X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
Odpowiedz

STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM

Oceń ten wątek:
  • Kingus 1 Autorytet

Wysłany: 11 października, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa97 wrote:
    Hej, wczoraj miałam wizytę i lekarz przepisał mi cipronex + encorton. To drugi rzut antybiotyku, ponieważ biopsja wykazała, że zapalenie w ogóle nie zareagowało na doksycyklinę...

To twój pierwszy antybiotyk?

Hej dopiero zobaczyłam wiadomość. Mój pierwszy antybiotyk to doksycylina i metronidazol na 14 dni dni wszystko doustnie. Drugi to cipronex doustnie i metronidazol dopochwowy też na 14 dni. Ale niestety metronidazol dopochwowy mnie uczulil i lekarz napisał żeby nie brać. Mój pierwszy wynik 10/10 komórek plazmatycznych teraz niby było 8/10 komórek po doksycylina i metronidazol. A po cipronex jeszcze nie badałam. Jaki miałaś wynik CD138?

• Jupiter Ekspertka

Wysłany: 11 października, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy spotkałyście się z tym aby leczyć antybiotykiem po stwierdzonym zapaleniu endometrium również partnera?

2 lata temu leczyłam tymi samymi antybiotykami Helicobacter, więc obstawiam że jeśli wcześniej było też to zapalenie endometrium to antybiotyk wtedy też na niego podziałał. Nie wiem co o tym myśleć….

Ona:31
    AMH: 1.4;
    USG, HPV, cyto, MUCH, owulacja -✅
    Jelita: SIBO, HP, Candida, pasożyty - ✅
    Immuno: ANA, ASA, APS, AOA, ASMA -✅
    🔀udrożniony jajowód+wycięte zmiany (histeroskopia)
    ❗️Zapalenie endometrium
    ❗️IBS, nietolerancje, nadwrażliwość IgG
    ❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
    ❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo

On: 32
    Morfo: 2% -> 4%, PH 8,5❔
    Jelita, Hormony, MAR, HBA, wymaz - ✅
    ❗️DFI 26%❗️ŻPN IIIst

NEXT: seminogram - kontrola, KIR, kariotyp, krzywa c/i

PRACUJEMY NAD:
    ⬇️ antyTPO 1640->1360 ⬆️ ferrytyna 18-> 25 ⬇️ DFI
  • Kingus 1 Autorytet

Wysłany: 11 października, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupiter wrote:
    Czy spotkałyście się z tym aby leczyć antybiotykiem po stwierdzonym zapaleniu endometrium również partnera?

2 lata temu leczyłam tymi samymi antybiotykami Helicobacter, więc obstawiam że jeśli wcześniej było też to zapalenie endometrium to antybiotyk wtedy też na niego podziałał. Nie wiem co o tym myśleć….

Ja też słyszałam że niektórzy ginekolodzy przepisują antybiotyk i partnerowi/mężowi.
    Duże zapalenie endometrium Ci wyszlo?

• Miwka Autorytet

Wysłany: 11 października, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupiter wrote:

Tak, miałam zapalenie endometrium i mąż tak samo musiał przyjmować antybiotyk :)

Jupiter lubi tę wiadomość

♀ 35 lat
    niedoczynność tarczycy
    ♂ 36 lat
    oligospermia
    🐕‍🦺 7 lat
    pudel 🤪

📅 17.06.2024 wizyta kwalifikacyjna ✔️
    📅 27.06 histeroskopia polipa (kolejna 🥲) ✔️
    📅 09.07 początek stymulacji [Mensinorm 150+75, Ganirelix 0,25] ✔️
    📅18.07 punkcja ✔️ ❄️❄️❄️
    📅 23.07 transfer ❌
    📅 18.09 transfer ❌ (ciążą biochemiczna)
    📅 25.10 transfer ❌
    📅18.11.2024 zmiana kliniki
    📅 03.01.2025 początek II stymulacji [Recovelle 15 + Orgalutran]
    📅15.01.2025 punkcja ❄️5.11 pgt❄️5.2.2?❄️3.2.2
    📅04.02.2025 histeroskopia +cd138+cd56
    📅11.06.2025 transfer ❄️5.11 pgt

preg.png
  • Muczylando Autorytet

Wysłany: 11 października, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupiter wrote:

