X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Reprofit - po drugiej stronie brzuszka
Odpowiedz

Reprofit - po drugiej stronie brzuszka

Oceń ten wątek:
  • mała Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    The_sleeping_beauty wrote:
    Dzieki Ci za dobre słowo ♥️
    Jak Wy sie miewacie po pierwszym okresie bycia razem?
    Jak każdy mamy lepsze i gorsze chwile. Dziecko jest bardzo pogodne ale mimo wszystko czasami wpada w taki ryk, że czuję się bezradna. Ostatnio sporo czasu spędziliśmy w szpitalu na obserwacji, bo mały łapał bezdechy w trakcie snu. Po wielu nieprzespanych nocach widzę zdecydowaną poprawę za to pojawiły się małe problemy brzuszkowe. Stres mocno się na mnie odbija więc mamy trochę problemów z laktacją, szczególnie w nocy bo mały jest strasznie żarłoczny ale dzielnie walczę o każdą kroplę, bo chcę go jeszcze karmić. Ten mój mały pieścioch uwielbia cycuszki ☺️

Jeżóweczka, The_sleeping_beauty, Magra3, Ewa3bit, Magan lubią tę wiadomość

Starania 10 lat
    36+5 nasze szczęście jest już z nami 🥰❤️

age.png[/url]
  • The_sleeping_beauty Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magan wrote:
    Beauty, współczuję tej złej diagnozy, ale jak pisała Mysza czy Zenula, z tymi pediatrami to trzeba uważać. Jak wiesz ja byłam u 3-ch i dopiero trzeci pomógł, ale w tym czasie powstało to odparzenie, bo ci poprzedni to bagatelizowali...
    Co do mm, to u mnie się sprawdza. Daję 2 x razy dziennie nutramigen - porcję 90 ml, a teraz już 120 ml, a reszta to pierś. W ogóle nie ma kolek, a rzadkie kupy przystopowały. Też jestem na diecie eliminacyjnej, bo jest prawdopodobieństwo, że u mnie też jest ta skaza mleka krowiego (nie jem produktów i nie piję mleka, tylko roślinne), unikam glutenu, orzechów, czekolady, wzdymającyh i ostrych potraw. No u mojej Małej widzę poprawę. Musisz wiedzieć, że taki stan będzie trwał do 3 miesiąca, bo wtedy układ pokarmowy się w pełni wykształca... czy wytrzymasz patrząc jak Lila ma te kolki...może jak masz teraz dobrego pediatrę to zapytaj czy nie można ulżyć brzuszkowi i dawać tak jak ja 2xdziennie ten nutramigen... nie namawiam cię oczywiście, ale wiem jak ciężko patrzeć jak bobas płacze...ja od tego nabrałam lęków, że nie chciałam w nocy w ogóle spać bo miałam wizję, że prześpię jej kupę i znowu się podrażni...no, dramat...

Jak dobrze, ze znów sie spotykamy!
    Poleciałam od razu i zrobiłam jej ten nutramigen. Ta druga pediatra zaproponowała mi żeby w podobnym modelu jak u Ciebie dawać go Lili. Kupiłam go wiec juz wczoraj wieczorem, ale nie chciałam dawać hej na noc. Nie mam problemu z dawaniem jej 1-2 porcji leczniczego mm, jeśli on działa.
    Wasze doświadczenie uwiarygadnia dla mnie to zalecenie wiec próbujemy 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2023, 15:33

Magan lubi tę wiadomość

age.png

Wysłany: 18 listopada 2023, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magan wrote:
    Lila, a badałaś czy Lila ma nietolerancję laktozy? może też warto to zbadać, bo to akurat jest możliwe do zweryfikowania, badaniem ogólnym kału ...

