Stymulacja letrozolem
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasiak- laparo poważna decyzja (nie mówie , że zła) moze warto by było skonsultować najpierw twój przypadek z innym lekarzem. bo wiesz najpierw twierdził, że twoja mutacja nie powinna dawać problemów, nie dał leków,(acardu, kwasu witamin) nawet nie spróbował dać zastrzyków poprawiających krzepniecie krwi- mówie o clexane , a tu nagle z laparo wyskakuje.
Ja bym z laparo poczekała. zrobiliscie kariotypy - super - na pewno wynik dużo wniesie. homocysteina pieknie spadła. moim zdaniem teraz próba na lekach. jak uda się zajść to maksymalne leki na podtrzymanie, najlepiej clexane już od owu plus cały arsenał przy mutacji. I oby to było to! ale to tylko moje zdanie. przemyśl je i obgadaj z mężem. moze warto się wybrać do kliniki?
edit. do twoich badań dodałabym: białko c i białko s oraz subpopulacje limfocytów to przy mutacjach (ja) miałam robione.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2016, 21:53
Kasiak621 lubi tę wiadomość
6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna 2 IUI
3IUI grudzień 2016 serduszko bije pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
-
Efta,Miskowa ja tak wlasnie czytam o tym Laparo i tez mi to spokoju nie daje, i bardzo sceptycznie do tego podchodze. Wlasnie o tym mowilam dzis z mezem ze moze gdzies indziej zasiegniemy jezyka. Zwlaszcza ze moj gin jakos nie sugeruje nic wiecej odbosnie tej mutacji, a juz o zadych zastrzykach z clexane nie wspominal
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2016, 22:04
Lipiec 2015- Początek starań
08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
1/2/3 IUI
1 IVF:(
2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka...... CzekamY -
Kasiek - mi hematolog powiedział że mutacja hetero "to nie jest duży powód do niepokoju" ale widzisz u ciebie niby jest tylko hetero , pisze tylko bo homo jest gorsze. a jednak 2 poronienia to nie mógł być przpadek
a wiec laparo w tym momencie na moj gust nie jest dobrym pomysłam (poźniej owszem jak się pomysły wyczerpią - otworzyć ci brzuch zawsze lekarze zdążą ) ja bym najpierw próbowała leczyć farmakologicznie. w ciąże udaje ci się zajść , po stymulacji wiec przy nastepnym cyklu brałabym clexane od owulacji plus acard już od teraz 2 razy dziennie!! inne dziewczyny piszą też o jakimś sterydzie/hormonie - teraz nie pamietam nazwy . to wszytko powinno pomóc... i chyba konsultacja u innego ginekologa - koniecznie od niepłodnosci. potem podejmiesz decyzję6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
-
agape wrote:Dzięki za rady dziewczyny jutro kupię termometr i będę mierzyć
a czy temperatura pokrywała się Wam z testami owu albo z owulacja na monitoringu? Jestem zupełnie zielona w kwestii tych pomiarów.
Niektóre leki falszuja temp o ile się nir mylę to po ovitrelle temp sie zaburza tak samo jak testy owulacyjne, dlatego ja sobie odpuścilam mierzenie jak jestem na lekach ale wcześniej ksiazkowo spadek temp przedn owu a jak już zbliżał się termin @ to temp spadła 2-3dni wcześniej także bez robienia testu wiedziałam że się nie udało19.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
02.2019 - Pasnik immunologia
08.2018 - korekta isthmocele -laparotomia
01.2018- Angelius Provita
alloMLR 13% -> 0
Genotyp KIR-bx - implantacyjne są
ANA2 1:100 typ-ziarnisty,
NK 5% - test IMK
Subpopulacja limfocytów,
anty-TPO 0,38. anty-TG 0,82
homocysteina było 8,20->9,20
Prolaktyna 22
kwas foliowy 13,73ng/ml
wit d 44,5mg/ml
Tsh 1,422 Ft3 2,52 Ft4 1,09
Wolny testosteron 1,48 pH/ml
p/c przeciw kardiolipinie - ujemne
p/c p.antygenom jajnika - ujemne
p/c p. plemnikom,
17-prog 2,17 -> 1,52
Dhea-s- 449 -> 413 - za wysokie
SHBG- 15,32 za niskie - min 32,
Androstendion 1,81 ng/ml
Mycoplasma, ureoplasma, gbs, chlamydia, insulina, glukoza, Laparoskopia x2 , histero, toxo IgG,IgM, rózyczka,
Mąż - test MAR, HBA, SCA, defragmentacja - ok
Syn ur w 2011 ciąża naturalna - od tego czasu beta nie drgnęła -
Kasiak621 wrote:Efta,Miskowa ja tak wlasnie czytam o tym Laparo i tez mi to spokoju nie daje, i bardzo sceptycznie do tego podchodze. Wlasnie o tym mowilam dzis z mezem ze moze gdzies indziej zasiegniemy jezyka. Zwlaszcza ze moj gin jakos nie sugeruje nic wiecej odbosnie tej mutacji, a juz o zadych zastrzykach z clexane nie wspominal
Dziwne ze zaproponował Ci laparoskopie skoro udaje Ci się zajść w ciąże, a problem leży z jej utrzymaniem nie widzę sensu? Dla własnego spokoju poszłabym do innego lekarza, spwcjalzujacego się niepłodnościa. Ja miałam laparoskopie w ubiegłym miesiącu po nieudanych 3cyklach z letrozolem z tym że jestem po cc z powiklaniami, wyniki mam dobre mąż również, mam swoje owulacje, cykle 28d regularne a jednak się nie udaje więc tu jest podstawa,na szczęście wszystko drozne także zobaczymy co i jak niebawem
Efta mam pytanie, pisałaś coś o tej homocysteinie jaki ona ma związek z zajściem? Robiłam to badanie wynik mam 8,20umol/l szukałam na necie ale jakoś nie znalazłam związku?19.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
alloMLR 13% -> 0
NK 5% - test IMK
Subpopulacja limfocytów,
Prolaktyna 22
kwas foliowy 13,73ng/ml
wit d 44,5mg/ml
p/c p. plemnikom,
17-prog 2,17 -> 1,52
Androstendion 1,81 ng/ml
Mycoplasma, ureoplasma, gbs, chlamydia, insulina, glukoza, Laparoskopia x2 , histero, toxo IgG,IgM, rózyczka,
Kasiak, rzeczywiście dziwne, że lekarz chce robić laparoskopię - ona ma duże znaczenie przy niezachodzeniu w ciążę, a Ty w ciążę zachodzisz.
Być może jest to jakiś etap diagnostyki również w przypadku poronień, jednak chyba najpierw powinno się zlecić badania, dobrać leki itp.
Na Twoim miejscu umówiłabym się w szpitalu na tą laparoskopię (z doświadczenia wiem, że są to odlegle terminy - ja muszę czekać 5 m-cy), natomiast w międzyczasie koniecznie zmieniłabym lekarza na dobrego specjalistę w klinice leczenia niepłodności i próbowała tam poszukać rozwiązania. - Termin laparo w każdej chwili możesz odwołać, jeśli okaże się, że już nie jest potrzebna - czego oczywiście bardzo Ci życzęefta lubi tę wiadomość
12.2015 Clo
07.2016 hsg - jajowody drożne, ale poskręcane, zrosty okołojajowodowe
08.2016 IUI - bezskutecznie
09.2016 - podejrzenie endometriozy, skierowanie na laparo (termin na luty 2017)
09.2016 - endometrium znikome => odrzucenie procedury IUI
10.2016 - letrozol
12.2016-skaryfikacja endometrium -
Dzieki dziewczyny na Was zawsze mozna liczyc, czlowiek chcialby od doktora uslyszec takie informacje a wy jestescie niezastapione!! Zobaczymy jak w tym cyklu bedzie i potem chcemy z mezem zrobic sobie troche przerwy miesiac dwa, zeby troche nabrac sil. I poszukam inmego lekarza do konfrontacji.Lipiec 2015- Początek starań
1/2/3 IUI
Kasiak621 wrote:Dzieki dziewczyny na Was zawsze mozna liczyc, czlowiek chcialby od doktora uslyszec takie informacje a wy jestescie niezastapione!! Zobaczymy jak w tym cyklu bedzie i potem chcemy z mezem zrobic sobie troche przerwy miesiac dwa, zeby troche nabrac sil. I poszukam inmego lekarza do konfrontacji.4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; 20.01
Starania o pierwsze dziecko 2 lata (2015-2017)
Ona: PCOS, AMH 24, niedoczynność tarczycy,
czerwiec 2017 - laparoskopia, HSG, histeroskopia, usunięcie ognisk endometriozy
On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%) -
Ennia wrote:Kasiak, rzeczywiście dziwne, że lekarz chce robić laparoskopię - ona ma duże znaczenie przy niezachodzeniu w ciążę, a Ty w ciążę zachodzisz.
