STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
-
WIADOMOŚĆ
-
Czy któraś z was miała histero w Szpitalu Praskim w Warszawie? Wiem, że oddają wycinki na badania na Solec, na pewno robią histpato. Jestem ciekawa czy sami z siebie zrobią cd138 czy trzeba to ogarnąć samemu.Starania od 06.2020 - 06.2024 - jestem mamą 🥹
👰♀️ M. - 29 lat, 🤵♂️ P. - 32 lata
2022 i 2023
6 stymulacji (Aromek) - 5 x nic, 1 x cb 💔
🍀In vitro to HiT🍀
07.23 - start IVF, krótki protokół 🍍
Mamy ❄️❄️ 4AB i 3BB z piątej doby
09.23 - FET, 4AB 🍍
06.06.24, 5:03 - 3290 g cudownego Henia 😍
A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój -
nick nieaktualny
-
Melaaa_ wrote:Ja miałam 3,3/10 i dostałam leczenie wyliczam dni do zakończenie leki okropnie na mnie działają 🙁
Ja zaszłam po kontrolnej biopsji czekając na wynik, o wyniku dowiedziałam się już jak było po zaplodnieniu , dostałam od dr doksycyline i metro doustnie, ale już antybiotyków nie wzięłam, a teraz czekam na wizytę usg do dr . Ogólnie mimo wszystko się bardzo cieszę, że udało nam się zajść za pierwszym razem , wcześniej staraliśmy się rok ( nie wiedziałam czemu nie wychodzi, a przyczyną byl stan zapalny ) -
nick nieaktualnyAlieme,
Pytanie w jakim celu byly robione te dwa badania.
Jeśli sama histeroskopia nie wykazała żadnych zmian które mogłyby wpłynąć na ciążę to nawet w tym samym cyklu można się starać.
Biopsje z reguły robi się aby poznać poziomy określonych markerów w tym kom NK i stanu zapalnego. Więc wydaje mi się że starania się wzawia dopiero po otrzymaniu wyników, jeśli są prawidłowe. Jeśli nie najpierw leczenia a potem starania. Inaczej wg mnie nie ma sensu robienie biopsji. -
nick nieaktualny
-
Dziewczyny widzę że dużo z Was miało histero.
Ja miałam usuniętego polipa i wyłyżeczkowanie macicy. Owu będzie około 6dni po zabiegu. Czy jeśli nie będę krwawić można się starac? Rozumiem że endo może się jeszcze nie odbudować ale jeśli będę czuć ze wszystko jest ok to myślę że nie zaszkodzi spróbować 🙂 jakie macie doświadczenia?Starania o pierwsze 👶
na luzie od 10.2021
na poważnie 02.2022
🙋♀️28
09.2022 TSH 2,7❌->10.2022 TSH 1,5 ✅
10.2022 polip 11mm ❌histeroskopia-> polip usunięty ✅
Suple: pregnastart, olej z wiesiołka
Od sierpnia: inozytol, kubeczek fertilily
🙋♂️ 32
08.2022 badanie nasienia koncentracja✅
morfologia 3% ❌
Suple:fertilman
Plan:
02.23 HSG
04/05.23 IUI -
Pinko wrote:Ja zaszłam po kontrolnej biopsji czekając na wynik, o wyniku dowiedziałam się już jak było po zaplodnieniu , dostałam od dr doksycyline i metro doustnie, ale już antybiotyków nie wzięłam, a teraz czekam na wizytę usg do dr . Ogólnie mimo wszystko się bardzo cieszę, że udało nam się zajść za pierwszym razem , wcześniej staraliśmy się rok ( nie wiedziałam czemu nie wychodzi, a przyczyną byl stan zapalny )
Gratulacje!! ✊🏻 świetna wiadomość! Daje nadzieje 😊 -
Aenetea wrote:Gratulacje!! ✊🏻 świetna wiadomość! Daje nadzieje 😊
-
Alieme wrote:Pinko,jak duży miałaś stan zapalny?mialas jedna histero czy dwie?
Aenetea lubi tę wiadomość
-
Pinko wrote:Nie miałam histero, nie było u mnie takiej potrzeby . Miałam dwie biopsje . Po 1wszej wyszedl stan 7,6 a po drugiej 3, doktor powiedzial ,że po tej kontrolnej biopsji można się starać i się udało od razu
Pinko gratuluję Dobrze pamiętam że w pierwszym rzucie brałaś Tarivid i Metronidazol a po kolejnej biopsji Augmentin i Metronidazol, obydwa już doustnie? Ja właśnie czekam na okres żeby umówić się na biopsję po Augmentinie i Metronidazolu.Ona 33 lata, AMH 3.1
On 36 lat
1IVF - krótki - wrzesień 2023 - ET 8A - nieudany
Problemy:
- niska jakość oocytów
- nawracający stan zapalny endometrium (trzy histeroskopie, trzy antybiotykoterapie)
- Hashimoto
- lekko obniżone parametry nasienia
- zaniżone HBA (60%)
W trakcie leczenia stanu zapalnego endometrium -
Alieme wrote:Super,dzięki za informacje!20 dni antybiotykoterapii czy krocej?i czy do lekarza po kontrolnej biopsji byłaś umówiona czy kazał się starać i wrócić za jakis czas?
-
Nela_90 wrote:Pinko gratuluję Dobrze pamiętam że w pierwszym rzucie brałaś Tarivid i Metronidazol a po kolejnej biopsji Augmentin i Metronidazol, obydwa już doustnie? Ja właśnie czekam na okres żeby umówić się na biopsję po Augmentinie i Metronidazolu.
-
Witam wszystkich, jestem nowa w tym wątku.
Miałam wykonaną histeroskopie z pobraniem wycinka na cd138.
Wczoraj otrzymałam wynik na którym nie ma ani słowa o badaniu cd138, tylko ocena mikroskopowa pobranego materiału "polip endometrialny bez zmian atypowych"
Jestem zaskoczona tym wynikiem, tym bardziej że pani dr wykonująca histeroskopie powiedziała, że wszystko ok, endometrium bez zmian i że zgodnie z wcześniejszą rozmowa pobrała wycinek na badanie stanu przewlekłego, nic nie mowiła o usunięciu polipa.
Nic z tego nie rozumiem. Jak powinien wyglądać wynik badania CD 138?♀️♂️ ur.'89
Brak ciąży
Starania naturalne od 2017r.
Klinika in vitro od 2021r.
Punkcja maj'21
Transfer świeży maj'21 ❌
Transfer ❄️ czerwiec'21❌
Transfer ❄️ marzec'22❌
Transfer ❄️ kwiecień'22 💔6tc💔
Punkcja lipiec '22 ➡️❄️❄️❄️❄️❄️
Badanie EMBRANCE ➡️❄️❄️❄️❄️(2x 4BA, 2x 4BB)
Transfer❄️ wrzesień'22 ❌
Szczepienia limfocytami mąż+pullowane
Transfer ❄️ lipiec '23 ❌
Transfer ❄️ sierpień '23
9dpt 213; 13dpt 1601; 17dpt 6414; 22 dpt 21930; 23dpt💓
Homozygota PAI-1 4G/4G
KIR hamujący AA, brak KIRów implantacyjnych
HLA-C mąż i ja grupa C2C2
♂️ Obniżone parametry nasienia
-
Pinko wrote:Tak, bralam 20 dni tarivid I metronidazol, pojechałam na kolejną biopsje i wyszedł wynik 3/10 , doktor przepisal mi doksycykine i metro,ale w ostateczności ich nie wzięłam, bo okazało się że w cyklu msc po biopsji za pierwszym razem zaszłam:))) teraz czekam na usg u dr Janowca
Hej Pinko
przede wszystkim bardzo Ci gratuluje zycze spokojnej ciazy!! Dajesz ogromna nadzieje, szczegolnie biorac pod uwage ze wspomnialas u kogo sie leczylas
Obecnie lecze sie tym samym zestawem lekow: 20 dni tarivid I metronidazol. Powiedz mi, po ilu dniach poczulas poprawe? Ja biore 5 dzien, ale poki co poprawy brak... bole ledzwiowe nadal sa bardzo dokuczliwe czasami wrecz nie do wytrzymania. .. i nie wiem czy juz powinnam sie zaczac martwic, ze te leki nie koniecznie na mnie dzialaja...czy po 5 dniach nie powinnam liczyc na poprawe jeszcze?
Bede bardzo wdzieczna, za opinie jak to u Ciebie bylo