X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
Odpowiedz

STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2024, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magsty, ja zgłębiałam ten temat rok temu i wyszły badania naukowe, że do jamy macicy mogą wędrować bakterie z jelit. Zwłaszcza jak są rozszczelnione, a w tych czasach chyba mało osób nie ma problemów trawienno - jelitowych.
    Może to jest jakaś odp dlaczego je tam znaleziono i dlaczego po leczeniu było ich więcej?

Rozumiem, że takie laboratorium wybrał lekarz, choć szkoda, że nie określono jaka duża jest populacja.
    Choć zawsze można przedzwonić do nich i zapytać, jakie mają kryteria do rozpisywania antybiogramu. Część pkt np nie wypisuje bakterii, które mają normalny rozrost i są uważane, że florę naturalną. To też warto wiedzieć, bo wówczas można dostać wynik "nie stwierdzono patogenow", a tak naprawdę one są, ale nam nie szkodzą.

Masz plan powtarzać jeszcze ten wymaz z jamy macicy?

• Magsty Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2024, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, tak. Teraz jadę na wakacje i gdy wrócę znowu pójdę zrobić wymaz. Dopytam wtedy jak to wygląda (zgodnie z Twoimi sugestiami) 😉

poród przez CC, nisza Niche w bliźnie po cc, AMH 1,69, endometrioza I/II stopnia 🙁, biopsja endometrium - brak stanu zapalnego, NK w górnej granicy normy, adenomioza (distreptaza, fluomizin, bactrim forte + endovelle do procedury)

12.23 - przygotowanie do IVF, antykoncepcja
    1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    3.04.24 - transfer blastki 4AA (estrofem, lenzetto, neoparin, acard, prolutex, cyclogest, progesterone besins) + AH
    9dpt 16,4mlu/ml
    12dpt 4,8mlu/ml 😭

5-9.24 - antybiotyki na bakterie w tym biodacyna

8.11 - transfer blastki 4BB (estrofem, neoparin, accofil, cyclogest, progesteron besins)
    17.11 - beta 0,8

12.12 - korekta niszy
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2024, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magsty wrote:
    Tak, tak. Teraz jadę na wakacje i gdy wrócę znowu pójdę zrobić wymaz. Dopytam wtedy jak to wygląda (zgodnie z Twoimi sugestiami) 😉

To jak byś mogła wciąć probówkę i wysłać samodzielnie do labu, to służę pomocą z info nt polecanego labu do wszelkich wymazów 😊

• Magsty Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2024, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo możesz już napisać o które chodzi 😉

poród przez CC, nisza Niche w bliźnie po cc, AMH 1,69, endometrioza I/II stopnia 🙁, biopsja endometrium - brak stanu zapalnego, NK w górnej granicy normy, adenomioza (distreptaza, fluomizin, bactrim forte + endovelle do procedury)

1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    3.04.24 - transfer blastki 4AA (estrofem, lenzetto, neoparin, acard, prolutex, cyclogest, progesterone besins) + AH
    9dpt 16,4mlu/ml
    12dpt 4,8mlu/ml 😭

8.11 - transfer blastki 4BB (estrofem, neoparin, accofil, cyclogest, progesteron besins)
    17.11 - beta 0,8

12.12 - korekta niszy
  • Aksandra Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2024, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, na tym wątku jestem nowa. Próbowałam prześledzić go od początku, ale ma dosyć długą historię 🙂 decydujemy się z mężem na ivf po ponad roku starań. U mnie wyniki ok, mąż ma słabą morfologię plemników 2-4%. Kilka mscy temu moja doktor rzuciła temat biopsji endometrium, ale wycofała się z tego. Nigdy nie zobaczyłam dwóch kresek 🥺 i obawiam się, że źródłem naszych niepowodzeń może być trudność z implantacją zarodka. Chciałabym jak najbardziej zwiększyć szansę na udany transfer i nie wiem czy naciskać doktor na to badanie. Mam do Was pytanie czy prawidłowe wyniki cytologii, obrazy z USG, obraz jamy macicy z sono Hsg, cały panel uroginekologiczny mają jakiekolwiek znaczenie w przewidywaniu, że stanu zapalnego endo nie ma? Jak to było u Was?

