Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Reprofit Ostrava
Odpowiedz

Reprofit Ostrava

Oceń ten wątek:
  • Walczędokońca Przyjaciółka

Wysłany: 3 lipca, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka84 wrote:
    Ja cały czas zaglądam, ale u mnie nadal brak dzieciątka... pożegnaliśmy Czechy po 3 próbach na ich zarodkach.
    I co nie pomyśli czemu sie nie udaje ? U nas to samo nie udaje beta ciągle nie rośnie nawet.

• Anka84 Autorytet

Wysłany: 3 lipca, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walczędokońca wrote:
    I co nie pomyśli czemu sie nie udaje ? U nas to samo nie udaje beta ciągle nie rośnie nawet.

Lekarze nie szukają przyczyn. Zrobiłam dodatkowo przed ostatnim transferem badania immunologiczne i wszystko ok. Dostałam accofil i też nici... 9 transferów nieudanych i tylko jeden biochem.

👱‍♀️ 42lat
    Wycięcie mięśniaka 8 cm- 11.10.2024r.
    PAI1- hetero, MTHR- hetero
    KIR bx
    👦40lat
    Azoospermia ( pojedyncze plemniki w nasieniu)

Wrzesień 2021- 1IVF - punkcja- 12 oocytów, 8 komórek dojrzałych, tylko 2 zapłodnione, dwudniowe ❄❄ cl.8b i cl.5c
    Podanie ❄ cl.8b - beta < 0.8
    30.12.2021- kriotransfer beta < 0,5
    sierpień 2022 - 3dniowy zarodek 8A- beta <0,5

Styczeń 2023 - zmiana kliniki INVIMED POZNAŃ
    Marzec 2023 ❄️3AB z 5 doby i ❄️4BB z 6 doby ( dawca)
    25.04.23r. - transfer 2 ❄️❄️ 3AB i 4BB➡️ beta <0,5😭😭😭

Decyzja o AZ - transfer sierpień 2023- 4BB z 6doby- nieudany😭

AZ Czechy Reprofit Ostrava
    11.07.24r.-transfer 6AA
    11dpt. Beta <0,5

AZ Czechy Reprofit OStrava
    11.06.25r. transfer 6BB
    9dpt - beta 10
    12dpt-beta 3,5 cb :(

18.12.2025r. - transfer Reprofit Ostrava 5AB z AZ- beta 0 :(
    30.04.2026-transfer PL wczesna blastocysta - beta 0
    lipiec 2026 - transfer?
  • Magra3 Autorytet

Wysłany: 3 lipca, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milvaaa wrote:
    Same piękne wiadomosci 🥰 Gratulacje 🎉 Chłopczyk czy dziewczynka?

My planujemy wrócić po nasz ostatni zarodek prawdopodobnie w październiku. Niedługo mamy wizytę online z dr Rakosovą i dowiemy się co i jak. Mam nadzieję, że nie każą mi powtarzać jakiś badań immuno i zrobimy wszystko tak jak przy ostatnim transferze
    My czekamy na córeczkę. Będzie parka 🙂 Trzymam kciuki za szczęśliwy powrót po bobasa.

Milvaaa, Giosiek lubią tę wiadomość

Wysłany: 4 lipca, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka84 wrote:
    Lekarze nie szukają przyczyn. Zrobiłam dodatkowo przed ostatnim transferem badania immunologiczne i wszystko ok. Dostałam accofil i też nici... 9 transferów nieudanych i tylko jeden biochem.
    W tych wszystkich klinikach to najlepiej im idzie zapraszać do kasy. Znam to z novum najbardziej i przygotowania do biopsji.

• Anka84 Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 00:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walczędokońca wrote:
    W tych wszystkich klinikach to najlepiej im idzie zapraszać do kasy. Znam to z novum najbardziej i przygotowania do biopsji.

