Reprofit Ostrava
-
WIADOMOŚĆ
-
Jak myslicie badac proga przed transferem ? I kiedy ? Jutro ? W piatek ? Jak niski to co wtedy ? Dolozyc cyclogest w dzien jeszcze ?
Transfer sobota o ile nam sie jakies kurczaki wykluja 😁Monika29 lubi tę wiadomość
-
mała wrote:Ooo dziękuję bardzo za twoje przemyślenia i wyniki ankiety ☺️
Co do nifty czy nipt bo różne są nazwy to wykrywa 99% nieprawidłowości chromosomalnych + określa płeć już chyba od 10tc. Nie interesowałam się jeszcze za bardzo tematem więc nie wiem czy jest coś więcej niż w pgt. Natomiast przeciwnicy pgt twierdzą, że badanie jest ok ale część wad może powstać na późniejszym etapie więc i tak do końca nie wiadomo, czy dziecko jest zdrowe. Ale wydaje mi się, że to są jakieś śladowe przypadki. Nigdy osobiście nie słyszałam, żeby się okazało że dziecko jest chore po pgt.mała lubi tę wiadomość
26.10.2022 r. Reprofit Ostrava ❄️ 4AA
➡️7 dpt beta 72,18 ➡️9 dpt beta 147,70
➡️12 dpt beta 644,72➡️14 dpt beta 1507,05
➡️26 dpt mamy ❤
➡️30.12.22 USG prenatalne 5.66 cm Maleństwa ❤
➡️21+0 tc 03.03.23 USG połówkowe 483g. Córeczka❤
➡️26+4 tc 11.04.23 957g.➡️30+4 tc 1432 g.
➡️32+3 tc III USG prenatalne 1968 g.
➡️34+4 tc 2411 g. ➡️36+4 tc 2623 g.
➡️40+0 tc córeczka na świecie SN 3430g.
10.09.2024 r. Reprofit Ostrawa ❄️4AA
➡️6 dpt beta 59,52
➡️8 dpt beta 209,7
➡️10 dpt beta 508,1
➡️14 dpt beta 1927,0
➡️21 dpt pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
➡️28 dpt CRL 7,23mm, jest ❤️
-
Mysza123 wrote:Jak myslicie badac proga przed transferem ? I kiedy ? Jutro ? W piatek ? Jak niski to co wtedy ? Dolozyc cyclogest w dzien jeszcze ?
Transfer sobota o ile nam sie jakies kurczaki wykluja 😁26.10.2022 r. Reprofit Ostrava ❄️ 4AA
➡️7 dpt beta 72,18 ➡️9 dpt beta 147,70
➡️12 dpt beta 644,72➡️14 dpt beta 1507,05
➡️26 dpt mamy ❤
➡️30.12.22 USG prenatalne 5.66 cm Maleństwa ❤
➡️21+0 tc 03.03.23 USG połówkowe 483g. Córeczka❤
➡️26+4 tc 11.04.23 957g.➡️30+4 tc 1432 g.
➡️32+3 tc III USG prenatalne 1968 g.
➡️34+4 tc 2411 g. ➡️36+4 tc 2623 g.
➡️40+0 tc córeczka na świecie SN 3430g.
10.09.2024 r. Reprofit Ostrawa ❄️4AA
➡️6 dpt beta 59,52
➡️8 dpt beta 209,7
➡️10 dpt beta 508,1
➡️14 dpt beta 1927,0
➡️21 dpt pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
➡️28 dpt CRL 7,23mm, jest ❤️
-
Monika29 wrote:To się jeszcze okaże, wiesz ze się boję i żyje od usg do usg. Porozmawiaj z mężem, przemyślcie to wszystko. I give up dobrze napisała 🙂 ja będę mocno trzymać kciuki za Was 😘
Znam przypadki gdzie niestety nifty było negatywne a dziecko miały wady. Tak więc to też nie jest do końca pewne.
Mąż raczej zdaje się na mnie, jest już bardzo zmęczony tematem. Mimo wszystko chyba bardziej skłaniamy się do nie badanego żeby ewentualnie zostawić sobie jeszcze transfer ostatniej szansy. Koszty są ogromne, po tylu latach walki finanse niestety grają kluczową rolę ☹️
Trzymam ogromne kciuki za twojego Hranolka ✊ Wierzę, że wszystko będzie dobrze 🥰Monika29 lubi tę wiadomość
Starania 10 lat
36+5 nasze szczęście jest już z nami 🥰❤️
[/url] -
Mysza123 wrote:Jak myslicie badac proga przed transferem ? I kiedy ? Jutro ? W piatek ? Jak niski to co wtedy ? Dolozyc cyclogest w dzien jeszcze ?
Transfer sobota o ile nam sie jakies kurczaki wykluja 😁
Czechy nie zalecają sprawdzać proga, ja osobiście jestem przypadkiem że do transferu jest ok a w 3-4 dpt leci mi na łeb na szyję. Także ja wolałabym kontrolowaćStarania 10 lat
[/url] -
Jeżóweczka wrote:Czy to badanie jest refundowane? Jak to wyglada cenowo jeśli nie? My zdecydowalismy się na zarodek nieprzebadany. Bałam się wziąć przebadany, ponieważ niegdy nie bylam w ciąży, nie wiedziałam nawet, czy moje ciało jest w stanie przyjąć zarodek i czy się zagniezdzi. Gdyby się nie udało zrobilibyśmy diagnostykę i wtedy pewnie pod obstawą leków zdecydowali na zarodek przebadany. Względy finansowe też trochę zadecydowały.
Ja już przeszłam kilka transferów, tylko 2 razy beta dodatnia i biochemiczna. Lekarze nie wiedzą gdzie leży problem i to jest właśnie najgorsze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2022, 10:02
Starania 10 lat
[/url] -
Mam już umówioną wizytę z dr Rakos... na początek grudnia 😁 Bardzo się cieszę, Marcela bardzo miła, świetnie pisze po polsku i odpisuje bardzo szybko.
Odnalazłam w sobie resztki siły do walki i nową nadzieję 💪🙏☺️Salome, Stefania, Monika29, AGAaa lubią tę wiadomość
Starania 10 lat
[/url] -
Ok, mam cyclogest i dodatkowo w domu lezy duphaston i agolutin to moze jakos uda mi sie zapanowac nad tematem. Troche sie boje o wynik bo nie wiem jak ja przyswajam tego proga, nigdy transferu nie mialam wiec nie wiem jak moj organizm sie wysyca na sztuczno.
mała lubi tę wiadomość
-
mała wrote:Dziewczyny nie wytrzymałam i napisałam jeszcze raz do Reprofit. Odpisali, że przez przypadek nie wysłała się do mnie wiadomość już dawno temu 😑
Także bardzo się cieszę, bo w końcu ruszyło. Dostałam formularz do wypełnienia i będę mogła umówić wizytę.
Czy któraś z was miała koordynatorkę Marcelę, bo jeszcze nie przewinęło mi się nigdzie jej imię 🤔mała lubi tę wiadomość
ONA: 96' ON: 94'
🔴 NK z krwi 42% 🔴 KIR AA 🔴 Morfologia plemników 0-1% 🔴 MTHFR_677C>T homo, PAI-1 4G homo 🔴 Choroba genetyczna jednogenowa (50% ryzyka wady u dziecka)
💔 10.05.2023 transfer I 💔 Puste jajo płodowe
🍀 24.04.2024 transfer II 🍀 (encorton, intralipid, accofil, neoparin, estrofem, cyclogest, agolutin)
4dpt ⏸ 6dpt beta 44,5; 12 dpt beta 425; 14 dpt beta 813; 20dpt beta 6556, CRL 0,17cm 🥰 23 dpt migające ❤️
12+0 -> prenatalne ok 🍀 5,3cm dziewczynki 🎀 14+4 8,5 cm i 98 gram malutkiej, zero krwiaków 🥳
22+0 USG połówkowe 🍀 440g ❤️
28+6 III USG prenatalne 🎀 1,32 kg
🎁 Planowane CC 03.01.2025
-
Milvaaa wrote:Ja mam Marcelę. Jeszcze się z nią nie widziałam, ale po mailach wydaje się tak samo sympatyczna jak pozostałe koordynatorki Szybko odpisuje na wszystkie pytania i konsultuje różne kwestie z lekarzem.
Milvaaa lubi tę wiadomość
Starania 10 lat
[/url] -
Oni wszyscy sa tacy mili i pomocni. Czy to mailowo, na wizytach online czy w klinice. Nie zostawia pytan bez odpowiedzi, staraja sie pomagac, konsultowac z lekarzem, uspokajac. Ile ja Anecie na truje w mailach, cierpliwosc ma kobieta nieziemska.
