STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
-
WIADOMOŚĆ
-
neila6 wrote:Widzę, że są tu dziewczyny z dużą wiedzą w temacie Endo 🤗 więc podpytam. Miałam dzisiaj histeroskopie i lekarz powiedział, ze widać przewlekły stan zapalny duże ukrwienie, objaw truskawki. Biopsji nie miałam bo miała być w drugiej połowie cyklu razem z receptywnoscią. Teraz się zastanawiam czy jest sens robić tą biopsję skoro zapalenie widać „gołym okiem” czy może lepiej odrazu włączyć leczenie, jak myślicie? Może ktoś miał podobnie? Wiem, że ostatecznie pewnie powie lekarz na konsultacji ale wolę poszerzyć wiedzę 😁23.02.2024 💔
ANA3 +++
PAI-1 homo
MTHFR hetero
KIR Bx
⬆️ TSH euthyrox
24.04.24 histero / Janowiec
Adenomioza
stan zapalny / antybiotyki / Diphereline
6 czerwiec - kolejne Diphereline
17 lipiec - usg/wyciszene stanów zapalnych
31 lipiec - monitoring/stany zapalne wyleczone/ zaczynamy starania naturalne
Nadzieja bierze mnie w ramiona i trzyma w swoich objęciach, ociera mi łzy i mówi, że dziś, jutro, za dwa dni wszystko będzie dobrze, a ja jestem na tyle szalona, że ośmielam się w to wierzyć. -
Hej wszystkim!
Chciałam się podzielić moimi doświadczeniami. Ogólnie 2, 5 roku staramy się o drugie dziecko. W kwietniu miałam transfer - niestety ciąża biochemiczna. Do kolejnego transferu nie doszło ze względu na endometrium (coś słabo rosło). Przez przypadek na jeden z monitoringów trafiłam do nowego lekarza. Sprawdził moja historię leczenia. Zakwestionował podanie antybiotyku "na pałę" po biopsji endometrium, którą miałam rok temu z wynikiem 1/10. Zaproponował wymaz z jamy macicy, żeby to sprawdzić. Wyszły mi dwie bakterie (jedna bardzo poważna, szpitalna). Dostałam celowany antybiotyk po którym zrobiłam kolejny wymaz. Ten również wykazał bakterie. Inne i równie poważne. Jestem w trakcie kolejnej antybiotykoterapii.
Dodam, że większość lekarzy ignoruje wynik 1/10. Więc albo musimy mieć szczęście, albo same powinnyśmy domagać się powtórnych badań i sprawdzeń!Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2024, 16:20
poród przez CC, nisza Niche w bliźnie po cc, AMH 1,69, endometrioza I/II stopnia 🙁, biopsja endometrium - brak stanu zapalnego, NK w górnej granicy normy, adenomioza (distreptaza, fluomizin, bactrim forte + endovelle do procedury)
12.23 - przygotowanie do IVF, antykoncepcja
1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
3.04.24 - transfer blastki 4AA (estrofem, lenzetto, neoparin, acard, prolutex, cyclogest, progesterone besins) + AH
9dpt 16,4mlu/ml
12dpt 4,8mlu/ml 😭
5-9.24 - antybiotyki na bakterie w tym biodacyna
8.11 - transfer blastki 4BB (estrofem, neoparin, accofil, cyclogest, progesteron besins)
17.11 - beta 0,8
12.12 - korekta niszy -
Ja miałam biopsje w ubiegłym roku gdzie wyszło 2/10 , mój lekarz powiedział ze nie będzie tego leczył antybiotykiem bo przyniesie to więcej więcej złego niż korzyści. Długo się z tym biłam bo na siłę chciałam wziąć antybiotyk, ale skonsultowałam to z innymi lekarzem i również potwierdził brak konieczności. Znam osoby które same wzięły antybiotyk pomimo braku "lekarskich "wskazań" i skończyło się to jeszcze gorszym wynikiem.
