Stymulacja letrozolem
-
WIADOMOŚĆ
-
Natalia teraz czekam na efekt !!!
Ja aktualnie 7 dpo i tydz do testu z wiadomym wynikiem l.
112 cs o syna, 15 lat walki !!
Provita-Paliga
NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
⛄⛄⛄
-
Natalia01 wrote:Witajcie, u mnie wielka d*** poszłam jednak w poniedziałek na podgląd i jak na złość skończył się wcześniej bo nie było pacjentek, wczoraj byłam w pracy więc poszłam dziś i tak jak myślałam jest za późno moje jajka mają jeden 27mm i drugi 30mm będzie cud jak wogole pekna, pozostałych dwóch wogole nie zmierzył. Takie giganty że chodzić ani siedzieć nie moge.
Gin kazał jeszcze działać dzisiaj a tu męża nie ma jedynie co się pocieszam że nawet jakbym wczoraj poszła tak jak mi zalecił to i tak niczego by to nie zmieniło bo przy max 21mm powinno podać się zastrzyk..
faktycznie bardzo duże. ale ja zachodziłam dwukrotnie w ciaze przy przcherzykach własnie 27mm. moze jeszcze dorwiesz mężaWiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 12:27
6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna 2 IUI
3IUI grudzień 2016 serduszko bije pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
-
Ania1003 wrote:Hej dziewczyny!
Znowu tu zaglądam bo w poprzednim cyklu się wyłączyłam. Dzisiaj przy okazji robienia jak co miesiąc tsh (jestem po usunięciu tarczycy i lecę tylko na Letroxie), zrobiłam z ciekawości też inne badania. Akurat 2dc i miałam okazję.
Co radzicie? Martwi mnie ta prolaktyna... testosteron też w górnej granicy... w 2cs AMH miałam 4.10. Ostatnio u innej gin jak byłam, bo spóźnił mi się okres, to powiedziała, że jajniki wyglądają trochę na PCOS. Ale że byłam w stanie przed @ to ciężko było jej to potwierdzić.
Co myślicie o wynikach?
2dc
TSH 1.29 (0.29-4.20)
FT 3 2.87 (2.0-4.40)
FT 4 1.97 (0.93-1.73) ^H
FSH 10.04 (3.5-12.5 f. pęcherzykowata)
LH 6.76 (2.4- 12.6 f. pęcherzykowata)
Estradiol 49.31 (12.5-166 f. pęcherzykowata)
Prolaktyna 37.47 (4.79-23.30) ^H napisane że konsultacja i do sprawdzenia,
Testosteron 0.776 (0.06-0.82 kobiety)
nie podoba mi się u ciebie stosunek lh do fsh.
u zdrowych kobiet stosunek powinien być 1 u ciebie jest prawie 3,5
jesli chodzi o prolaktyn to jest znacznie podwyższona , pewnie dostaniesz leki na jej obniżenie, za wysoka prolaktyna hamuje owulacje.6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna 2 IUI
3IUI grudzień 2016 serduszko bije pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny
właśnie wróciłam z kontrolnego usg i okazało się, że jestem przestymulowana (oczywiście lekarz tak tego nie nazwał). Wszystkie dolegliwości związane są z nadmierną ilością pęcherzyków. Dostałam Dostinex (4 tabl.250zł)(niezła impreza) i w poniedziałek do kontroli.. I teraz uwaga... kolejna próba podejścia do IUI może być za cztery cykle:(
P.S. bardzo mocno trzymam za Was kciuki!! niech się dzieje w tym czerwcu -
nick nieaktualnyAnia1003 proloaktyne należy na czczo, dzień wcześniej nie można dużo jeść i mieć dużego wysiłku fizycznego. I stres nadmierny mocno podnosi. Raz byłam na tym badaniu ze zlamaniem tych zasad i bylo dużo. Potem z tymi zasadami i wyszło super. A jak u Ciebie z tymi zasadami przed tym badaniem?
Buko, to może inny lekarz. On jakis nie jest poważny. To nie chodzi o udowadnianie Tobie. Drożność i hormony miałaś. Hmm a myślałaś o in vitro?
