Stymulacja letrozolem
-
WIADOMOŚĆ
-
Natalia, jak chcesz badać AMH to lepiej na Kijowskiej/ Galla. Też mam najbliżej na Milkowskiego i mi powiedzieli, że AMH to jest takie badanie, że krew musi być szybko dostarczona do labolatorium i jeśli chce na Miłkowskiego to muszę zaraz przed przyjechaniem kuriera.
Najlepiej zadzwoń do punktu, gdzie chcesz iść i się zapytaj, czy wykonują tam takie badanie. Ja robiłam rok temu, więc mogło się zmienić. Na wyniki niby się czeka 2 tygodnie, ale miałam już po kilku dniach.Natalia01 lubi tę wiadomość
04.2014 - synek
brak okresu po cc, niskie estrogeny, zespol czesciowo pustego siodla tureckiego, endo 2-3mm
letrozol, gonadotropiny - owulacja - brak okresu,
estrofem + duphaston - jest okres!! endo 6mm:) -
Dzięki Flowwer i Justys za info, do tego badania AMH nie jestem przekonana wynik nic nie zmieni ani nie wniesie nowego w moje leczenie, oczywiste by bylo zrobienie go jakbym nie miała swoich owu albo dużo cykli bezowulacyjnych, dlatego też Wzięłam pod uwagę ta Inhibine B bo "znając poziom inhibiny B można określić ilość pęcherzyków zdolnych do przekształcenia się w dojrzałą, wartościową komórkę jajową" (cyt. Z art który czytałam) a robiąc AMH wiem tylko ile ich jest a nie jakiej jakości, jeśli źle to rozumiem to mnie poprawcie mój gin też nie wspominał o tym badaniu nie wiem czemu..
Dotka nasz gin zlecił Ci AMH czy sama robiłaś?
Flowwer, rozumiem że ten pakiet na trombofilie ma w sobie mutacje mthfr? nie są wypisane jakie 6mutacji,a pod spodem jest osobno mthfr i to dość kosztowna..
U Twojego M armia w porządku? Czy to badanie jest wymagane przed ivf i musi robić mimo dobrych parametrow?Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2017, 10:13
19.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
02.2019 - Pasnik immunologia
08.2018 - korekta isthmocele -laparotomia
01.2018- Angelius Provita
alloMLR 13% -> 0
Genotyp KIR-bx - implantacyjne są
ANA2 1:100 typ-ziarnisty,
NK 5% - test IMK
Subpopulacja limfocytów,
anty-TPO 0,38. anty-TG 0,82
homocysteina było 8,20->9,20
Prolaktyna 22
kwas foliowy 13,73ng/ml
wit d 44,5mg/ml
Tsh 1,422 Ft3 2,52 Ft4 1,09
Wolny testosteron 1,48 pH/ml
p/c przeciw kardiolipinie - ujemne
p/c p.antygenom jajnika - ujemne
p/c p. plemnikom,
17-prog 2,17 -> 1,52
Dhea-s- 449 -> 413 - za wysokie
SHBG- 15,32 za niskie - min 32,
Androstendion 1,81 ng/ml
Mycoplasma, ureoplasma, gbs, chlamydia, insulina, glukoza, Laparoskopia x2 , histero, toxo IgG,IgM, rózyczka,
Mąż - test MAR, HBA, SCA, defragmentacja - ok
Syn ur w 2011 ciąża naturalna - od tego czasu beta nie drgnęła -
Natalia inhibina b to nie jest jakiś duży wyznacznik większy jest AMH ale pamiętać że wykonać w 3 dc. Jeśli się ładnie stymulujesz szkoda 150 zł
a mutacje jakie są w "pakiecie" to;
330,-
Badanie obejmuje:
-czynnik V Leiden
-mutację genu protrombiny G20210A
-mutację C677T genu MTHFR
-mutację A1298C genu MTHFR
-PAI-1/SERPINE1
-V R2
Pojedyńczo się nie opłaca
A w sprawie badania mojego M to Dr chce sprawdzić czy nie są uszkodzone.