Oczywiście podkreślę , że każdy ma prawo robić to zechce, wiem ze wszystkie jesteśmy zdeterminowane , ale czasem trzeba złapać oddech i rozważyć wszystkie za i przeciw.Astereae lubi tę wiadomość
Ona :35 🧡Hashimoto,adeno,mieśniak, mthfr oraz pai, KIR AA NK 44% AMH 23'-2,8 24' -2,1 25'-3,6?
Kariotyp ok On: 39 🧡obniżone parametry nasienia
Kariotypy ok AZF/CFTR ok
Starania od 2019 , 1 poronienie
grudzień 2023 I procedura , brak zarodków 😭
maj 2024 II procedura
2 ❄️❄️4AB ,4BC
08/24 FET 4 AB
beta 7,3 (6dpt) 14,4 (8dpt) 12 (10 dpt)😿💔
02.25FET ( z zaleceniami immuno)beta 0 ;(
-
frankapzn wrote:Ja miałam biopsje w ubiegłym roku gdzie wyszło 2/10 , mój lekarz powiedział ze nie będzie tego leczył antybiotykiem bo przyniesie to więcej więcej złego niż korzyści. Długo się z tym biłam bo na siłę chciałam wziąć antybiotyk, ale skonsultowałam to z innymi lekarzem i również potwierdził brak konieczności. Znam osoby które same wzięły antybiotyk pomimo braku "lekarskich "wskazań" i skończyło się to jeszcze gorszym wynikiem.
Oczywiście podkreślę , że każdy ma prawo robić to zechce, wiem ze wszystkie jesteśmy zdeterminowane , ale czasem trzeba złapać oddech i rozważyć wszystkie za i przeciw.
Rozumiem. Mi też mówiono, że nie trzeba. Problem polega na tym, że endometrium nie rośnie od marca, transfery są niemożliwe. Dla mnie jest to szansa na to, że w końcu do transferu dojdzie. Po pierwszym antybiotyku nie miałam plamień w okolicach owulacji (pierwszy raz od kilku lat). Poza tym zastanawiają mnie same bakterie. Wykryto 4. Dwie bardzo poważne, a jedna jakby się przedostała do płuc to mogłaby wywołać groźne zapalenie płuc. Jakoś ciężko mi uwierzyć, że to dobra bakteria i może przebywać w macicy 🫣🤔
Z pewnością czy to dobra, czy zła decyzja o leczeniu w/w bakterii okaże się za jakiś czas. Z pewnością dam tu znać ☺️poród przez CC, nisza Niche w bliźnie po cc, AMH 1,69, endometrioza I/II stopnia 🙁, biopsja endometrium - brak stanu zapalnego, NK w górnej granicy normy, adenomioza (distreptaza, fluomizin, bactrim forte + endovelle do procedury)
1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
3.04.24 - transfer blastki 4AA (estrofem, lenzetto, neoparin, acard, prolutex, cyclogest, progesterone besins) + AH
9dpt 16,4mlu/ml
12dpt 4,8mlu/ml 😭
8.11 - transfer blastki 4BB (estrofem, neoparin, accofil, cyclogest, progesteron besins)
17.11 - beta 0,8
12.12 - korekta niszy -
Magsty wrote:Rozumiem. Mi też mówiono, że nie trzeba. Problem polega na tym, że endometrium nie rośnie od marca, transfery są niemożliwe. Dla mnie jest to szansa na to, że w końcu do transferu dojdzie. Po pierwszym antybiotyku nie miałam plamień w okolicach owulacji (pierwszy raz od kilku lat). Poza tym zastanawiają mnie same bakterie. Wykryto 4. Dwie bardzo poważne, a jedna jakby się przedostała do płuc to mogłaby wywołać groźne zapalenie płuc. Jakoś ciężko mi uwierzyć, że to dobra bakteria i może przebywać w macicy 🫣🤔
Z pewnością czy to dobra, czy zła decyzja o leczeniu w/w bakterii okaże się za jakiś czas. Z pewnością dam tu znać ☺️Magsty lubi tę wiadomość
Ona :35 🧡Hashimoto,adeno,mieśniak, mthfr oraz pai, KIR AA NK 44% AMH 23'-2,8 24' -2,1 25'-3,6?
