STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKatikat wrote:Hej ja tu nowa. I to właśnie z takim wynikiem. Typowy obraz zapalenia a wynik ujemy. Tylko wynik komórek nk za wysoki.
Co teraz z doświadczenia możecie mi poradzić. Mam antybiotyki do wykupienia. Jakie probiotyki wziąć I cos dopochwowo.
Czego nie jeść na tej diecie. Mi nic nie powiedzieli ze mam taką stosować.
Moja lekarka mówi że nie trzeba ponawiać badania po kuracji i sama nie wiem co zrobić. Akurat nie ma co isc na samą biopsję bo tylko obraz wyszedł zly...
Poczytaj o diecie przeciw zapalnej i taką stosuj. Ogólnie opiera się o dużą ilość warzyw zielonych, pomaranczowych (dynia, batat) i czerwonych (papryka, burak itp), niewielką ilość mięsa (głównie białe i ryby), odstawienie lub duże ograniczenie pszenicy tzn białe pieczywo, makarony, pierogi, kluski, panierki itd oraz ograniczenie lub wykluczenie najlepiej nabiału, cukru (który jest też jako dodatek w wielu produktach więc też trzeba z nich zrezygnować) i słodyczy.
Probiotyk dopochwowy to Invag albo Lactovaginal. Z doustnych Sanprobi są ok, ale jedna z dziewczyn polecała tutaj Lactibiane i mi dietetyczka też potwierdziła, że jest super, ale najpierw muszę skończyć 4tyg kurację na jelita którą mam zanim go ruszęKatikat lubi tę wiadomość
-
Selina wrote:Helou
Poczytaj o diecie przeciw zapalnej i taką stosuj. Ogólnie opiera się o dużą ilość warzyw zielonych, pomaranczowych (dynia, batat) i czerwonych (papryka, burak itp), niewielką ilość mięsa (głównie białe i ryby), odstawienie lub duże ograniczenie pszenicy tzn białe pieczywo, makarony, pierogi, kluski, panierki itd oraz ograniczenie lub wykluczenie najlepiej nabiału, cukru (który jest też jako dodatek w wielu produktach więc też trzeba z nich zrezygnować) i słodyczy.
Probiotyk dopochwowy to Invag albo Lactovaginal. Z doustnych Sanprobi są ok, ale jedna z dziewczyn polecała tutaj Lactibiane i mi dietetyczka też potwierdziła, że jest super, ale najpierw muszę skończyć 4tyg kurację na jelita którą mam zanim go ruszę
Dziękuję, juz zapisane co kupić.Selina lubi tę wiadomość
-
Cześć Dziewczyny,
potrzebuję Waszej pomocy w interpretacji wyniku biopsji 😊 CD138 świadczy o stanie zapalnym, pozostałych niestety nie umiem zinterpretować.
Będę wdzięczna za wskazówki.
🚺 88’ 🚹 83’
▶️27.05.22 start I IVF Invicta - p.długi
3 🥚- 2 blastki 4.2.2 i 3.1.2
12.07.22 ET blastka 4.2.2 ❌️ CB
05.10.22 FET blastka 3.1.2 ❌️ CB
▶️07.01.2023 start II IVF Invicta - p.krotki
6 🥚- 1 blastka 5.2.2 (PGT-A: ❌️)
▶️11.05.2023 start III IVF Bocian - p.krótki
6 🥚 - 0 blastek ❌️
▶️ 06.2023 start IV IVF Invicta - p.krótki
3 🥚 - 2 blastki 5.1.1 (5 doba) i 5.2.3 (6 doba) - PGT-A ✅️
05.10.2023 FET cykl N 5.1.1 i 5.2.3
wlew 20g ivig, akupunktura, Accofil, Glucophage XR 1000mg, Clexane 40mg, Estrofem, Luteina
beta 6dpt-27, 9dpt-165, 12dpt-429, 15dpt-1427, 25 dpt - mamy ❤️
12+5 USG prenatalne + pappa + Sanco - ryzyka niskie, synek 💙
11.06.2024 synek na świecie 🎂
CC, 3310g, 57cm, 10 punktów
-
Hej, daje znać, że konsultowałam się z Invimed kiedy biopsja kontrolna i mam odpowiedź od mojego dr, że w kolejnym cyklu ponownie w II połowie.
Tym samym, jeśli doksycyklina da radę i obecne leczenie będzie skuteczne, do transferu będę podchodzić dopiero koniec czerwca.
