. Mam podwyższoną prolaktynę (35,5 norma do 23,3) Czy w takim razie lekarz może odsunąć mnie od transferu?
Nie wiem, czy może odsunąć.
To było Twoje pierwsze badania prl czy kolejne? Poprzednie wyniki miałaś w normie?
Na poziom prolaktyny wpływa stres, niewyspanie, ciężka kolacja dzień wcześniej.
Ja bym powtórzyła badanie jeszcze raz i porównała. Jeżeli wynik będzie nadal zawyżony wówczas skonsultowałabym się niezwłocznie z lekarzem - może zdecyduje o wdrożeniu niewielkiej dawki bromergonu przed transferem.IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest
mam Córeczkę -
W maju poroniłam w 8 tygodniu ciąży, po odczekaniu 3 cykli rozpoczeliśmy na nowo starania ale z marnym skutkiem. Postanowiłam zrobić badania . W poprzednim cyklu robiłam testy owulacyjne które wskazały pik, 7 dni po zrobiłam progesteron -15,4 wynik. Niestety okres przyszedł normalnie , regularnie. W nowym cyklu 5 dzień zbadałam prolaktynę i tu wynik 506 przy normie 102-496. Mam Hashimoto , biorę Letrox 75 obecnie wynik 3,1 ... czy ta podwyższona prolaktyna jest przyczyna niepowodzeń? na wizytę u lekarza niestety muszę poczekać ,, wiec szukam tu informacji
tsh - 3,17 norma 0,27-4,20
FSH - 5,4 norma 3,5-12,5- 5 dzien cyklu
LH - 6,7 norma 2,4-12,6 - 5 dzien cyklu
PRL - 506,20 norma 102-496 - 5 dzien cykluOna :34 🧡Hashimoto,adenomioza, usunięty polip,biopsja endo CD 138 -(2 kom/1 d.p.w. według lekarza ok ) mthfr oraz pai, KIR AA NK 44%
Kariotyp ok On: 38 🧡obniżone parametry nasienia
Kariotypy ok AZF/CFTR ok
Starania od 2019 , 1 poronienie
grudzień 2023 I procedura , brak zarodków 😭
maj 2024 II procedura
2 ❄️❄️4AB ,4 BC
08/24 FET 4 AB ✊( Estrofem 3x1 Oestrogel 2x1 Duphaston 3x1 Cyclogest 400 2x1 Prolutex )
25.08 cień cienia beta 7,3 (6dpt) 14,4 (8dpt) 12 (10 dpt)😿💔
10.24 biopsja endometrium - poniżej5 komórek, obraz z cechami stanu zapalnego. Doksycyklina i Metronidazol
FET-luty 25??? ( z zaleceniami immuno) -
frankapzn wrote:W maju poroniłam w 8 tygodniu ciąży, po odczekaniu 3 cykli rozpoczeliśmy na nowo starania ale z marnym skutkiem. Postanowiłam zrobić badania . W poprzednim cyklu robiłam testy owulacyjne które wskazały pik, 7 dni po zrobiłam progesteron -15,4 wynik. Niestety okres przyszedł normalnie , regularnie. W nowym cyklu 5 dzień zbadałam prolaktynę i tu wynik 506 przy normie 102-496. Mam Hashimoto , biorę Letrox 75 obecnie wynik 3,1 ... czy ta podwyższona prolaktyna jest przyczyna niepowodzeń? na wizytę u lekarza niestety muszę poczekać ,, wiec szukam tu informacji
tsh - 3,17 norma 0,27-4,20
FSH - 5,4 norma 3,5-12,5- 5 dzien cyklu
LH - 6,7 norma 2,4-12,6 - 5 dzien cyklu
PRL - 506,20 norma 102-496 - 5 dzien cyklu
TSH też lepiej zbić do 1, bo wtedy łatwiej zajść w ciążę wg mojego endokrynologa
Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
😭
Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62 -
Dziewczyny może Wy mi podpowiecie. Wyszedł mi wysoki poziom prolaktyny i lekarka kazała zrobić test prolaktynowy (najpierw badamy jej poziom, później jakaś tabletka i znowu badamy), jednak przepisała mi normalne tabletki, które aktualnie biorę. Czy mogę podejść do tego badania pomimo przyjmowania leków na unormowanie prolaktyny?09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
16.11.2018 operacja żylaków
12.2018 wyleczona ureaplasma
04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%, późno zoperowane obustronne wnętrostwo
U mnie brak powodu niepowodzeń (według lekarzy), mnie osobiście niepokoją plamienia 8-9 dni po owulacji, krótkie cykle.
