STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć jesteście mi w stanie powiedzieć jak wygląda Biopsja aspiracyjna endometrium z oznaczeniem CD138. Czy boli? I czy trzeba się jakoś specjalnie przygotować?👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro)
🧔♂️✅️
01/24 rozpoczęcie starań
05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
07/25 lametta + estrofem +ovitrelle +cyklogest
26/08/25 biopsja aspiracyjna z cd138 -
PA wrote:Cześć jesteście mi w stanie powiedzieć jak wygląda Biopsja aspiracyjna endometrium z oznaczeniem CD138. Czy boli? I czy trzeba się jakoś specjalnie przygotować?
W moim przypadku boli mniej niż drożność jajowodów.
Ból mocniejszy niż miesiączkowy, trwa to parę sekund.
Ja sobie biorę 3-4 nospy przed, nie od razu, tak od rana co jakiś czas bo wizyty mam popołudniowe.
Badanie do przyjemnych nie należy ale jest do wytrzymania.
Pobranie mam na fotelu w gabinecie. Lekarz zakłada normalnie wziernik, przychodzi położna pomóc trzymając USG jak do transferu. Potem jest cewnik jak do transferu i taką rurko szczoteczką kilka razy szoruje w macicy, jak scratching. Staram się na dole być luźno cały czas, napinam ręce i barki. Krótkie plamienie ale nie boli już po pobraniu.👩94👦87. Starania od 2018, klinika od 2024
🍀I procedura:
🐮07/04 - punkcja, 5❄️
❌07/31 - I FET, cb 4+3
❌09/04 - II FET
❌10/30 - III FET, cb 4+2
❌12/04 - IV FET
2025:
❌01/08 - V FET, cb 5+0
❌02/03 - histeroskopia i biopsja, CD138+++ >10/10,
🍀II procedura:
🐮03/13 punkcja, 4❄️
❌04/14 biopsja kontrolna, CD138++5-10/10, CD56 <5%🆗
❔06/20 biopsja kontrolna, CD138+<5/10
❌KIR: Bx ➕2DS2
PAI-1, mthfr - homo
❌Tężyczka
❌Niedoczynność tarczycy
Kariotypy, cytokiny, immunofenotyp, ana2, asa 🆗
AMH 2.6-3.6 🆗
"Odwaga bycia nielubianym to odwaga bycia wolnym." -
Muczylando wrote:W moim przypadku boli mniej niż drożność jajowodów.
Ból mocniejszy niż miesiączkowy, trwa to parę sekund.
Ja sobie biorę 3-4 nospy przed, nie od razu, tak od rana co jakiś czas bo wizyty mam popołudniowe.
Badanie do przyjemnych nie należy ale jest do wytrzymania.
Pobranie mam na fotelu w gabinecie. Lekarz zakłada normalnie wziernik, przychodzi położna pomóc trzymając USG jak do transferu. Potem jest cewnik jak do transferu i taką rurko szczoteczką kilka razy szoruje w macicy, jak scratching. Staram się na dole być luźno cały czas, napinam ręce i barki. Krótkie plamienie ale nie boli już po pobraniu.👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro)
🧔♂️✅️
01/24 rozpoczęcie starań
05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
07/25 lametta + estrofem +ovitrelle +cyklogest
26/08/25 biopsja aspiracyjna z cd138 -
PA wrote:Cześć jesteście mi w stanie powiedzieć jak wygląda Biopsja aspiracyjna endometrium z oznaczeniem CD138. Czy boli? I czy trzeba się jakoś specjalnie przygotować?
-
Nadzieja9 wrote:Można zrobić histeroskopię na NFZ, ale nie w ramach programu. Potezebujesz skierowanie od gin i z nim do szpitala.
Niestety histeroskopia NFZ nie obejmuje biopsji. Tzn pobranie materiału do biopsji zrobią, ale wysyłka do laboratorium i badanie wycina to już my pokrywamy.