I mimo czekania, cieszę się, że dr jest za kontrolą po leczeniu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2023, 11:27
Selina, Ciri86 lubią tę wiadomość
Szczepienia limfocytami. Allo MLR 44% 10.2022.
Salve Medica Łódź: IUI
04/08/2022 ❌️
Invimed Poznań: ICSI
4 blastki 🍀
6 doba: ❄️ 4AA ❄️ 3BB
5 doba: ❄️ 4BA ❄️ 4BB
09/12/2022 - transfer FET z EG ❄️ 4BA ❌️
11/01/2023 - scratching endo ✂️
30/01/2023 - transfer FET z EG ❄️ 4BB ❌
03/2023 - biopsja endo: cd138 5/10 HPF ❌
03/2023 - doksycyklina 💊
05/2023 - biopsja endo: ✅
01/2024 - mini-histeroskopia: ✅
04/2024 - odnowione badania💉
05/2024 - USG: adeno&endo 🆘️
09/2024 - mini-histeroskopia: usunięcie mięśniaka ✂️
01.2025 - transfer FET z EG ❄️ 4AA🍀 -
nick nieaktualnyKoniczynka_87 wrote:Hej, daje znać, że konsultowałam się z Invimed kiedy biopsja kontrolna i mam odpowiedź od mojego dr, że w kolejnym cyklu ponownie w II połowie.
Tym samym transfer, jeśli doksycyklina da radę i obecne leczenie będzie skuteczne, do transferu będę podchodzić dopiero koniec czerwca.
I mimo czekania, cieszę się, że dr jest za kontrolą po leczeniu.Koniczynka_87 lubi tę wiadomość
-
Selina wrote:Dobre wieści 😊 Oczywiście że tak, kontrola jest bardzo ważna jeśli chodzi o ivf. Trzymam kciuki, żeby leczenie pomogło i za miesiąc było czysto w biopsji
Proszę trzymać, na pewno się przydadzą 😘Selina lubi tę wiadomość
Szczepienia limfocytami. Allo MLR 44% 10.2022.
Salve Medica Łódź: IUI
04/08/2022 ❌️
Invimed Poznań: ICSI
4 blastki 🍀
6 doba: ❄️ 4AA ❄️ 3BB
5 doba: ❄️ 4BA ❄️ 4BB
09/12/2022 - transfer FET z EG ❄️ 4BA ❌️
11/01/2023 - scratching endo ✂️
30/01/2023 - transfer FET z EG ❄️ 4BB ❌
03/2023 - biopsja endo: cd138 5/10 HPF ❌
03/2023 - doksycyklina 💊
05/2023 - biopsja endo: ✅
01/2024 - mini-histeroskopia: ✅
04/2024 - odnowione badania💉
05/2024 - USG: adeno&endo 🆘️
09/2024 - mini-histeroskopia: usunięcie mięśniaka ✂️
01.2025 - transfer FET z EG ❄️ 4AA🍀 -
Nie dostałam leku złuszczającego co miałyście?
Dostałam Tarivid i Metronidazol. Można te leki brac na raz? Dostałyście zalecenia czy po jedzeniu czy nie i ile później wziąć probiotyk? -
nick nieaktualnyKatikat wrote:Nie dostałam leku złuszczającego co miałyście?
Dostałam Tarivid i Metronidazol. Można te leki brac na raz? Dostałyście zalecenia czy po jedzeniu czy nie i ile później wziąć probiotyk?
Ja miałam Metronidazol zlecony przed posiłkiem i łącznie z probiotykiem Enterol 2x dziennieKatikat lubi tę wiadomość
-
Hej Dziewczyny,
Jestem tutaj nowa. W ubiegłym roku miałam histeroskopowe usuniecie mięśniaka. Okazało się, że mam stan zapalny endometrium. Dostałam 3 dawki antybiotyków- doksycylina, metronidazol i amotaks. W marcu miałam kolejną histeroskopie. Stan zapalny nadal jest. Dostałam kolejny raz doksycyline. Podczas zabiegu pobrano mi posiewy na bakterie tlenowe, beztlenowe i grzyby. Dzisiaj dostałam wyniki. Ujemne. O co może chodzić? Stąd ten stan zapalny? -
nick nieaktualnyKoniczynka31 wrote:Hej Dziewczyny,
Jestem tutaj nowa. W ubiegłym roku miałam histeroskopowe usuniecie mięśniaka. Okazało się, że mam stan zapalny endometrium. Dostałam 3 dawki antybiotyków- doksycylina, metronidazol i amotaks. W marcu miałam kolejną histeroskopie. Stan zapalny nadal jest. Dostałam kolejny raz doksycyline. Podczas zabiegu pobrano mi posiewy na bakterie tlenowe, beztlenowe i grzyby. Dzisiaj dostałam wyniki. Ujemne. O co może chodzić? Stąd ten stan zapalny?
