STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
-
WIADOMOŚĆ
-
Alieme wrote:A mogę wiedzieć jaki to problem? I czy dr przedstawiał Ci jakis plan działania?
-
Strasznie Niecierpliwa wrote:endometrioza 2 stopien..dr powiedzial ze leczymy zapalenie, a potem dalby mi pol roku (jeszcze do zdecydowania czy to beda stymulacje czy nie), a jak to nic nie da to dopiero wtedy do rozwazenia laparoskopia zeby usunac ta zmiane endometrialna
A w jaki sposób dostrzegł endometriozę?w zwykłym usg czy tym specjalnym? -
Alieme wrote:Rozumiem.. ale nie martw się,wiele jest przypadków pozytywnych nawet z 4 stopniem! Jesteś w najlepszych rękach!
A w jaki sposób dostrzegł endometriozę?w zwykłym usg czy tym specjalnym?
ano wiem wiem, ze moglo byc gorzej. a ogolnie wszystko to bardzo ciezkie..nie sadzilam ze starania o ciaze potrwaja 1 cykl..ale w najgorszych snach nie przewidywalam rowniez, ze jakas czesc mnie doslownie zniszcza.. a to nawet nie wiedzialam, ze ma 2 rozne w gabinecie? usg bylo bardzo dokladne w kazdym razie. -
Strasznie Niecierpliwa wrote:ano wiem wiem, ze moglo byc gorzej. a ogolnie wszystko to bardzo ciezkie..nie sadzilam ze starania o ciaze potrwaja 1 cykl..ale w najgorszych snach nie przewidywalam rowniez, ze jakas czesc mnie doslownie zniszcza.. a to nawet nie wiedzialam, ze ma 2 rozne w gabinecie? usg bylo bardzo dokladne w kazdym razie.
To prawda,wszystko jest bardzo trudne,ale wierze,ze warto i wszystko się ułoży mimo tych przeciwności.. -
Alieme wrote:Pisząc „to specjalne” miałam na myśli metodę,ze trzeba być na czczo ?
To prawda,wszystko jest bardzo trudne,ale wierze,ze warto i wszystko się ułoży mimo tych przeciwności.. -
Strasznie Niecierpliwa wrote:a to nie, nie bylam na czczo.. jadac na wizyte po cichu wierzylam, ze mi endometrioze lekarz wykluczy, a tu bach.. ..musi byc dobrze, ja to nawet nie biore pod uwage, ze nie bedzie w koncu dobrze. jedyne co to nie potrafie oszacowac ile ta droga potrwa. a ja jak nickname w sumie wskazuje..jestem osoba niecierpliwa i nie lubie nie miec na cos wplywu
To chyba los chce nas przetestować,bo ja tez z tych niecierpliwych a długo się staracie? -
Alieme wrote:To chyba los chce nas przetestować,bo ja tez z tych niecierpliwych a długo się staracie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2022, 18:55
Alieme lubi tę wiadomość
-
Strasznie Niecierpliwa wrote:Hej Pinko
przede wszystkim bardzo Ci gratuluje zycze spokojnej ciazy!! Dajesz ogromna nadzieje, szczegolnie biorac pod uwage ze wspomnialas u kogo sie leczylas
Obecnie lecze sie tym samym zestawem lekow: 20 dni tarivid I metronidazol. Powiedz mi, po ilu dniach poczulas poprawe? Ja biore 5 dzien, ale poki co poprawy brak... bole ledzwiowe nadal sa bardzo dokuczliwe czasami wrecz nie do wytrzymania. .. i nie wiem czy juz powinnam sie zaczac martwic, ze te leki nie koniecznie na mnie dzialaja...czy po 5 dniach nie powinnam liczyc na poprawe jeszcze?
Bede bardzo wdzieczna, za opinie jak to u Ciebie bylo
Dziękuję:**
U mnie bóle stawów,mięśni i sciegien pojawiły się dokładnie w 7 dniu brania antybiotyku i trwaly do 2och dni od zakończenia terapii. Bóle byly okropne, ale tak jak wspomniałam odeszły jak reka odjął po 2och dniach od zakończenia, mowilam o tym dr ale nie skomentował tego nawet . -
Dziewczyny, u mnie oprócz stanu zapalnego, jest również zrost jajnika z macicą (brak ruchomości) oraz macica tylopochylona przodozgieta z rotacja 45⁰ w prawo, szanse średnie na zajście a udało się za pierwszym razem po spadku zapalenia .... glowa do góry , serio 💗💗💗
Alieme, Nela_90, Strasznie Niecierpliwa lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry,
pracuję nad pracą badawczą w dziedzinie Psychologii. W badaniach skupiam się na tym, co wpływa na kondycję emocjonalną kobiet przystępujących do procedury in vitro, aby ustalić jak najbardziej efektywnie wspierać emocjonalnie grupę kobiet leczących się z powodu niepłodności. Twój udział w badaniu jest bardzo cenny, zarówno z perspektywy badawczej, jak i tej praktycznej. Dzięki Twojemu zaangażowaniu dowiem się, jak lepiej pomagać innym ludziom.
Twoją pomoc w tym badaniu będzie dla mnie bardzo cenna. Dziękuję Ci bardzo serdecznie.
https://forms.gle/9Z2f2GCsugid9aCp6 -
Pinko wrote:Dziewczyny, u mnie oprócz stanu zapalnego, jest również zrost jajnika z macicą (brak ruchomości) oraz macica tylopochylona przodozgieta z rotacja 45⁰ w prawo, szanse średnie na zajście a udało się za pierwszym razem po spadku zapalenia .... glowa do góry , serio 💗💗💗
A podczas histero dr próbował usunąć zrost czy to niemożliwe? -
Alieme wrote:To chyba los chce nas przetestować,bo ja tez z tych niecierpliwych a długo się staracie?
Możemy sobie zbić piątkę dziewczyny, ja jak mam czekać np. 15 minut na autobus to wolę iść na kolejny przystanek pieszo niż czekać. Jestem mega niecierpliwa a tu już 2 i pół roku starań i zero ciąż. Ech, jakiś chichot losu chyba.Alieme, Strasznie Niecierpliwa lubią tę wiadomość
Ona 33 lata, AMH 3.1
On 36 lat
1IVF - krótki - wrzesień 2023 - ET 8A - nieudany
Problemy:
- niska jakość oocytów
- nawracający stan zapalny endometrium (trzy histeroskopie, trzy antybiotykoterapie)
- Hashimoto
- lekko obniżone parametry nasienia
- zaniżone HBA (60%)
W trakcie leczenia stanu zapalnego endometrium -
Alieme wrote:A podczas histero dr próbował usunąć zrost czy to niemożliwe?
-
Cześć Dziewczyny,
w czasie drugiej punkcji miałam wykonaną biopsję, dostałam dzisiaj wyniki.
Jak bardzo jest źle? 😢
"Badanie immunohistochemiczne na obecność białka CD138 - reakcja dodatnia-obecne komórki plazmatyczne (20komorek / 10 HPF)"
👱♀️38 lat, 🤵43 lata
AMH-2,55 (03.23)
KIR Bx, mutacja Leiden, Pai-I, MTHFR, niedoczynosc tarczycy,adenomioza
wysoki Cross match 32%,
Starania od maja 2016
2018 - 2xIUI ❌
2020 - CP-metotreksat
08.2021
1 IVF - 2 ❄️❄️ niezbadane, 2 transfery ❌
10.2022
2 IVF - 3 ❄️❄️❄️ - po PGT-A mamy 1 ❄️ (5.1.1)
10.22-05.23-stan zapalny endo(4 biopsje)
04.23-08.23 osocze
05.23- laparoskopia
06.23-leczenie immuno
06.23-11.23- aku
07.23- 5 biopsja 0/10
08.23-10.23- za cienkie endo
31.10.23 FET 5.1.1.
7dpt-56, 9dpt-125
13dpt-623,15dpt-1402
20dpt-4409, 24dpt-8616
29dpt (6+4) -jest ❤️
38+1 - poród SN, synek 2420g, 49 cm, 10/10 -
missi_m wrote:Cześć Dziewczyny,
w czasie drugiej punkcji miałam wykonaną biopsję, dostałam dzisiaj wyniki.
Jak bardzo jest źle? 😢
"Badanie immunohistochemiczne na obecność białka CD138 - reakcja dodatnia-obecne komórki plazmatyczne (20komorek / 10 HPF)"
Część, miałam podobny wynik, jeżeli nie miałaś zabiegu łyżeczkowania to taki stan zapalny dość spory, rożne alergie pokarmowe, jeżeli masz ogólnie jakieś sprawy alergiczne, immunologia, które też mocno korelują -
AniaaaM wrote:Część, miałam podobny wynik, jeżeli nie miałaś zabiegu łyżeczkowania to taki stan zapalny dość spory, rożne alergie pokarmowe, jeżeli masz ogólnie jakieś sprawy alergiczne, immunologia, które też mocno korelują
Nie miałam łyżeczkowania.
Mam różne alergie pokarmowe i to dość sporo 😢
W grudniu mam pierwsza wizytę u Dr Paśnika.
👱♀️38 lat, 🤵43 lata
AMH-2,55 (03.23)
wysoki Cross match 32%,
Starania od maja 2016
2018 - 2xIUI ❌
2020 - CP-metotreksat
08.2021
10.2022
04.23-08.23 osocze
05.23- laparoskopia
06.23-leczenie immuno
06.23-11.23- aku
07.23- 5 biopsja 0/10
31.10.23 FET 5.1.1.
7dpt-56, 9dpt-125
13dpt-623,15dpt-1402
20dpt-4409, 24dpt-8616
29dpt (6+4) -jest ❤️
Pinko wrote:Dziękuję:**
U mnie bóle stawów,mięśni i sciegien pojawiły się dokładnie w 7 dniu brania antybiotyku i trwaly do 2och dni od zakończenia terapii. Bóle byly okropne, ale tak jak wspomniałam odeszły jak reka odjął po 2och dniach od zakończenia, mowilam o tym dr ale nie skomentował tego nawet .
-
missi_m wrote:Nie miałam łyżeczkowania.
Mam różne alergie pokarmowe i to dość sporo 😢
W grudniu mam pierwsza wizytę u Dr Paśnika.
To warto się tym zainteresować, i dobrze sprawdzić abyś nie brała w kółko antybiotyków bo wyniszczysz sobie jelita a niestety w takim przypadku cd138 może być ciągle podwyższone albo okresowo i same antybiotyki nie pomogąWiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2022, 14:56
-
AniaaaM wrote:To warto się tym zainteresować, i dobrze sprawdzić abyś nie brala5w kółko antybiotyków bo wyniszczysz soboe jelita a niestety w takim przypadku cd138 może być ciągle podwyższone albo okresowo
A jak alergie wpływają na stan zapalny endometrium?
Od roku mam eliminacje wielu produktów, cały czas dieta przeciwzapalna, dieta ułożona przez dietetyka
👱♀️38 lat, 🤵43 lata
AMH-2,55 (03.23)
wysoki Cross match 32%,
Starania od maja 2016
2018 - 2xIUI ❌
2020 - CP-metotreksat
08.2021
10.2022
04.23-08.23 osocze
05.23- laparoskopia
06.23-leczenie immuno
06.23-11.23- aku
07.23- 5 biopsja 0/10
31.10.23 FET 5.1.1.
7dpt-56, 9dpt-125
13dpt-623,15dpt-1402
20dpt-4409, 24dpt-8616
29dpt (6+4) -jest ❤️
missi_m wrote:A jak alergie wpływają na stan zapalny endometrium?
Od roku mam eliminacje wielu produktów, cały czas dieta przeciwzapalna, dieta ułożona przez dietetyka
Cd138 jest to badanie wykładnik przewlekłego stanu zapalnego, nie mówi o tym że np winą są bakterie, podobnie z oceną w badaniach typowo immunologicznych np Tnf alfa przy chorobie tarczycy autoimmunologicznej, endometriozie, toczniu ukladowym innych chorobach na tle zapalnym ten wykładnik będzie podwyższony z "tytułu " choroby i np w okresie zaostrzeń
podwyższony ba są to choroby wpływające na cały organizm, a też i takie okresy gdzie może być względnie niski