Być może jest to jakiś etap diagnostyki również w przypadku poronień, jednak chyba najpierw powinno się zlecić badania, dobrać leki itp.
Na Twoim miejscu umówiłabym się w szpitalu na tą laparoskopię (z doświadczenia wiem, że są to odlegle terminy - ja muszę czekać 5 m-cy), natomiast w międzyczasie koniecznie zmieniłabym lekarza na dobrego specjalistę w klinice leczenia niepłodności i próbowała tam poszukać rozwiązania. - Termin laparo w każdej chwili możesz odwołać, jeśli okaże się, że już nie jest potrzebna - czego oczywiście bardzo Ci życzęLipiec 2015- Początek starań
1/2/3 IUI
Kasiak - Ennia dobrze radzi. zapisz się w kolejkę na laparo zawsze bedziesz mogła zrezygnować, a jak się zdecydujesz to termin bedzie już zaklepany.
Faktycznie może być tak, że problem nie leży w mutacji tylko np w budowie macicy czy jakiejś przegrodzie i dlatego jest problem z zagnieżdżeniem.
Tak czy siak ja bym się skonsultowała jeszcze u innego ginekologa.6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
-
Kasiak621 wrote:Problem w tym ze ja wlasnie chodze do kliniki leczenia nieplodnosci, laparo lekarz zaleca ze wzgledu na mozliwosc jakis problemow z macica o ile go dobrze zrozumialam, ze moze przeszkadzac w zagniezdzeniu zarodka, tak jak mutacja wiec pol na pol albo cos jeszcze o czym jie wiem i w sumie nie wiem czy chce wiedziec. No ale fakt na laparo na nfz zapewne terminy sa dlugie zawsze nizna pozniej zrezygnowac z niego:)
Oczywiście nie twierdzę, że Twój lekarz jest zły.
Tylko, że w tych klinikach też różni ludzie pracują.
Ja po pierwszej IUI zmieniłam lekarza właśnie w klinice leczenia niepłodności na innego (w tej samej klinice).
Ten pierwszy nie dość, że zrobił mi IUI na za cienkim endometrium, to jeszcze przy tym słabym Endo nadal faszerował mnie clomidem (tylko clomidem). Jakby tego było mało - dał mi zastrzyki na niepęknięcie pęcherzyków, po czym ani nie dał mi zastrzyków na ich pęknięcie ani nie przeprowadził kontrolnego usg żeby sprawdzić czy pękły.
IUI oczywiście się nie powiodło - i to być może wyłącznie z powodu zaniedbań lekarza.
Teraz chodzę do kompetentnej osoby, która mówi mi wprost: endometrium zdecydowanie za małe, szanse w tym cyklu bliskie zeru - w tej sytuacji on nie widzi sensu wydawania 800 zł na i inseminację, ale wybór oczywiście należy do mnie.
I proponuje inny schemat leczenia.
Widziałam lekki szok i zakłopotanie na twarzy tego lekarza kiedy zapytałam dlaczego poprzedni nie zrobił mi usg.
I choć ewidentnie nie chciał podważać działań kolegi, to przyznał, że mogło się tak zdarzyć, że pęcherzyki po zastrzyku nie pękły lub pękły dużo później i nie doszło do zapłodnienia lub - wersja druga: mogło dojść do zapłodnienia, ale tak cienkie endometrium nie przyjęło zarodka.
Tak więc lekarz lekarzowi nierówny i czasem warto skonsultować swój problem gdzie indziej.
Choć z moimi problemami nie spodziewam się sukcesu po IUI, to przynajmniej będę miała pewność, że wszystko co można było zrobić, zostało zrobione.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2016, 10:13
12.2015 Clo
10.2016 - letrozol
Natalia01 wrote:
Efta mam pytanie, pisałaś coś o tej homocysteinie jaki ona ma związek z zajściem? Robiłam to badanie wynik mam 8,20umol/l szukałam na necie ale jakoś nie znalazłam związku?
nie wiem czy ci to dobrze wytłumaczę , bo sama mam niezbyt szeroką wiedzę na ten temat.
homocysteina ma związek z przyswajaniem kwasu foliowego - jak słabo przyswajasz to poziom homocysteiny jest wysoki.
jak wiadomo kwas foliowy jest niezbędny, aby organizm wytworzył zdrową komórkę jajową przy jej niedoborach powstają wady cewy nerwowej u dzieci, wodogłowia i inne potwornosci, o których aż ciężko pisać. dlatego kobiety starające się i bedące w ciazy powinny suplementować kwas foliowy.
homocysteina ma też związek z krzepliwością krwi . Homocysteina to aminokwas, którego zbyt duża ilość we krwi może spowodować zmiany miażdżycowe. Ma ona bardzo niekorzystny wpływ na naczynia krwionośne. A wiec np. złe ukrwienie macicy. problemy z zagnieżzeniem.
Bada się ją gdy jest podejrzenie mutacji w genie MTHRF.
Mutacja genu MTHFR może podnieść poziom homocysteiny i wywołać zmiany miażdżycowe, zakrzepy w żyłach itp.
Sprawia, że kwas foliowy jest źle wchłaniany przez organizm, a homocysteina nie może przekształcić się w metioninę.
Dlatego kobiety aby obniżyć poziom homocysteiny biorą zwiększoną dawkę kwasu foliowego od 5 do 15mg , kwas foliowy zmetylowany - łatwiej przysawajany, witaminę b i b12 , acard czesto też zastrzyki na rozrzedzenie krwi - clexane.
twoj poziom homocysteiny jest bardzo dobry. Norma jest do 12 ale przy staraniach nie powinien być większy niż 7-8.
6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
-
Ennia wrote:Kasiak, rzeczywiście dziwne, że lekarz chce robić laparoskopię - ona ma duże znaczenie przy niezachodzeniu w ciążę, a Ty w ciążę zachodzisz.
Na Twoim miejscu umówiłabym się w szpitalu na tą laparoskopię (z doświadczenia wiem, że są to odlegle terminy - ja muszę czekać 5 m-cy), natomiast w międzyczasie koniecznie zmieniłabym lekarza na dobrego specjalistę w klinice leczenia niepłodności i próbowała tam poszukać rozwiązania. - Termin laparo w każdej chwili możesz odwołać, jeśli okaże się, że już nie jest potrzebna - czego oczywiście bardzo Ci życzę
ennia starsznie długie terminy u Ciebie, ja czekałam jakieś 2,5-3 tygodnie na laparoskopie oczywiście na nfz więc może to kwestia Szpitala?19.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
alloMLR 13% -> 0
NK 5% - test IMK
Subpopulacja limfocytów,
Prolaktyna 22
kwas foliowy 13,73ng/ml
wit d 44,5mg/ml
p/c p. plemnikom,
17-prog 2,17 -> 1,52
Androstendion 1,81 ng/ml
efta wrote:nie wiem czy ci to dobrze wytłumaczę , bo sama mam niezbyt szeroką wiedzę na ten temat.
homocysteina ma związek z przyswajaniem kwasu foliowego - jak słabo przyswajasz to poziom homocysteiny jest wysoki.
jak wiadomo kwas foliowy jest niezbędny, aby organizm wytworzył zdrową komórkę jajową przy jej niedoborach powstają wady cewy nerwowej u dzieci, wodogłowia i inne potwornosci, o których aż ciężko pisać. dlatego kobiety starające się i bedące w ciazy powinny suplementować kwas foliowy.
homocysteina ma też związek z krzepliwością krwi . Homocysteina to aminokwas, którego zbyt duża ilość we krwi może spowodować zmiany miażdżycowe. Ma ona bardzo niekorzystny wpływ na naczynia krwionośne. A wiec np. złe ukrwienie macicy. problemy z zagnieżzeniem.
Bada się ją gdy jest podejrzenie mutacji w genie MTHRF.
Mutacja genu MTHFR może podnieść poziom homocysteiny i wywołać zmiany miażdżycowe, zakrzepy w żyłach itp.
Sprawia, że kwas foliowy jest źle wchłaniany przez organizm, a homocysteina nie może przekształcić się w metioninę.
Dlatego kobiety aby obniżyć poziom homocysteiny biorą zwiększoną dawkę kwasu foliowego od 5 do 15mg , kwas foliowy zmetylowany - łatwiej przysawajany, witaminę b i b12 , acard czesto też zastrzyki na rozrzedzenie krwi - clexane.
twoj poziom homocysteiny jest bardzo dobry. Norma jest do 12 ale przy staraniach nie powinien być większy niż 7-8.
Dziękuję bardzo teraz już wszystko rozumiem miałam również robione badanie na kwas foliowy i jest ok oraz kardiolipinie a to jest na tą krzepliwosc i równiez wynik w normie czyli można przypuszczać, że raczej tej mutacji genowej nie mam oczywiście 100% pewnośc daje odpowiednie badanie na to zdaje sobie z tego sprawę mimo wszystko dziękuję jeszcze razefta lubi tę wiadomość
19.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
alloMLR 13% -> 0
NK 5% - test IMK
Subpopulacja limfocytów,
Prolaktyna 22
kwas foliowy 13,73ng/ml
wit d 44,5mg/ml
p/c p. plemnikom,
17-prog 2,17 -> 1,52
Androstendion 1,81 ng/ml
Natalia01 wrote:ennia starsznie długie terminy u Ciebie, ja czekałam jakieś 2,5-3 tygodnie na laparoskopie oczywiście na nfz więc może to kwestia Szpitala?
To super szybko!
Takie terminy są na nfz Gdańsku.
Nie wiem, być może gdybym zgłosiła się na początku roku, to byłoby szybciej, a tak to usłyszałam, że na ten rok skończyły się już kontrakty i zapisy są na koniec stycznia- luty, jak będzie nowa kasa12.2015 Clo
10.2016 - letrozol
no włąsnie to nasze nfz. no nóż się w kieszeni otwiera. terminy powalają, ze wszytkim problemy.
chciałam się doastać do kliniki do poznania bo tam inseminację robią na nfz. niestety w tym roku już miejsc nie ma.... listy na nowy rok też nie... bo po co...6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
-
Ja po kolejnym monitoringu jajeczko pękło, lekarz powiedział że dobrze ukrwione (?) i ze ma nadzieję że wreszcie zaciaze 24/25 beta i jeśli negatywny to Clo 2x2 i lametta 2x1 od 3-7 dc, boję się tego clo
Miśkowa lubi tę wiadomość
19.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
alloMLR 13% -> 0
NK 5% - test IMK
Subpopulacja limfocytów,
Prolaktyna 22
kwas foliowy 13,73ng/ml
wit d 44,5mg/ml
p/c p. plemnikom,
17-prog 2,17 -> 1,52
Androstendion 1,81 ng/ml
Najlepsze jest to, że umawiając się na laparoskopię na początku października, musiałam podać datę kiedy będę miała miesiączkę w lutym! ))
- Myślałam, że spadnę z krzesła. Też chciałabym wiedzieć
No i teraz jeśli moje (jakby nie patrzeć po omacku czynione) obliczenia nie sprawdzą się, to termin laparo mi przepadnie i znowu będę musiała czekać nie wiadomo ile.
12.2015 Clo
10.2016 - letrozol
Natalia trzymam kciuki!
Ja jutro mam monitoring przed planowanym IUI. Pierwszy cykl na letrozolu i jakoś mało mnie bolały jajniki w porównaniu do Clo. Czyżby jajka na tym nie rosły?mmmarita lubi tę wiadomość
12.2015 Clo
10.2016 - letrozol
Natalia01 nie ma się czego bać! też brałam CLO i przeżyłam trzymam kciuki, żebyś jednak nie musiała go brać i zobaczyła dwie kreski na teście!
Ennia jeśli chodzi o ból jajników, to ja np. dużo bardziej czuje jajniki przy lameccie niż przy CLo.
A jeśli chodzi o lekarzy to ja już na swojej drodze z problemami zajścia w ciąże, chodzę do trzeciego. Pierwszy przepisał CLO i tak do skutku powiedział... Drugi z kliniki niepłodności, pchający od razu w in vitro i inseminację ,nie robiąc nawet HSG... Obecny ordynator ginekologii w szpitalu u mnie w miasteczku. Najlepiej wszystko mi wytłumaczył, zrobił dodatkowe badania, HSG na NFZ, dodatkowe leki i zobaczymy.
Nie wspomnę o ginekolożce do której chodziłam jeszcze jako licealistka i młoda studentka, która już wtedy istniejące pęcherzyki na jajnikach i nieregularny okres zdiagnozowała- "TAKA PANI URODA"Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2016, 09:37
Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwycięzcami...
PCO
wysoka prolaktyna
Prawie 20 miesięcy starań ...
październik 2015 - 6tc (*)
Sierpień 2016- HSG - drożne jajowody
Wrzesień 2016- seminogram M. - wyniki dobre, jedynie obniżona nieco ilość plemników o prawidłowej budowie