Kariotyp ok On: 39 🧡obniżone parametry nasienia
Kariotypy ok AZF/CFTR ok
Starania od 2019 , 1 poronienie
grudzień 2023 I procedura , brak zarodków 😭
maj 2024 II procedura
2 ❄️❄️4AB ,4BC
08/24 FET 4 AB
beta 7,3 (6dpt) 14,4 (8dpt) 12 (10 dpt)😿💔
02.25FET ( z zaleceniami immuno)beta 0 ;(
-
frankapzn wrote:dziewczyny a propo naparu z nagietka, jak długo go należy stosować?
a ja póki co nie przerywam picia, bo startuje z wysokiego stanu zapalnego.
frankapzn lubi tę wiadomość
🧑 36 lat 🧔 36 lat
Starania od: ~sierpień 2021
Owulacje naturalne, drożność ok
2023: 3 x IUI ❌
2023 lipiec: stymulacja do IVF ✔️
2023 sierpień: punkcja: 3 zarodki 5-6 dniowe ✔️
2023 wrzesień: biopsja - przewlekły stan zapalny endometrium ❌
Sumarycznie biopsja x 5
2024 marzec: transfer ❌
2024 sierpień: ostatnia biopsja - brak zapalenia endometrium ✔️
2024 wrzesień: transfer ✔️
2024 listopad: 8tc 💔
2024 grudzień: transfer ❌
2025 styczeń: wizyta kwalifikacyjna do programu MZ
28.02 start II stymulacji -
nick nieaktualnyMagsty, a te bakterie z wymazu z macicy wyszły Ci w przeroscie ?
Niestety, z tym leczeniem jest tak, że bakterie mają biofilmy, które pomagają im przetrwać kuracje.
Warto kuracje antybiotykowa, jeśli się zdecuje ktoś wspomoc przygotowaniem do walki z tym patogenem m.in rozbijając biofilm. Zwłaszcza, jak nie leczysz wyniku ślepo, tylko masz identyfikację patogenu.
-
nick nieaktualnyAstereae wrote:Magsty, a te bakterie z wymazu z macicy wyszły Ci w przeroscie ?
Niestety, z tym leczeniem jest tak, że bakterie mają biofilmy, które pomagają im przetrwać kuracje.
Warto kuracje antybiotykowa, jeśli się zdecuje ktoś wspomoc przygotowaniem do walki z tym patogenem m.in rozbijając biofilm. Zwłaszcza, jak nie leczysz wyniku ślepo, tylko masz identyfikację patogenu.
Edit. Z ciekawostek, jeśli masz np gronkowca w wymazie z ucha, to nie znaczy, że on bytuje tylko w uchu. Ale po prostu tam udało się go namierzyć, a jest w całym organizmie. Tym samym tokiem myślenia bym szła pod kątem tych Twoich 4 bakterii. Tak naprawdę, jakbyś zrobiła wymazy z uszu, nosa (obie dziurki)z gardla. A nawet posiew kału mógłby je wykazać. Pytanie, czy są w przerośnie, bo mogą być np naturalna florą. -
nick nieaktualnyfrankapzn wrote:Wiecie co tak mnie to zastanawiam. miałam w październiku biopsje endo i wyszły2 komórki. Lekarz nie chce tego leczyć antybiotykami . Ja na własną rekę tez sie boje bo moja przeszłość z antybiotykami jest fatalna. Teraz wyszła mi zła cytologia z podejrzeniem stanu zapalnego szyjki wiec dostała na 10 dni Gynalgin. Czy Te globulki mogą ewentualnie podleczyć ten stan zapalny?