♀️91'♂️ 89' 👩‍❤️‍👨 16cs naturalnych
    KIR Bx (+2DS2,+2DS3,-2DS1,-2DS5,-3DS1), HLA-C: ona C1, on C2, cytokiny, kom.NK 20%, mutacje hetero: czynnik V R2, MTHFR, PAI-1, ANA1,2 dodatnie, cross match=22%, histero: cd138=2 kom./hpf cd56=70kom.‼️
    Kariotypy, hormony, drożność, wymazy✅, nasienie - morfologia z 2% na 4%
    IVF - 17🥚(❄️ 6🥚,❄️ 5 zarodkow -1 zdegenerował przy rozmrożeniu)
    10.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
    11.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
  • Aksandra Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2024, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniaa88 wrote:
    Witaj Aksandra! Powiem na moim przykładzie. Cytologie, wymazy, pakiet urogenitalny w porządku. Ja jednak czułam, że coś u mnie w środku jest "nie halo". Przed kolejnym transferem nalegałam u p. Doktor na biopsje endo, by sprawdzić czy jest okej. Przy biopaji zdecydowaliśmy się jeszcze na histeroskopię, bo ostatnią miałam 4 lata temu. Na histrero było polipowate endo (wycięli), ale po obrazie ścian macicy nie było widać stanu zqpalnego. Dobiero e markerze cd138 wyszedł przewlekły stan zapalny wymagający leczenia. Także jeżeli pewne wyniki wychodzą dobrze, to nie znaczy, że tak faktycznie jest 😉 po antybiotykach miałam ponowną biopsję i teraz czekam na wyniki, będąc na sztucznej menopauzie 🥲

Dziękuję za Twoją odpowiedź, coraz bardziej się utwierdzam w tym, że zrobienie biopsji przed ivf to jest dobry ruch. Trzymam mocno kciuki za dobre wyniki i oczywiście pięknych dwóch kreseczek na teście 🩷

Kingus 1 lubi tę wiadomość

♀️91'♂️ 89' 👩‍❤️‍👨 16cs naturalnych
    KIR Bx (+2DS2,+2DS3,-2DS1,-2DS5,-3DS1), HLA-C: ona C1, on C2, cytokiny, kom.NK 20%, mutacje hetero: czynnik V R2, MTHFR, PAI-1, ANA1,2 dodatnie, cross match=22%, histero: cd138=2 kom./hpf cd56=70kom.‼️
    Kariotypy, hormony, drożność, wymazy✅, nasienie - morfologia z 2% na 4%
    IVF - 17🥚(❄️ 6🥚,❄️ 5 zarodkow -1 zdegenerował przy rozmrożeniu)
    10.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
    11.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
  • Magsty Ekspertka

Wysłany: 25 lipca 2024, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uważam, że biopsja jest wręcz obowiązkowa przed rozpoczęciem procedury. Jeśli jest stan zapalny to transfery się nie powiodą...

Aksandra, Kingus 1 lubią tę wiadomość

1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    9dpt 16,4mlu/ml
    12dpt 4,8mlu/ml 😭

17.11 - beta 0,8

12.12 - korekta niszy
  • Inkez Przyjaciółka

Wysłany: 25 lipca 2024, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

Jestem po poronieniu i łyżeczkowaniu. Wcześniej miałam już dwukrotnie leczony stan zapalny antybiotykami u dr Janowca. Teraz po zabiegu dr znowu zobaczył w USG, ze prawdopodobnie jest stan zapalny i przepisał mi antybiotyk 🙁 mam duże wątpliwości czy go brać 😞

Po poprzednim leczeniu nie udało się zajść w ciążę, dopiero po roku, jak już zrezygnowałam z wszystkiego i stwierdziliśmy z mężem że się poddajemy na ten moment, to zaszłam w ciążę, która niestety poroniłam.
    Po tym wszystkim mam dosyć lekarzy, antybiotyków, badań itd. Ale z drugiej strony nie chce stracić szansy na kolejną ciążę.

Czy istnieje jakikolwiek inna metoda na pozbycie się tego stanu zapalnego?

