WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
Odpowiedz

STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM

Oceń ten wątek:
  • Mati W. Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z Was jest w stanie mi pomóc w rozszyfrowaniu wyników biopsji? Wiem, że stanu zapalnego nie mam ale cd56 i cd16 są ok czy nie bardzo?

a6e1d1aed1ca.jpg

42 lat
    kariotyp-ok,AMH-0,48,FSH-16mIU/ml,Kir Bx, NK-17%,cytokiny-ok.

Reprofit:5.06 ET ( biochem)☹️,13.07 FET - ☹️
    06.12 FET - ❤️🙏❤️
    2dpt - prog. 47.96 ng\ml
    5dpt - prog. 33.10 ng\ml
    7dpt - beta 85.02 mIU/ml, prog. 26.5 ng/ml
    9dpt - beta 225 mIU/ml, prog. 68 ng/ml
    12dpt - beta 1010 mIU/ml, prog. 45 ng/ml
    14dpt - beta 2930 mIU/ml
    22dpt - beta 24855 mIU/ml
    23dpt mamy ❤️
    9+6 - CRL 3.19cm
    15.02 prenatalne ok, będzie synuś 👶🥰
    17+6 - 233g chłopczyka 😍
    20+4 II prenatalne - 460g 😍

Klinika Bocian
    - 09.2022 - II procedura IVF, 2 zarodki
    FETx 2 😞
    - 06.2022- I procedura IVF , 2 zarodki
    FETx2 😞

age.png
  • załamana Przyjaciółka

Wysłany: 14 marca 2023, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś mogłaby pomoc co oznacza „Ujścia jajowodów niewidoczne”? Czy któraś tak miała?

• kropek Nowa

Wysłany: 14 marca 2023, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam taki wynik CD138 z Alab Laboratoria:

Odczyn immunohistochemiczny:
    - CD138 - 1/1 d. p. w. (duże pole widzenia - 40x)
    Ocenę wykonano pod powiększeniem 400-krotnym z obszaru o największym natężeniu reakcji.

Jeden lekarz mówi, że nie ma stanu zapalnego, inny mówi, że jest, a jest inny po konsultacji z immunologiem mówią, że tu brak wyniku, a jedynie stwierdzenie, że badanie zostało zrobione.

Któraś z Was robiła to badanie w Alab i wie co oznacza ten wynik? Wystąpiłam do Alab o interpretację, ale odmówili i powiedzieli, że lekarz interpretuje badanie.

Pomocy, jestem po dwóch pełnych procedurach i trzech transferach i myślałam, że jak zrobie to badanie to się coś wyjaśni.

• Bunkierka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropek wrote:

Ocenę wykonano pod powiększeniem 400-krotnym z obszaru o największym natężeniu reakcji.

Jeden lekarz mówi, że nie ma stanu zapalnego, inny mówi, że jest, a jest inny po konsultacji z immunologiem mówią, że tu brak wyniku, a jedynie stwierdzenie, że badanie zostało zrobione.

Któraś z Was robiła to badanie w Alab i wie co oznacza ten wynik? Wystąpiłam do Alab o interpretację, ale odmówili i powiedzieli, że lekarz interpretuje badanie.

Pomocy, jestem po dwóch pełnych procedurach i trzech transferach i myślałam, że jak zrobie to badanie to się coś wyjaśni.

A masz cały opis badania? Ja ostatnio chyba w alab robiłam jakiś test i się okazało, że dopiero jak się zalogowałam na stronie ich i poszukałam znalazłam wynik, który był dodany dodatkowo z innego labu. A u nich było kilka plików dot. zlecenia badania .

💓 39+0

age.png
  • Mainlylife Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabi1996 wrote:
    Czyli na zapalenie endometrium jeszcze nie brałaś żadnego antybiotyku?

Nie brałam mam przepisany metronidazol i jakiś antybiotyk na 20 dni ale musze odpuścić bo lecząc ureaplasme mam 4 bakterie jelitowe, które są wynikiem brania antybiotyków. Byłam u Dr J na kolejnej wizycie i mam wrażenie ze stoję w miejscu i trochę zostałam olana. Mam miesiąc na ogarnięcie jelit potem mam wziąć antybiotyk i 4 miesiące na starania jak nic nie będzie z tego to wtedy ponowna biopsja 🙈🤷🏼‍♀️ Jakby nie rozumiem czemu biopsji kontrolnej nie mogę zrobić po antybiotyku, a nie czekanie 4 miesiące

👩🏼‍❤️‍💋‍👨🏼 31.12.2014r.
    💒 2020r.
    👱🏻‍♀️
    Endometrioza III stopnia ❌
    21.10.2023- 26.01.2023 ureaplasma ✅
    31.01.2023r. Hycosy i biopsja endometrium- jajowody drożne, ✅zapalenie endometrium ❌
    Hormony ✅

🧔‍♂️30
    badanie nasienia✅

07.05.2023r. ⏸️🙊
    08.05.2023r. Beta 789 mlU/ml
    10.05.2023r. Beta 1717 mIU/ml

25.12.2023r. Olcia, Nasz Świąteczny Cud 🎄✨

age.png
  • załamana Przyjaciółka

Wysłany: 15 marca 2023, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pomoże któraś z tym co oznaczają te niewidoczne ujścia jajowodów? Czy któraś z Was tak miała?

• załamana Przyjaciółka

Wysłany: 15 marca 2023, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak się czujecie po antybiotykach? Mi jest strasznie niedobrze a to dopiero piąty dzień:(

• Mainlylife Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak pisałam wyżej obecnie zjechane jelita po antybiotykach a powiedział mi lekarz jak jelita nie działają to tam tez nie będzie

👩🏼‍❤️‍💋‍👨🏼 31.12.2014r.
    💒 2020r.
    👱🏻‍♀️
    31.01.2023r. Hycosy i biopsja endometrium- jajowody drożne, ✅zapalenie endometrium ❌
    Hormony ✅

🧔‍♂️30
    badanie nasienia✅

07.05.2023r. ⏸️🙊

age.png
  • załamana Przyjaciółka

Wysłany: 15 marca 2023, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile dni brałaś? U mnie dopiero piąty. Jeszcze 15 dni. Obawiam się ze zaraz zwymiotuje ten antybiotyk:///

• Mainlylife Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    19 dni brałam na ureaplasme 10 dni po biopsji profilaktycznie razem 29 dni 🙈 na stan zapalny mam 20 dni ale narazie nie biorę… jeśli mogę coś doradzić to kefiry, woda z ogórków, oczywiście Invag lub próbach do pochwowe i probiotyk do picia nie w tabletkach

👩🏼‍❤️‍💋‍👨🏼 31.12.2014r.
    💒 2020r.
    👱🏻‍♀️
    Hormony ✅

🧔‍♂️30
    badanie nasienia✅

07.05.2023r. ⏸️🙊

age.png
  • Kaya321 Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2023, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropek wrote:

Hej, ja miałam wynik cd 138: 1-2 plazmocyty na 1DPW (400x) i lekarz stwierdził stan zapalny, przepisał antybiotyk doxycycline na 3 tyg i zaraz po antybiotykoterapii, w następnym cyklu transfer - udany 😊 córeczka już na świecie ☺️

Nela3 lubi tę wiadomość

• załamana Przyjaciółka

Wysłany: 16 marca 2023, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mainlylife wrote:
    19 dni brałam na ureaplasme 10 dni po biopsji profilaktycznie razem 29 dni 🙈 na stan zapalny mam 20 dni ale narazie nie biorę… jeśli mogę coś doradzić to kefiry, woda z ogórków, oczywiście Invag lub próbach do pochwowe i probiotyk do picia nie w tabletkach

Dziękuje! A napisałabys mi jaki to probiotyk do picia?

• Bunkierka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaya321 wrote:
    Hej, ja miałam wynik cd 138: 1-2 plazmocyty na 1DPW (400x) i lekarz stwierdził stan zapalny, przepisał antybiotyk doxycycline na 3 tyg i zaraz po antybiotykoterapii, w następnym cyklu transfer - udany 😊 córeczka już na świecie ☺️

To daje ogromną nadzieję.... Ja dopiero będę badać stan zapalny. Mam nadzieję że wyniki będą szybko 🤦 I że to jest ten brakujący element u mnie, aby się udało...

💓 39+0

age.png
  • Gabi1996 Debiutantka

Wysłany: 16 marca 2023, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mainlylife wrote:
    Nie brałam mam przepisany metronidazol i jakiś antybiotyk na 20 dni ale musze odpuścić bo lecząc ureaplasme mam 4 bakterie jelitowe, które są wynikiem brania antybiotyków. Byłam u Dr J na kolejnej wizycie i mam wrażenie ze stoję w miejscu i trochę zostałam olana. Mam miesiąc na ogarnięcie jelit potem mam wziąć antybiotyk i 4 miesiące na starania jak nic nie będzie z tego to wtedy ponowna biopsja 🙈🤷🏼‍♀️ Jakby nie rozumiem czemu biopsji kontrolnej nie mogę zrobić po antybiotyku, a nie czekanie 4 miesiące

Właśnie to jest ten problem ze dostajemy tony antybiotyków i nie pomagają a koło się zamyka, bo to znów rozwala jelita i tak samo wplywa na środowisko pochwy. Ja nie robiłam też kolejnej biopsji bo niby miałam rozpocząć starania ale cały czas mam bolesne parcie na pęcherz i pieczenie sromu mimo braku bakterii i grzybów w posiewach. W cytologi natomiast wyszedł mi stan zapalny. Znów idę do lekarza, który prowadzi endometrioze mojej ciotki i zapytam o jakieś leki przeciwzapalne albo jakieś inne rozwiązanie niż antybiotyki. Ehhhh ciężko mamy 🥲

• Kaya321 Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2023, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka wrote:
    To daje ogromną nadzieję.... Ja dopiero będę badać stan zapalny. Mam nadzieję że wyniki będą szybko 🤦 I że to jest ten brakujący element u mnie, aby się udało...

Bunkierka czy leczysz się u dr Ż w invimed Wrocław? Gdzie robiłaś biopsje ?

• Mainlylife Autorytet

Wysłany: 17 marca 2023, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    załamana wrote:
    Dziękuje! A napisałabys mi jaki to probiotyk do picia?
    ProBiotica Bio w białej butelce z rodziną na opakowaniu, zamówiłam jeszcze zioła O. Klimuszko na odbudowę po antybiotykoterapii.

👩🏼‍❤️‍💋‍👨🏼 31.12.2014r.
    💒 2020r.
    👱🏻‍♀️
    Hormony ✅

🧔‍♂️30
    badanie nasienia✅

07.05.2023r. ⏸️🙊

age.png
  • Bunkierka Autorytet

Wysłany: 17 marca 2023, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaya321 wrote:
    Bunkierka czy leczysz się u dr Ż w invimed Wrocław? Gdzie robiłaś biopsje ?

Dokładnie. Będę robić dopiero. Tutaj:
    https://femimea.pl/kontakt/
    Koszt to 950 zl. Znieczulenie miejscowe.

To na chwilę obecną jedyne miejsce, które robi cd 138 i cd 56. Bo sam stan zapalny cd 138 możesz w kilku miejscach zrobić. A mi zależało właśnie na tych dwóch badaniach... A przynajmniej tak Pani na infolinii mnie upewniła, że robią. Będę mieć pewność na początku kwietnia, bo dopiero wtedy będę robić.

W klinice na ul zakładowej chyba 11 (nie pamiętam nazwy kliniki) będą wprowadzać usługę dopiero jakoś chyba w maju.

💓 39+0

age.png
  • Kaya321 Ekspertka

Wysłany: 17 marca 2023, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka wrote:
    Dokładnie. Będę robić dopiero. Tutaj:
    https://femimea.pl/kontakt/
    Koszt to 950 zl. Znieczulenie miejscowe.

To na chwilę obecną jedyne miejsce, które robi cd 138 i cd 56. Bo sam stan zapalny cd 138 możesz w kilku miejscach zrobić. A mi zależało właśnie na tych dwóch badaniach... A przynajmniej tak Pani na infolinii mnie upewniła, że robią. Będę mieć pewność na początku kwietnia, bo dopiero wtedy będę robić.

W klinice na ul zakładowej chyba 11 (nie pamiętam nazwy kliniki) będą wprowadzać usługę dopiero jakoś chyba w maju.

Tez leczyłam się u dr Ż. 😊 W Femimea robiłam dwa razy histeroskopie u dr Homoli. Mi właśnie wyszedł stan zapalny i dr Ż przepisał mi antybiotyk na 3 tyg i zaraz po zakończeniu kuracji podeszliśmy do transferu (pamietam ze endometrium miało ledwie 8 mm nawet nie wiem czy tyle było ale po kuracji było przepiękne jakościowo) i udało się. Ten stan zapalny to ostatnie co mogłam juz sprawdzić bo nawet leki przepisane przez immunologa nie pomagały. Trzymam kciuki żeby się udało 😊

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2023, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    załamana wrote:
    A ile dni brałaś? U mnie dopiero piąty. Jeszcze 15 dni. Obawiam się ze zaraz zwymiotuje ten antybiotyk:///
    Przy długotrwałej antybiotykoterapii konieczna jest odpowiednia dieta. Ja miałam zaleconą przez lekarza antybiotyki brałam pół roku i było ok. W skrócie zero cukru, mniej owoców, brązowy ryż, kasze, chleb żytni. Mało czerwonych warzyw, dużo zielonych. Jogurty tylko naturalne. Sery tylko białe itp. I czytać ulotki z antybiotyków który jak brać bo na jedne trzeba się najpierw najeść np doxycyclina żeby żołądek nie bolał a jedne np tetracyclinę bierze się po 2h przerwy od jedzrnia w zasadzie na głodno popijając dużą iloscią wody.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2023, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha i dobry probiotyk nawet 2x dziennie nie tak jak jest napisane 1x na noc.

‹‹ 196 197 198 199 200 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