Jeśli nie udają się transfery, to warto też zrobić badania immunologiczne. Są to badania krwi, nie wiem czy któreś z nich mogą być refundowane.
Skąd info, że wysyłki do laboratorium i badanie wycinku nie pokrywa NFZ?
Miałam dwa razy w ciągu roku tego histeroskopie w szpitalu na NFZ i normalnie były pobrane wycinki i wysłane do laboratorium CD56 i CD138. Nikt mi nawet nie wspomniał że trzeba za to płacić, po prostu kiedy mam odebrać wyniki. Nie zapłaciłam ani złotówki. -
Witam, miałam scratching z CD 138 ze względu na podejrzanie przewlekłego stanu zapalnego endometrium. Ginekolog powiedziała, że po zabiegu jak najbardziej możemy się starać. Nie dopytałam na wizycie co jeśli wyjdzie z badania stan zapalny i okaże się, że jestem w ciąży. Co wtedy? Miał ktoś podobny przypadek? Czy lepiej odpuścić ten cykl? Czy właśnie wykorzystać stan macicy po scratchingu?
-
Tyrka wrote:Witam, miałam scratching z CD 138 ze względu na podejrzanie przewlekłego stanu zapalnego endometrium. Ginekolog powiedziała, że po zabiegu jak najbardziej możemy się starać. Nie dopytałam na wizycie co jeśli wyjdzie z badania stan zapalny i okaże się, że jestem w ciąży. Co wtedy? Miał ktoś podobny przypadek? Czy lepiej odpuścić ten cykl? Czy właśnie wykorzystać stan macicy po scratchingu?
Tak samo wtedy starałaś się wcześniej ze stanem zapalnym jeśli by był więc ja bym się starała. Jeśli jest stan zapalny to raczej w tą ciążę nie zajdziesz. Jeśli zajdziesz i okaże się że jest no to może to dawać ryzyko poronienia. Z tego co wiem to w ciąży nie da się już nic zrobić ze stanem zapalnym, oprócz może podawania progesteronu i Encortonu. Ale nie ma raczej dowodów naukowych że to pomaga.
Bardziej mnie ciekawej że lekarka powiedziała że od razu po biopsji można współżyć. Ja bym się wstrzymała kilka dni żeby nie zwiększyć ryzyka infekcji. -
Dziewczyny czy do biopcji endometrium potrzebny jest wynik cytologii i jeśli tak to jak bardzo świeży musi być ?💁♀️90'
01.2025 kwalifikacja do IVF
09.2024 AMH 2.2
Euthyrox 50
03.2025 pierwsza punkcja --> 13 🥚--> 2 ❄️❄️blastki 5AA
09.05.2025 pierwszy transfer jednej blastki 🍍🙏
19.05 10dpt beta<0,5 💔 progesteron 31
07.2025
Wit B12 : 572
Homocysteina: 8,81
ANA 1:100
Crossmatch 30,4 %
NK (CD3-CD16+CD56+) 16,1%
Limfocyty cytotoksyczne (CD3+CD8) 31,8%
KIR: Bx nie wykryto 2DL3, 2DS4 norm , 3DP1 variant -
Dziewczyny, jaki zestaw wyleczy przewlekły stan zapalny endometrium: doksycyklina i metronidazol czy tarivid i metronidazol? Od czego zależy to jaki zestaw sie dostaje?Klinika niepłodnodści od 2024
🧔♂️ 36 l. - wszystkie badania książkowe
Kariotyp ✅️
HLA-C1✅️
👩 31 l.
-endometrioza
- choroby autoimmunologiczne
- problemy z owulacjami
-Kariotyp ✅️
3x IUI ❌️❌️❌️
1 IVF
09.2024 - program MZ
Transfery:
1) cb
2)cb
3) cb
2 IVF styczeń 2025 punkcja
4) cb
5) ciąża prawidłowa - 7tc💔👼
6) beta <0.2
3 IVF -lipiec 2025
- KIR AA - brak wszystkich karów implantacyjnych
- PAI 1 homozygota
- MTHFR
- VR2
Lipiec 2025 - stan zapalny endometrium
Pozostałe wyniki immuno w normie -
Poldo31 wrote:Dziewczyny, jaki zestaw wyleczy przewlekły stan zapalny endometrium: doksycyklina i metronidazol czy tarivid i metronidazol? Od czego zależy to jaki zestaw sie dostaje?