W Novum tez byłam, ale uciekliśmy... za duże zdzierstwo pieniędzy

👱‍♀️ 42lat
    KIR bx
    👦40lat

Wrzesień 2021- 1IVF - punkcja- 12 oocytów, 8 komórek dojrzałych, tylko 2 zapłodnione, dwudniowe ❄❄ cl.8b i cl.5c

11.07.24r.-transfer 6AA
    11dpt. Beta <0,5

11.06.25r. transfer 6BB
    9dpt - beta 10

lipiec 2026 - transfer?

Wysłany: 5 lipca, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka84 wrote:
    W Novum tez byłam, ale uciekliśmy... za duże zdzierstwo pieniędzy
    Strasznie naciągają u mnie była taka sytuacja ze pojedyncze plemniki to i tak mnie skierował na biopsję w której nic nie bylo później caly czas były to do micro tese kierował zamiast próbować mrożenie tego co jest. Nawet jeden wynik byl w normie a później zeszło do 0 a teraz juz nie badam bo I tak żaden transfer nam sie nie udal.

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też czasem zaglądam. W lutym urodziłam drugą córeczkę 😊

age.png

age.png
  • Milvaaa Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Ja też czasem zaglądam. W lutym urodziłam drugą córeczkę 😊
    Gratulacje :)

Giosiek lubi tę wiadomość

ONA: 96' ON: 94'
    🔴 NK z krwi 42% 🔴 KIR AA 🔴 Morfologia plemników 0-1% 🔴 MTHFR_677C>T homo, PAI-1 4G homo
    🔴 Choroba genetyczna jednogenowa (50% ryzyka wady u dziecka)

💔 10.05.2023 transfer I 💔 Puste jajo płodowe

🍀 24.04.2024 transfer II 🍀 (encorton, intralipid, accofil, neoparin, estrofem, cyclogest, agolutin)
    4dpt6dpt beta 44,5; 12 dpt beta 425; 14 dpt beta 813; 20dpt beta 6556, CRL 0,17cm 🥰 23 dpt migające ❤️
    12+0 I prenatalne ok 🍀 5,3cm dziewczynki 🎀 14+4 8,5 cm i 98g malutkiej, zero krwiaków 🥳
    22+0 USG połówkowe 🍀 440g ❤️ 28+6 III USG prenatalne 🎀 1320g

Córeczka ur. 31.12.2024r., 2980g, 53 cm 🥰
    age.png
  • Watcher Koleżanka

Wysłany: 13 lipca, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)
    Rozważam procedurę w Reprofit, raczej w Ostrava niż Brno z racji odległości. Chyba, że znacie jakiś element robiący zdecydowaną jakościową różnicę na korzyść Brna?
    Zasłyszałam że jeśli chodzi o lekarzy prowadzących to dostępni/polecani są dr Otevrel i Frank (Brno) oraz Rakosova i Dankova (Ostrava). Czy macie swoje pozytywne lub negatywne doświadczenia z nimi?
    U mnie już prawie 40, AMH około 1 i chyba nie chcę już kolejnej procedury w kraju. Mam wrażenie że refundacja mocno zdemoralizowała całe środowisko.
    Zdaję sobie sprawę że nawet w Czechach nikt nie będzie się szczególnie pochylał nad diagnostyką (to planuję kontynuować w kraju), ale ich stymulację i embriologię w większości chwalą. Zwłaszcza porówując do większości klinik u nas.
    Miałam już konsultację z Eurofertil, ale prawdę mówiąc dr Lachcina wielkiego wrażenia na mnie nie zrobił i poleciał raczej szablonem. Zaskoczyło mnie też że wyszło iż tak właściwie musiałabym tam być kilka razy, podczas gdy wcześniej podobno wystarczała im wizyta na punkcję i ewentualne transfery. Czytałam też sporo negatywnych opinii o EF, między innymi o bałaganie oraz że tam również zrobiła się masówka. Pewnie przez to że jest taniej niż w Reprofit, a przynajmniej tak to wygląda jak porównywałam cenniki.
    Będę wdzięczna za podzielenie się waszymi doświadczeniami, zwłaszcza w kontekście konkretnych lekarzy :)