Didik34,on rety!!! Jak Ty się trzymasz? To może on źle dawkę dobral? Kochana! Czas szybko leci. Może teraz przez to odpuszczenie przymusowe uda się mimo wszystko coś? sama mam takie koleżanki! Serio! Nie trać nadziei!!! Zobaczysz! Musimy iść do przodu, choć to takie trudne!didik34 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
didik34 wrote:Hej dziewczyny
właśnie wróciłam z kontrolnego usg i okazało się, że jestem przestymulowana (oczywiście lekarz tak tego nie nazwał). Wszystkie dolegliwości związane są z nadmierną ilością pęcherzyków. Dostałam Dostinex (4 tabl.250zł)(niezła impreza) i w poniedziałek do kontroli.. I teraz uwaga... kolejna próba podejścia do IUI może być za cztery cykle:(
P.S. bardzo mocno trzymam za Was kciuki!! niech się dzieje w tym czerwcu
Miałaś 5pęcherzyków tak? Jakie masz objawy od przestymulowania? I dlaczego dopiero za 4 cykle?
Efta nie udało się, jesteśmy w trakcie przeprowadzki ja z synem jestem u brata a mąż u szwagra i jeszcze praca także nic z tego..
Pocieszam się że dziś już nie mam bóli w jajnikach więc moje giganty pekly, jutro monit kontrolny i będę mieć pewność19.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
02.2019 - Pasnik immunologia
08.2018 - korekta isthmocele -laparotomia
01.2018- Angelius Provita
alloMLR 13% -> 0
Genotyp KIR-bx - implantacyjne są
ANA2 1:100 typ-ziarnisty,
NK 5% - test IMK
Subpopulacja limfocytów,
anty-TPO 0,38. anty-TG 0,82
homocysteina było 8,20->9,20
Prolaktyna 22
kwas foliowy 13,73ng/ml
wit d 44,5mg/ml
Tsh 1,422 Ft3 2,52 Ft4 1,09
Wolny testosteron 1,48 pH/ml
p/c przeciw kardiolipinie - ujemne
p/c p.antygenom jajnika - ujemne
p/c p. plemnikom,
17-prog 2,17 -> 1,52
Dhea-s- 449 -> 413 - za wysokie
SHBG- 15,32 za niskie - min 32,
Androstendion 1,81 ng/ml
Mycoplasma, ureoplasma, gbs, chlamydia, insulina, glukoza, Laparoskopia x2 , histero, toxo IgG,IgM, rózyczka,
Mąż - test MAR, HBA, SCA, defragmentacja - ok
Syn ur w 2011 ciąża naturalna - od tego czasu beta nie drgnęła -
Ja dzis jestem w 8 dc wczoraj byłam na monitoringu i mam 4 pecherzyki po 12 mm.
14 dc znowu mam kontrole i wtedy lekarz zadecyduje czy dostane zastrzyk.
mam przepisany od 16 dc duphaston.
A jak to jest z zastrzykiem wam lekarz mówi od razu na początku cyklu żeby już sobie wykupic i czekać w gotowości kiedy go podać.
Czy ogląda jajniki i po usg dopiero decyduje dać czy nie dać.
W tamtym miesiącu chciałam zastrzyk to mi nie dał najpierw mówił że jescze nie a później że już jest za późno co prawda pecherzyk pękł ale nie mieliśmy pewności czy pęknie.
W tamtym cyklu byłam 6 razy na monitoringu.
Już mi sie nie chce czasami tak czesto chodzić ale wiem że to dla mojego dobra.
I jescze jedno pytanie dlaczego lekrz zakazuje serduszek jak jest wiecej pęcherzyków ? chodzi o ciązę mnogą ? A niby letrazol jest lepszy od Clo bo nie rośnie kilka pecherzyków a widać że chyba guzik prawda. Chyba ze to czerwiec nas tak rozpieszcz i na te ciepłe dni bardziej płodne jesteśmy
Natalia01 lubi tę wiadomość
t
Cykl rozpoczęty 1 czerwca 2017 -
nick nieaktualnyDzięki kochane za słowa otuchy, mam taką małą nadzieję, że nastawię się na IUI na jesień, a w międzyczasie uda nam się naturalnie.
Tak miałam 5 pęcherzyków. Wczoraj (4 dpo) miałam silne bóle jajników z promieniowaniem na bok i w okolice krzyża, dlatego dziś pojechałam zobaczyć co się tam dzieje.