Fragmentacja DNA plemników znacznie wpływa na zdolność rozrodu. Plemniki z wysoką fragmentacją / stopniem uszkodzeń w DNA, są zdolne do zapłodnienia komórek jajowych, lecz rozwój zarodka może ulec zatrzymaniu jeszcze przed jego implantacją. W przypadku implantacji zaś prawdopodobieństwo wczesnego poronienia jest bardzo wysokie. Sprawdzenie stopnia fragmentacji DNA plemników może w wielu przypadkach wyjaśnić nierozpoznaną dotąd przyczynę bezpłodności.
Oraz Test HBA - to zadecyduje jaka procedura będzie miała sens w naszym przypadku.
Natalia01 lubi tę wiadomość
112 cs o syna, 15 lat walki !!
Provita-Paliga
NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
⛄⛄⛄
-
Flowwer wrote:Natalia inhibina b to nie jest jakiś duży wyznacznik większy jest AMH ale pamiętać że wykonać w 3 dc. Jeśli się ładnie stymulujesz szkoda 150 zł
a mutacje jakie są w "pakiecie" to;
330,-
Badanie obejmuje:
-czynnik V Leiden
-mutację genu protrombiny G20210A
-mutację C677T genu MTHFR
-mutację A1298C genu MTHFR
-PAI-1/SERPINE1
-V R2
Pojedyńczo się nie opłaca
A w sprawie badania mojego M to Dr chce sprawdzić czy nie są uszkodzone.
Fragmentacja DNA plemników znacznie wpływa na zdolność rozrodu. Plemniki z wysoką fragmentacją / stopniem uszkodzeń w DNA, są zdolne do zapłodnienia komórek jajowych, lecz rozwój zarodka może ulec zatrzymaniu jeszcze przed jego implantacją. W przypadku implantacji zaś prawdopodobieństwo wczesnego poronienia jest bardzo wysokie. Sprawdzenie stopnia fragmentacji DNA plemników może w wielu przypadkach wyjaśnić nierozpoznaną dotąd przyczynę bezpłodności.
Oraz Test HBA - to zadecyduje jaka procedura będzie miała sens w naszym przypadku.
Rozumiem, w takim razie odpuszczę sobie te badania i zapytam lekarza co o tym sądzi..
Hmm ta fragmentacja to chyba coś podobnego do tego co Dotka pisała niedawno chromatyna plemnikowa..19.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
alloMLR 13% -> 0
NK 5% - test IMK
Subpopulacja limfocytów,
Prolaktyna 22
kwas foliowy 13,73ng/ml
wit d 44,5mg/ml
p/c p. plemnikom,
17-prog 2,17 -> 1,52
Androstendion 1,81 ng/ml
Mycoplasma, ureoplasma, gbs, chlamydia, insulina, glukoza, Laparoskopia x2 , histero, toxo IgG,IgM, rózyczka,
nick nieaktualnyNatalia01 wrote:Rozumiem, w takim razie odpuszczę sobie te badania i zapytam lekarza co o tym sądzi..
Hmm ta fragmentacja to chyba coś podobnego do tego co Dotka pisała niedawno chromatyna plemnikowa..
Dokladnie chromatyna to to samo co fragmentacja. Moj M ma slaba morfologie i w dodatku mialam puste jajo plodowe dlatego robilismy to badanie aby wyklyczyc czy aby to puste jajo plodowe nie bylo spowodowane wlasnie wysoka fragmentacja DNA. -
Vaola i jaki wynik?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2017, 13:34
19.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
alloMLR 13% -> 0
NK 5% - test IMK
Subpopulacja limfocytów,
Prolaktyna 22
kwas foliowy 13,73ng/ml
wit d 44,5mg/ml
p/c p. plemnikom,
17-prog 2,17 -> 1,52
Androstendion 1,81 ng/ml
efta wrote:Inhibina B - nie wiem jaki ma wpływ ale wiem ze jest to jedne z podstawowych badań przy staraniach tzn jak idziesz do kliniki to na dzień dobry karzą zrobić miedzy innymi to badanie
Komórki NK - to immunologia , tak po krótce czy organizm nie zwalcza zarodka
kariotyp to genetyka - sprawdza się czy twoje komórki są ok, czy twój materiał genetyczny nie ma błędów - jak się mylę niech ktos mnie poprawi , bo nie jestem na 100% pewna czy mam rację
leiden czynnik V - mutacja genowa , krzepliwość krwi. Warto zrobić nawet jak nie było poronień. przy problemach z krzepliwością może nie dochodzić do zagnieżdzenia. -
frania21 wrote:dziewczyny ja do swojej kliniki mam ok 140km. nie jeżdżę już w 2 fazie cyklu. zawsze zastrzyk i czekam uda się nie uda. na kolejnej wizycie sprawdzamy czy wszystko ok i dalej stymulacja. czy kicha? powinnam to sprawdzać?
