X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
Odpowiedz

STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM

Oceń ten wątek:
  • Kingus 1 Autorytet

Wysłany: 22 września, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi.nu wrote:
    @Niecierpliwaja zerknij na moją stopkę. Już jestem drugi rzut na Diphereline. W lutym też byłam na histeroskopii u Janowca, potem antybiotyki na 20 dni (taki sam zestaw jak u Ciebie), Diphereline na 3 m-ce i dwa nieudane transfery AZ. Sądziłam że ta adenomioza była powodem wcześniejszych niepowodzeń ale jak widać nie tylko.
    Znów jestem na Diphereline, prawdopodobnie do grudnia i w tym czasie Hydroxychloriquine.
    Generalnie ze skutków ubocznych Diphereline to mam uderzenia gorąca, wybudzenia w nocy i strasznie włosy mi teraz wypadają. Wcześniej z włosami było OK. Także nawet u jednej osoby skutki uboczne nie za każdym razem takie same. Z tego co czytałam na forum to właśnie dziewczyny najczęściej mają te uderzenia gorąca. Ale to trwa chwilę i przechodzi.
    PS. Jesteś u dr Jarosz? Wnioskuję po Allo MLR na które nie patrzy

Mi. nu mogę zapytać o hydroxychloroquine. Na co dostałaś od Pani Doktor ten lek?

• mi.nu Autorytet

Wysłany: 22 września, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kingus 1 wrote:
    Mi. nu mogę zapytać o hydroxychloroquine. Na co dostałaś od Pani Doktor ten lek?
    Na bardzo wysokie miano Ana-2 i cytokiny

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września, 21:50

Ona i On '84
    2011 córka, ciąża naturalna
    2013-2019 💔 4 poronienia,
    V Leiden heterozygota, MTHFR homozygota, PAI-1 homozygota, on i ona kariotypy OK
    05.2021 Klinika leczenia niepłodności
    AMH 0,3 decyzja o KD, parametry nasienia OK, 12KD ->mamy 5❄️
    07.2022 I FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
    08.2023 II FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
    01.2024 III FET beta 0, PGT-A ok, wlew GCS-F, Encorton, Accofil, Intralipid, Acard, Clexane
    04.07.2024 IV FET beta 0, wlew IG 15g, Encorton, Acard, Clexane
    31.07.2024 V FET beta 0, wlew IG 20g, Encorton,Acard, Ovitrelle, Clexane
    12.2024 KD, 6 komórek, brak zarodków
    01.2025 KD, 6 komórek, brak zarodków
    ❌02.2025 adenomioza-antybiotyki,Diphereline 3mce
    18.06.2025 transfer AZ, beta 0, ❄️ 4.2.2
    17.07.2025 drugie podejście AZ, beta 0 ❄️6.1.1
    08-11.25 Diphereline 😱
    09.25 Dr Jarosz - Hydroxychloriquine na min. 2 m-ce, cdn...
  • Niecierpliwaja Koleżanka

Wysłany: 23 września, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi.nu wrote:
    @Niecierpliwaja zerknij na moją stopkę. Już jestem drugi rzut na Diphereline. W lutym też byłam na histeroskopii u Janowca, potem antybiotyki na 20 dni (taki sam zestaw jak u Ciebie), Diphereline na 3 m-ce i dwa nieudane transfery AZ. Sądziłam że ta adenomioza była powodem wcześniejszych niepowodzeń ale jak widać nie tylko.
    Znów jestem na Diphereline, prawdopodobnie do grudnia i w tym czasie Hydroxychloriquine.
    Generalnie ze skutków ubocznych Diphereline to mam uderzenia gorąca, wybudzenia w nocy i strasznie włosy mi teraz wypadają. Wcześniej z włosami było OK. Także nawet u jednej osoby skutki uboczne nie za każdym razem takie same. Z tego co czytałam na forum to właśnie dziewczyny najczęściej mają te uderzenia gorąca. Ale to trwa chwilę i przechodzi.
    PS. Jesteś u dr Jarosz? Wnioskuję po Allo MLR na które nie patrzy

Dzięki za odpowiedź ♥️ tak, jestem u dr Jarosz i naprawdę już wariuje, próbując sama sobie poukładać, co bardziej może tu przeszkadzać. Janowiec powiedział, że adenomioza jest efektem długotrwałego stanu zapalnego po pierwszym porodzie. Immunologia, no może oprócz wysokiego NK nie zmieniła się i była taka sama również kiedy udało się za pierwszym razem…
    Nie mam wykonanych wszystkich badań immunologicznych, ale dr Jarosz też ich nie zleciła. Po pierwszej wizycie zaleciła accofil plus wlew ze smoflipidu i tyle…
    Zastanawiam się, czy nie spróbować skonsultować się jeszcze z dr Sydorem, chociaż to wyzwanie, bo jestem z Gdańska. Nie sprawdzałam np tego, na co Ty masz te hydro…cos tam…
    A czemu jesteś znowu na diphereline?

mi.nu lubi tę wiadomość

ona: 93
    on: 93
    córeczka z pierwszego cyklu starań 2021

ona:
    AMH 06.2024- 3,2
    starania od 09.2023
    cykle regularne

styczeń 2025- biochem, bHcg 20
    luty 2025- histeroskopia: stan zapalny endometrium 5/10, adenomioza -> unidox + metronidazol 20 dni, aridya 28 dni
    maj 2025- biochem, bHcg 4
    lipiec- 2 kreski 5dni przed spodziewaną miesiączką- biochem

HLA-C: C1
    KIR BX, brak: 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1
    MTHFR i PAI-1- Układ heterozygotyczny nieprawidłowy
    allo mlr 0%
    wysokie NK maciczne
    kariotypy oboje ok

9.25- intralipid, accofil, acard

on:
    nasienie ok
    HLAC-C1/C2
  • Lilianna001 Debiutantka

Wysłany: 23 września, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Właśnie dostałam wynik histeroskopii proszę Was o pomoc w interpretacji. W opisie mam:
    Polipowaty fragment sekrecyjnej błony śluzowej trzonu macicy. Niestwierdzona obecności plazmocytów CD138+. Liczba komórek NK CD56+ powyżej 100/mm²
    To oznacza ze mam polipy i są one do wycięcia? ich obecność może być przyczyną podwyższonych komórek NK?

I IVF -20.05-Transfer beta 2,3
    II IVF- 24.06 Transfer beta 0,2
    brak: 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1
    KIR BX
    HLA-C2/C2 – boje
    ANA, AOA,ASA- ujemne
  • mi.nu Autorytet

Wysłany: 23 września, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwaja wrote:
    Dzięki za odpowiedź ♥️ tak, jestem u dr Jarosz i naprawdę już wariuje, próbując sama sobie poukładać, co bardziej może tu przeszkadzać. Janowiec powiedział, że adenomioza jest efektem długotrwałego stanu zapalnego po pierwszym porodzie. Immunologia, no może oprócz wysokiego NK nie zmieniła się i była taka sama również kiedy udało się za pierwszym razem…
    Nie mam wykonanych wszystkich badań immunologicznych, ale dr Jarosz też ich nie zleciła. Po pierwszej wizycie zaleciła accofil plus wlew ze smoflipidu i tyle…
    Zastanawiam się, czy nie spróbować skonsultować się jeszcze z dr Sydorem, chociaż to wyzwanie, bo jestem z Gdańska. Nie sprawdzałam np tego, na co Ty masz te hydro…cos tam…
    A czemu jesteś znowu na diphereline?
    Jestem przed kolejnym transferem który ma się odbyć po przeleczeniu Hydroxychloriquine no i oczywiście wtedy jak badania zlecone przez dr będą OK. A Diphereline po to żeby nie pobudzać adenomiozy.
    Myślę że jeśli masz adenomioze to warto rozważyć tą Diphereline ale minimum 3 m-ce i w tym czasie szukać w immunologii. U mnie pierwszą ciążą naturalna, z zajściem nie było problemu a potem przy staraniach o drugie dziecko się posypało.
    Jeszcze dodam że tego Ana-1, Ana-2 i ana-3 nie zlecała mi Jarosz. Ja już przyjechałam do niej z wynikami. Ona nie jest moim pierwszym immunologiem u którego się leczyłam. W zeszłym roku był Paśnik i to on zlecił ana-3. Niestety jego zalecenia nie pomogły. W tym roku po dwóch nieudanych transferach też miałam u niego konsultacje. Zlecił Allo MLR które wyszło zero i zalecił szczepienia lub immunoglobuliny. Dokładnie te same zalecenia co w zeszłym roku gdzie Allo MLR było 30%. Także nie rozumiem do końca od czego zależą te jego zalecenia. Dlatego chciałam się skonsultować z innym immunologiem i padło na Jarosz. A jeszcze po Pasniku był Litmanowicz z Warszawy i to on zlecił cały pakiet tych badań ANA.