Co byście jeszcze wzięły żeby ewentualnie podleczyć endometrium bez dodatkowego antybiotyku?
Dodam tylko ze po globulkach włączę lactovaginal, ocenie stosuje omnibiotic flora, lactibiane cnd i kwas kapyrlowy.
Mi swojego czasu wychodziła z cytologii grupa II i opis o jakimś stanie zapalnym. Nikt nigdy mi tego nie leczył, zawsze mówili, że tak może być bo współżyje.
Ale odkąd przeprowadziłam sobie kurację żelem papilocare mam grupę 1 kolejny rok. Stosowałam też jakiś czas po miesiączce probiotyki dopochwowe. Plus doustne Intime 3 msce. Flora Plus z Omnibiotic, Lacciniane. Tutaj rotacja średnio co 3 msce.
Zmieniłam podpaski oraz wkładki na organiczne.
Nie używam płynów do higieny intymnej.
Unikam plastiku.
Dieta z niskim IG. W suplementacji przeciwzapalne omega 3, oleje tutaj też rotuje : z czarnuszki, wiesiołek, rokitnik.
Myślę, że to wszystko miało wpływ 😊 -
Dziewczyny czy ktoś robił biopsję w cyklu w których była antybiotykoterapia? Zapytałam swojego lekarza czy jeśli antybiotyki zacznę brać na początku cyklu to czy w tym samym cyklu mogę pobrać biopsję kontrolną. U mnie w klinice zalecają pobieranie w drugiej fazie cyklu, więc 7 dni antybiotyku i po kilku dniach biopsja. Wcześniej jak miałeam leczone zapalenie to biopsję kontrolną zrobiłam w kolejnym cyklu. (Leczenie zapalenia u innego lekarza) I teraz się obawiam, że to wynik będzie dodatni jeśli zrobię to w tym samym cyklu, bo to "chore" endometrium nie będzie "złuszczone".Starania od 2019
On 35: nieprawidłowy kariotyp męski translokacja 14/21, oligozospermia
Ona 32: MTHFR 1286A>C, PAI-1 4G/5G hetero, AMH:2.96
❌Komórki NK z krwi 21.3%❌KIR AA
I IVF 12/2023 Reprofit Czechy
🥚10 pobranych, 7 dojrzałych, 6 zapłodnionych, ❄️1 zdrowy
I FET 17/06/2024, BetaHCG: 8dpt- 13.80, 10dpt-8.10 😞
II IVF 10/2024 Invimed Gdynia
🥚16 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️ PGT-SR (❄️niski stopień mozaicyzmu chromosomu 2, ❄️trisomia 21, ❄️wynik nieinformatywny- 13.12 rebiopsja, zdrowy zarodek 🥹
II FET 28/01/2025 BetaHCG: 8dpt-97.40, 10dpt-174, 13dpt-163 😥 14dpt-115 😥 -
frankapzn wrote:Ja miałam biopsje w ubiegłym roku gdzie wyszło 2/10 , mój lekarz powiedział ze nie będzie tego leczył antybiotykiem bo przyniesie to więcej więcej złego niż korzyści. Długo się z tym biłam bo na siłę chciałam wziąć antybiotyk, ale skonsultowałam to z innymi lekarzem i również potwierdził brak konieczności. Znam osoby które same wzięły antybiotyk pomimo braku "lekarskich "wskazań" i skończyło się to jeszcze gorszym wynikiem.
Oczywiście podkreślę , że każdy ma prawo robić to zechce, wiem ze wszystkie jesteśmy zdeterminowane , ale czasem trzeba złapać oddech i rozważyć wszystkie za i przeciw.