Tak, ja miałam duże zapalenie więc mąż też dostał antybiotyki i zakaz współżycia na ten czas od immunologa, ginekolog nic nie mówił wtedy. Potem jak brałam kolejną turę to niby nie musiał, ale i tak wzięłam też dla niego i brał znów.

👩94👦87. Starania od 2018, klinika od 2024:
    🍀I procedura:
    🐮07/04 - punkcja, 5❄️
    ❌07/31 - I FET, cb 4+3
    ❌09/04 - II FET
    ❌10/30 - III FET, cb 4+2
    ❌12/04 - IV FET
    2025:
    ❌01/08 - V FET, cb 5+0
    ❌02/03 - histeroskopia i biopsja, CD138+++ >10/10,
    🍀II procedura:
    🐮03/13 punkcja, 4❄️
    ❌04/14 biopsja kontrolna, CD138++5-10/10, CD56 <5%🆗
    ❔06/20 biopsja kontrolna, CD138+<5/10
    🐄07/22 - VI FET, 9dpt 202, 11dpt 535, 13dpt 1200, 18dpt 11816, CRL: 31dpt 0,97cm, 37dpt 1,6cm 9+6 3cm, 11+0 4,55cm, 12+4 7,2cm 14+3 felia zdrowy 🩵
    preg.png
    ❌KIR: Bx ➕2DS2
    PAI-1, mthfr - homo
    ❌Tężyczka
    ❌Niedoczynność tarczycy
    Kariotypy, cytokiny, immunofenotyp, ana2, asa 🆗
    AMH 2.6-3.6 🆗

"Odwaga bycia nielubianym to odwaga bycia wolnym."
  • Ewa97 Nowa

Wysłany: 12 października, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kingus 1 wrote:
    Hej dopiero zobaczyłam wiadomość. Mój pierwszy antybiotyk to doksycylina i metronidazol na 14 dni dni wszystko doustnie. Drugi to cipronex doustnie i metronidazol dopochwowy też na 14 dni. Ale niestety metronidazol dopochwowy mnie uczulil i lekarz napisał żeby nie brać. Mój pierwszy wynik 10/10 komórek plazmatycznych teraz niby było 8/10 komórek po doksycylina i metronidazol. A po cipronex jeszcze nie badałam. Jaki miałaś wynik CD138?

Mój pierwszy wynik po histeroskopii to 25/1, drugi wynik po biopsji 42/1 😵‍💫 lekarz wspomniał, że jeszcze nie widział tak wysokich wyników, więc jestem trochę przerażona… oprócz cipronexu z encortonem przepisał mi probiotyki:provag doustnie i invag dopochwowo

• Niecierpliwaja Koleżanka

Wysłany: 14 października, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, chciałam zapytać, czy któraś z Was miała problem po diphereline z cienkim endometrium?
    ja w tej chwili takiego problemu nie mam, ale jestem przed pierwszym zastrzykiem. Janowiec zlecił mi dwa. Niby w lutym miałam ogniska adenomiozy usunięte, ale ciąży jak nie było, tak nie ma. Jak byłam u niego w sierpniu, to mówił, że w sumie gdyby miało pomóc, to już by pomogło. Robił mi usg w protokole endo, tam czysto, ale powiedział, ze macica ma cechy adenomicznej (np jest powiększona do 5,5cm).
    Byc może nasz problem to też kwestia immunologii, którą ruszyliśmy (po przeleczeniu adeno był na pewno jeden biochem, ale mały, bo testy jasne, a beta chyba 5 nie przekroczyła, potem też były jasnoróżowe testy, ale już nie miałam siły latać na bety, wiedziałam, jak to się skończy).
    Immunolog twierdzi, że sztuczna menopauza to strata czasu, ale nie uważam, że w tej kwestii swoją wiedzą przewyższa doktora Janowca.
    Nie mam jednego pożądnego lekarza prowadzącego. Lekarz, do którego chodziłam do tej pory widać, że już nie kuma, vo do niej mówie. Nie wie co to diphereline itd, więc nie ma sensu się konsultować. I stoję teraz przed dezycją, czy tą kurację sztuczną menopauzą zacząć, czy nie... I Janowiec, i immunolog powiedzieli mi, ze powinnam zrobić drożność z lipiodolem. Jeśli mam podejść do tej drożności, to już na pewno nie będę wchodzić na sztuczną m, bo to tylko strata czasu. Kurde odpowiedź w sumie sama się nasuwa, idź, zrób tą menopauzę i dopiero potem drożność.
    wiem, że wielu osobom pomogła, że wyciszyła itd, jednak obawiam się skutków na maksa. już nie mówię o uderzeniach gorąca etc, ale o moim stanie hormonalnym po menopauzie.
    Widziałam, ze sporo z Was podchodziło do IVF. My jeszcze walczymy naturalnie, stąd moje wątpliwości, co to będzie, jak działanie diphereline się skończy.
    dzięki za wszystkie informacje.

ona: 93
    on: 93
    córeczka z pierwszego cyklu starań 2021

ona:
    AMH 06.2024- 3,2
    starania od 09.2023
    cykle regularne

styczeń 2025- biochem, bHcg 20
    luty 2025- histeroskopia: stan zapalny endometrium 5/10, adenomioza -> unidox + metronidazol 20 dni, aridya 28 dni
    maj 2025- biochem, bHcg 4
    lipiec- 2 kreski 5dni przed spodziewaną miesiączką- biochem

HLA-C: C1
    KIR BX, brak: 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1
    MTHFR i PAI-1- Układ heterozygotyczny nieprawidłowy
    allo mlr 0%
    wysokie NK maciczne
    kariotypy oboje ok

9.25- intralipid, accofil, acard

on:
    nasienie ok
    HLAC-C1/C2
  • lara28 Autorytet

Wysłany: 15 października, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupiter wrote:

Tak, miałam od immunologa leki również dla męża 🙂
    Plus zakaz współżycia na okres leczenia.

Jupiter lubi tę wiadomość

Wiara ma to do siebie, że jeszcze po zniknięciu nie przestaje działać...❣️

02.2023r. ciąża naturalna, 6 tc
    puste jajo 👼❌
    07.2023r. transfer nr I ❌
    08.2024r. transfer nr II ciąża pozamaciczna 👼❌
    11.2024r. transfer nr III ❌

🍀2025 zmiana kliniki🕊️🙏
    ✔️ 13.01 Kwalifikacja
    ✔️ 24.01 Mamy dawce!🦸
    ✔️ NK ⬆️ ANA 1,2,4 🆗 Homocysteina 🆗 Białko s 🆗 Białko c 🆗 Antykoagulant toczniowy 🆗 Zespół antyfosfolipidowy 🆗 ASA 🆗 Th1/Th2 ⬆️ Ferrytyna 🆗 Kiry 🆗 Helicobacter 🆗 cross-match ⬆️
    ✔️ Mamy ❄️❄️
    ✔️ Chlamydia 🆗 Ureaplasma 🆗 Mycoplasma 🆗
    ✔️ Histeroskopia BarskaClinic + USG endo (usunięta adenomioza) 🆗
    ✔️ Osocze PRP na infekcje 💉🔥
    ✔️ Cd138 🆗🎉 CD56 🆗
    ⏳ Osocze PRP domacicznie

👉 FET🍀👶
‹‹ 303 304 305 306 307
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