Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Odpowiedz

prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • Tyczka Ekspertka
    Postów: 233 79

    Wysłany: 22 czerwca 2016, 16:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cookiemonster, dzieki za odpowiedz :)

    Owulacja w poprzednim cyklu byla potwierdzona na monitoringu, a inne wywnioskowano z dojrzewajacego pecherzyka na usg w okolicach 13dc, wykresow temparatury (choc to podobno wcale nie udowadnia, ze pecherzyk peka) i testow owulacyjnych. Mam podejrzenie niedomogi lutealnej, to moze byc spowodowane przez zbyt wysoka prolaktyne, prawda?

  • Tyczka Ekspertka
    Postów: 233 79

    Wysłany: 22 czerwca 2016, 16:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz sie umowilam do endokrynologow (dwoch, na wszelki wypadek :P)

  • cookiemonster Autorytet
    Postów: 1517 746

    Wysłany: 22 czerwca 2016, 16:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm, w temacie niedomogi lutealnej nie pomogę niestety. Sprawdzałaś progesteron 7dpo? U mnie prolaktyna też owulki nie blokuje, ale dzięki bromkowi mam te owulacje wcześniej o kilka dni, a więc cykle krótsze. U Ciebie 13dc to elegancko:)

    3cb, 24 cykle starań o Młodą
    3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png
  • Tyczka Ekspertka
    Postów: 233 79

    Wysłany: 22 czerwca 2016, 17:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prolaktyne 7 dpo bede badac w tym cyklu, czyli za jakies 2 tygodnie.

    Akurat cykle mam teoretycznie podrecznikowe (ok. 28 dni, owulacja 13-14 dc, itp), tylko co z tego, skoro zajsc nie moge :D

  • Tyczka Ekspertka
    Postów: 233 79

    Wysłany: 22 czerwca 2016, 17:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jaka Ty masz prolaktyne?

  • cookiemonster Autorytet
    Postów: 1517 746

    Wysłany: 22 czerwca 2016, 19:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sensie progesteron będziesz badać 7dpo:)
    U mnie tak:
    grudzień 2015: 55
    styczeń 2016: 62 --->dostałam bromka 1tabl dziennie, po tygodniu 25
    maj 2016 (po 4 msc z bromkiem): 40 ;/
    U mnie prl nie blokuje owulki, ale skraca cykle więc mam brać:)
    a długo się staracie?

    3cb, 24 cykle starań o Młodą
    3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png
  • Nika8686 Autorytet
    Postów: 359 223

    Wysłany: 23 czerwca 2016, 21:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć Dziewczyny

    Miałam problemy z prolaktyną i od lisopada biorę bromergon 1 tabl na noc. Od 3 cykli dostałam plamień ok 24 dnia cyklu a później ok 31 mam normalny okres. Ktoś może tak miał przy obniżaniu prolaktyny?

    961lwn15y3w1u452.png
    21.09.16 Beta 87- 8dpt
    21.01.16 Aniołek 9 tc <3


  • Tyczka Ekspertka
    Postów: 233 79

    Wysłany: 24 czerwca 2016, 10:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cookiemonster wrote:
    W sensie progesteron będziesz badać 7dpo:)
    U mnie tak:
    grudzień 2015: 55
    styczeń 2016: 62 --->dostałam bromka 1tabl dziennie, po tygodniu 25
    maj 2016 (po 4 msc z bromkiem): 40 ;/
    U mnie prl nie blokuje owulki, ale skraca cykle więc mam brać:)
    a długo się staracie?

    A tak, progesteron znaczy :)
    Czyli bromek bardzo szybko Ci zbil ta prolaktyne - nastawilo mnie to nieco bardziej optymistycznie.
    Wlasnie dzwonila do mnie moja gin nr 3, gdyz widziala moje wyniki badan. Ma mi wyslac poczta skierowanie na powtorzenie badania, zeby sprawdzic, czy w ogole PRL jest za wysoka, czy po prostu tak sie podniosla jednorazowo. Poza tym sprawdzilam date ostatniego badania i to nie bylo 3 mce temu, ale 1,5 mca temu, wiec wzrost PRL o 100% przez 1,5 mca wydaje mi sie nieco za duzy. I LH tez mi wzroslo o ponad 50% w porownianiu z poprzednim badaniem 1,5 mca temu. No nic, pojde na badania jeszcze raz i sprawdze.

    Moje staranie sie do tej pory polegalo na braku zabezpieczen, i takich cykli naliczylam ok. 24. Starania z wiesiolkiem, Castagnusem, inofolikiem itp. trwaja drugi cykl.

    A u Ciebie?

  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1040 398

    Wysłany: 24 czerwca 2016, 11:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Często nie tylko prolaktyna jest winna temu, że ciąży brak. Lekarz powinien zrobić też inne badania hormonów i sprawdzić, co jeszcze jest nie tak.