Widzę, że Tobie wyszedł w cytologii stan zapalny, ja miałam biopsję w maju wyszedł stan zapalny 2/10, antybiotykoterapia kontrolna biopsja w czerwcu i czysto ale zrobiłam cytologię przy okazji biopsji, bo mi się ważność badania kończyła i wyszedł nieprawidłowy, niejednoznaczny obraz ASC-US świadczący o stanie zapalnym i nie mam pojęcia czy do końca się nie złuszczyło i to pozostałości czy to zupełnie inne zapalenie…miałam już zlecony w sierpniu transfer a tu znów coś wyszło i czekam za info od doktora…jestem załamana
♂
✖️oligozoospermia ciężka ⭢ suplementacja ⭢ poprawa
✖️fragmentacja 30 % ⭢ 12%
♀
✖️KIR Bx: ➕2DS2; ➖2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1
Allo 27,6%
☑️ AMH 2,38 / jajowody drożne / ANA 2, ANA3 / homocysteina 3,8 /białko S i C / gen V i gen II / zapalenie endometrium wyleczone 2/10
IVF I mamy: ❄️5.1.1❄️5.1.1❄️5.1.1❄️6.2.1❄️4.1.1❄️4.1.1
✖️02.09.24 transfer pgta 5.1.1 💔 (cs: encorton 5 mg, clexane, prolutex, duphaston)
Doc Paśnik / dr Jarosz ( działamy wg zaleceń dr Jarosz 🙏)
11.24 Cross match 38.3% ⭢ immunosupresja equroal + encorton
✖️02.01.25 transfer pgta 4.1.1 cb 4 + 6💔 (cs: atosiban, accofil, relanium, clexane, encorton 5 mg, prolutex, duphaston, Bryophyllum)
✖️ 05.02.25 transfer 5.1.1 cb 4+3 💔(cs: accofil, relanium, clexane, encorton 10 mg, prolutex, duphaston, Bryophyllum) -
Woczekiwaniu wrote:Dziewczyny czy ktoś robił biopsję w cyklu w których była antybiotykoterapia? Zapytałam swojego lekarza czy jeśli antybiotyki zacznę brać na początku cyklu to czy w tym samym cyklu mogę pobrać biopsję kontrolną. U mnie w klinice zalecają pobieranie w drugiej fazie cyklu, więc 7 dni antybiotyku i po kilku dniach biopsja. Wcześniej jak miałeam leczone zapalenie to biopsję kontrolną zrobiłam w kolejnym cyklu. (Leczenie zapalenia u innego lekarza) I teraz się obawiam, że to wynik będzie dodatni jeśli zrobię to w tym samym cyklu, bo to "chore" endometrium nie będzie "złuszczone".Starania od 2022 z monitorowaniem cyklu i Ovitrelle
wiek - 34
AMH - od 0,8 do 1,6; FSH-6,85
11.2023 - histeroskopia: CD138 12/10, CD16, CD56 - kons. immunologiczna i wskazania do transferu z lekami
03.2024 - immunolog OK, zielone światło do IVF, KIR(BX), allo-MLR (0%), cross-match(OK, negatywny), ANA2 (OK), IgA(OK), przeciwciała antyplemnikowe(OK)
05.2024 - 3🥚, 2❄️, po PGT-a 1❄️
3.08.2024 - transfer, accofil + encorton - nieudany
09.2024 - 9🥚, 0❄️
01.2025 - (długi protokół) 3❄️, PGT-a OK
Nasienie: klasa I - 0%, klasa II - 3 do 9% -
Astereae wrote:Magsty, a te bakterie z wymazu z macicy wyszły Ci w przeroscie ?
Wyszły mi: enterobacter ludwigii, e.coli, enterobacter hormaechei i klebsiella oxytoca 🫣poród przez CC, nisza Niche w bliźnie po cc, AMH 1,69, endometrioza I/II stopnia 🙁, biopsja endometrium - brak stanu zapalnego, NK w górnej granicy normy, adenomioza (distreptaza, fluomizin, bactrim forte + endovelle do procedury)
1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
9dpt 16,4mlu/ml
12dpt 4,8mlu/ml 😭
17.11 - beta 0,8
12.12 - korekta niszy -
nick nieaktualny
-
Astereae wrote:A masz określone, że są poprostu, czy że są w rozroście ?