Właśnie zbieram kupy j mocz do badań

Magan lubi tę wiadomość

age.png

Wysłany: 18 listopada 2023, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała wrote:
    Jak każdy mamy lepsze i gorsze chwile. Dziecko jest bardzo pogodne ale mimo wszystko czasami wpada w taki ryk, że czuję się bezradna. Ostatnio sporo czasu spędziliśmy w szpitalu na obserwacji, bo mały łapał bezdechy w trakcie snu. Po wielu nieprzespanych nocach widzę zdecydowaną poprawę za to pojawiły się małe problemy brzuszkowe. Stres mocno się na mnie odbija więc mamy trochę problemów z laktacją, szczególnie w nocy bo mały jest strasznie żarłoczny ale dzielnie walczę o każdą kroplę, bo chcę go jeszcze karmić. Ten mój mały pieścioch uwielbia cycuszki ☺️

Lila pierwszy raz od tygodnia śpi w ciagu dnia wiec mogę pisać.

Skad miał te bezdechy? Lekarze doszli do czegoś? Bezdechy to megastres. Współczuje ☹️
    Znasz to rozwiazanie? https://www.owletcare.pl/
    Kuzynka używała i polecała. Popularne jest w USA

Mnie w rozkręceniu laktacji pomógł femaltiker, pewnie znasz i pijesz. No ale faktycznie stres nie pomaga w produkcji mleka. U mnie tez rozkręciła sie w pełni po 2 tygodniach po wyjściu ze szpitala.

Oby teraz było lepiej

mała lubi tę wiadomość

age.png

Wysłany: 18 listopada 2023, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżóweczka wrote:
    The slepping beauty jaki polecasz nawilżacz? Muszę zakupić!

Co do spania Twojej malutkiej to widać świat i mama jest taki ciekawy, ze szkoda spać. W nocy pięknie spi! Cos za cos jak widac

Co nawilżacza to mamy sharpa https://www.sharpconsumer.pl/agd/hg60el/
    Oczyszcza i nawilża ewaporacyjnie bo ze względu na zwierzęta nie możemy mieć nawilżaczy ultradźwiękowych. Fajny jest bo dobiera automatycznie poziom wilgotności do temperatury w pokoju. Sprawdza nam sie.
    Znajomi maja podobne rozwiazanie z Philipsa i tez sa zadowoleni

Jeżóweczka lubi tę wiadomość

age.png
  • mała Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    The_sleeping_beauty wrote:
    Lila pierwszy raz od tygodnia śpi w ciagu dnia wiec mogę pisać.

Skad miał te bezdechy? Lekarze doszli do czegoś? Bezdechy to megastres. Współczuje ☹️
    Znasz to rozwiazanie? https://www.owletcare.pl/
    Kuzynka używała i polecała. Popularne jest w USA

Mnie w rozkręceniu laktacji pomógł femaltiker, pewnie znasz i pijesz. No ale faktycznie stres nie pomaga w produkcji mleka. U mnie tez rozkręciła sie w pełni po 2 tygodniach po wyjściu ze szpitala.

Oby teraz było lepiej
    Dziękuję 💚
    Lekarze za bardzo nie wiedzą co było przyczyną, bo wyniki ma dobre. Zapewne przyczyną jest to, że urodził się wcześniakiem i z niską wagą. Ale już nabrał trochę ciałka to od razu i oddech się poprawił.
    Tego owletcare nie znam, wydaje się fajne. Kupiłam babysense 7 a do tego pełnimy warty kiedy śpi 😉
    Mój ładnie śpi w dzień za to w nocy jest masakra. Już w brzuchu największą aktywność miał w nocy

Starania 10 lat

age.png[/url]
  • Monika29 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    The_sleeping_beauty nie obwiniaj się, to normalne zebufa się lekarzom i zanim trafisz na na prawdę dobrego to kilka razy niestety trafisz na konowała. To on powinien postawić dobra diagnozę, bo to on skonczyl studia medyczne nie Ty. Ważne że teraz trafiłaś na dobrego lekarza, mam nadzieję że kolki szybko miną i będzie już wszystko dobrze 😘
    Dziewczyny my mamy nawilżacz i oczyszczacz z Klarty. Nie 2w1, każdy oddzielnie. Bardzo dobrze nam się sprawdzają, filtry do wymiany nie są drogie i nie ma problemu z dostępnością, łatwo się wymienia . Oczyszczacz jest fajny bo nie zajmuje dużo miejsca.

The_sleeping_beauty lubi tę wiadomość

Córka z zespołem wad genetycznych
    Translokacja chromosomów, 6 strat, mthfr, pai1 plus amh 0.27, decyzja o AZ.
    05.10.2022 transfer AZ 🥰
    Bhcg 7dpt - 33.2, 9dpt -79, 12dpt - 202, 16dpt - 1073.
    09.11.2022 - jest ❤
    12.12.2022 - usg prenatalne, 6 .5cm szczęścia ❤
    27.02.2023 - usg połówkowe , 590g synka
    28.04 - usg 3 trymestr, 2kg chłopaka ❤
    26.05 - 2600g synka
    07.06.2023 - synuś jest z nami, 3380g i 54cm do kochania
    age.png
  • Pistacja85 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może dziwne pytanie, ale co robią Wasze maluszki (noworodki) jak nie śpią w dzień? Leżą spokojnie czy chcą żeby je np nosić ?

Ona-37 lat On- 50
    Starania od 2016
    2 laparoskopie- usunięcia cysty na jajniku
    2018/2019 3xIUI
    2020 3x In Vitro Gyncentrum
    I IVF II 2020 protokół długi 5 komórek, 3 zarodki w 3 dobie, 2 nieudane transfery
    II IVF VIII/IX protokół długi 6 komórek, 5 zarodków do 3 doby, 1 blastocysty reszta zdegenerowała, transfer nieudany - accofil wlew, encorton, neoparin
    III IVF XII protokół krótki, 9 komórek, 3 dojrzałe, 0 zarodków do 5 doby
    IV IVF Kriobanku prot. Ultradlugi z HW 6 komórek, 6 dojrzałych i blastki 1aa i 3ac, transfer 13.XII 👎
    Eurofertil 2 mini stymulacje z pierwszej 0zarodkow z 2 7 zarodkow do badania genetycznego (4 prawidłowe, 2 nie udało się zbadać i 1 wadliwy)
    06.02.2023 transfer udany
    ANA1,2,3 +
    KIRy brak 2DL4del, 2DS4norm,2DS4del-22pz, 3DL1,3DP1var
    NK 13,9%
    ALLO MLR 64% po 10 tygodniach od transferu
    Kariotypy ok
    Mutacja MTHFR677C>T MTHFR1298A>C
    age.png[/url]
  • Pistacja85 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co zbadasz z tej kupy i moczu? I jak zebrać mocz?

Ona-37 lat On- 50
    Starania od 2016
    2018/2019 3xIUI
    I IVF II 2020 protokół długi 5 komórek, 3 zarodki w 3 dobie, 2 nieudane transfery
    II IVF VIII/IX protokół długi 6 komórek, 5 zarodków do 3 doby, 1 blastocysty reszta zdegenerowała, transfer nieudany - accofil wlew, encorton, neoparin
    IV IVF Kriobanku prot. Ultradlugi z HW 6 komórek, 6 dojrzałych i blastki 1aa i 3ac, transfer 13.XII 👎
    Eurofertil 2 mini stymulacje z pierwszej 0zarodkow z 2 7 zarodkow do badania genetycznego (4 prawidłowe, 2 nie udało się zbadać i 1 wadliwy)
    ANA1,2,3 +
    NK 13,9%
    Kariotypy ok
    age.png[/url]
  • Magra3 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Położna mi mówiła że femaltiker na początku pić 4 razy na dobę przez ok 3 dni, a potem dopiero po 2 razy. I żeby używać espumisan bo nie da się go przedawkować, że w szpitalu to wcześniaki go już dostają.