Miałaś jakiś dobry probiotyk w trakcie antybiotykoterapii? Dziewczyny tu polecały Lactibiane, to doustne kapsułki, ale dopochwowo też warto wzmocnić florę np Lactovaginal lub InvagKoniczynka31 lubi tę wiadomość
-
Koniczynka31 wrote:Hej Dziewczyny,
Jestem tutaj nowa. W ubiegłym roku miałam histeroskopowe usuniecie mięśniaka. Okazało się, że mam stan zapalny endometrium. Dostałam 3 dawki antybiotyków- doksycylina, metronidazol i amotaks. W marcu miałam kolejną histeroskopie. Stan zapalny nadal jest. Dostałam kolejny raz doksycyline. Podczas zabiegu pobrano mi posiewy na bakterie tlenowe, beztlenowe i grzyby. Dzisiaj dostałam wyniki. Ujemne. O co może chodzić? Stąd ten stan zapalny?
Ja też mam posiewy wszystkie dobre, a stan zaplany nadal jest, miałam już 3 biopsje, 3 antybiotykoterapię, wynik nadal zły.
Trzeba poszukać dalej, zbadać zęby, migdałki itd.
Coś musi dawać stan zapalny, że nie da się go tak po prostu wyleczyć czasami.
U mnie jest podejrzenie wodniaka, bo ciąży pozamacicznej, rozważamy laparoskopię.Selina, Koniczynka31 lubią tę wiadomość
👱♀️38 lat, 🤵43 lata
AMH-2,55 (03.23)
KIR Bx, mutacja Leiden, Pai-I, MTHFR, niedoczynosc tarczycy,adenomioza
wysoki Cross match 32%,
Starania od maja 2016
2018 - 2xIUI ❌
2020 - CP-metotreksat
08.2021
1 IVF - 2 ❄️❄️ niezbadane, 2 transfery ❌
10.2022
2 IVF - 3 ❄️❄️❄️ - po PGT-A mamy 1 ❄️ (5.1.1)
10.22-05.23-stan zapalny endo(4 biopsje)
04.23-08.23 osocze
05.23- laparoskopia
06.23-leczenie immuno
06.23-11.23- aku
07.23- 5 biopsja 0/10
08.23-10.23- za cienkie endo
31.10.23 FET 5.1.1.
7dpt-56, 9dpt-125
13dpt-623,15dpt-1402
20dpt-4409, 24dpt-8616
29dpt (6+4) -jest ❤️
38+1 - poród SN, synek 2420g, 49 cm, 10/10 -
missi_m wrote:Ja też mam posiewy wszystkie dobre, a stan zaplany nadal jest, miałam już 3 biopsje, 3 antybiotykoterapię, wynik nadal zły.
Trzeba poszukać dalej, zbadać zęby, migdałki itd.
Coś musi dawać stan zapalny, że nie da się go tak po prostu wyleczyć czasami.
U mnie jest podejrzenie wodniaka, bo ciąży pozamacicznej, rozważamy laparoskopię. -
Selina wrote:Hej, polecam przeczytać chociaż 2-3 ostatnie strony tego wątku piszemy o tym skąd się stany zapalne biorą i jak im można zapobiec.
Miałaś jakiś dobry probiotyk w trakcie antybiotykoterapii? Dziewczyny tu polecały Lactibiane, to doustne kapsułki, ale dopochwowo też warto wzmocnić florę np Lactovaginal lub Invagpandzia 🐼 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKoniczynka31 wrote:Hej biorę provag doustnie. Postaram się też zacząć brać ten invag. Czy np. zażywanie kurkumy albo NAC może pomoc w zmniejszeniu stanu zapalnego? Coś możesz doradzić?
