Reprofit - po drugiej stronie brzuszka
-
WIADOMOŚĆ
-
Nobi ja wierze i jestem mocno ukierunkowana na powrót do formy mimo wieku 😉 moja mama w wieku 65 lat wyglada jak laska - lepiej niż ja - wiec wiem ze się da w każdym 😀
Moja głowa właśnie ma rozdwojenie jaźni bo z jednej strony wiem ze minęły dopiero 2 mc a z drugiej zawsze byłam wysportowana, całe życie sport, przed ciąża biegałam - chciałabym i dla siebie i dla synka wzmocnić to ciało i czuć się dobrze.
Salome a fizjo od którego mca daje zielone światło ? Mojej koleżance po cc mówiła ze koło 4 mca może powoli ćwiczyć mięśnie brzucha.
Ja cellulit mam i miałam mimo ze nogi to już fest umięśnione były 🤷♀️ wiec z tym chyba nie powalczę.
Monia myśle ze takie podnoszenie tez można uznać za jakiś rodzaj ćwiczeń 😀
Nobi ja mam zwykła szczotkę z omnia botanica - jadę nią na sucho właściwie od ciąży kiedy bałam się o rozstępy. Nie jest mocno drapiaca wiec nie boli.
Mlia myślę ze my tez standardowo zrobimy wypad nad polskie morze w okresie wakacyjnym - ale musimy się mocno zorganizować - bo wyjazd już z 2 psiakami to był hardcore a teraz dodatkowo Tobiaszek. Musimy tez zmienić jedno z aut na rodzinne żeby wszyscy się zmieścilimlia, Salome, Ewa3bit lubią tę wiadomość
-
aaaania87 wrote:Nobi ja wierze i jestem mocno ukierunkowana na powrót do formy mimo wieku 😉 moja mama w wieku 65 lat wyglada jak laska - lepiej niż ja - wiec wiem ze się da w każdym 😀
Moja głowa właśnie ma rozdwojenie jaźni bo z jednej strony wiem ze minęły dopiero 2 mc a z drugiej zawsze byłam wysportowana, całe życie sport, przed ciąża biegałam - chciałabym i dla siebie i dla synka wzmocnić to ciało i czuć się dobrze.
Salome a fizjo od którego mca daje zielone światło ? Mojej koleżance po cc mówiła ze koło 4 mca może powoli ćwiczyć mięśnie brzucha.
Ja cellulit mam i miałam mimo ze nogi to już fest umięśnione były 🤷♀️ wiec z tym chyba nie powalczę.
Nobi ja mam zwykła szczotkę z omnia botanica - jadę nią na sucho właściwie od ciąży kiedy bałam się o rozstępy. Nie jest mocno drapiaca wiec nie boli.
Mlia myślę ze my tez standardowo zrobimy wypad nad polskie morze w okresie wakacyjnym - ale musimy się mocno zorganizować - bo wyjazd już z 2 psiakami to był hardcore a teraz dodatkowo Tobiaszek. Musimy tez zmienić jedno z aut na rodzinne żeby wszyscy się zmieścili
Z tym treningiem to wszystko zależy. Moja fizjo ocenia mój brzuch dobrze, rozejście mięśnia jest na 1,5cm, więc naprawdę w porządku, ale to jeszcze nie jest czas na brzuszki itp ćwiczenia. Pewnie powie mi na którymś spotkaniu, kiedy będę mogła zacząć. Na razie priorytetem jest dla mnie moja pipka 🤪 Bo MDM mam bardzo osłabione, poród mnie ostro wymęczył "tam na dole"aaaania87 lubi tę wiadomość
2020-2022: 3 procedury -> 2 transfery -> 0 ciąż
16.12.2022 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • transfer zarodka po PGT (encorton, equoral, accofil, neoparin, acard, cyclogest, atosiban) - klapa
6.03.2023 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • przebadany zarodek (intralipid, immunoglobuliny - Bioven, clexane, aspirin cardio, utrogestan, estrofem, atosiban)
🍀7dpt - beta 67,67, prog 28,80
🍀9dpt - beta 196,70, prog 32,30
🍀14dpt - beta 1931, prog 43,40
🍀24dpt - beta 33812, prog 32,20, CRL 4,3mm i ♥️
🍀30dpt - CRL 8,6mm
🍀8+2 - CRL 1,72cm
🍀9+1 - CRL 2,71cm
🍀16.05 prenatalne - wszystko ideolo
🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
-
Salome wrote:Z tym treningiem to wszystko zależy. Moja fizjo ocenia mój brzuch dobrze, rozejście mięśnia jest na 1,5cm, więc naprawdę w porządku, ale to jeszcze nie jest czas na brzuszki itp ćwiczenia. Pewnie powie mi na którymś spotkaniu, kiedy będę mogła zacząć. Na razie priorytetem jest dla mnie moja pipka 🤪 Bo MDM mam bardzo osłabione, poród mnie ostro wymęczył "tam na dole"
Nie no jasne z pipka trzeba najpierw zrobić porządek 😉👍Salome lubi tę wiadomość
-
aaaania87 wrote:Nobi ja wierze i jestem mocno ukierunkowana na powrót do formy mimo wieku 😉 moja mama w wieku 65 lat wyglada jak laska - lepiej niż ja - wiec wiem ze się da w każdym 😀
Mlia myślę ze my tez standardowo zrobimy wypad nad polskie morze w okresie wakacyjnym - ale musimy się mocno zorganizować - bo wyjazd już z 2 psiakami to był hardcore a teraz dodatkowo Tobiaszek. Musimy tez zmienić jedno z aut na rodzinne żeby wszyscy się zmieścili
Ja czytałam, że pierwsze ćwiczenia to po 3 miesiacach po CC można zaczac. Ale to zapewne jest kwestia indywidualnaaaaania87 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny a myślicie o jakiś zajęciach grupowych dla maluszków? My chcemy poczekać do końca marca i zabrać wtedy mała na basen na zajęcia dla niemowląt.
Trafiłam też na opis zajęć muzycznych - Gordonki, które też fajnie wyglądają.
Macie jakieś inne pomysły? -
The_sleeping_beauty wrote:Dziewczyny a myślicie o jakiś zajęciach grupowych dla maluszków? My chcemy poczekać do końca marca i zabrać wtedy mała na basen na zajęcia dla niemowląt.
Macie jakieś inne pomysły?
Nie wiem, w której części Krakowa mieszkasz, ale w domu kultury na Rybitwach są zajęcia dla maluchów i płaci się za nie aż... 20zł/rok 😃 Ja planuję tam jeździć, jak tylko młody będzie bardziej ogarniętymlia lubi tę wiadomość
16.12.2022 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • transfer zarodka po PGT (encorton, equoral, accofil, neoparin, acard, cyclogest, atosiban) - klapa
6.03.2023 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • przebadany zarodek (intralipid, immunoglobuliny - Bioven, clexane, aspirin cardio, utrogestan, estrofem, atosiban)
🍀30dpt - CRL 8,6mm
🍀8+2 - CRL 1,72cm
🍀9+1 - CRL 2,71cm
🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
-
The_sleeping_beauty wrote:Dziewczyny a myślicie o jakiś zajęciach grupowych dla maluszków? My chcemy poczekać do końca marca i zabrać wtedy mała na basen na zajęcia dla niemowląt.
Gimnastyka z maluchami - to wydaje mi się fajne zarówno dla mam jak i dzieciaczków.
My tez będziemy chodzic na gordonki - akurat mamy bliziutko i również basen - ale nie z formie zajęć bo niestety nie mamy dla tak małych bejbików tylko sama będę z Młodym pływała 🙂mlia, Salome lubią tę wiadomość
-
Salome wrote:Nie wiem, w której części Krakowa mieszkasz, ale w domu kultury na Rybitwach są zajęcia dla maluchów i płaci się za nie aż... 20zł/rok 😃 Ja planuję tam jeździć, jak tylko młody będzie bardziej ogarnięty
Wow! Cena szaleńcza sprawdzę co tam mają. Ponoć też fajnie działają kluby rodziców przy różnych domach kultury. Byle do wiosny! Pójdziemy wtedy w światSalome, mlia lubią tę wiadomość
-
A tak poza tym to chce chodzić do klubu malucha. Chciałabym chodzić na zajęcia sportowe /ruchowe, tak że maluch w nich uczestniczy razem ze mną ale nie znalazłam.