Niestety. Jak to sprawdzić?poród przez CC, nisza Niche w bliźnie po cc, AMH 1,69, endometrioza I/II stopnia 🙁, biopsja endometrium - brak stanu zapalnego, NK w górnej granicy normy, adenomioza (distreptaza, fluomizin, bactrim forte + endovelle do procedury)
1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
9dpt 16,4mlu/ml
12dpt 4,8mlu/ml 😭
17.11 - beta 0,8
12.12 - korekta niszy -
nick nieaktualny
-
Astereae wrote:Powinno być na wyniku
Jak są w przeroscie to np pisze, że wzrost obfity, bardzo obfity. I wówczas jest rozpisany antybiogram przez laboratorium.
U mnie jest tylko napisane, że wynik dodatni, wyszczególnione bakterie i pod tym antybiogram.poród przez CC, nisza Niche w bliźnie po cc, AMH 1,69, endometrioza I/II stopnia 🙁, biopsja endometrium - brak stanu zapalnego, NK w górnej granicy normy, adenomioza (distreptaza, fluomizin, bactrim forte + endovelle do procedury)
1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
9dpt 16,4mlu/ml
12dpt 4,8mlu/ml 😭
17.11 - beta 0,8
12.12 - korekta niszy -
Magsty wrote:Hej wszystkim!
Chciałam się podzielić moimi doświadczeniami. Ogólnie 2, 5 roku staramy się o drugie dziecko. W kwietniu miałam transfer - niestety ciąża biochemiczna. Do kolejnego transferu nie doszło ze względu na endometrium (coś słabo rosło). Przez przypadek na jeden z monitoringów trafiłam do nowego lekarza. Sprawdził moja historię leczenia. Zakwestionował podanie antybiotyku "na pałę" po biopsji endometrium, którą miałam rok temu z wynikiem 1/10. Zaproponował wymaz z jamy macicy, żeby to sprawdzić. Wyszły mi dwie bakterie (jedna bardzo poważna, szpitalna). Dostałam celowany antybiotyk po którym zrobiłam kolejny wymaz. Ten również wykazał bakterie. Inne i równie poważne. Jestem w trakcie kolejnej antybiotykoterapii.
Dodam, że większość lekarzy ignoruje wynik 1/10. Więc albo musimy mieć szczęście, albo same powinnyśmy domagać się powtórnych badań i sprawdzeń!
Magsty,
Czy możesz powiedzieć jakie dokładnie badanie kryje się pod "wymaz z macicy? Czy to była biopsja czy faktycznie wymaz, Oraz ile kosztowalo ? -
Lili@ wrote:Magsty,
Czy możesz powiedzieć jakie dokładnie badanie kryje się pod "wymaz z macicy? Czy to była biopsja czy faktycznie wymaz, Oraz ile kosztowalo ?
Rok temu miałam biopsję endometrium z oznaczeniem CD138 i CD 56. A teraz miałam zrobione zwykle wymazy (jeden z pochwy, jeden z jamy macicy) za 45zł każdy. Dodam, że pochwa mi wychodzi zawsze czysto, a w jamie macicy są bakterie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2024, 14:11
poród przez CC, nisza Niche w bliźnie po cc, AMH 1,69, endometrioza I/II stopnia 🙁, biopsja endometrium - brak stanu zapalnego, NK w górnej granicy normy, adenomioza (distreptaza, fluomizin, bactrim forte + endovelle do procedury)
1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
9dpt 16,4mlu/ml
12dpt 4,8mlu/ml 😭
17.11 - beta 0,8
12.12 - korekta niszy