• Milvaaa Autorytet

Wysłany: 13 lipca, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) Nie wiem jak jest teraz, ale w 2023 roku kiedy ja zaczynałam swoją procedurę ivf, to nie było wyboru lekarza. Dr Rakosova zajmuje się chyba wszystkimi pacjentkami z Polski i ja mam ogólnie pozytywne wrażenie. Ja jako nieliczna zdałam się całkowicie na nich nigdy nie robiąc ivf w Polsce i z diagnostyki jestem bardzo zadowolona. Wzięto pod uwagę naszą indywidualną sytuację i od razu po pierwszym nieudanym transferze (poronieniu właściwie) dostałam skierowanie na wielki pakiet badań immunologicznych, które robiłam u nich. Wraz z wynikami dostaliśmy zalecenia od immunologa współpracującego z klinika, więc nie musiałam się bawić w terminy do Paśnika, chore koszty czy jeżdżenie pół Polski. Jedyne co, to nie uznają tam accofilu, ktory ma w teorii pomagać na KIRy, więc to już robiłam, i badanie i receptę na leki, na własną rękę, ale poza tym miałam 100% opieki cały czas trwania procesu.

W Eurofertilu byliśmy u tego samego lekarza i wyszliśmy stamtąd nieco zniesmaczeni. Nie poczuliśmy się potraktowanie poważnie, nie wzbudził naszego zaufania i nie wróciliśmy ponownie
    Jak masz jakieś pytania, to napisz smialo na priv ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca, 11:01

🔴 NK z krwi 42% 🔴 KIR AA 🔴 Morfologia plemników 0-1% 🔴 MTHFR_677C>T homo, PAI-1 4G homo

🍀 24.04.2024 transfer II 🍀 (encorton, intralipid, accofil, neoparin, estrofem, cyclogest, agolutin)
    4dpt6dpt beta 44,5; 12 dpt beta 425; 14 dpt beta 813; 20dpt beta 6556, CRL 0,17cm 🥰 23 dpt migające ❤️
    12+0 I prenatalne ok 🍀 5,3cm dziewczynki 🎀 14+4 8,5 cm i 98g malutkiej, zero krwiaków 🥳

age.png
  • Anka84 Autorytet

Wysłany: 13 lipca, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walczędokońca wrote:
    Strasznie naciągają u mnie była taka sytuacja ze pojedyncze plemniki to i tak mnie skierował na biopsję w której nic nie bylo później caly czas były to do micro tese kierował zamiast próbować mrożenie tego co jest. Nawet jeden wynik byl w normie a później zeszło do 0 a teraz juz nie badam bo I tak żaden transfer nam sie nie udal.

Ja się do nich baaardzo zraziłam. Mąż chciał uciekać po 2 transferze, a ja nalegałam na 3. Niestety żałuję, bo nic się w podejściu nie zmieniło.