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2024, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magsty wrote:
    Ooo możesz już napisać o które chodzi 😉

Badbak

Magsty lubi tę wiadomość

• frankapzn Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2024, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LoliM wrote:
    Widzę, że Tobie wyszedł w cytologii stan zapalny, ja miałam biopsję w maju wyszedł stan zapalny 2/10, antybiotykoterapia kontrolna biopsja w czerwcu i czysto ale zrobiłam cytologię przy okazji biopsji, bo mi się ważność badania kończyła i wyszedł nieprawidłowy, niejednoznaczny obraz ASC-US świadczący o stanie zapalnym i nie mam pojęcia czy do końca się nie złuszczyło i to pozostałości czy to zupełnie inne zapalenie…miałam już zlecony w sierpniu transfer a tu znów coś wyszło i czekam za info od doktora…jestem załamana :( :(
    Ja wlasnie dziś byłam na kontrolnej wizycie i po przeleczeniu cytologia piękna;) wiesz takie stany zaplane na szyjce są częste u kobiet współżyjących...dodtakowo antybiotyli czy zaburzona flora niestety powodują że jest to idealne środowisko dla przerostu patogenów.

Ona :35 🧡Hashimoto,adeno,mieśniak, mthfr oraz pai, KIR AA NK 44% AMH 23'-2,8 24' -2,1 25'-3,6?
    Kariotyp ok On: 39 🧡obniżone parametry nasienia
    Kariotypy ok AZF/CFTR ok
    Starania od 2019 , 1 poronienie
    grudzień 2023 I procedura , brak zarodków 😭
    maj 2024 II procedura
    2 ❄️❄️4AB ,4BC
    08/24 FET 4 AB
    beta 7,3 (6dpt) 14,4 (8dpt) 12 (10 dpt)😿💔
    02.25FET ( z zaleceniami immuno) :( beta 0 ;(
  • Woczekiwaniu Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2024, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aksandra wrote:
    Cześć dziewczyny, na tym wątku jestem nowa. Próbowałam prześledzić go od początku, ale ma dosyć długą historię 🙂 decydujemy się z mężem na ivf po ponad roku starań. U mnie wyniki ok, mąż ma słabą morfologię plemników 2-4%. Kilka mscy temu moja doktor rzuciła temat biopsji endometrium, ale wycofała się z tego. Nigdy nie zobaczyłam dwóch kresek 🥺 i obawiam się, że źródłem naszych niepowodzeń może być trudność z implantacją zarodka. Chciałabym jak najbardziej zwiększyć szansę na udany transfer i nie wiem czy naciskać doktor na to badanie. Mam do Was pytanie czy prawidłowe wyniki cytologii, obrazy z USG, obraz jamy macicy z sono Hsg, cały panel uroginekologiczny mają jakiekolwiek znaczenie w przewidywaniu, że stanu zapalnego endo nie ma? Jak to było u Was?

Moim zdaniem warto sprawdzić czy jest stan zapalny i przy okazji zbadać cd56. Ja dopiero przed pierwszym transferem wykonałam to badanie i wyszedł bardzo duży stan zapalny. W badaniach, które odpisujesz zawsze miałam wszystko ok, z wymienionych przez Ciebie badań nie robiłam tylko sono Hsg, a do in vitro podchodzimy teoretycznie ze względu na czynnik męski. Piszę teoretycznie, bo jak zaczęłam robić u siebie inne badania to dziwne rzeczy zaczęły wychodzić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2024, 09:49

Aksandra, Kingus 1, BladaMaria lubią tę wiadomość

Starania od 2019
    On 35: nieprawidłowy kariotyp męski translokacja 14/21, oligozospermia

Ona 32: MTHFR 1286A>C, PAI-1 4G/5G hetero, AMH:2.96
    ❌Komórki NK z krwi 21.3%❌KIR AA

I IVF 12/2023 Reprofit Czechy
    🥚10 pobranych, 7 dojrzałych, 6 zapłodnionych, ❄️1 zdrowy
    I FET 17/06/2024, BetaHCG: 8dpt- 13.80, 10dpt-8.10 😞

II IVF 10/2024 Invimed Gdynia
    🥚16 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️ PGT-SR (❄️niski stopień mozaicyzmu chromosomu 2, ❄️trisomia 21, ❄️wynik nieinformatywny- 13.12 rebiopsja, zdrowy zarodek 🥹
    II FET 28/01/2025 BetaHCG: 8dpt-97.40, 10dpt-174, 13dpt-163 😥 14dpt-115 😥
  • Lili@ Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2024, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magsty wrote:
    Rok temu miałam biopsję endometrium z oznaczeniem CD138 i CD 56. A teraz miałam zrobione zwykle wymazy (jeden z pochwy, jeden z jamy macicy) za 45zł każdy. Dodam, że pochwa mi wychodzi zawsze czysto, a w jamie macicy są bakterie.