Lekarz powiedział, że organizm musi wrócić do normy, żeby znowu się stymulować, a to ponoć ma trwać 4 cykle.
Także tego:(
Ale ja Was tutaj będę obserwować i trzymać kciuki!! -
nick nieaktualnyTak, chodzi o ciążę mnogą (na moje stwierdzenie: w sumie bliźniaki mogę mieć, powiedział, że to nie o bliźniaki chodzi).
Didik34 dlaczego aż 4 cykle?
Ninkali, miałam hsg, hormony, nasz główny problem to do niedawna był czynnik męski - morfologia 2%, ale wyniki męża się poprawiły, przy iui też były bardzo dobre i to co było poniżej normy przy IUI jest wyeliminowane. Ja mam dość agresywną postać Hashimoto, ale uregulowane, do dłuższego czasu trzymam tsh ok. 0,5, więc też nie powinno stanowić problemu. Niby bardzo wysokie atpo i atg może utrudniać (u mnie są rzędu kilku tysięcy), ale lekarze mówią, że nie obstawialiby tego jako głównej przyczyny zresztą tego się nie da obniżyć.
O in vitro myśleliśmy, chcemy jeszcze zrobić jedną albo dwie IUI i jak nic z tego to od września ruszyć z ivf. Były plany dofinansowania ivf w warszawie, więc liczę, że coś w tej kwestii się ruszy i się załapiemy na to. -
Miła mama wrote:Ja dzis jestem w 8 dc wczoraj byłam na monitoringu i mam 4 pecherzyki po 12 mm.
14 dc znowu mam kontrole i wtedy lekarz zadecyduje czy dostane zastrzyk.
mam przepisany od 16 dc duphaston.
A jak to jest z zastrzykiem wam lekarz mówi od razu na początku cyklu żeby już sobie wykupic i czekać w gotowości kiedy go podać.
Czy ogląda jajniki i po usg dopiero decyduje dać czy nie dać.
W tamtym miesiącu chciałam zastrzyk to mi nie dał najpierw mówił że jescze nie a później że już jest za późno co prawda pecherzyk pękł ale nie mieliśmy pewności czy pęknie.
W tamtym cyklu byłam 6 razy na monitoringu.
Już mi sie nie chce czasami tak czesto chodzić ale wiem że to dla mojego dobra.
I jescze jedno pytanie dlaczego lekrz zakazuje serduszek jak jest wiecej pęcherzyków ? chodzi o ciązę mnogą ? A niby letrazol jest lepszy od Clo bo nie rośnie kilka pecherzyków a widać że chyba guzik prawda. Chyba ze to czerwiec nas tak rozpieszcz i na te ciepłe dni bardziej płodne jesteśmy
Radziłbym iść wcześnie na monit niż 14dc.. W tym cyklu również miałam 4 pęcherzyki w 9dc pierwszy monit i w jp 11 i 12 mm i w jl tak samo gin kazał przyjść w 15dc niestety nie miałam jak i poszłam w 16dc niestety było już za późno w jl 27mm i jp 30mm więc przerosły i obawa czy torbiel się nie zrobi.. Ja mam wypisywany od razu zastrzyk i podawany w każdym msc jak jest stymulacja, przez to są też większe szanse że wszystko pęknie.. Jej 6 razy to strasznie dużo ja mam max 3 razy monit zazwyczaj dwa przed owu 11/12dc wtedy też zastrzyk jest podawany i po owu jakiś 15/16dc..
Nie wiem dlaczego gin zabrania mój mi tylko mówi że wtedy jest większa szansa na ciążę mnogą a wiadomo że takie ciążę są ryzykowaneWiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 14:23
19.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
alloMLR 13% -> 0
NK 5% - test IMK
Subpopulacja limfocytów,
Prolaktyna 22
kwas foliowy 13,73ng/ml
wit d 44,5mg/ml
p/c p. plemnikom,
17-prog 2,17 -> 1,52
Androstendion 1,81 ng/ml
Mycoplasma, ureoplasma, gbs, chlamydia, insulina, glukoza, Laparoskopia x2 , histero, toxo IgG,IgM, rózyczka,
Buko wrote:Tak, chodzi o ciążę mnogą (na moje stwierdzenie: w sumie bliźniaki mogę mieć, powiedział, że to nie o bliźniaki chodzi).
Didik34 dlaczego aż 4 cykle?
Ninkali, miałam hsg, hormony, nasz główny problem to do niedawna był czynnik męski - morfologia 2%, ale wyniki męża się poprawiły, przy iui też były bardzo dobre i to co było poniżej normy przy IUI jest wyeliminowane. Ja mam dość agresywną postać Hashimoto, ale uregulowane, do dłuższego czasu trzymam tsh ok. 0,5, więc też nie powinno stanowić problemu. Niby bardzo wysokie atpo i atg może utrudniać (u mnie są rzędu kilku tysięcy), ale lekarze mówią, że nie obstawialiby tego jako głównej przyczyny zresztą tego się nie da obniżyć.
O in vitro myśleliśmy, chcemy jeszcze zrobić jedną albo dwie IUI i jak nic z tego to od września ruszyć z ivf. Były plany dofinansowania ivf w warszawie, więc liczę, że coś w tej kwestii się ruszy i się załapiemy na to.
Nie o bliźniaki to o co? Trojaczki?19.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
alloMLR 13% -> 0
NK 5% - test IMK
Subpopulacja limfocytów,
Prolaktyna 22
kwas foliowy 13,73ng/ml
wit d 44,5mg/ml
p/c p. plemnikom,
17-prog 2,17 -> 1,52
Androstendion 1,81 ng/ml
nick nieaktualnyno tak o trojaczki lub więcej nikt nie da Ci gwarancji , że będzie jedno, czy dwa (to jeszcze da się przeżyć)
Ale trojaczki i więcej- to jak sam lekarz powiedział-duże ryzyko dla mamy i dzieci, to przedwczesne porody i rehabilitacja itp. więc nie ryzykowałam z moimi pięcioma;)
Uważam , że najbezpieczniej jest robić IUI przy max 3 pęcherzykach.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 14:41
-
To w takim razie w moim przypadku chyba nie ma sensu robić stymulacji do IUI, bo ja mam swoją owulację, ewentualnie Ovitrelle lub Pregnyl. Z drugiej strony lekarz mówił, że nie chce robić IUI bez stymulacji...No i jak to w końcu ma być?X 2010 - syn
IX 2015 - początek starań o rodzeństwo
HSG, histero, laparo - ok; IV 2017 - I IUI
VII 2017 - II IUI
XI 2017 - 31 dc beta 1240
-
nick nieaktualnyChociaz ja kojarzę z innego tematu dziewczynę, która miała 5 pęcherzyków, wszystkie pękły, przez 2 tygodnie liczyła na ciążę i obawiała się jak liczna ona będzie, a się nie udalo w ogóle...
jak wyżej didik34 napisała, dobrze jest do 3 pęcherzyków. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMi mój gin mówi, że powyżej 3 pęcherzyków nie wolno współżyć bez zabezpieczenia, a i gin nie mogą robić zabiegów jak iui i ivf- takie wytyczne. Chodzi o ryzyko ciąży mnogiej, każda ciąża mnoga jest obarczona większym ryzykiem poronienia, porodu wczesnego- tym samym śmierci czy kalectwa dzieci. Powiem tak, przez pryzmat pracy z chorymi- nie ryzykowałbym aż tak... Lepiej poczekać... Mi po Lamettcie aż dwa urosły i nie byłam pocieszona, a on na to, że skoro z jednego nie było ciąży to mam małe szanse na bliźniaki.
Ktoś z was pisał czy CLo i Lametta różnią się i co lepsze...To zalezy co można brać, ja tylko Lamette, bo ona nie zmniejsza endo, tylko może je "powiększyć" mówiąc nienaukowo. Od gin wiem, ze Lametta ma mniej skutków ubocznych niz Clo, jest to nowszy lek. Towarzystwo ginekologów w USA np. robiło mnóstwo badań i jak jest wybór, to wolą dawać Lamette. I jeszcze jedno, ten lek w PL jest zarejestrowany pod nazwą leku na raka....Jest lek z tym samym składem na leczenie bezpłodności etc, ale w PL kosztuje on nie 60-70zł a 250zł...