👱‍♀️ 42lat
    KIR bx
    👦40lat

11.07.24r.-transfer 6AA
    11dpt. Beta <0,5

11.06.25r. transfer 6BB
    9dpt - beta 10

lipiec 2026 - transfer?
  • Anka84 Autorytet

Wysłany: 13 lipca, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Watcher wrote:
    Hej dziewczyny :)
    Rozważam procedurę w Reprofit, raczej w Ostrava niż Brno z racji odległości. Chyba, że znacie jakiś element robiący zdecydowaną jakościową różnicę na korzyść Brna?
    Zasłyszałam że jeśli chodzi o lekarzy prowadzących to dostępni/polecani są dr Otevrel i Frank (Brno) oraz Rakosova i Dankova (Ostrava). Czy macie swoje pozytywne lub negatywne doświadczenia z nimi?
    U mnie już prawie 40, AMH około 1 i chyba nie chcę już kolejnej procedury w kraju. Mam wrażenie że refundacja mocno zdemoralizowała całe środowisko.
    Zdaję sobie sprawę że nawet w Czechach nikt nie będzie się szczególnie pochylał nad diagnostyką (to planuję kontynuować w kraju), ale ich stymulację i embriologię w większości chwalą. Zwłaszcza porówując do większości klinik u nas.
    Miałam już konsultację z Eurofertil, ale prawdę mówiąc dr Lachcina wielkiego wrażenia na mnie nie zrobił i poleciał raczej szablonem. Zaskoczyło mnie też że wyszło iż tak właściwie musiałabym tam być kilka razy, podczas gdy wcześniej podobno wystarczała im wizyta na punkcję i ewentualne transfery. Czytałam też sporo negatywnych opinii o EF, między innymi o bałaganie oraz że tam również zrobiła się masówka. Pewnie przez to że jest taniej niż w Reprofit, a przynajmniej tak to wygląda jak porównywałam cenniki.
    Będę wdzięczna za podzielenie się waszymi doświadczeniami, zwłaszcza w kontekście konkretnych lekarzy :)

Ja pomimo tego, że 3 transfery u nich na zdrowych zarodkach nie udano, to wspominam ich dość miło. Nas prowadził lekarz z Polski, więc od Czech oczekiwałam głównie zdrowego zarodka.

👱‍♀️ 42lat
    KIR bx
    👦40lat

11.07.24r.-transfer 6AA
    11dpt. Beta <0,5

11.06.25r. transfer 6BB
    9dpt - beta 10

lipiec 2026 - transfer?
  • Cara Autorytet

Wysłany: 13 lipca, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milvaaa wrote:
    Hej :) Nie wiem jak jest teraz, ale w 2023 roku kiedy ja zaczynałam swoją procedurę ivf, to nie było wyboru lekarza. Dr Rakosova zajmuje się chyba wszystkimi pacjentkami z Polski i ja mam ogólnie pozytywne wrażenie. Ja jako nieliczna zdałam się całkowicie na nich nigdy nie robiąc ivf w Polsce i z diagnostyki jestem bardzo zadowolona. Wzięto pod uwagę naszą indywidualną sytuację i od razu po pierwszym nieudanym transferze (poronieniu właściwie) dostałam skierowanie na wielki pakiet badań immunologicznych, które robiłam u nich. Wraz z wynikami dostaliśmy zalecenia od immunologa współpracującego z klinika, więc nie musiałam się bawić w terminy do Paśnika, chore koszty czy jeżdżenie pół Polski. Jedyne co, to nie uznają tam accofilu, ktory ma w teorii pomagać na KIRy, więc to już robiłam, i badanie i receptę na leki, na własną rękę, ale poza tym miałam 100% opieki cały czas trwania procesu.
    )
    A to ciekawe, co piszesz, bo ja mam zupełnie odwrotne doświadczenie 😉
    Kompletnie nie uznają immunologii, jak im wysłałam zalecenia badań od immunologa z Polski, to się okazało, że w zasadzie większości nie robią i nie uznają. Jak potrzebowałam zaświadczenia o branych lekach na podróż samolotem, to mimo ze wiedzieli, ze np. biorę Encorton , to nie chcieli tego wpisać do listy leków. Generalnie mam wrażenie lekkiego "przerwacania oczami" jak im mówię o immunologii, że to jakiś polski wymysł.

Ja nie jestem u Rakasovej, z automatu przypisano mnie do Janackovej. Nie mialam wyboru lekarza.

Generalnie dla mnie czar klimik czeskich prysł, jak się okazało, że jestem problematyczną pacjentką i 3 razy u nich nie wyszło. Jest tam taka sama masówka jak w PL, zalecenia większość ma podobne.