Magan lubi tę wiadomość

10.2023 nasza miłość 💚
    age.png
  • Magra3 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pistacja85 wrote:
    Może dziwne pytanie, ale co robią Wasze maluszki (noworodki) jak nie śpią w dzień? Leżą spokojnie czy chcą żeby je np nosić ?
    Mój poleży chwilę sam jak się czymś zainteresuje, a najbardziej interesuje go balon z helem...najlepsza zabawka na tym etapie. A tak to sam nie wie co chcę 😉 i go nosimy i gadamy do niego i tak leci cały dzień 😁

Magan lubi tę wiadomość

10.2023 nasza miłość 💚
    age.png

Wysłany: 18 listopada 2023, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pistacja85 wrote:

Lila jako noworodek jadła, spała lub leżąc przyglądała sie światu. Okna aktywności miała jednak krótkie i często nawet nie zdążyłam ja położyć na brzuszku. Zmiana nastąpiła po 4 tygodniu.

age.png
  • Mysza123 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas noce sa meczace, mala nie spi, w brzuchu szalala i tu szaleje. Mleko juz zmienilismy, dzis kupilam inna butelke bo mowie moze cos jej nie pasuje, meczy sie przy jedzeniu, delicol wjechal i dalej sie prezy, steka, denerwuje. Nie wiem czy brzuszek ja boli, czy kolki sie zaczynaja. No cale noce na rekach i nosic. Robimy z mezem zmiany bo ja juz nie dawalam rady.

Dodatkowo corka starsza chora, mnie gardlo zaczyna bolec, juz na maxa zestresowana co to bedzie jak mala zalapie, przeciez u takiego malucha nawet katar jest niebezpieczny. Non stop patrze jak ona oddycha. Nie wiem po prostu psychika juz mnie wykancza ze ciagle tak wszystko przezywam. Maz wrocil do pracy tydzien temu to przez caly dzien czasem nie mam czasu porzadnie zjesc, mam nadzieje ze to sie jakos w koncu unormuje bo slabo mi idzie organizacja dnia 😅 starsza kocha siostre na maxa, jest pomocna ale widze ze zazdrosc sie odzywa.

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨
    10.2023- 37tc- 2770g, 51 cm 🧸🎀🦋

age.png

Wysłany: 18 listopada 2023, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pistacja85 wrote:

Mocz badania ogólne
    Kal mam zbadać obecność clostridium i dodałabym ta laktozę, o ktorej pisała Magan

Mocz sie zbiera do takich woreczków, ktore sie dziecku przykleja przy wylocie cewki moczowej. I u chłopców moze to działa, złapanie tego moczu u dziewczynek jest jednak trudne. Poki co 3 puste woreczki utytlane tylko kupa wyładowały w koszu

age.png
  • Monika29 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pistacja85 wrote:
    Są albo woreczki specjalne dla dzieci, albo łapiesz bezpośrednio do pojemnika. Zanim zaczniesz łapać mocz trzeba dobrze umyc i spsikac oktanuseptem. Ja łapie bezpośrednio do pojemnika. A kupę to też są specjalne pojemniczki na kał, zbierasz tą lopatka która jest w kubeczku i tyle. Ale są też specjalne z jakimś podłożem, jyz nie pamiętam na które badanie trzeba je mieć.
    The_sleeping_beauty mi przy córce woreczki też się nie sprawdziły, no i warto wiedzieć że na posiew trzeba łapać do jaliwego pojemnika bezpośrednio do niego. Tak mi mówili jak córka miała ZUM.
    Myszko kurcze ciężko u Was 😔 oby te dolegliwości szybko przeszły i oby nic Ciebie i małej nie wzięło.
    U nas zab idzie idzie i wyjść nie może 🙈

05.10.2022 transfer AZ 🥰
    09.11.2022 - jest ❤
    26.05 - 2600g synka
    age.png
  • Pistacja85 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę nie ogarniam czy młoda chce jesc czy ja coś boli; objaw ten sam płacz, piąstki do buzi i kopanie nogami.

A na dodatek ostatnio ulewa po wszystkich butlach i jeszcze ma takie jakby chrapanie ?

Ona-37 lat On- 50
    Starania od 2016
    2018/2019 3xIUI
    ANA1,2,3 +
    NK 13,9%
    Kariotypy ok
    age.png[/url]
  • Pistacja85 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadła o 19:30 90ml mleka, potem Donalda o 20:10 30ml i za chwile znowu 30ml a teraz płacz 😱 jakoś nie mogę jej rozkminić

Ona-37 lat On- 50
    Starania od 2016
    2018/2019 3xIUI
    ANA1,2,3 +
    NK 13,9%
    Kariotypy ok
    age.png[/url]
  • mała Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój na cycku co pół godziny, też pcha piąstki do buzi że niby głodny a ssie może z 10 min i koniec. Nie da się odłożyć do łóżeczka, drze się w niebogłosy przy zmianie pieluszki. Normalnie dzisiaj mam już dosyć 🫣
    Tylko jak leży na mnie to jest spokojny

Starania 10 lat

age.png[/url]
  • mlia Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2023, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pistacja85 wrote:
    Mój najczęściej rano jak się obudzi i zobaczy że jest jasno to zaczyna tak machać rączkami i nóżkami jakby się cieszył. Potrafi (oczywiście po jedzonku) tak machać nawet z dwie godziny. Potem zwykle drzemie do następnego karmienia. Potem różnie, albo śpi albo dalej się tak bawi - bo chyba to jest jego zabawa. Potrafi wtedy mieć turbodrzemki. Czasem jeszcze wieczorem tak robi. Mało natomiast leży i tylko się patrzy. Nie lubi leżeć na brzuchu, szybko się denerwuje, ale trzeba przyznać że głowę to trzyma prawie cały czas. Jeśli chodzi o sen to pierwsza godzina jest ładna, potem przez brzuszek wybudza się i bardzo kręci, potem znowu dłużej pośpi no i wybudza się na jedzonko. Tak mniej więcej wygląda nasz dzień. Jeśli wychodzimy na spacer to niestety trwa niecałą godzinę bo właśnie się wybudza a do tego nienawidzi czapki i wtedy jest wrzask.
    A propos - czy smarujecie już kremem buzię? I w czym wasze maluchy wychodzą na spacer? Mamy tylko taki jesienny kombinezon i zastanawiam się nad śpiworkiem np cottonmoose.
    Kurcze dziś walczymy z większym niż zwykle katarem. Na razie sól morska i aromactiv, odciągam ręcznie. Głupio boję się użyć katarku z odkurzaczem.. W ogóle wszystko mnie przeraża.

age.png
  • Monika29 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2023, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pistacja85 wrote:
    Kurczę nie ogarniam czy młoda chce jesc czy ja coś boli; objaw ten sam płacz, piąstki do buzi i kopanie nogami.

A na dodatek ostatnio ulewa po wszystkich butlach i jeszcze ma takie jakby chrapanie ?
    Może ma trochę zatkany nosek przez mleko, Aleks tak miał. Wyrabiałam mu trochę soli fizjologicznej I odciągałam. Aleks też ulewał, nawet 2 h po jedzeniu.
    Mila ja mam zwykła fridę, też boję się tego do odkurzacza 🤣 ja mam w razie czego ssak mrdyczny 😂 ale to w razie w dla córy. Inhalacje z soli fizjologicznej pomagają.
    Matko ja już zapomniałam jak to było jak on był taki mały 😅 wczoraj czort zasnął po 23 ! Dopiero jak dostal lek przeciwbólowy i jak mu posmarowałam dziąsło maścią. A teraz się przebudza powoli.

mlia lubi tę wiadomość

05.10.2022 transfer AZ 🥰
    09.11.2022 - jest ❤
    26.05 - 2600g synka
    age.png
‹‹ 6 7 8 9 10 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