X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
Odpowiedz

STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM

Oceń ten wątek:
  • Ciri86 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2022, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaaaM wrote:
    Część, miałam podobny wynik.

AniaaaM jak długo trwało leczenie u Ciebie ?
    Udało się wyleczyć ? Masz endometrozie lub inną chorobę, która moze tworzyć stany zapalne?

age.png
    👱‍♀️38 lat, 🤵43 lata
    AMH-2,55 (03.23)
    KIR Bx, mutacja Leiden, Pai-I, MTHFR, niedoczynosc tarczycy,adenomioza
    wysoki Cross match 32%,
    Starania od maja 2016
    2018 - 2xIUI ❌
    2020 - CP-metotreksat
    08.2021
    1 IVF - 2 ❄️❄️ niezbadane, 2 transfery ❌
    10.2022
    2 IVF - 3 ❄️❄️❄️ - po PGT-A mamy 1 ❄️ (5.1.1)

10.22-05.23-stan zapalny endo(4 biopsje)
    04.23-08.23 osocze
    05.23- laparoskopia
    06.23-leczenie immuno
    06.23-11.23- aku
    07.23- 5 biopsja 0/10
    08.23-10.23- za cienkie endo

31.10.23 FET 5.1.1.
    7dpt-56, 9dpt-125
    13dpt-623,15dpt-1402
    20dpt-4409, 24dpt-8616
    29dpt (6+4) -jest ❤️

38+1 - poród SN, synek 2420g, 49 cm, 10/10
  • Pinko Koleżanka

Wysłany: 5 listopada 2022, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strasznie Niecierpliwa wrote:
    a wczesniej nie mialas zadnych boli jajnikow, ledzwi ani nic takiego? dopiero przy antybiotyku dostalas?
    Tak :) boli jajników nie miałam ani w trakcie brania ani przed .
    Mialam bóle wszystkich stawów,mięśni i sciegiem - głównie w dłoniach i stopach

• Eniel Debiutantka

Wysłany: 5 listopada 2022, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, również leczę zapalenie endometrium. Na razie bezskutecznie. Jestem już po 2 antybiotyku, niestety nie czuje żadnej większej poprawy. Czy po przeleczeniu odczulyscie jakąś zmianę podczas miesiaczki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2022, 10:31

• AniaaaM Koleżanka

Wysłany: 5 listopada 2022, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    missi_m wrote:
    AniaaaM wrote:
    Część, miałam podobny wynik.

AniaaaM jak długo trwało leczenie u Ciebie ?
    Udało się wyleczyć ? Masz endometrozie lub inną chorobę, która moze tworzyć stany zapalne?

U mnie korelowało to z immunologią, miałam zalecony acofil we wlewie dopochwowym, jedną kurację antybiotykami przeszłam, biopsja kontrolna dalej wskazywała stan zapalny, troche mniejszą ilość, przy endometrioze jeżeli to jest przyczyną stanu zapalnego to same antybiotyki niestety nie pomagają, jeżeli endo jest bardziej zaawansowana to i tutaj też trzeba podziałać, piszę tak ogólnie przy wiekszym stanie zapalnym warto uwzględnić czy nie ma ogólnie problemów zapalnych i leczenie dwukierunkowe, bo najczesciej dopiero po kilku kuracjach , że może jednak jest inna przyczyna, co innego jak jest mały stan zaplny 5/6 komórek.

• Nela_90 Ekspertka

Wysłany: 5 listopada 2022, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eniel wrote:
    Cześć Dziewczyny, również leczę zapalenie endometrium. Na razie bezskutecznie. Jestem już po 2 antybiotyku, niestety nie czuje żadnej większej poprawy. Czy po przeleczeniu odczulyscie jakąś zmianę podczas miesiaczki? U mnie jedynie zniknely plamienia przed okresem i bole przedmiesiączkowe, które towarzyszyły mi już na tydzień przed. Natomiast nadal są skrzepy, podczas okresu mocne bóle i brązowe plamienia po miesiączce. Czy Wy całkowicie pozbyłyście się tych objawów?

Ja też jestem po dwóch turach antybiotyków, ostatnia Metronidazol i Augmentin i okres za kilka dni. Póki co bez plamień, mam nadzieję że tak zostanie. Mi od pierwszego leczenia (Tarivid i Metro dopochwwowo) całkowicie ustały plamienia między miesiączkowe (czasem tylko zdarzy się w okresie owulacyjnym ale to nawet nie jest plamienie tylko śluz lekko podbarwiony). Mam nadzieję że jak teraz okres przyjdzie to już będzie bez skrzepów. Plamienie po okresie trochę mi się skróciło w ostatnim cyklu, wcześniej okres był 4-5 dni i plamienia do 8 dnia, w ostatnim cyklu plamiłam do 6 dnia. Baaaardzo chciałabym już to cholerstwo wyleczyć, mam nadzieję że teraz w biopsji już nic nie wyjdzie ale czuję jakoś tak że to będzie dłuższa przeprawa :( Leczę się u dr Janowca a Ty?

Ona 33 lata, AMH 3.1
    On 36 lat

1IVF - krótki - wrzesień 2023 - ET 8A - nieudany

Problemy:
    - niska jakość oocytów
    - nawracający stan zapalny endometrium (trzy histeroskopie, trzy antybiotykoterapie)
    - Hashimoto
    - lekko obniżone parametry nasienia
    - zaniżone HBA (60%)

W trakcie leczenia stanu zapalnego endometrium
  • Eniel Debiutantka

Wysłany: 5 listopada 2022, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nela_90 wrote:
    Ja też jestem po dwóch turach antybiotyków, ostatnia Metronidazol i Augmentin i okres za kilka dni. Póki co bez plamień, mam nadzieję że tak zostanie. Mi od pierwszego leczenia (Tarivid i Metro dopochwwowo) całkowicie ustały plamienia między miesiączkowe (czasem tylko zdarzy się w okresie owulacyjnym ale to nawet nie jest plamienie tylko śluz lekko podbarwiony). Mam nadzieję że jak teraz okres przyjdzie to już będzie bez skrzepów. Plamienie po okresie trochę mi się skróciło w ostatnim cyklu, wcześniej okres był 4-5 dni i plamienia do 8 dnia, w ostatnim cyklu plamiłam do 6 dnia. Baaaardzo chciałabym już to cholerstwo wyleczyć, mam nadzieję że teraz w biopsji już nic nie wyjdzie ale czuję jakoś tak że to będzie dłuższa przeprawa :( Leczę się u dr Janowca a Ty?

Ja również leczę się u doktora. U mnie sytuacja jest o tyle patowa, że z biopsji nie wyszło kompletnie nic. Miałam robiona histeroskopie podczas ktorej stwierdzono przewlekły stan zapalny. Natomiast pobrane podczas badania wycinki nie wykazały żadnego zapalenia. Jestem leczona na ślepo, wykonywanie kontrolnej biopsji mija się z celem, ponieważ mój stan zapalny jest umiejscowiony w jakimś konkretnym miejscu więc trzebaby wiedzieć dokładnie, z którego miejsca pobrać wycinek. Niedługo mam kontrolną wizytę ale po ostatniej miesiączce czuję, że ten stan zapalny nadal jest. Podczas tego cyklu przyjmowałam również hormony na "otworzenie" endometrium żeby antybiotyk mógł lepiej zadziałać i mam drobną nadzieję, że może to wpłynęło na obfitość i skrzepy podczas okresu... 😞. Chociaż to bezsensu i staram się nie robić sobie żadnych nadziei. Nie wiem tylko co dalej i już psychicznie i fizycznie mam dość tych antybiotyków.

• Nela_90 Ekspertka

Wysłany: 5 listopada 2022, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eniel wrote:
    Ja również leczę się u doktora. U mnie sytuacja jest o tyle patowa, że z biopsji nie wyszło kompletnie nic. Miałam robiona histeroskopie podczas ktorej stwierdzono przewlekły stan zapalny. Natomiast pobrane podczas badania wycinki nie wykazały żadnego zapalenia. Jestem leczona na ślepo, wykonywanie kontrolnej biopsji mija się z celem, ponieważ mój stan zapalny jest umiejscowiony w jakimś konkretnym miejscu więc trzebaby wiedzieć dokładnie, z którego miejsca pobrać wycinek. Niedługo mam kontrolną wizytę ale po ostatniej miesiączce czuję, że ten stan zapalny nadal jest. Podczas tego cyklu przyjmowałam również hormony na "otworzenie" endometrium żeby antybiotyk mógł lepiej zadziałać i mam drobną nadzieję, że może to wpłynęło na obfitość i skrzepy podczas okresu... 😞. Chociaż to bezsensu i staram się nie robić sobie żadnych nadziei. Nie wiem tylko co dalej i już psychicznie i fizycznie mam dość tych antybiotyków.
    O, a co to za lek na itworzenie endometrium, może Provera? Cieszę się w sumie że dr Janowiec walczy do skutku, od innego polecanego lekarza usłyszałam że jak tarivid nie pomógł to kolejne antybi9tyki nie mają sensu bo stan za9alny jest wrodzony 🤪 ale wtedy był na mnie lekko wkurzony że zaczęłam podpytywać o histero i szukać drogi innej niż on zalecił. No i trafiłam do Janowca i bardzo się cieszę bo nie zbagatelizował. Brałaś może doksycykline? Leczę się też u dr P z Angelius Provita (polecam) i ona też ma pomysł na takie zapalenie, jak teraz znowu źle wyjdzie w biopsji to się do niej wybiorę z tym zapaleniem. Długo się już staracie, udało się choć raz zajść w ciążę?

Ona 33 lata, AMH 3.1
    On 36 lat

Problemy:
    - niska jakość oocytów
    - nawracający stan zapalny endometrium (trzy histeroskopie, trzy antybiotykoterapie)
    - Hashimoto
    - zaniżone HBA (60%)

• Nela_90 Ekspertka

Wysłany: 5 listopada 2022, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, i jeszcze dodam że znam też inna dziewczynę od dr Janowca która brała Proverę i w następnym cyklu mówiła że wręcz zamiast okresu były same wielkie skrzepy, dr powiedział że to normalne i ma wrócić do normy w ciągu kilku cykli 😉

Ona 33 lata, AMH 3.1
    On 36 lat

Problemy:
    - niska jakość oocytów
    - Hashimoto
    - zaniżone HBA (60%)

• Eniel Debiutantka

Wysłany: 5 listopada 2022, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nela_90 wrote:
    O, a co to za lek na itworzenie endometrium, może Provera? Cieszę się w sumie że dr Janowiec walczy do skutku, od innego polecanego lekarza usłyszałam że jak tarivid nie pomógł to kolejne antybi9tyki nie mają sensu bo stan za9alny jest wrodzony 🤪 ale wtedy był na mnie lekko wkurzony że zaczęłam podpytywać o histero i szukać drogi innej niż on zalecił. No i trafiłam do Janowca i bardzo się cieszę bo nie zbagatelizował. Brałaś może doksycykline? Leczę się też u dr P z Angelius Provita (polecam) i ona też ma pomysł na takie zapalenie, jak teraz znowu źle wyjdzie w biopsji to się do niej wybiorę z tym zapaleniem. Długo się już staracie, udało się choć raz zajść w ciążę?

Niestety pozytywnego testu ciążowego nie ujrzałam nigdy w swoim życiu - walczymy 2 lata. Cieszyłam się, że w końcu znalazłam przyczynę niepowodzeń i jestem na półmetku drogi, jednak szybko mój entuzjazm opadł, kiedy okazało się że leczenie nie jest takie proste jak myślałam. Provery nie miałam, tylko estrofem i duphaston (nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale poprawia to ukrwienie macicy i wtedy ładnie się otwiera, coś takiego). Jak długo przyjmowałaś Augmentin? Dobrze się po nim czułas?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2022, 10:32

• Nela_90 Ekspertka

Wysłany: 6 listopada 2022, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eniel wrote:
    Niestety pozytywnego testu ciążowego nie ujrzałam nigdy w swoim życiu - walczymy 2 lata. Cieszyłam się, że w końcu znalazłam przyczynę niepowodzeń i jestem na półmetku drogi, jednak szybko mój entuzjazm opadł, kiedy okazało się że leczenie nie jest takie proste jak myślałam. Provery nie miałam, tylko estrofem i duphaston (nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale poprawia to ukrwienie macicy i wtedy ładnie się otwiera, coś takiego). Jak długo przyjmowałaś Augmentin? Dobrze się po nim czułas? Ja w dzieciństwie miałam rewulucje żołądkowe po tym antybiotyku i nie wiem czy ewentualnie spróbować jeszcze podejść do leczenia tym lekiem czy prosić o coś innego.
    Oj widzę że historia bardzo podoba do mojej, po dwóch latach starań bardzo się ucieszylam kiedy dr Janowiec zdiagnozował przewlekłe zapalenie endometrium, miałam nadzieję że przeleczę to farmakologią i pyk, będzie ciąża. Ale byłam naiwna 😑 Zaraz Boże Narodzenia a u mnie wciąż na koncie zero ciąż, nigdy nie widziałam dwóch kresek na oczy. Teraz biopsją po Augmentinie. Kiepsko ten lek znosiłam, przebarwienia na zębach, ból głowy, biegunka antybiotykowa pod koniec kuracji mam wrażenie że straciłam smak 😵‍💫 Brałam go dwa tygodnie, Metronidazol 3 tyg. Na szczęście po skończeniu brania tych leków szybko 9 jawy ustąpiły, futrowalam się w trakcie ostro probiotykami, kiszonkami i jogurtami naturalnymi. Jedyny plus tej sytuacji jest taki że nie zaczęłam zgodnie z zaleceniem poprzedniego lekarza in vitro bo tylko wywaliłabym kupę kasy w błoto a i tak marne szanse na powodzenie implantacji z tym zapaleniem. A Tobie dr Janowiec mówił coś więcej, jakie są rokowania jak jest taki uporczywy stan zapalny?

Ona 33 lata, AMH 3.1
    On 36 lat

Problemy:
    - niska jakość oocytów
    - Hashimoto
    - zaniżone HBA (60%)

• Eniel Debiutantka

Wysłany: 6 listopada 2022, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nela_90 wrote:
    Oj widzę że historia bardzo podoba do mojej, po dwóch latach starań bardzo się ucieszylam kiedy dr Janowiec zdiagnozował przewlekłe zapalenie endometrium, miałam nadzieję że przeleczę to farmakologią i pyk, będzie ciąża. Ale byłam naiwna 😑 Zaraz Boże Narodzenia a u mnie wciąż na koncie zero ciąż, nigdy nie widziałam dwóch kresek na oczy. Teraz biopsją po Augmentinie. Kiepsko ten lek znosiłam, przebarwienia na zębach, ból głowy, biegunka antybiotykowa pod koniec kuracji mam wrażenie że straciłam smak 😵‍💫 Brałam go dwa tygodnie, Metronidazol 3 tyg. Na szczęście po skończeniu brania tych leków szybko 9 jawy ustąpiły, futrowalam się w trakcie ostro probiotykami, kiszonkami i jogurtami naturalnymi. Jedyny plus tej sytuacji jest taki że nie zaczęłam zgodnie z zaleceniem poprzedniego lekarza in vitro bo tylko wywaliłabym kupę kasy w błoto a i tak marne szanse na powodzenie implantacji z tym zapaleniem. A Tobie dr Janowiec mówił coś więcej, jakie są rokowania jak jest taki uporczywy stan zapalny?

Jeśli zapalenie jest jedyną przyczyną to chyba rokowania są pomyślne, oczywiście o ile uda się pokonać to dziadostwo. Kiedyś usłyszałam, że leczy się to mocnymi antybiotykami, z reguły z powodzeniem. Mnie chyba czeka kolejna przeprawa antybiotykowa - mam nadzieję, że do świąt będzie już ok. Trzymam kciuki za Twoja najbliższą biopsje - w końcu musi być dobrze. 😉

• Marta13 Znajoma

Wysłany: 6 listopada 2022, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eniel a jakie antybiotyki miałaś przepisane?

Jestem teraz po leczeniu i będę się również umawiać na histeroskopie. Estrofem podobno bardzo dobrze wpływa na stan zapalny przy antybiotykoterapii i wiele dziewczyn przyjmując go zaszło w ciąże, więc może nie jest tak źle jak Ci się wydaje.

Nela - a w Angelius jaki plan ma doktor na stan zapalny?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2023, 14:20

• Nela_90 Ekspertka

Wysłany: 6 listopada 2022, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta13 wrote:

Doksycyklina dla mnie i męża plus dla mnie jakiś gestagen, ale pewnie jeszcze zobaczę co doktor Janowiec powie jak znowu wyjdzie lipca w tej biopsji 😑

Ona 33 lata, AMH 3.1
    On 36 lat

Problemy:
    - niska jakość oocytów
    - Hashimoto
    - zaniżone HBA (60%)

• Ciri86 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2022, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dostałam antybiotyki na 14 dni, czy któraś z Was miała poniższe leki i się udalo wyleczyc stan zapalny?
    Levoxa 500mg i Tinidazolum Polpharma 500mg

age.png
    👱‍♀️38 lat, 🤵43 lata
    AMH-2,55 (03.23)
    KIR Bx, mutacja Leiden, Pai-I, MTHFR, niedoczynosc tarczycy,adenomioza
    wysoki Cross match 32%,
    Starania od maja 2016
    2018 - 2xIUI ❌
    2020 - CP-metotreksat
    08.2021
    1 IVF - 2 ❄️❄️ niezbadane, 2 transfery ❌
    10.2022
    2 IVF - 3 ❄️❄️❄️ - po PGT-A mamy 1 ❄️ (5.1.1)

10.22-05.23-stan zapalny endo(4 biopsje)
    04.23-08.23 osocze
    05.23- laparoskopia
    06.23-leczenie immuno
    06.23-11.23- aku
    07.23- 5 biopsja 0/10
    08.23-10.23- za cienkie endo

31.10.23 FET 5.1.1.
    7dpt-56, 9dpt-125
    13dpt-623,15dpt-1402
    20dpt-4409, 24dpt-8616
    29dpt (6+4) -jest ❤️

38+1 - poród SN, synek 2420g, 49 cm, 10/10
  • Nela_90 Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2022, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    missi_m wrote:
    Dziewczyny dostałam antybiotyki na 14 dni, czy któraś z Was miała poniższe leki i się udalo wyleczyc stan zapalny?
    Levoxa 500mg i Tinidazolum Polpharma 500mg

Ja miałam następujące kuracje póki co:

1. Tarivid i Metronidazol dopochwowo - 20 dni
    2. Augmentin 2 tyg + jednocześnie Metronidazol doustnie 3 tyg

Ty masz lewoksycynę i tynidazol, możliwe że zadziałają, niestety u jednego zadziała u innego nie. Ze wszystkich badań wynika że najskuteczniejsza jest doksycyklina w przypadku CE (chronic endoemtritis), tutaj znalazłam takie badania: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28608596/

Following the first-line doxycycline treatment, the histopathologic cure rate in the subsequent endometrial biopsy was 92.3%. Following the second-line metronidazole/ciprofloxacin treatment, the overall cure rate was 99.1%.

99.1% wyleczenia wydaje się dość optymistycznym wynikiem :)

Ciri86 lubi tę wiadomość

Ona 33 lata, AMH 3.1
    On 36 lat

Problemy:
    - niska jakość oocytów
    - Hashimoto
    - zaniżone HBA (60%)

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2022, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy ktoś zauwazyl zależności pomiędzy wysokim TNF alfa lub cytokina IL2 a stanem zapalnym endometrium ?
    Ciekawi mnie czy ktoś miał te wyniki wporzadku a biopsja / histeroskopia pokazała zapalenie ?

• Eniel Debiutantka

Wysłany: 7 listopada 2022, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta13 wrote:
    Eniel a jakie antybiotyki miałaś przepisane?

Ja mam PCOS, więc nie wiem czy to wpływa ma moje okresy, czy nie, ale są bardzo obfite. Naprawdę. Są tak obfite, że muszę przyjmować żelazo dożylnie i to jest takie błędne koło. Sama nie wiem czy to przez stan zapalny endometrium czy nie. Jestem teraz po leczeniu i będę się również umawiać na histeroskopie. Estrofem podobno bardzo dobrze wpływa na stan zapalny przy antybiotykoterapii i wiele dziewczyn przyjmując go zaszło w ciąże, więc może nie jest tak źle jak Ci się wydaje.

W sumie zazywalam Tarivid (ale tylko 8 dni, bo zle go znosilam) + metronidazol, unidox i sumamed

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2022, 15:34

• Alieme Koleżanka

Wysłany: 8 listopada 2022, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,mam zaplanowany zabieg minihisteroskopii ale jestem przeziębiona. Myślicie,ze mogę do niejgo podejść czy t jakieś przeciwwskazanie?

• Nela_90 Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2022, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musisz dopytać w Barskiej bo stan zapalny w organizmie może mieć wpływ na wynik CD138 w biopsji.

Ona 33 lata, AMH 3.1
    On 36 lat

Problemy:
    - niska jakość oocytów
    - Hashimoto
    - zaniżone HBA (60%)

• Muszka1 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2022, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edit.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2023, 10:33

age.png
‹‹ 179 180 181 182 183 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