Ona i On '84
    V Leiden heterozygota, MTHFR homozygota, PAI-1 homozygota, on i ona kariotypy OK
    01.2024 III FET beta 0, PGT-A ok, wlew GCS-F, Encorton, Accofil, Intralipid, Acard, Clexane
    08-11.25 Diphereline 😱
  • Niecierpliwaja Koleżanka

Wysłany: 24 września, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurczę, to długo już siedzisz w tej immunologii… ja pewnie też będę miała zlecone kolejne badania, jeśli te 3 cykle z accofilem i smoflipidem nie pomogą.
    Czemu mówisz, że sztuczna menopauza min 3 miesiące? Janowiec powiedział dwa, ale teraz to mnie zdezorientowałaś 😆
    Widzę w stopce, że mieliście problem z uzyskaniem zarodków. Janowiec wspominał, że adenomioza może wpływać na jakość komórek jajowych i że właśnie też możemy mieć te zarodki słabe, ale to wyjdzie dopiero, jeśli przystąpimy do IVF

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września, 11:27

ona: 93
    on: 93
    córeczka z pierwszego cyklu starań 2021

ona:
    AMH 06.2024- 3,2
    starania od 09.2023
    cykle regularne

styczeń 2025- biochem, bHcg 20
    luty 2025- histeroskopia: stan zapalny endometrium 5/10, adenomioza -> unidox + metronidazol 20 dni, aridya 28 dni
    maj 2025- biochem, bHcg 4
    lipiec- 2 kreski 5dni przed spodziewaną miesiączką- biochem

HLA-C: C1
    KIR BX, brak: 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1
    MTHFR i PAI-1- Układ heterozygotyczny nieprawidłowy
    allo mlr 0%
    wysokie NK maciczne
    kariotypy oboje ok

9.25- intralipid, accofil, acard

on:
    nasienie ok
    HLAC-C1/C2
  • mi.nu Autorytet

Wysłany: 24 września, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwaja wrote:
    O kurczę, to długo już siedzisz w tej immunologii… ja pewnie też będę miała zlecone kolejne badania, jeśli te 3 cykle z accofilem i smoflipidem nie pomogą.
    Czemu mówisz, że sztuczna menopauza min 3 miesiące? Janowiec powiedział dwa, ale teraz to mnie zdezorientowałaś 😆
    Widzę w stopce, że mieliście problem z uzyskaniem zarodków. Janowiec wspominał, że adenomioza może wpływać na jakość komórek jajowych i że właśnie też możemy mieć te zarodki słabe, ale to wyjdzie dopiero, jeśli przystąpimy do IVF
    A mi Janowiec mówił że Diphereline minimum 3 m-ce ale może to też zależy co tam w tej histeroskopii widzi.
    Nie podchodziłam do IVF na swoich komórkach. To z KD w programie rządowym nie uzyskaliśmy żadnego zarodka. Wcześniej z KD ale komercyjnie było 5 zarodków.

Ona i On '84
    08-11.25 Diphereline 😱
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 27 września, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej odebrałam wynik biopsji endometrium - fragmenty endometrium z cechami przewlekłego zapalenia. U mnie w wyniku nie ma konkretnych wartości ale mam wpisane CD3 (++), CD56 (+++), CD138(-). Czy wiecie jakie leczenie może być zastosowane w przypadku takiego wyniku?

👱‍♀️ 33l👦🏻36l
    Starania od 08.2020

-12.2022 💔 CP, laparoskopia, jajowód zachowany
    -10.2023 Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin)
    -11.2023 histeroskopia, hormony ✅️
    -2024 4 x stymulacja owulacji ❌️
    -2024 3 x IUI ❌️

2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    AMH 7,34, Cross-match 30,2%
    -25.01 - stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    -10.02 - punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
    -08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
    -08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
    -17.07 IV FET ❌️
    -08/09/10 🛋 (leki immunomodulujące, histeroskopia + biopsja)
    Została ❄️
‹‹ 301 302 303 304 305
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