U nas wczoraj aktualizacja oprogramowania, spał cały dzień, wieczorem się obudził i zaczął śmiać, tak na głos. Wcześniej tylko się uśmiechałThe_sleeping_beauty, Salome, Ewa3bit, Monika29, mała lubią tę wiadomość
-
mlia wrote:My tak samo, marzec lub kwiecień na basen, szczególnie że są zajęcia u nas na basenie na osiedlu. Moja koleżanka prowadzi zajęcia umuzykalniające dla maluchów w hucie to też się tam zapiszemy wiosną. Tak żeby siedział stabilnie.
A tak poza tym to chce chodzić do klubu malucha. Chciałabym chodzić na zajęcia sportowe /ruchowe, tak że maluch w nich uczestniczy razem ze mną ale nie znalazłam.
U nas wczoraj aktualizacja oprogramowania, spał cały dzień, wieczorem się obudził i zaczął śmiać, tak na głos. Wcześniej tylko się uśmiechał
Ooo, ale fajnie! Też chcę taki upgrade 😃mlia lubi tę wiadomość
🍀30dpt - CRL 8,6mm
🍀8+2 - CRL 1,72cm
🍀9+1 - CRL 2,71cm
🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
-
Ja mam jakąś załamkę laktacyjną ostatnio. Pisałam tu tydzień temu, że młody znów zaczął ładnie przybierać, a od kilku dni znów przybiera po 20g dziennie. Czasem krzyczy przy piersi, nie wiem, czy jest już najedzony czy dalej głodny, więcej mu się ulewa, charczy, jak by mu się zaostrzył refluks... Trudne to jest dla mnie, płaczę, bo wątpię w swoje mleko Muszę się umówić na wizytę z CDL.2020-2022: 3 procedury -> 2 transfery -> 0 ciąż
🍀30dpt - CRL 8,6mm
🍀8+2 - CRL 1,72cm
🍀9+1 - CRL 2,71cm
🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
-
Salome wrote:Ja mam jakąś załamkę laktacyjną ostatnio. Pisałam tu tydzień temu, że młody znów zaczął ładnie przybierać, a od kilku dni znów przybiera po 20g dziennie. Czasem krzyczy przy piersi, nie wiem, czy jest już najedzony czy dalej głodny, więcej mu się ulewa, charczy, jak by mu się zaostrzył refluks... Trudne to jest dla mnie, płaczę, bo wątpię w swoje mleko Muszę się umówić na wizytę z CDL.
-
mlia wrote:Może to ten kryzys laktacyjny trzeciego miesiąca? Beauty ci więcej napisze bo ja mm. A skoro byłaś zadowolona z p. Lucyny to może warto do niej uderzyć?
Właśnie tym razem chcę kogoś innego, z innym spojrzeniem. Znalazłam na grupie na FB polecaną CDL, póki co nie mogę się dodzwonić, pewnie jest w trakcie wizyt. Mój mąż mówi, że przecież wszystko jest w porządku, ale ja jakoś potrzebuję wsparcia od profesjonalistki, upewnienia się, że wszystko robię dobrze.mlia, Ewa3bit, mała lubią tę wiadomość
🍀30dpt - CRL 8,6mm
🍀8+2 - CRL 1,72cm
🍀9+1 - CRL 2,71cm
🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
-
Salome wrote:Właśnie tym razem chcę kogoś innego, z innym spojrzeniem. Znalazłam na grupie na FB polecaną CDL, póki co nie mogę się dodzwonić, pewnie jest w trakcie wizyt. Mój mąż mówi, że przecież wszystko jest w porządku, ale ja jakoś potrzebuję wsparcia od profesjonalistki, upewnienia się, że wszystko robię dobrze.
Myślę, że konsultacja z sensowną doradczynią to dobry pomysł. Dla mnie i Lili poradzenie sobie ze stabilizacją laktacji nie było proste, tylko u nas w grę wchodziło też niepodcięte wędzidełko.
Do kogo uderzasz? Ja z mojej dotychczasowej jestem średnio zadowolona
Aha - nie katuj się codziennym ważeniem. Dzieci na piersi przyrastają skokowo. Dużo bardziej wiarygodne jest ważenie raz w tygodniu. Wtedy widać czy przyrost jest prawidłowy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2024, 16:25
Salome lubi tę wiadomość
-
The_sleeping_beauty wrote:Myślę, że konsultacja z sensowną doradczynią to dobry pomysł. Dla mnie i Lili poradzenie sobie ze stabilizacją laktacji nie było proste, tylko u nas w grę wchodziło też niepodcięte wędzidełko.
Aha - nie katuj się codziennym ważeniem. Dzieci na piersi przyrastają skokowo. Dużo bardziej wiarygodne jest ważenie raz w tygodniu. Wtedy widać czy przyrost jest prawidłowy.
Z tym skokowym przyrostem to by się zgadzało, bo raz przybrał 260g, a teraz 140g, ale dalej nie wrócił do swojej normy, czyli 26-28 centyl. Mąż chyba musi schować mi wagę na jakiś czas, bo oszaleję 🙈
Wybrałam E. Wierzbicką.2020-2022: 3 procedury -> 2 transfery -> 0 ciąż
🍀30dpt - CRL 8,6mm
🍀8+2 - CRL 1,72cm
🍀9+1 - CRL 2,71cm
🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
-
Salome wrote:Z tym skokowym przyrostem to by się zgadzało, bo raz przybrał 260g, a teraz 140g, ale dalej nie wrócił do swojej normy, czyli 26-28 centyl. Mąż chyba musi schować mi wagę na jakiś czas, bo oszaleję 🙈
Wybrałam E. Wierzbicką.
Tydzień temu odstawiłam wagę bo zbyt dużo mnie to kosztuje 😉 ważymy się co środę i styknie
Faktycznie dobry pomysł z ta wizyta cdl, uspokoisz głowę
Fajnie ze jesteście wszystkie z Krakowa, możecie na wspólne spacery się umawiać 🙂
Salome, mlia lubią tę wiadomość
-
The_sleeping_beauty wrote:Myślę, że konsultacja z sensowną doradczynią to dobry pomysł. Dla mnie i Lili poradzenie sobie ze stabilizacją laktacji nie było proste, tylko u nas w grę wchodziło też niepodcięte wędzidełko.
Nie słyszałam o kryzysie laktacyjnym - muszę doczytać, ale już się zestresowałam.
A jak sobie poradziłaś z tym kryzysem ?
-
Salome wrote:Z tym skokowym przyrostem to by się zgadzało, bo raz przybrał 260g, a teraz 140g, ale dalej nie wrócił do swojej normy, czyli 26-28 centyl. Mąż chyba musi schować mi wagę na jakiś czas, bo oszaleję 🙈
Wybrałam E. Wierzbicką.
Zdecydowanie schowaj
Ja się akurat do Wierzbickiej dodzwoniłam bez problemu. Brzmiała dobrze. Jutro jestem umówiona jednak do innej, jak się nie zgramy to wówczas też uderzę do EW.
Aniaaa ten kryzys laktacyjny wiąże się ze stabilizacją laktacji. W okolicach 3 mca życia ilość mleka zależna jest od stymulacji przez dziecka a nie poziomu prolaktyny. Dla dziecka oznacza to konieczność dobrego ssania oraz ćwiczenie cierpliwości bo mleko nie tryska samo z siebie i zanim poleci trzeba 2-3 min possać. Na początku stabilizacji sporo maluchów się tym denerwuje.
Ponadto na tym etapie ssanie przestaje być odruchem a staje się wyborem dziecka. W konsekwencji wszelkie problemy ze ssaniem lubią się ujawniać w tym czasie życia.
U nas w tym czasie karmienie się pokomplikowało. Lila w sytuacjach zmęczenia, dużego głodu czy senności odmawia piersi i żąda butelki. Butelkę poznała niestety dzięki pediatrze, który zarekomendował nam nutramigen żeby wyciszyć mocne problemy brzuszkowe, które mieliśmy.
W konsekwencji skrócone wędzidło + poznanie butelki + stabilizacją laktacji spowodowało, ze teraz karmimy się mieszanie - pierś kpi i mm.