wybiorę się tu do miejscowego. myślicie że kiedy iść na to usg? w czwartek zastrzyk był.
aj wkurzam mnie już ten mój gin. niby super extra coś się dużą odkąd jestem u niego ale dużo takich pierodl omija.
np nie miałam badaniej rezerwy.
glupiutka jestem w temacie ale potrzebuje lekarza który mnie przez to przeprowadzi.
wasza pomoc nieoceniona.
Flowwer i jak wrażenia? czyli za kilka tygodni może spełnić się twoje marzenie. powtarzam się ale jestem Twoja fanka. jesteś silna babka.frania21 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyok. teoretycznie spełniam przykazanie lekarza. starania intensywne;) wcześniej wspominane wino było grane.
normalnie jestem bojowo nastawiona do kolejnej wizyty. czy można się stymulować poprostu stymulować i przez te przykazanie 6 miesięcy nic nie robić? czekać na cud?
po pierwszym nieudanym zmienił mi z cło na letrozol i to tyle z jego strony.
wkur***wia mnie. -
frania21 wrote:ok. teoretycznie spełniam przykazanie lekarza. starania intensywne;) wcześniej wspominane wino było grane.
normalnie jestem bojowo nastawiona do kolejnej wizyty. czy można się stymulować poprostu stymulować i przez te przykazanie 6 miesięcy nic nie robić? czekać na cud?
po pierwszym nieudanym zmienił mi z cło na letrozol i to tyle z jego strony.
wkur***wia mnie.
Gin najpierw dał mi clo nie sprawdził się letrozal. Miałam brać 5 cykli a potem gin zmienił zdanie że będę brac hormony dopoki nie zajde w ciążę.
No i zaczęłam na własne rękę Szulc przyczyny i wyszło mutacja i imunologaa. A hormony mogłabym do śmierci brać.
Jakim jest koszt ten fragmentacji dna i testu mar?
Może i moje wyśle na badania, bo kto wie co tam u niego może być.
"Cokolwiek zasiejesz, po jakimś czasie zbierzesz ! Twoje myśli to ziarno i od nich będą zależeć żniwa ".
21.03.2022 transfer 2AA
5 dpt 21,4 7 dpt 61,2 10 dpt 205,9 14 dpt 955 23 dpt 💗
7.06.22 prenetralne, synek
18.07.22 pierwsze ruchy 19+5
22.07.2020 20+2 waga 329g połówkowe
30.09.22 3 genetyczne 30+2 1445g
12.12.2022 40+5 56 cm, 3550 g, g.15.55 😍
02.01.2020 *IVF *ICSI MACS
15.01.2020 punkcja ❄❄ ❄
15.02.2020 transfer 3AA
6 dpt 49,5 9 dpt 181,5 11 dpt 286 13 dpt 446 16 dpt 1446 19 dpt 3893
26 dpt ❤️ 12.03.2020
18.06.2020 20+3 połówkowe- waga 385 g szczęścia 💕 będzie synek
19.06.2020 pierwsze ruchy💗
21.07.2020 25+1 waga 776 g
21.08.2020 29+5 gene 1502g
09.09.2020 waga 1944g
34+2 waga 2200, 35+2 waga 2600
09.10.2020 36+4 - 54 cm, 2620g godz 23.21 😍 -
nick nieaktualnyno widzisz. pojechaliśmy do tej kliniki że ktoś się nami zajmie fachowo a tu uj.
ja jestem zupełnie zielona jak was czytam to nie wiem wogole o co chodzi mutacje i inne rzeczy czarna magia.
Ale chce mieć dziecko i chociażby przeczytała cały Internet i miała zmęczyć wszystkie forumowiczki ovu to będę w ciazy. nie wiem jak nie wiem kiedy ale będę!!!!
a wy jesteście petardami że tyle macie siły wiedzy mało tego nie dość że dla siebie to jeszcze dzielicie się nią z takimi laikami jak ja.
chyba wino mnie rozklada;)Bea_, Natalia01 lubią tę wiadomość
-
Esperanza Mia wrote:Ja też tak miałam frania21.