    AgnieszkaH
    33 lata
    Starania od 2014r. (HSG, Laparoskopia, Histeroskopia, Biopsja, Scratching)
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    FET - a któż to wie...???
    Nierówna walka z ureaplasma od 2015r - czas ją w końcu wygrać!!!

    Problemy: immunologia, cienkie endometrium, słabe komórki, nadkrzepliwość, PCO, zrosty, polip, mięśniak itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2, allo MLR 47%
  • Tyczka Ekspertka
    Postów: 233 79

    Wysłany: 24 czerwca 2016, 13:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgnieszkaH wrote:
    Często nie tylko prolaktyna jest winna temu, że ciąży brak. Lekarz powinien zrobić też inne badania hormonów i sprawdzić, co jeszcze jest nie tak.

    Reszta hormonow niby ok (pisze niby, bo rok temu prolaktyna w gornej granicy normy tez wydawala sie lekarzom ok, a nie powinna). Sprawdze jeszcze raz prolaktyne i progesteron 7 dpo, moze cos wyjdzie, a moze nie. Mowiac szczerze, ja bym chciala, zeby to byla ta prolaktyna, bo to przynajmniej bylby jakis konkret, z ktorym moglabym walczyc. A tak, to znow nic nie bedzie wiadomo :(

    Agnieszka, widze, ze Ty oprocz prolaktyny mialas jeszcze inne dolegliwosci, i ze juz wszystko ok albo prawie?

  • cookiemonster Autorytet
    Postów: 1517 746

    Wysłany: 24 czerwca 2016, 13:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyczka, 24 cykle się staracie i nic? robisz testy owu? bo to jest już długi czas i trzeba by jakąś porządna diagnostykę zrobić...
    U mnie kończy się 20 cykl, po drodze 3 ciąże biochemiczne i masa badań.

    3cb, 24 cykle starań o Młodą
    3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png
  • Tyczka Ekspertka
    Postów: 233 79

    Wysłany: 24 czerwca 2016, 14:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cookiemonster wrote:
    Tyczka, 24 cykle się staracie i nic? robisz testy owu? bo to jest już długi czas i trzeba by jakąś porządna diagnostykę zrobić...
    U mnie kończy się 20 cykl, po drodze 3 ciąże biochemiczne i masa badań.

    Tak, 24 cykle bez zabezpieczen i nic, chyba nawet zadnej ciazy biochemicznej (nie robilam testow ani bety, wiec na 100% nie wiem, ale zakladam, ze nie). Testy owulacyjne robilam moze 3 razy w ciagu tych 2 lat (dwa razy pozytywne, a w ostatnim cyklu negatywy, ale owu potwierdzilam na monitoring). A lekarze jelopy ciagle mi tylko robili hormony, monitorowali owulacje, sprawdzili malza i stwierdzili, ze jest ok, i ze mam sie starac! Jasne, mam 33 lata, moze do 50 bede probowac? :P Badania droznosci NIKT mi nie zlecil, a przeciez skoro wszystko inne jest niby ok, to powinni to sprawdzic. Mowili mi, ze droznosc owszem, ale jeszcze nie teraz. To kiedy, pytam uprzejmie?
    Dopiero od lutego tak porzadnie sie wzielam za siebie, dlatego mam teraz dwoch ginow na raz (wybrani po wstepnej selekcji sporod paru innych), a we wtorek mamy wizyte w klinice leczenia nieplodnosci. Na wlasna reke biore wszystkie wspomagacze, maz tez. Jemu sie poprawily zolnierzyki, a mnie sluz plodny :D Ale ciazy nadal nie ma.

    A Ty raczej leczysz utrzymanie ciazy, tak?

  • cookiemonster Autorytet
    Postów: 1517 746

    Wysłany: 24 czerwca 2016, 15:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyczko, jakie badania miałaś robione? rozumiem, że prl, prg, lh, fsh, testosteron, amh, tarczyca min. tsh i ft4, insulina, glukoza? jakie miałaś wyniki? mąż robił badanie dokładne z testem MAR? jaka morfologia?

    3cb, 24 cykle starań o Młodą
    3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png
  • Tyczka Ekspertka
    Postów: 233 79

    Wysłany: 28 czerwca 2016, 11:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cookiemonster wrote:
    Tyczko, jakie badania miałaś robione? rozumiem, że prl, prg, lh, fsh, testosteron, amh, tarczyca min. tsh i ft4, insulina, glukoza? jakie miałaś wyniki? mąż robił badanie dokładne z testem MAR? jaka morfologia?