• Milvaaa Autorytet

Wysłany: 13 lipca, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:
    A to ciekawe, co piszesz, bo ja mam zupełnie odwrotne doświadczenie 😉
    Kompletnie nie uznają immunologii, jak im wysłałam zalecenia badań od immunologa z Polski, to się okazało, że w zasadzie większości nie robią i nie uznają. Jak potrzebowałam zaświadczenia o branych lekach na podróż samolotem, to mimo ze wiedzieli, ze np. biorę Encorton , to nie chcieli tego wpisać do listy leków. Generalnie mam wrażenie lekkiego "przerwacania oczami" jak im mówię o immunologii, że to jakiś polski wymysł.

Ja nie jestem u Rakasovej, z automatu przypisano mnie do Janackovej. Nie mialam wyboru lekarza.

Generalnie dla mnie czar klimik czeskich prysł, jak się okazało, że jestem problematyczną pacjentką i 3 razy u nich nie wyszło. Jest tam taka sama masówka jak w PL, zalecenia większość ma podobne.
    To faktycznie zupełnie inne doświadczenia. Mi na podstawie wyników badań sami zalecili Encorton i wlewy z intralipidu. Mieliśmy już też plan B gdyby nie wyszło, że kolejny transfer na immunoglobulinach

age.png
  • Cara Autorytet

Wysłany: 13 lipca, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milvaaa wrote:
    To faktycznie zupełnie inne doświadczenia. Mi na podstawie wyników badań sami zalecili Encorton i wlewy z intralipidu. Mieliśmy już też plan B gdyby nie wyszło, że kolejny transfer na immunoglobulinach
    Nie wierzę... kurcze no...ja pytalam ich o immunoglobuliny po 3 nieudanym tansferze z KD (w sumie 12), to wprost powiedzieli, że tego się u nich nie stosuje! W szoku teraz jestem.... specjalnie szukam immunologa w PL, ktory by mi zlecił IVIG, jak to możliwe, że sami tego mi nie zaproponowali :(
    Milvaa. Ty byłaś u Rakosovej, tak? Może ja powinnam lekarza zmienić w takim razie, o ile to jest możliwe u niech...

• Malutka_111 Autorytet

Wysłany: 14 lipca, 05:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ile nas tyle opini. Generalnie jeśli chodzi o uprzejmość itd to nie mam zastrzeżeń ale co do leczenia to już tak. W zeszłym miesiącu byłam po silnej owulacji którą przegapili lekarze ze względu na stymulację lametta. Po tej owulacji utworzyło mi się ciałko żółte krwotoczne a progesteron 27. Po miesiaczce lekarz z Czech kazał w 2-3 dc zrobić usg oraz badanie progesteronu. W 3 dc mój progesteron był ponad 1,7 więc klinika kategorycznie odmówiła podania menopur. Niby dobrze i logicznie ale diabeł tkwi w szczegółach. Otóż to moje ciałko żółte krwotoczne potrzebowało dosłownie 1 dnia więcej aby progesteron spadł poniżej 0,5. Mówiłam lekarzowi z Czech że ciałko na USG jest resztkowe i może należy odczekać jeden dzień i znowu oznaczyć progesteron. W odpowiedzi dostałam informację że przepisują mi dexametrasone 4 mg (bardzo bardzo silny steryd) i cykl stracony. Nosz wkurzyłam się nieziemsko. Wysmarowałam maila do kliniki że nie zgadzam się na takie leczenie i że jutro zrobię proga jeszcze raz. Jak napisałam tak zrobiłam. Na drugi dzień po wynikach już nie chcieli mnie po raz kolejny faszerować tak silnym sterydem. Zatem dziewczyny ufajcie ale kontrolujcie. Niestety na tym in vitrowym polu bitwy musimy sobie czasami radzić same. I niestety musi
    być też własnymi adwokatami od leczenia. Bo nikt tak jak my nie zadba o swoje leczenie. Jutro mam u nich transfer. Trzymajcie kciuki. Zarodek 5aa przebadany na cyklu naturalnym