We wtorek podcięliśmy wędzidełko i będziemy starać się wrócić na samą pierś, o ile Lila na to pozwoli.
aaaania87, Salome, mała lubią tę wiadomość
-
Mila my będziemy jechać nad morze , ale młody już będzie miał rok. Byliśmy w zeszłym roku nad morzem i było super, no i kawa z Ewcia była ♥️ podróż była super w drogę tam i z powrotem zatrzymaliśmy się raz na mleko. Wtedy było z nim łatwiej bo ciągle spał. Ale to miał 2.5 miesiąca.
Nobi ja miałam taki roler z kolcami do twarzy u tym jeździłam i mnie nie bolało 🤣
Aniu podnoszenie, opuszczanie, wyciąganie spod fotela, stołu 🤣 gimnastyka że hej 😀 płaskiego brzucha też nie mam. Może uda mi wrócić do wagi sprzed starań o małego, czyli sprzed 5 lat, marzenia trzeba spełniać 🤣 tylko u mnie jest inny problem nie umiem być na diecie i kocham słodycze 😅
Beauty basen to super sprawa, brat męża chodził z córkami . Jeśli macie możliwość idźcie. U nas niestety są drogie te zdjęcia. Na gordonki chodziłam z młodym , były zorganizowane przez fundację i były za darmo. Bardzo fajne zajęcia, dzieci były za każdym razem spokojne, te starsze to się fajnie bawiły chustami , woreczkami. Warto chodzić na takie zajęcia bo dzieci mogą obserwować się i nawiązywać pierwsze kontakty 😀 trzymam kciuki żeby udało wam się wrócić na kp 😘
Salome właśnie może to ta stabilizacja ?
U nas rośnie rzuca zabawkami na lewo i prawo, jedna zabawka rzuca w drugą , jeździ po całej podłodze....Ewa3bit, aaaania87, The_sleeping_beauty, Salome, mlia, mała lubią tę wiadomość
Córka z zespołem wad genetycznych
Translokacja chromosomów, 6 strat, mthfr, pai1 plus amh 0.27, decyzja o AZ.
05.10.2022 transfer AZ 🥰
Bhcg 7dpt - 33.2, 9dpt -79, 12dpt - 202, 16dpt - 1073.
09.11.2022 - jest ❤
12.12.2022 - usg prenatalne, 6 .5cm szczęścia ❤
27.02.2023 - usg połówkowe , 590g synka
28.04 - usg 3 trymestr, 2kg chłopaka ❤
26.05 - 2600g synka
07.06.2023 - synuś jest z nami, 3380g i 54cm do kochania
-
The_sleeping_beauty wrote:Zdecydowanie schowaj
Ja się akurat do Wierzbickiej dodzwoniłam bez problemu. Brzmiała dobrze. Jutro jestem umówiona jednak do innej, jak się nie zgramy to wówczas też uderzę do EW.
Aniaaa ten kryzys laktacyjny wiąże się ze stabilizacją laktacji. W okolicach 3 mca życia ilość mleka zależna jest od stymulacji przez dziecka a nie poziomu prolaktyny. Dla dziecka oznacza to konieczność dobrego ssania oraz ćwiczenie cierpliwości bo mleko nie tryska samo z siebie i zanim poleci trzeba 2-3 min possać. Na początku stabilizacji sporo maluchów się tym denerwuje.
Ponadto na tym etapie ssanie przestaje być odruchem a staje się wyborem dziecka. W konsekwencji wszelkie problemy ze ssaniem lubią się ujawniać w tym czasie życia.
U nas w tym czasie karmienie się pokomplikowało. Lila w sytuacjach zmęczenia, dużego głodu czy senności odmawia piersi i żąda butelki. Butelkę poznała niestety dzięki pediatrze, który zarekomendował nam nutramigen żeby wyciszyć mocne problemy brzuszkowe, które mieliśmy.
W konsekwencji skrócone wędzidło + poznanie butelki + stabilizacją laktacji spowodowało, ze teraz karmimy się mieszanie - pierś kpi i mm.
We wtorek podcięliśmy wędzidełko i będziemy starać się wrócić na samą pierś, o ile Lila na to pozwoli.
Dzięki za tak obszerny opis. Życzę Ci żeby po podcięciu wędzidełka udało się wrócić na sama pierś.
The_sleeping_beauty lubi tę wiadomość