    Cookiemonster, mialam badane:
    - LH: 5,8 (norma: 2,4-12,6)
    - FSH: 5,8 (norma: 3,5-12,5)
    - DHEA: 8,96 (norma: 2,68-9,23)
    - estradiol: 217,6 (norma: 45,4-854)
    - prolaktyna: 21,8 (norma: 3-23), ale w ostatnim badaniu podskoczyla do 52, wiec sie nia zajmuja
    - testosteron: 1,39 (norma: 0,22-2,9)
    - AMH: dowiem sie dopiero dzis ;)
    - T3: 4,68 (norma: 3,9-6,7)
    - T4: 17,8 (norma: 10,6-22,8)
    - TSH: 0,68 (norma: 0,27-4,2)

    Poza tym badali jeszcze insuline, krzepliwosc, antygen Kell i robili cala morfologie. Wszystko wyszlo ok, antygen Kell posiadam (jak dostalam wyniki, to nawet nie wiedzialam, co to :P).

    Wlasnie po Twoim pytaniu zdalam sobie sprawe, ze testu MER chyba nie bylo :( Na wyniku z badania zolnierzykow nie ma nic o IgG lub IgA. Dzieki za pomysl, musimy mu zrobic to badanie :) A z badania, ktore mial, jest w normie. Ale poczytalam, ze normy zostaly zmienione w 2010 roku, bo wiekszosc panow juz ich nie spelniala, wiec ta norme to trzeba chyba traktowac z przymruzeniem oka... Normalnych zolnierzy mamy 33%, ruszajacych sie szybko 40%, wolno 30%, po 24 godzinach 70% rusza sie wolno a szybko zaden.

    Maz ma hormony w normie, oprocz prolaktyny (norma 24,1, przy normie 4-15,3). Lekarze mowia, zeby nic z tym nie robic, ale u mnie mowili to samo, a potem w ciagu 1,5 mca podniosla sie o 100% i juz podwojnie przekracza norme.

    Jesli masz pomysl, co jeszcze powinnam zbadac, to dziekuje z gory za wszelkie sugestie :)

  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 28 czerwca 2016, 11:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny mam takie pytanie u mnie stwierdzono brak owulacji wywołany niedoczynność tarczycy poza tym miałam za mało LH FSH i estradiolu prolaktyna zawsze w normie w ostatnim miesiącu starań z clo miałam pęcherzyk i była owulacja staraliśmy się bo wszystko było już unormowane jednak miałam zrobić kontrolnie TSH i powiększyć dawce zamiast spaść skoczyło do pięciu zrobiłam więc też prolaktyny która okazało się że jest ponad normę bo wyszła 35 ginekolog mimo wszystko widział owulację i dał mi Bromergon pół tabletki na noc po tygodniu sprawdziłam prolaktynę i jest ona teraz poniżej normy wynosi około trzech i teraz nie wiem czy ten skok prolaktyny tydzień temu nie był wywołany stresem związanym z tymi wszystkimi monitoringowi i czekaniem na owulację z tym że TSH podskoczyło może niepotrzebnie brałam ten Bromergon a teraz nie wiem co zrobić bo jak zrezygnuję z tabletek to słyszałam że zawsze prolaktyna skacze do góry No a znowu jak Będę prać i będzie mi ciągle spadać to nie wiem czy to jest dobre nie wiem też Czy mogę brać jedną czwartą tabletki może któraś z was która ma z tym dłuższy problem i się zna mogłaby mi pomóc i doradzić

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • ana1122 Autorytet
    Postów: 5997 2157

    Wysłany: 28 czerwca 2016, 15:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prolaktyna lepsza niska niż za wysoka. Strasznie skacze przez właśnie stres. Ja dostałam pół tabletki przy prl 61. Więc mi się zdaję że spokojnie możesz spróbować brać 1/4 tabletki.

    Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 28 czerwca 2016, 18:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana1122 wrote:
    Prolaktyna lepsza niska niż za wysoka. Strasznie skacze przez właśnie stres. Ja dostałam pół tabletki przy prl 61. Więc mi się zdaję że spokojnie możesz spróbować brać 1/4 tabletki.
    A czy po zmniejszeniu dawki na 1/4 tabletki będę mogła w ogóle przerwać czy zawsze jest tak ze ona po zaprzestaniu tabletek tak mocno wzrasta?

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • ana1122 Autorytet
    Postów: 5997 2157

    Wysłany: 28 czerwca 2016, 21:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie zawsze czasami jak się wyrowna to taka zostaje ty masz 1/4 więc jakby coś na pewno O dużo nie wzrośnie

    Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 czerwca 2016, 19:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kochane
    Czy prolaktyna 26,1 ng/ml wymaga zbijania ?

    Oczywiście powtórzę badanie,ale zastanawia mnie to, czy taki wynik ciut ponad normę w czymś przeszkadza :)

  • ana1122 Autorytet
    Postów: 5997 2157

    Wysłany: 30 czerwca 2016, 20:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno wymaga sprawdzenia bo prolaktyna bardzo skacze. Myślę że narazie takich mocnych leków nie powinnaś brać. Ewentualnie castagnus reguluje cykle G delikatnie obniża prolaktyne

    Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
‹‹ 73 74 75 76 77 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego