Stymulacja letrozolem
-
WIADOMOŚĆ
-
Flowwer, progesteron masz bardzo ładny a prolaktyna rośnie na początku ciąży nie spisuj cyklu na straty, ale plan działania zawsze trzeba mieć
A Inhibina wyszła ok? Nie wiem jak to interpretować.
Zrobie dziś test owu, jeśli będzie bladzioch to będę kombinować z wynikami.. ale do najbliższego labo czynnego w sobotę mam jakieś 80 km.. -
Na poczatku cyklu miałam prolaktynę 13 a teraz taka wysoka a najśmieszniejsze w tym ze pierwszy raz w 2 fc mam ciszę w piersiach. A niestety estradiol mówi sam zw siebie że tam wartościowej komórki nie ma. Jedno pocieszające że bynajmniej progesteron jest ładny i INHIBINA
112 cs o syna, 15 lat walki !!
Provita-Paliga
NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
⛄⛄⛄
-
k91 wrote:Esperanza Mia ależ kolekcja pęcherzyków. Bierz się do roboty i czekamy na efekty:)
Mroovka byłaś u dermatologa, żeby zobaczył co się dzieje z Twoimi włosami? Ściskam Cie mocno
Jeszcze niestety nie, lekarz rodzinny coś próbował walczyć. Pozdrawiam:) -
Dziewczyny,czy w 8dpo można zbadać też prolaktynę?
W pon sprawdzam progesteron i estriadiol i zastanawiam się nad prolaktyną,może z moimi trudnościami z zajściem w ciążę,coś prolaktyna miesza?
A i jeszcze jedno mnie zastanawia,przy stymulacji macie zazwyczaj kilka pęcherzyków,ja bez stymulacji miałam jeden,a i ze stymulacją jeden,ostatnio były dwa,to wydaje mi się,że to kiepsko???no chyba,że lametta wpływa nie tylko na ilość pęcherzyków,ale i na jakość?nika77 -
nika77 wrote:Dziewczyny,czy w 8dpo można zbadać też prolaktynę?
W pon sprawdzam progesteron i estriadiol i zastanawiam się nad prolaktyną,może z moimi trudnościami z zajściem w ciążę,coś prolaktyna miesza?
A i jeszcze jedno mnie zastanawia,przy stymulacji macie zazwyczaj kilka pęcherzyków,ja bez stymulacji miałam jeden,a i ze stymulacją jeden,ostatnio były dwa,to wydaje mi się,że to kiepsko???no chyba,że lametta wpływa nie tylko na ilość pęcherzyków,ale i na jakość?
Provita-Paliga
⛄⛄⛄
-
Od momentu, gdy dominujący pęcherzyk niejako pędem biegnie do owulacji, wytwarza on w szybko wzrastających ilościach estradiol. Ów estradiol stymuluje wytwarzanie śluzu szyjkowego, jednocześnie sprowadzając wytwarzanie FSH do stężenia poniżej wartości progowej. Staje się to czynnikiem znoszącym podtrzymujące działanie FSH na pomniejsze pęcherzyki jajników, które również podążały w wyścigu do jajeczkowania.
Spadek FSH uruchamia z kolei mechanizm dojrzewania dominującego pęcherzyka. Dzięki temu staje się on zdolny przyjąć drugą gonadotropinę przysadki mózgowej: LH. Wysokie stężenie estradiolu uaktywnia również pozytywne sprzężenie zwrotne w podwzgórzu, dzięki czemu przysadka mózgowa uwalnia masywny wyrzut hormonu LH. Pojawienie się LH w masywnej ilości staje się mechanizmem spustowym, który zapoczątkowuje pęknięcie pęcherzyka, tzn. powoduje jajeczkowanie-owulację. Dzieje się to w przybliżeniu w 37 godzin od rozpoczęcia wyrzutu LH, względnie w 17 godzin po szczycie jego występowania.