Nie ma złotego standardu. U niektórych da radę pierwszy zestaw, u innych trzeba poprawić drugim. -
Poldo31 wrote:Dziewczyny, jaki zestaw wyleczy przewlekły stan zapalny endometrium: doksycyklina i metronidazol czy tarivid i metronidazol? Od czego zależy to jaki zestaw sie dostaje?
Nie da się odpowiedzieć. Są dziewczyny którym jedna tura antybiotyków wystarczyła, a inne walczą rok i dłużej.
W moim przypadku 4 tury antybiotyków (metronidazol dopochwowy, doustny, tarivid i doksy) to za mało. Nadal mam cd138 na +.
Z kliniki dostałam metronidazol doustny i tarivid, a od immuno doksy i dopochwowy metronidazol i brałam zestawy jeden po drugim. Łącznie 50 dni antybiotyków.
Zależy co tworzy stan zapalny, jaki jest mikrobiom w macicy i czy dane antybiotyki na to zadziałają. Zazwyczaj celuje się na ślepo i robi biopsję kontrolną żeby sprawdzić.👩94👦87. Starania od 2018, klinika od 2024
🍀I procedura:
🐮07/04 - punkcja, 5❄️
❌07/31 - I FET, cb 4+3
❌09/04 - II FET
❌10/30 - III FET, cb 4+2
❌12/04 - IV FET
2025:
❌01/08 - V FET, cb 5+0
🍀II procedura:
🐮03/13 punkcja, 4❄️
PAI-1, mthfr - homo
❌Tężyczka
❌Niedoczynność tarczycy
AMH 2.6-3.6 🆗
Muczylando wrote:Nie da się odpowiedzieć. Są dziewczyny którym jedna tura antybiotyków wystarczyła, a inne walczą rok i dłużej.
W moim przypadku 4 tury antybiotyków (metronidazol dopochwowy, doustny, tarivid i doksy) to za mało. Nadal mam cd138 na +.
Z kliniki dostałam metronidazol doustny i tarivid, a od immuno doksy i dopochwowy metronidazol i brałam zestawy jeden po drugim. Łącznie 50 dni antybiotyków.
Zależy co tworzy stan zapalny, jaki jest mikrobiom w macicy i czy dane antybiotyki na to zadziałają. Zazwyczaj celuje się na ślepo i robi biopsję kontrolną żeby sprawdzić.
Dziękuję 😊 od dr Jarosz dostałam tarivid i metronidazol, a w klinice powiedzieli ze doksycyklina lepiej i zgłupiałam 😅Klinika niepłodnodści od 2024
Kariotyp ✅️
HLA-C1✅️
👩 31 l.
-endometrioza
- problemy z owulacjami
-Kariotyp ✅️
3x IUI ❌️❌️❌️
1 IVF
09.2024 - program MZ
Transfery:
1) cb
2)cb
3) cb
4) cb
6) beta <0.2
3 IVF -lipiec 2025
- PAI 1 homozygota
- MTHFR
- VR2
Poldo31 wrote:Dziękuję 😊 od dr Jarosz dostałam tarivid i metronidazol, a w klinice powiedzieli ze doksycyklina lepiej i zgłupiałam 😅
A widzisz, to u mnie było odwrotnie. Ja posłuchałam obu stron i brałam najpierw jedne potem drugie. Doksy jest fajna, często pomaga ale nie sama. Najlepiej bić tlenowe i beztlenowe na raz i oczywiście dużo probiotyków - doustnie i dopochwowo jeszcze długo po antybiotykach.
Nie ma jednej drogi. Trzymam kciuki, oby poszło gładko👩94👦87. Starania od 2018, klinika od 2024
🍀I procedura:
🐮07/04 - punkcja, 5❄️
❌07/31 - I FET, cb 4+3
❌09/04 - II FET
❌10/30 - III FET, cb 4+2
❌12/04 - IV FET
2025:
❌01/08 - V FET, cb 5+0
🍀II procedura:
🐮03/13 punkcja, 4❄️
PAI-1, mthfr - homo
❌Tężyczka
❌Niedoczynność tarczycy
AMH 2.6-3.6 🆗
Muczylando wrote:A widzisz, to u mnie było odwrotnie. Ja posłuchałam obu stron i brałam najpierw jedne potem drugie. Doksy jest fajna, często pomaga ale nie sama. Najlepiej bić tlenowe i beztlenowe na raz i oczywiście dużo probiotyków - doustnie i dopochwowo jeszcze długo po antybiotykach.
Nie ma jednej drogi. Trzymam kciuki, oby poszło gładko
Dziekuje 😊😊 a czy piłaś może napar z nagietka? Czytając forum czytałam, że wspomaga działanie antybiotyków I tak sie nad nim zastanawiam 😉Klinika niepłodnodści od 2024
Kariotyp ✅️
HLA-C1✅️
👩 31 l.
-endometrioza
- problemy z owulacjami
-Kariotyp ✅️
3x IUI ❌️❌️❌️
1 IVF
09.2024 - program MZ
Transfery:
1) cb
2)cb
3) cb
4) cb
6) beta <0.2
3 IVF -lipiec 2025
- PAI 1 homozygota
- MTHFR
- VR2
Poldo31 wrote:Dziekuje 😊😊 a czy piłaś może napar z nagietka? Czytając forum czytałam, że wspomaga działanie antybiotyków I tak sie nad nim zastanawiam 😉
Piję aktualnie, włączyłam jakiś miesiąc temu👩94👦87. Starania od 2018, klinika od 2024
🍀I procedura:
🐮07/04 - punkcja, 5❄️
❌07/31 - I FET, cb 4+3
❌09/04 - II FET
❌10/30 - III FET, cb 4+2
❌12/04 - IV FET
2025:
❌01/08 - V FET, cb 5+0
🍀II procedura:
🐮03/13 punkcja, 4❄️
PAI-1, mthfr - homo
❌Tężyczka
❌Niedoczynność tarczycy
AMH 2.6-3.6 🆗
Ja dzisiaj właśnie dostałam metronidazol i tarivid. Czy podziała okaże się po kontrolnej biopsji we wrześniu. Ale nie mam pojęcia od czego to zależy, chyba od lekarza co kto woliDwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
Problemy immunologiczne: KIR AA, allo MlR 0%
Ponowne starania 01.2025 r.
05.2025 r. Cross match 52% -> diagnostyka
06.2025 r. Histeroskopia -> stan zapalny: antybiotyk metronidazol i tarivid
🔜 ponowny cross match w innym laboratorium -
Muczylando wrote:Piję aktualnie, włączyłam jakiś miesiąc temu
A można to łączyć z antybiotykami, czy lepiej po skończeniu kuracji? 😉Klinika niepłodnodści od 2024
Kariotyp ✅️
HLA-C1✅️
👩 31 l.
-endometrioza
- problemy z owulacjami
-Kariotyp ✅️
3x IUI ❌️❌️❌️
1 IVF
09.2024 - program MZ
Transfery:
1) cb
2)cb
3) cb
4) cb
6) beta <0.2
3 IVF -lipiec 2025
- PAI 1 homozygota
- MTHFR
- VR2
Muczylando wrote:Nie da się odpowiedzieć. Są dziewczyny którym jedna tura antybiotyków wystarczyła, a inne walczą rok i dłużej.
Zależy co tworzy stan zapalny, jaki jest mikrobiom w macicy i czy dane antybiotyki na to zadziałają. Zazwyczaj celuje się na ślepo i robi biopsję kontrolną żeby sprawdzić.