🪴I FET 23.06.25 ❄️4.1.2
    ⏸️ pozytywny 6dpt,7dpt beta 70,3,9dpt beta 164,Progesteron 39,6;TSH 1,75,11dpt beta 413
    25 dpt 18.07.2025 CRL 3 mm ❤️
    31 dpt 24.07.2025 CRL 6,69 mm💔
    🪴II FET31.10.25 ❄️4.1.1., ❌
    🪴III FET 15.12.25 ❄️ 4.1.1. prog19,7
    2 dpt prog 29,3;4 dpt ⏸️cień cienia;7 dpt beta 27,9 dpt beta 90,7;11 dpt beta 347 prog 20;14 dpt beta 1253 prog 37.10;18 dpt 💔 nagle poronienie ❌
    ❌mthfr c.1286A> c układ heterozygotyczny nieprawidłowy ✅reszta mutacji trombofilii ok
    ✅ANA/ENA✅tarczyca✅homecysteina 8,65✅d3✅ferrytyna 61✅białko c,s, antytrombina
    Cross 22,2 %
    Nk w endometrium 350/1 mm
    CD 138 ✅Kir bx
    🪴IV FET 24.04.26. ❄️4.1.1. (Estrofem, encorton,dexametrasone,smoflipid,Accofil, prograf, besins,utrogestan,prolutex,acard,Neoparin)8 dpt beta 0 ❌
    🪴V FET 15.07/2026 5.1.1. Po PGT-A
    cykl naturalny, menopur 75, ovitrelle immuno ⬆️ 6 dpt β: 30,2; 8 dpt β 96,88
  • Weronika_93 Koleżanka

Wysłany: 14 lipca, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    W sobotę miałam transfer w Reprofit.
    Teraz muszę czekać i 25ego lipca kazali iść na bete, trudne jest to czekanie...
    Co do samej kliniki Reprofit, jestem bardzo zadowolona. Transfer robiła dr Rakosova, opieka konsultantki tez na duży plus.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca, 16:15

Wysłany: 15 lipca, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika_93 wrote:
    Hej,
    W sobotę miałam transfer w Reprofit.
    Teraz muszę czekać i 25ego lipca kazali iść na bete, trudne jest to czekanie...
    Co do samej kliniki Reprofit, jestem bardzo zadowolona. Transfer robiła dr Rakosova, opieka konsultantki tez na duży plus.
    Trzymam kciuki🙂 klinia bardzo fajna miło i robia pod pacjenta co chce a nie dawca i dawca

Weronika_93 lubi tę wiadomość

• Sarenka150 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, czy któraś z Was jest może z Warszawy lub województwa mazowieckiego i w najbliższych dniach wybiera się do Czech?

Potrzebuję pomocy w odebraniu z czeskiej apteki preparatu Intalipid. Mam receptę i zarezerwowany preparat w aptece. Chętnie dołożę się do kosztów podróży.

Będę bardzo wdzięczna za wiadomość prywatną. Dziękuję!

‹‹ 1024 1025 1026 1027 1028
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Alergiczny katar u maluchów: domowe wsparcie i sygnały alarmowe.

Rozpoznanie, czy katar u dziecka to alergia, czy infekcja, bywa trudne, a poprawne odróżnienie objawów jest kluczowe dla skutecznego leczenia. Ten artykuł to kompleksowy przewodnik dla rodziców, pomagający zrozumieć specyfikę kataru alergicznego u dziecka, jego symptomy, domowe sposoby łagodzenia oraz kiedy konieczna jest wizyta u lekarza. Dowiedz się, jak zapobiegać powikłaniom i skutecznie wspierać malucha w walce z dolegliwościami.

CZYTAJ WIĘCEJ