Gin najpierw dał mi clo nie sprawdził się letrozal. Miałam brać 5 cykli a potem gin zmienił zdanie że będę brac hormony dopoki nie zajde w ciążę.
No i zaczęłam na własne rękę Szulc przyczyny i wyszło mutacja i imunologaa. A hormony mogłabym do śmierci brać.
Jakim jest koszt ten fragmentacji dna i testu mar?
Może i moje wyśle na badania, bo kto wie co tam u niego może być.X 2010 - syn
IX 2015 - początek starań o rodzeństwo
HSG, histero, laparo - ok; IV 2017 - I IUI
VII 2017 - II IUI
XI 2017 - 31 dc beta 1240
-
Bea_ wrote:Spoko, nie robiłam tej inhibiny, a byłam w trzech klinikach, między innymi w Novum, i nikt o tym nie wspominał. A myślałam, że mam wszystkie podstawowe badania, oprócz immuno... To ciekawe.
hmmm widać nie we wszytkich klinikach. mi zlecili to w invicta w podstawowym pakiecie takim "na dzień dobry" jak starałam sie o pierwsze dziecko czyli ponad 4 lata temu6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna 2 IUI
3IUI grudzień 2016 serduszko bije pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
-
nick nieaktualnyzastanawiam się jeszcze nad jednym. skoro nie zleciał mi tych wszystkich badań to może poprostu panikuje???
wczoraj tzn do 4 rano czytałam o diagnostyce niepłodności i rzeczywiście czekam na cud. bezczynnie czekam na cud.
chyba sama zacznę robić te badania a nie slepo wierzaca gin czekam... A czas ucieka.
idę z psem na spacer z tej bezradności. długo spacer. -
frania21 wrote:zastanawiam się jeszcze nad jednym. skoro nie zleciał mi tych wszystkich badań to może poprostu panikuje???
wczoraj tzn do 4 rano czytałam o diagnostyce niepłodności i rzeczywiście czekam na cud. bezczynnie czekam na cud.
chyba sama zacznę robić te badania a nie slepo wierzaca gin czekam... A czas ucieka.
idę z psem na spacer z tej bezradności. długo spacer.efta lubi tę wiadomość
-
efta wrote:hmmm widać nie we wszytkich klinikach. mi zlecili to w invicta w podstawowym pakiecie takim "na dzień dobry" jak starałam sie o pierwsze dziecko czyli ponad 4 lata temu
-
Bea_ wrote:W zasadzie to żadnych badań mi nie zlecono w dwóch klinikach niepłodności. Tylko napro mi coś tam zlecił (coś tam, czyli homocysteinę). Od razu stwierdzili, że niepłodność idiopatyczna i robili IUI. Jak sobie teraz pomyślę, z jakimi konowałami miałam do czynienia...
ja pierdziele jak tak można....6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna 2 IUI
3IUI grudzień 2016 serduszko bije pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
-
Mi w dwóch klinikach tylko zrobili usg i badanie nasienia. A o hormonach to nawet nie miałam bladego pojęcia. Spierd....li mi ovu i tyle ....
Teraz w Provita to całkiem inaczej odrazu dostałam pełeną listę badań i po wynikach był dalszy plan działania.
Częśc badań a zwłaszcza immunologicznych gdzie z kolei immunolog zalecił badania na mutacje.
Ja uważam w ten sposób jesli owu jest, hormony są ok a ciąży nie ma przez max 1 rok to przyczyna leży gdzieś dalej i trzeba szukać najczęściej samemu.
Szkoda że takich forum nie było 15 lat temu jak szukałam pomocy.
Provita-Paliga
⛄⛄⛄
-
Efta czy ja dobrze widzę ?!! już 33 tc ?!! Szok, już chyba w domu wszystko przygotowane bo już tyż, tuż...
Jak zwolnisz brzuszek to ja już będę na wątku IVF.
Dziś ostatnie tab letrizolu wezmę, za tydz ovu moja ostatnia w życiu ( jakoś smutno mi robi z tego powodu ) ale z drugiej stony naturze dałam już 1000 szans.
Teraz czas na zmianę strategi leczenia.efta lubi tę wiadomość
Provita-Paliga
⛄⛄⛄