Cześć, szukam czegoś takiego jak wymaz z jamy macicy i nic mi nie wyskakuje, jest tylko wymaz z szyjki macicy. Przepraszam Cie najmocniej, że tak się dopytuję, ale na badaniu jest wymaz z jamy nie wymaz z szyjki? W przyszłym tygodniu idę do lekarza chce mu zaproponować taki wymaz i nie chce wyjsc na wariatkę jak.mi powie, że przecież takiego wymazu sie nie robi.

• Magsty Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2024, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili@ wrote:
    Cześć, szukam czegoś takiego jak wymaz z jamy macicy i nic mi nie wyskakuje, jest tylko wymaz z szyjki macicy. Przepraszam Cie najmocniej, że tak się dopytuję, ale na badaniu jest wymaz z jamy nie wymaz z szyjki? W przyszłym tygodniu idę do lekarza chce mu zaproponować taki wymaz i nie chce wyjsc na wariatkę jak.mi powie, że przecież takiego wymazu sie nie robi.

Kurcze jeden mam z pochwy, ale drugi tam że środka. Czuje jak mi przechodzi tym patyczkiem przez szyjkę (czuje wtedy dyskomfort) i pobiera z sześciu, która jest za szyjka 🤔

1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    9dpt 16,4mlu/ml
    12dpt 4,8mlu/ml 😭

17.11 - beta 0,8

12.12 - korekta niszy
  • Lili@ Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2024, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magsty wrote:
    Kurcze jeden mam z pochwy, ale drugi tam że środka. Czuje jak mi przechodzi tym patyczkiem przez szyjkę (czuje wtedy dyskomfort) i pobiera z sześciu, która jest za szyjka 🤔

A możesz zobaczyć co masz na opisie wyniku badań JAKI JEST TYTUL? Jak powiem lekarzowi, że wyczytałam coś z forum to mnie wystawi są drzwi :)
    Muszę mu wszystko powiedzieć precyzyjnie.
    Z góry dzięki za cierpliiwisc, ale zamiast
    Zapłacić 3 tys za kolejne badanie może uda się coś zrobić beż wydawania fortuny.

• Kingus 1 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2024, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniaa88 wrote:
    Cześć, to znoqu ja :-)

Miałyście może robioną biopsję i wyniki z ALABu?

Bo mam coś takiego: Obraz polipowatej błony śluzowej jamy macicy jak we wczesnej fazie wydzielniczej. Odczyn immunohistochemiczny:- CD 138 - 0/1 d.p.w. (duże pole widzenia - 40x, o średnicy 0,5 m.

To, że nie mam już zapalenia: super 🙃

Zastanawia mnie, czy ta "polipowatość" jest znów zmianą pato, czy normalna? Może miałyście podobny opis, i co mówił lekarz o tym 🙄

Super ze Ci się udało zwalczyć zapalenie endometrium. Ja w poniedziałek 5 sierpnia jadę na ponowną biopsję. Zobaczymy czy już się udało zwalczyć zapalenie.

Ona: 36at
    On: 38lat

09.2023 - IUI - Bocian Lublin -❌
    01.2024 - transfer (AZ) Bocian Lublin-❌
    09. 2024 - transfer (AZ) Angelius Katowice - ❌
    10. 2024 - transfer (AZ) Angelius Katowice - ❌
    niskie amh - 0,52
    endometrioza II/ III stopnia
    Mięśniak
    Allo mlr 0
    Kiry brak 2DS1, 2DS5 i 3DS1
    07.2024 - Test BeReady -
    - endometrium PreReceptywne (przesunięcie transferu o 12 godzin do przodu)
    07.09.2024 - CD138 - 0/10 komórek ❤️
  • Magsty Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2024, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili@ wrote:
    A możesz zobaczyć co masz na opisie wyniku badań JAKI JEST TYTUL? Jak powiem lekarzowi, że wyczytałam coś z forum to mnie wystawi są drzwi :)
    Muszę mu wszystko powiedzieć precyzyjnie.
    Z góry dzięki za cierpliiwisc, ale zamiast
    Zapłacić 3 tys za kolejne badanie może uda się coś zrobić beż wydawania fortuny.

Jejku przepraszam...wyjechałam na wakacje i staram się nie dotykać telefonu. Sprawdziłam i mam napisane "wymaz z jamy macicy" 😉

1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    9dpt 16,4mlu/ml
    12dpt 4,8mlu/ml 😭

17.11 - beta 0,8

12.12 - korekta niszy
  • Magsty Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2024, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniaa88 wrote:
    Cześć, to znoqu ja :-)

Miałyście może robioną biopsję i wyniki z ALABu?

Bo mam coś takiego: Obraz polipowatej błony śluzowej jamy macicy jak we wczesnej fazie wydzielniczej. Odczyn immunohistochemiczny:- CD 138 - 0/1 d.p.w. (duże pole widzenia - 40x, o średnicy 0,5 m.

To, że nie mam już zapalenia: super 🙃

Zastanawia mnie, czy ta "polipowatość" jest znów zmianą pato, czy normalna? Może miałyście podobny opis, i co mówił lekarz o tym 🙄

Miałam polipowate endometrium. Przez to mnie łyżeczkowali. Słyszałam, że niektórzy lekarze załatwiają to lekami i nie zawsze zabieg jest potrzebny.

Moniaa88 lubi tę wiadomość

1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    9dpt 16,4mlu/ml
    12dpt 4,8mlu/ml 😭

17.11 - beta 0,8

12.12 - korekta niszy
  • Lili@ Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2024, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magsty wrote:
    Jejku przepraszam...wyjechałam na wakacje i staram się nie dotykać telefonu. Sprawdziłam i mam napisane "wymaz z jamy macicy" 😉

Mogłabyś wrzucić wynik? Dziś rozmawiałam z ginem i mówił że nie ma czegoś takiego. Może muszę jechać do Twojego lekarza :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2024, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili ja kiedyś się orientowałam u mnie czy by takiego wymazu nie zbadali, to też mi powiedzieli, że nie ma go w standardzie i lekarz musiałby określić jakich patogenów mają szukać, żeby wiedzieć jakie zastosować odczynniki.

Więc też jestem ciekawa jaki pkt takie badanie realizuje 😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2024, 12:07

• Woczekiwaniu Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2024, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jeśli miałyście brać dwa różne antybiotyki w jednym dniu to mniej więcej w jakim odstępie czasowym je brałyście? Mam brać Cipropol 2 razy dziennie jedna tabletka i Amoksiklav 1 raz dziennie dwie tabletki. Jeśli Cipropol wezmę o 6:30 to o Amoksiklav mogę wziąć np o 8:30.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2024, 18:40

Starania od 2019
    On 35: nieprawidłowy kariotyp męski translokacja 14/21, oligozospermia

Ona 32: MTHFR 1286A>C, PAI-1 4G/5G hetero, AMH:2.96
    ❌Komórki NK z krwi 21.3%❌KIR AA

I IVF 12/2023 Reprofit Czechy
    🥚10 pobranych, 7 dojrzałych, 6 zapłodnionych, ❄️1 zdrowy
    I FET 17/06/2024, BetaHCG: 8dpt- 13.80, 10dpt-8.10 😞

II IVF 10/2024 Invimed Gdynia
    🥚16 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️ PGT-SR (❄️niski stopień mozaicyzmu chromosomu 2, ❄️trisomia 21, ❄️wynik nieinformatywny- 13.12 rebiopsja, zdrowy zarodek 🥹
    II FET 28/01/2025 BetaHCG: 8dpt-97.40, 10dpt-174, 13dpt-163 😥 14dpt-115 😥
‹‹ 251 252 253 254 255 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