Oprócz tego wszystkie zioła, przyprawy o działaniu p.zapalnym i antybakteryjnym np czystek, pokrzywa, pau d'arco (z tym dopiero zaczynam, dietetyczka mi poleciła). Dieta p.zapalna, eliminacja pszenicy, nabiału i cukruWiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2023, 12:42
Koniczynka_87, Koniczynka31, Astereae lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKoniczynka31 wrote:Hej, zeby mam wszystkie wyleczone i kontroluje regularnie. Z migdałami nigdy nie miałam problemu. Ostatnio leczylam się na szczelinę odbytu, która bardzo mnie osłabiła. Czy to mogło mieć związek? Z probiotykow biorę provag doustnie. Dopochwowo nie brałam, bo krwawilam po histeroskopii.
Nie masz jakichś jelitowych problemów?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2023, 12:15
-
Selina wrote:A wiesz co było przyczyną powstania tej szczeliny?
Nie masz jakichś jelitowych problemów? -
Dziewczyny wycinek pobrany, z tego co zrozumiałam to biopsja i cd138. Nie było źle, bez problemu udało dostać się do macicy, przy transferze był problem bo pojawił się zrost po konizacji, ale jak widać kanał się udrażnia i kolejny transfer nie powinien już problemu sprawić. Nie miałam znieczulenia, zanim weszłam na fotel doktor prosił aby nie sikać, aby troszkę jednak był wypełniony pęcherz.👧👦90/88 prawidłowe kariotypy
👼💔 08/21 29+1 HRHS 🎀, 01/22 6+1,
05/22 8+3 🎀
2022 elektrokonizacja szyjki macicy
2023 dwie histeroskopie, 3 transfery ❄po pgta 💔
dwie procedury ivf/imsi
4ty transfer po leczeniu: Tarivid, Metronidazol, Nystatyna vp
(neoparin, acard, prograf, bryophyllum, accofil)
16.12.23 FET 4AA ⭐ 5dpt 5,06 6dpt 9,62 11dpt 87,9 13dpt 339 17dpt 2061 18dpt 2605 19dpt 2870 GS 8,7mm YS 3,3mm 23dpt 7834 CRL 0,29 cm 💓
12+2 I prenatalne 5,59 cm, obraz USG prawidłowy ❤
13+3 6,7 cm 💙
21+2 II prenatalne 486g, echo serca ok ❤
31+3 III prenatalne 1969g 💙
Skarb na świecie 💙🥺 36+3 Nikoś 8.08.24 3280g, 55🌈
4❄ pgta 😊
-
nick nieaktualnyKoniczynka31 wrote:Mam zespół jelita nadwrażliwego. A szczelina podobno powstała od stresu- tak mi lekarz tłumaczyła, że powinnam się mniej stresować. Ale jak unikać stresu jak najpierw przez 2 lata nie mogłam zajsc w ciążę. Jak zaszłam to poroniłam. Mocno to mi się odbiło na zdrowiu, więc zakładam, że to wszystko od tych wydarzeń
Koniczynka31, Astereae lubią tę wiadomość
-
Selina wrote:No to masz odpowiedź. IBS (ja też choruje na to) ma wpływ na powstawanie stanów zapalnych w jelitach i w ich obrębie a co za tym idzie również na macicę. Zwykle przy ibs jelita są nieszczelne i bakterie i cząstki pokarmowe mogą się przedostawać przez jelita i wywoływać stany zapalne. Zadbaj o jelita, łykaj Debutir 2x dziennie na uszczelnienie, soki z buraka (surowego i kiszonego) i warzyw, sok z aloesu z miąższem no i to co wspomniałam wyżej. Kup lepszy probiotyk na jelita stricte np Lactibiane tolerance albo Cnd
-
nick nieaktualnyKoniczynka31 wrote:Selina, dziękuję bardzo za wskazówki. Żaden z lekarzy ginekologow nigdy nie wskazał mi na ten trop, mimo ze mówiłam o tych problemach jelitowych. Rozumiem, że branie kurkumy nie zaszkodzi? Czy jesz też jogurty przy IBS? One też zawierają dobre kultury bakterii, ale ogólnie nabiał chyba nie jest polecany przy stanach zapalnych.
Badałas kiedyś nietoleracje pokarmowe z krwi? Też warto, bo czasem jakiś produkt może wywoływać stan zapalny. Niestety, ale większość ginekologów patrzy tylko na swoją działkę a tutaj akurat jelita i ich choroby mają duży wpływ na płodność. Mnie mój dr zwrócił na to uwagę jako jedynyWiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2023, 13:34