Naturalne starania do 12.2021, później in vitro. -
nick nieaktualnyCzesc dziewczyny odświeżam watek. wczoraj robilam badania hormonalne w 35 dc podejrzewalam ciaze ale jednak zle podejrzewalam
to sa moje wyniki z wczoraj
prolaktyna badana pierwszy raz od kilku miesiecy. od dwoch lat byla idealna wyniki super. tylko co jakis czas dawki letroxu sie zmienialy na tsh. tez teraz wg mnie moglo by byc nizsze troche. jutro wizyta u gina-endo
wcześniej jeśli byly problemy z prolaktyna to na tej zasadzie ze miałam badane z tabletka obciążająca i przed obciążeniem bylo na granicy normy a po tabletce kilkanascie razy wynik wywalony w kosmos. teraz mialam bez tabletki i wynik jest jak na mnie dosc wysoki...co sie dzieje? jesli po tabletce byly takie odchyly to rozumiem ze guza nie bylo ale czy to moglo sie zmienic? mogl sie pojawić taki guz? odpukać oczywiście....
moje objawy to bole piersi nadmierne owłosienie na okolicach piersi brody i wasow...o zgrozo i pojawiły sie problemy ze wzrokiem. nie wiem czy ten wzrok od tego skoro guza nie ma...
co myslice o tych wynikach
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6b55857b1617.jpg
-
nick nieaktualnyJulia93 wrote:Witam, przypuszczam że gdzieś w tym wątku będzie odpowiedź ale szczerze mowiac 77 stron mnie przeraza Wiem że badanie prolaktyny trzeba wykonywac po spoczynku, lekkiej kolacji itd. Ale w jakim momencie cyklu powinno się go wykonać aby zdiagnozować zaburzenia w jej produkcji? Czy nie ma znaczenia kiedy?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2018, 18:26
-
nick nieaktualnyMadzix88 wrote:Czesc dziewczyny odświeżam watek. wczoraj robilam badania hormonalne w 35 dc podejrzewalam ciaze ale jednak zle podejrzewalam
prolaktyna badana pierwszy raz od kilku miesiecy. od dwoch lat byla idealna wyniki super. tylko co jakis czas dawki letroxu sie zmienialy na tsh. tez teraz wg mnie moglo by byc nizsze troche. jutro wizyta u gina-endo
wcześniej jeśli byly problemy z prolaktyna to na tej zasadzie ze miałam badane z tabletka obciążająca i przed obciążeniem bylo na granicy normy a po tabletce kilkanascie razy wynik wywalony w kosmos. teraz mialam bez tabletki i wynik jest jak na mnie dosc wysoki...co sie dzieje? jesli po tabletce byly takie odchyly to rozumiem ze guza nie bylo ale czy to moglo sie zmienic? mogl sie pojawić taki guz? odpukać oczywiście....
moje objawy to bole piersi nadmierne owłosienie na okolicach piersi brody i wasow...o zgrozo i pojawiły sie problemy ze wzrokiem. nie wiem czy ten wzrok od tego skoro guza nie ma...
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6b55857b1617.jpg -
Julia93 wrote:Witam, przypuszczam że gdzieś w tym wątku będzie odpowiedź ale szczerze mowiac 77 stron mnie przeraza Wiem że badanie prolaktyny trzeba wykonywac po spoczynku, lekkiej kolacji itd. Ale w jakim momencie cyklu powinno się go wykonać aby zdiagnozować zaburzenia w jej produkcji? Czy nie ma znaczenia kiedy?
Nie ma znaczenia dzień cyklu.IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest
mam Córeczkę -
Madzix88 wrote:Czesc dziewczyny odświeżam watek. wczoraj robilam badania hormonalne w 35 dc podejrzewalam ciaze ale jednak zle podejrzewalam
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6b55857b1617.jpg
Piszesz, że nie masz mikrogruczolaka, rozumiem, że robiłaś rezonans przysadki?
Dzień cyklu nie ma znaczenia na wartość prolaktyny, jednakże wynik możesz po kilku dniach powtórzyć. Pamietaj, by być na czczo, być wyspaną, bez stosunku dzień wcześniej.
Co do problemów z owłosieniem, to raczej standard przy niedoczynności A jeżeli chodzi o wzrok, zbadałabym też poziomy witamin z grupu B (może masz tychże niedobór).Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2018, 23:29
IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest
mam Córeczkę