Nie wiem jak bedzie ze skutecznoscia ich dzialan ale obsluga poki co na plus. ☺️mała, Salome lubią tę wiadomość
-
Ja z obsługi jestem też bardzo zadowolona. Z tego powodu właśnie tą klinikę wybraliśmy, a nie Eurofertil. Tam to na odpisanie maila przez Lenkę czekałam parę dni, a i tak musiałam się upominać żeby mi na podstawowe pytania odpowiedziała. Jednak myślę, że przy IVF jest tyle stresu i niepewności, że taki pomocny i uczynny personel naprawdę robi różnicę.
mała, Salome, Monik4991 lubią tę wiadomość
ONA: 96' ON: 94'
🔴 NK z krwi 42% 🔴 KIR AA 🔴 Morfologia plemników 0-1% 🔴 MTHFR_677C>T homo, PAI-1 4G homo 🔴 Choroba genetyczna jednogenowa (50% ryzyka wady u dziecka)
🍀 24.04.2024 transfer II 🍀 (encorton, intralipid, accofil, neoparin, estrofem, cyclogest, agolutin)
4dpt ⏸ 6dpt beta 44,5; 12 dpt beta 425; 14 dpt beta 813; 20dpt beta 6556, CRL 0,17cm 🥰 23 dpt migające ❤️
12+0 -> prenatalne ok 🍀 5,3cm dziewczynki 🎀 14+4 8,5 cm i 98 gram malutkiej, zero krwiaków 🥳
-
Z druga klinika euro.... to jest hit, zapisalam sie na wizyte a oni ze 7 miesiecy czekania, pozniej zlapalam szybszy termin ale one byly bliskie z reprofitem. Po wizycie online tu juz nie chcialam tam probowac, pomimo ze tamta klinika tansza to brakowalo mi kontaktu, podejscia do pacjenta i czytalam duzo mieszanych opinii. No i oddalam moj termin dla innej dziewczyny. Pani z kliniki do mnie zadzwonila czy ja wiem co ja robie, czy zdaje sobie sprawe ile sie czeka na wizyte i jaki to jest "zaszczyt" ze ja zlapalam szybki termin, ze to sie nie powtorzy 🤣Normalnie mnie babka nastraszyla i wprowadzila w zaklopotanie ze ja rezygnuje 🤣🤣🤣
-
Ja tam byłam na wizycie na miejscu. Czekaliśmy ponad godzinę.. Wiadomo, różnie bywa, ale słyszałam, że to jest tam normą. Z rozmowy z lekarzem też nie odnieśliśmy jakiegoś pozytywnego wrażenia. Niby spoko, ale za bardzo takie luzackie podejście. Po wizycie nawet nie podali nam ile by nas cała procedura kosztowała, bo to do końca nie wiadomo jak będzie i nie da się na sztywno powiedzieć.ONA: 96' ON: 94'
-
Ja przeszłam 1 procedurę w Eurof... I tak jak do Lenki nie miałam zastrzeżeń, bo pomimo opóźnień w odpowiedziach była bardzo pomocna, ona tam jest głównym embriologiem więc wiadomo, że jest zajęta. Ale lekarz to była dla mnie totalna porażka. Zarozumiały, nie słuchał żadnych sugestii pomimo, że byłam już po 3 procedurach w innej klinice, najmądrzejszy i wszystko wiedzący a inni wg niego to partacze. Oczywiście wielkie 0 na koniec leczenia.Starania 10 lat
[/url] -
Salome wrote:
Jakie wady wykrywa test NIFTY? Czy jest w nim coś jeszcze, oprócz tego, co w PGT?
Testy NIPT to przede wszystkim STATYSTYKA a nie rzeczywiste badanie!!! podobnie jak pappa ale duuuzo dokładniejsze. Czyli nawet jesli cos wykryje to na jego podstawie nie podejmuje sie decyzji typu terminacja ciąży.
Z tego co ja się zorientowałam to najskuteczniejsze jest w stosunku do trzech najczęsciej wystepujacych trisomii czyli ZD ZE ZP. I podobno w tej kwestii bardzo rzadko się myli (w PL tylko jeden taki przypadek) Ja zdecydowałam się na NIFTY bo w cenie pielegniarka przyjechała pobrać mi krew w domu (a leżałam wtedy plackiem z krwawieniami), miałam w cenie konsultacje z genetykiem i ubezpieczenia na wypadek błędnego wyniku.
Jeśli zdarzają się błędy to dużo częściej fałszywie dodatnie, zwłaszcza przy płci żeńskiej płodu. Wtedy materiał genetyczny matki jest błednie badany a nie dziecka. Trzeba zwrócić uwagę na % frakcji DNA płodowego.
W NIFTY prócz tych trzech trisomii jest wymienionych jeszcze pół strony innych wad , ale lekarz mi powiedział że różnie to z nimi bywa...
Salome, mała lubią tę wiadomość
-
Mysza serio tak Ci mówiła? Jaka małpa 😅 haha....
Jeżóweczko na NFZ dla nas , kobiet 35plus jest amniopunkcja 😅
Mała będzie dobrze, zobacz jakbyś zachodziła naturalnie to ufała ys że będzie dobrze, prawda ? Więc tu też trzeba wierzyć że będzie ok. Zrobisz nifty, usg prenatalne. Tak samo jak przy ciąży naturalnej. Ja ich pytałam czy badają dawców I powiedzieli ze tak.mała lubi tę wiadomość
Córka z zespołem wad genetycznych
Translokacja chromosomów, 6 strat, mthfr, pai1 plus amh 0.27, decyzja o AZ.
05.10.2022 transfer AZ 🥰
Bhcg 7dpt - 33.2, 9dpt -79, 12dpt - 202, 16dpt - 1073.
09.11.2022 - jest ❤
12.12.2022 - usg prenatalne, 6 .5cm szczęścia ❤
27.02.2023 - usg połówkowe , 590g synka
28.04 - usg 3 trymestr, 2kg chłopaka ❤
26.05 - 2600g synka
07.06.2023 - synuś jest z nami, 3380g i 54cm do kochania
-
Zenula wrote:Testy NIPT to przede wszystkim STATYSTYKA a nie rzeczywiste badanie!!! podobnie jak pappa ale duuuzo dokładniejsze. Czyli nawet jesli cos wykryje to na jego podstawie nie podejmuje sie decyzji typu terminacja ciąży.
Z tego co ja się zorientowałam to najskuteczniejsze jest w stosunku do trzech najczęsciej wystepujacych trisomii czyli ZD ZE ZP. I podobno w tej kwestii bardzo rzadko się myli (w PL tylko jeden taki przypadek) Ja zdecydowałam się na NIFTY bo w cenie pielegniarka przyjechała pobrać mi krew w domu (a leżałam wtedy plackiem z krwawieniami), miałam w cenie konsultacje z genetykiem i ubezpieczenia na wypadek błędnego wyniku.
Jeśli zdarzają się błędy to dużo częściej fałszywie dodatnie, zwłaszcza przy płci żeńskiej płodu. Wtedy materiał genetyczny matki jest błednie badany a nie dziecka. Trzeba zwrócić uwagę na % frakcji DNA płodowego.
W NIFTY prócz tych trzech trisomii jest wymienionych jeszcze pół strony innych wad , ale lekarz mi powiedział że różnie to z nimi bywa...
Dzięki za odpowiedź. A czy przy przebadanym zarodku powinno się to badanie robić? Lekarz zaleca czy to po prostu dla własnego komfortu raczej?
Aaa, i jeszcze jedno pytanie do dziewczyn, które miały przebadane zarodki - przy transferze dostaje się wynik PGT? I co tam jest dokładnie napisane? Tylko, że euploidia? Czy np. są podane też chromosomy, więc można wywnioskować płeć? I ciekawe, czy można też poprosić o kopie wyników badań dawców, oczywiście bez danych osobowych.2020-2022: 3 procedury -> 2 transfery -> 0 ciąż
16.12.2022 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • transfer zarodka po PGT (encorton, equoral, accofil, neoparin, acard, cyclogest, atosiban) - klapa
6.03.2023 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • przebadany zarodek (intralipid, immunoglobuliny - Bioven, clexane, aspirin cardio, utrogestan, estrofem, atosiban)
🍀7dpt - beta 67,67, prog 28,80
🍀9dpt - beta 196,70, prog 32,30
🍀14dpt - beta 1931, prog 43,40
🍀24dpt - beta 33812, prog 32,20, CRL 4,3mm i ♥️
🍀30dpt - CRL 8,6mm
🍀8+2 - CRL 1,72cm
🍀9+1 - CRL 2,71cm
🍀16.05 prenatalne - wszystko ideolo
🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
-
Ja miałam przebadany zarodek a i tak wiedziałam że będę robić NIPT, bo PGS nie daje 100 % pewności.
Na protokole z transferu masz tylko info kiedy było badanie, nic wiecej. Częśc wad jest zaleznych od płci, wiec oni muszą ją znać ale zgodnie z czeskim prawem nie mogą jej zdradzać my zasugerowaliśmy lekarce płeć, ale prośby nie zostały wysłuchane hehe zresztą przy pierwszym dziecku jakie to znaczenie 😁Salome lubi tę wiadomość