W ramach tego odcinka czasowego przed owulacją spada gwałtownie wytwarzanie estradiolu z jajnika. Po owulacji pęknięty pęcherzyk przekształca się w ciałko żółte. Od tego momentu wzrasta szybko produkcja drugiego hormonu jajnikowego: progesteronu, wytwarzanego wraz z estradiolem. Wspomniany progesteron powoduje nagłą zmianę cech charakterystycznych śluzu szyjki, których wyrazem staje się Szczyt objawu śluzu. Z kolei zaś spadek progesteronu pod koniec cyklu powoduje wystąpienia krwawienia, tzn. miesiączkę." http://www.woomb.org/bom/hormones/index_pl.html
Gdyby nie było spadku estradiolu przed owulacją nie doszło by do zmian w pęcherzyku, które warunkują jego pęknięcie i uwolnienie komórki jajowej. Pęcherzyk by sobie po prostu dalej rósł jak gdyby nigdy nic.efta lubi tę wiadomość
Provita-Paliga
⛄⛄⛄
-
Chwilę mnie tutaj nie było, a dyskusja wre
Dziewczyny, czy nie macie problemów z wagą przy stymulacji? U mnie jest jakaś masakra. Od początku stymulacji przybyło mi 8 kg, mam już parę kilogramów nadwagi. Nie wiem, jak sobie z tym poradzić. Słodkościami wynagradzam sobie kolejne nieudane cykle błędne koło.Napiszcie, jak macie jakieś skuteczne sposoby.
Mnie też boli jajnik - po owu zrobiła się torbiel krwotoczna. A laparo już za kilka tygodni
Efta, zrobiłam DHEA i SHBG i wszystko w normie. Nie ma się czego czepić.efta lubi tę wiadomość
X 2010 - syn
IX 2015 - początek starań o rodzeństwo
HSG, histero, laparo - ok; IV 2017 - I IUI
VII 2017 - II IUI
XI 2017 - 31 dc beta 1240
-
Dziewczyny pomóżcie, bo zaraz zwariuję. Dzisiaj mam 32 dc (przy cyklach zazwyczaj 28 dni albo i krótszych). Zrobiłam rano test ciążowy i jest druga kreska, ale bardzo bardzo bardzo blada, widoczna dopiero po przyjrzeniu się. W tym cyklu pierwszy raz od dwóch lat nie miałam żadnego plamienia, jedynie 26 dc pojawił się śluz kawa z mlekiem i to by było na tyle.
Bolą mnie piersi i czuję ciągnięcie w brzuchu, ale takie same objawy mam na miesiączkę. Dodatkowo jestem przeziębiona i mam podwyższoną temperaturę ciała (37). Oczywiście standardowy tekst dodam, że nie chcę się nakręcać, ale już i tak się nakręciłam Help
Jaki jest najbardziej czuły test ciążowy? Teraz robiłam na tych paskach z allegro i nie bardzo wierzę w ich skuteczność.efta lubi tę wiadomość
20tc - nasz aniołek
-
O ile dobrze pamiętam to Bobo test taki żółty z Rossmanna, a nie lepiej iść na krew? Bardziej wiarygodne 3mam kciuki
think_positive lubi tę wiadomość
19.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
02.2019 - Pasnik immunologia
08.2018 - korekta isthmocele -laparotomia
01.2018- Angelius Provita
alloMLR 13% -> 0
Genotyp KIR-bx - implantacyjne są
ANA2 1:100 typ-ziarnisty,
NK 5% - test IMK
Subpopulacja limfocytów,
anty-TPO 0,38. anty-TG 0,82
homocysteina było 8,20->9,20
Prolaktyna 22
kwas foliowy 13,73ng/ml
wit d 44,5mg/ml
Tsh 1,422 Ft3 2,52 Ft4 1,09
Wolny testosteron 1,48 pH/ml
p/c przeciw kardiolipinie - ujemne
p/c p.antygenom jajnika - ujemne
p/c p. plemnikom,
17-prog 2,17 -> 1,52
Dhea-s- 449 -> 413 - za wysokie
SHBG- 15,32 za niskie - min 32,
Androstendion 1,81 ng/ml
Mycoplasma, ureoplasma, gbs, chlamydia, insulina, glukoza, Laparoskopia x2 , histero, toxo IgG,IgM, rózyczka,
Mąż - test MAR, HBA, SCA, defragmentacja - ok
Syn ur w 2011 ciąża naturalna - od tego czasu beta nie drgnęła -
GorzataMał wrote:Chwilę mnie tutaj nie było, a dyskusja wre
Dziewczyny, czy nie macie problemów z wagą przy stymulacji? U mnie jest jakaś masakra. Od początku stymulacji przybyło mi 8 kg, mam już parę kilogramów nadwagi. Nie wiem, jak sobie z tym poradzić. Słodkościami wynagradzam sobie kolejne nieudane cykle błędne koło.Napiszcie, jak macie jakieś skuteczne sposoby.
Mnie też boli jajnik - po owu zrobiła się torbiel krwotoczna. A laparo już za kilka tygodni
Efta, zrobiłam DHEA i SHBG i wszystko w normie. Nie ma się czego czepić.
Ja przytyłam 2kg od stymulacji.
Najlepiej ograniczyć słodycze ale ja też nimi humor poprawiam.
Niekiedy robię sok wyciskam pomarańcze, cytrynę jarmuż, grejpfrut i tym się zapycham.
"Cokolwiek zasiejesz, po jakimś czasie zbierzesz ! Twoje myśli to ziarno i od nich będą zależeć żniwa ".
21.03.2022 transfer 2AA
5 dpt 21,4 7 dpt 61,2 10 dpt 205,9 14 dpt 955 23 dpt 💗
7.06.22 prenetralne, synek
18.07.22 pierwsze ruchy 19+5
22.07.2020 20+2 waga 329g połówkowe
30.09.22 3 genetyczne 30+2 1445g
12.12.2022 40+5 56 cm, 3550 g, g.15.55 😍
02.01.2020 *IVF *ICSI MACS
15.01.2020 punkcja ❄❄ ❄
15.02.2020 transfer 3AA
6 dpt 49,5 9 dpt 181,5 11 dpt 286 13 dpt 446 16 dpt 1446 19 dpt 3893
26 dpt ❤️ 12.03.2020
18.06.2020 20+3 połówkowe- waga 385 g szczęścia 💕 będzie synek
19.06.2020 pierwsze ruchy💗
21.07.2020 25+1 waga 776 g
21.08.2020 29+5 gene 1502g
09.09.2020 waga 1944g
34+2 waga 2200, 35+2 waga 2600
09.10.2020 36+4 - 54 cm, 2620g godz 23.21 😍 -
Ja przytyłam 3, ale trochę na własne życzenie, bo myslałam, że jak odrobinę przytyje (to miało być max 1,5 kg tylko wymknęło się spod kontroli) to lepiej pójdzie. Endo jak cienkie było tak jest, a mnie oprócz negatywnych testów ciążowych dołuje waga.
Teraz już się wzięłam porządnie za siebie, trochę biegam, zero cukru i słodyczy. A jak mam zjeść coś słodkiego to robię koktajl ze szpinaku/jarmużu i jakiegoś owocu, albo piekę jabłko w piekarniku
I staram się jeść głównie warzywa + mięsko + zdrowy olej.04.2014 - synek
brak okresu po cc, niskie estrogeny, zespol czesciowo pustego siodla tureckiego, endo 2-3mm
letrozol, gonadotropiny - owulacja - brak okresu,
estrofem + duphaston - jest okres!! endo 6mm:) -
think_positive wrote:Dziewczyny pomóżcie, bo zaraz zwariuję. Dzisiaj mam 32 dc (przy cyklach zazwyczaj 28 dni albo i krótszych). Zrobiłam rano test ciążowy i jest druga kreska, ale bardzo bardzo bardzo blada, widoczna dopiero po przyjrzeniu się. W tym cyklu pierwszy raz od dwóch lat nie miałam żadnego plamienia, jedynie 26 dc pojawił się śluz kawa z mlekiem i to by było na tyle.
Bolą mnie piersi i czuję ciągnięcie w brzuchu, ale takie same objawy mam na miesiączkę. Dodatkowo jestem przeziębiona i mam podwyższoną temperaturę ciała (37). Oczywiście standardowy tekst dodam, że nie chcę się nakręcać, ale już i tak się nakręciłam Help
Jaki jest najbardziej czuły test ciążowy? Teraz robiłam na tych paskach z allegro i nie bardzo wierzę w ich skuteczność.
Zrób zółty bobo test. i przy becie 19 pokazał już ładną kreskę, więc polecam.think_positive lubi tę wiadomość
-
think_positive wrote:Zrobiłam betę i czekam. Wyniki mają być 15-17. Na razie cisza. Trzymajcie kciuki dziewczyny
mocno trzymam kciuki.
na paskowych allegrowych testach druga kreska pojawia się dopiero przy sporej becie.
koniecznie daj znać!6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna 2 IUI
3IUI grudzień 2016 serduszko bije pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga