Forum Starając się z pomocą medyczną Stymulacja letrozolem
Odpowiedz

Stymulacja letrozolem

Oceń ten wątek:
  • MałaMi92 Koleżanka
    Postów: 46 18

    Wysłany: 18 września, 21:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Na wstępie gratuluję Wam dziewczyny pozytywnych testów ❤ tak miło się to czyta, że się udaje!

    Po rozmowie z lekarzem w zeszłym miesiącu, uznaliśmy że kolejny cykl będzie na luzie, "bez podgladania" jak pęcherzyki rosną żeby się nie stresować. W poprzednich 3 cyklach owulacja była potwierdzona, więc tym razem mam się pokazać pod koniec fazy lutealnej sprawdzić, czy nie zostały torbieli i po ew recepty na kolejny cykl.

    Ten miesiąc był naprawdę spokojny, nawet za bardzo nie śledziłam wątku na forum, nie czytałam "co zrobić żeby zajść w ciążę" :D Mąż zrobił badanie nasienia które wyszło świetnie, więc luzik pełną parą :)

    W 11dc test owu był pozytywny, 12/13dc była owulacja A dziś badalam progesteron, wynik 51,84 ng/ml w 8 dpo :o no takiego wyniku to nigdy nie mialam..Podejrzewam że owu była z dwóch pęcherzyków:)

    Dodatkowo znowu zauważyłam dziwny objaw- bolesne współżycie.. Czuję się w środku "inaczej", mąż czuł szyjkę macicy.. Wiecie kiedy miałam tak samo? W pierwszym cyklu z letrozolem, kiedy udało się zajść w ciążę:) W każdym innym cyklu bez takich odczuć.
    Może wrzesień będzie szczęśliwym miesiącem? Ohh tak bardzo chce w to wierzyć :)

    ewciamu lubi tę wiadomość

  • rosamare Koleżanka
    Postów: 42 14

    Wysłany: 18 września, 21:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :)
    W kolejnym cyklu rozpoczynam stymulację Lamettą (po jednej tabletce od 3 do 7dc)
    Jeżeli mogę, to chciałabym do Was Dziewczyny dołączyć ☺️

    Aktualnie wspomagam się też preparatem zawierającym mio-inozytol (Miositogyn gt).
    Czy można go przyjmować także w czasie stymulacji?
    Będę wdzięczna za wszystkie rady.🙂


    ewciamu lubi tę wiadomość

    👰🔹Brak owulacji🔹Hiperprolaktynemia
    🤵 ✔️
    VpdKp1.png
  • MiaK Koleżanka
    Postów: 32 8

    Wysłany: 18 września, 21:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosamare wrote:
    Witajcie :)
    W kolejnym cyklu rozpoczynam stymulację Lamettą (po jednej tabletce od 3 do 7dc)
    Jeżeli mogę, to chciałabym do Was Dziewczyny dołączyć ☺️

    Aktualnie wspomagam się też preparatem zawierającym mio-inozytol (Miositogyn gt).
    Czy można go przyjmować także w czasie stymulacji?
    Będę wdzięczna za wszystkie rady.🙂
    Hej! 🙂 Widzę że również masz hiperprolaktynemie, powiedz mi jakie bierzesz leki na to?? I czy jest jakaś poprawa?

  • ewciamu Przyjaciółka
    Postów: 71 39

    Wysłany: 18 września, 23:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi92 no to co betka w poniedziałek?? I czekamy na dobre wieści 🍀

    Rosamare ja miałam od pierwszego cyklu po 2 tabletki dziennie od 2-7 i jak narazie udało się w 2 cyklu -- był ten szczęśliwy
    Jak narazie -- bo wolę stąpać twardo po ziemi.
    Miositogyn wspomaga ładnie gospodarkę przy pcos i bierze się go od 1dc przez cały cykl dodatkowo kup sobie folian metylowany.☺️☺️
    Witamy wśród nas 💝☺️

    Niestety u mnie pokazało się plamienie a nie mam laboratorium w sobotę czynnego co dałoby wynik od razu w ten sam dzień i muszę czekać do poniedziałku na betę jestem tak obblekowana że więcej nie mogę nic zrobić jak tylko leżeć i się nie zamartwiać 🤷🤷

    Dziewczyny nowe witamy 🙋🙋

    rosamare lubi tę wiadomość

  • Staraczek Znajoma
    Postów: 23 2

    Wysłany: 19 września, 14:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiMi wrote:
    Dziękuje za odpowiedź 😚 bo już czasami człowiek ma mętlik z tego wszystkiego 😢


  • MiMi Koleżanka
    Postów: 47 13

    Wysłany: 19 września, 21:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie po 72 h wynik 240 a był 54. Myślicie ze ok?

    ewciamu lubi tę wiadomość

  • niebieska Koleżanka
    Postów: 38 41

    Wysłany: 20 września, 09:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiMi wrote:
    Dziewczyny u mnie po 72 h wynik 240 a był 54. Myślicie ze ok?

    Przyrost prawidłowy. Super 🙂

  • Victorias3 Debiutantka
    Postów: 10 2

    Wysłany: 20 września, 10:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, mam do sprzedania aromek.
    1 pełne opakowanie (30 tabletek) ważne do 01.2023. i drugie rozpoczęte (zostało w nim 10 tabletek) ważne do 05.2021.
    Pozdrawiam
    [email protected]

  • rosamare Koleżanka
    Postów: 42 14

    Wysłany: 20 września, 13:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiaK wrote:
    Hej! 🙂 Widzę że również masz hiperprolaktynemie, powiedz mi jakie bierzesz leki na to?? I czy jest jakaś poprawa?

    Hej ☺️ ja na obniżenie prolaktyny biorę Dostinex - 0,5 tabletki raz w tygodniu.
    Obniża mi prolaktynę do wartości, które mieszczą się już w normach. W nowym cyklu rozpoczynam stymulację i zobaczymy co z tego wyniknie.
    Tak bardzo bym chciała żeby się udało 💕☺️

    A jak to jest u Ciebie? Jakie leki przyjmujesz?
    Pozdrawiam ☺️

    👰🔹Brak owulacji🔹Hiperprolaktynemia
    🤵 ✔️
    VpdKp1.png
  • Nadzieja28 Ekspertka
    Postów: 1058 67

    Wysłany: 20 września, 20:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej dziewczyny mam do sprzedania qlukophage xr 750 60 szt nowy zapakowany ;) i chyba 5 tabletek luzem z reszty listka 😊

    Start 08.2018
    Clo ❌
    Lametta- ok, ciąży brak...✔️✖️
    Laparoskopia 12.2019 ✅
    Jajowody - drożne ✅
    Endomet. - Wykluczona ✅
    Hashimoto ❌, PCOS ❌,
    Tsh (skacze) ❌✅

    💊Letrox, Metformax 1500, Bromergon,
    💊Omega3, Q10+vit E, Pregna+, Jod, Nac, Metylowane vit i kw foliowy,

    🔺TOXOPLAZMA - BRAK✔️
    🔺Toxo Igg i igm - UJEMNY ✔️
    🔺Chlamydii i Vreaplazma- BRAK✔️

    🔺Mthfr * A1298C Mthfr_1298A>C homo ❌,
    🔺Pai-1 ** 4G/5G Pai-1 4G hetero ❌,

    🔺KIR : Bx ✔️❌
    ✅OBECNE :
    2DL1, 2DL3, 2DL4del, 2DS1, 2DS4del-22pz, 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1norm
    ❌NIEWYKRYTE :
    2DL2, 2DL4norm, 2DL5[gr.1], 2DL5[gr.2], 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1, 3DP1var

    MĄŻ: Wszytakie badania ok✅
    Marzec 2020 -28dc beta 9 - 30dc beta 2🥺
    ✳️ Puregon 75💉—>accofil💉—>encorton—>acard 150 🙏🏼
  • Luusia Autorytet
    Postów: 353 139

    Wysłany: 21 września, 09:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiMi wrote:
    Dziewczyny u mnie po 72 h wynik 240 a był 54. Myślicie ze ok?
    Świetny wynik

    40 lat
    Klinika Vitrolive / Bocian
    AMH 1,0, LH -10, (7.50-10.2020) FSH -12,40(10.50-10.2020)
    On - morfologia 2%
    08.2019 - I procedura IVF - protokół krótki,
    4 dojrzałe, 0 zapłodnionych

    10.2019 - II procedura IVF - protokół krótki, Menopur 375-450j., 5 zapłodnionych, 2 blastocysty 5.1.2, 3.1.2
    I transfer 10.2019 - beta < 0,1
    II transfer 11.2019 - beta < 0,4

    12.2019 - III procedura IVF - protokół krótki, Menopur 375-450j, 4 zapłodnione, 2 blastocysty
    III transfer 12.2019 - obie blastki - beta < 0,4

    02.2020 - start stymulacji aromkiem
    03.2020-przerwa, torbiel
    04.2020- 2 cykl
    05.2020 - beta w 39dc 243mlU, 43 dc-762mlU, [*] 8tc
    06-09.2020 - 3-5 cykl
  • MiaK Koleżanka
    Postów: 32 8

    Wysłany: 21 września, 10:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosamare wrote:
    Hej ☺️ ja na obniżenie prolaktyny biorę Dostinex - 0,5 tabletki raz w tygodniu.
    Obniża mi prolaktynę do wartości, które mieszczą się już w normach. W nowym cyklu rozpoczynam stymulację i zobaczymy co z tego wyniknie.
    Tak bardzo bym chciała żeby się udało 💕☺️

    A jak to jest u Ciebie? Jakie leki przyjmujesz?
    Pozdrawiam ☺️
    Ja biorę bromergon 2,5mg 2x1 dziennie, ale skutki uboczne po nim są okropne 😐 wcześniej już miałam stymulacje letrozolem 3 razy ale niestety ani razu się nie udało.. Mam nadzieję że jak uda się unormować prolaktyne to w końcu będę miała wymarzone dzieciątko

  • Nadzieja28 Ekspertka
    Postów: 1058 67

    Wysłany: 21 września, 10:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiaK wrote:
    Ja biorę bromergon 2,5mg 2x1 dziennie, ale skutki uboczne po nim są okropne 😐 wcześniej już miałam stymulacje letrozolem 3 razy ale niestety ani razu się nie udało.. Mam nadzieję że jak uda się unormować prolaktyne to w końcu będę miała wymarzone dzieciątko
    Tez go biorę i myslalam ze bmre jak po 5 dniach miałam brać po całej tabletce biorę tylko 0,5 bo nie daje radu ale mogę polecić żeby brać przed samym spaniem i do posiłku ja dodatkowo biorę osłonę na żołądek i jedna tabletkę na alergie (bo mam alergie) i pomaga nie czuje się tek okropnie i nie mam zatkanego nosa

    Start 08.2018
    Clo ❌
    Lametta- ok, ciąży brak...✔️✖️
    Laparoskopia 12.2019 ✅
    Jajowody - drożne ✅
    Endomet. - Wykluczona ✅
    Hashimoto ❌, PCOS ❌,
    Tsh (skacze) ❌✅

    💊Letrox, Metformax 1500, Bromergon,
    💊Omega3, Q10+vit E, Pregna+, Jod, Nac, Metylowane vit i kw foliowy,

    🔺TOXOPLAZMA - BRAK✔️
    🔺Toxo Igg i igm - UJEMNY ✔️
    🔺Chlamydii i Vreaplazma- BRAK✔️

    🔺Mthfr * A1298C Mthfr_1298A>C homo ❌,
    🔺Pai-1 ** 4G/5G Pai-1 4G hetero ❌,

    🔺KIR : Bx ✔️❌
    ✅OBECNE :
    2DL1, 2DL3, 2DL4del, 2DS1, 2DS4del-22pz, 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1norm
    ❌NIEWYKRYTE :
    2DL2, 2DL4norm, 2DL5[gr.1], 2DL5[gr.2], 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1, 3DP1var

    MĄŻ: Wszytakie badania ok✅
    Marzec 2020 -28dc beta 9 - 30dc beta 2🥺
    ✳️ Puregon 75💉—>accofil💉—>encorton—>acard 150 🙏🏼
  • Marlkkkka Debiutantka
    Postów: 14 8

    Wysłany: 21 września, 11:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, byłam po 7 cyklch na lamecie
    Za każdym razem piekna owulacja. Nie byla znana przyczyna niepowodzeń. Dwóch lekarzy wysylalo mnie na in vitro, nie kierując na HSG. Wzięłam sprawy w swoje ręce i zrobilam HSG. W pierwszym cyklu po badaniu z Lametta się udało. Bez monitoringu. Poprostu kochalismy sie co dwa dni i wyszlo. Zanim sie zdecydujecie na in vitro, zróbcie HSG. Nic nie zaszkodzi, a mi pomogło po dwoch latach starań. Dzis jestem w 30tc. Czuję się zobowiazana opowiadać o HSG, bo dzieki niemu będę mamą.

    Elleen, ewciamu lubią tę wiadomość

  • MałaMi92 Koleżanka
    Postów: 46 18

    Wysłany: 21 września, 12:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewciamu wrote:
    MałaMi92 no to co betka w poniedziałek?? I czekamy na dobre wieści 🍀

    Rosamare ja miałam od pierwszego cyklu po 2 tabletki dziennie od 2-7 i jak narazie udało się w 2 cyklu -- był ten szczęśliwy
    Jak narazie -- bo wolę stąpać twardo po ziemi.
    Miositogyn wspomaga ładnie gospodarkę przy pcos i bierze się go od 1dc przez cały cykl dodatkowo kup sobie folian metylowany.☺️☺️
    Witamy wśród nas 💝☺️

    Niestety u mnie pokazało się plamienie a nie mam laboratorium w sobotę czynnego co dałoby wynik od razu w ten sam dzień i muszę czekać do poniedziałku na betę jestem tak obblekowana że więcej nie mogę nic zrobić jak tylko leżeć i się nie zamartwiać 🤷🤷

    Dziewczyny nowe witamy 🙋🙋
    Dziś przed pracą niestety nie zdążyłam, ale jutro już nie ma wymówki tylko jadę na betę:)
    Jak Twoje plamienie, ustało? Mam nadzieję że nie wszystko jest ok :)

  • ewciamu Przyjaciółka
    Postów: 71 39

    Wysłany: 21 września, 16:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety rozciekłam się na amen w weekend ....😢
    W piątek zaczęło się małym plamieniem ale taki troszeczkę na różowo więc pomyślałam że to może być implantacja zarodka . W nocy z piątku na sobotę miałam straszny ból podbrzusza a rano żywą krew na papierze 😭😭😭
    Popłakałam się bo to nasza szczęśliwa rocznica ślubu a tutaj coś takiego😟 ubrałam podpaskę ale postanowiłam nadal brać dupka luteinę i utrogestan aż nie sprawdzę czy na pewno już po
    W niedzielę wieczorem już nie wzięłam luteiny bo na podpasce czerwono to po co brać. Rano dzisiaj też to samo żywa krew ale pojechałam na badanie ... Na miejscu powiedziałam że niestety sprawdzić ale to gorsze

    i po godzinie 10 dostaję wynik beta 268.1 🤯🤯🤯

    Nadal krwawię przy podcieraniu i nie uwierzę dopóki mi moja gin nie powie że jest wszystko ok 👍 bo coś czuję że mam szalejące hormony a to wszystko może oznaczać jeżeli nie biochema to pozamaciczną chociaż jak sprawdzam przyrost jest w normie.
    Wizyta dopiero w środę, a w środę z rana też pójdę jeszcze raz na badanie bety bo możliwe że się pomylili???
    Co wy na to 🤷🤷🤷

    🍀🍀🍀🍀🍀🍀

    Lena91aa, Anka37 lubią tę wiadomość

  • OlaNova Autorytet
    Postów: 437 199

    Wysłany: 21 września, 16:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewciamu wrote:
    Niestety rozciekłam się na amen w weekend ....😢
    W piątek zaczęło się małym plamieniem ale taki troszeczkę na różowo więc pomyślałam że to może być implantacja zarodka . W nocy z piątku na sobotę miałam straszny ból podbrzusza a rano żywą krew na papierze 😭😭😭
    Popłakałam się bo to nasza szczęśliwa rocznica ślubu a tutaj coś takiego😟 ubrałam podpaskę ale postanowiłam nadal brać dupka luteinę i utrogestan aż nie sprawdzę czy na pewno już po
    W niedzielę wieczorem już nie wzięłam luteiny bo na podpasce czerwono to po co brać. Rano dzisiaj też to samo żywa krew ale pojechałam na badanie ... Na miejscu powiedziałam że niestety sprawdzić ale to gorsze

    i po godzinie 10 dostaję wynik beta 268.1 🤯🤯🤯

    Nadal krwawię przy podcieraniu i nie uwierzę dopóki mi moja gin nie powie że jest wszystko ok 👍 bo coś czuję że mam szalejące hormony a to wszystko może oznaczać jeżeli nie biochema to pozamaciczną chociaż jak sprawdzam przyrost jest w normie.
    Wizyta dopiero w środę, a w środę z rana też pójdę jeszcze raz na badanie bety bo możliwe że się pomylili???
    Co wy na to 🤷🤷🤷

    🍀🍀🍀🍀🍀🍀

    Kochana, ja na Twoim miejscu pojechałabym do szpitala na IP!! A do swojego lekarza w najbliższy wolny termin.
    Jak się teraz czujesz?

    Ja: 29 lat
    On: 30 lat
    Starania od lipca 2019
    12.2019 - rozpoczęcie diagnostyki, puki co wszystkie wyniki książkowe (zarówno u mnie jak i u niego) - wielka armia wysportowanych żołnierzy, wszystkie hormony cód miód malina, owu jest, amh 4,5.
    05.2020 - sono-HSG - jeden jajowód niedrożny
    05.2020 - pierwszy cykl stymulowany (nieudany)
    13.07.2020 - 1 IUI (nieudana)
    11.08.2020 - 2 IUI (nieudana)
    08.09.2020 - 3 IUI (nieudana)
    *** odpoczywamy od lekarzy, ale będziemy się dalej diagnozować ***
  • OlaNova Autorytet
    Postów: 437 199

    Wysłany: 21 września, 16:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby co to u mnie dziś beta negatywna :(
    Rezygnuję już z Aromka i inseminacji. Będziemy teraz odpoczywać od lekarzy i w między czasie będziemy robić dodatkowe badania.
    💔

    Ja: 29 lat
    On: 30 lat
    Starania od lipca 2019
    12.2019 - rozpoczęcie diagnostyki, puki co wszystkie wyniki książkowe (zarówno u mnie jak i u niego) - wielka armia wysportowanych żołnierzy, wszystkie hormony cód miód malina, owu jest, amh 4,5.
    05.2020 - sono-HSG - jeden jajowód niedrożny
    05.2020 - pierwszy cykl stymulowany (nieudany)
    13.07.2020 - 1 IUI (nieudana)
    11.08.2020 - 2 IUI (nieudana)
    08.09.2020 - 3 IUI (nieudana)
    *** odpoczywamy od lekarzy, ale będziemy się dalej diagnozować ***
  • Natalia_29 Znajoma
    Postów: 30 14

    Wysłany: 21 września, 16:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlkkkka wrote:
    Dziewczyny, byłam po 7 cyklch na lamecie
    Za każdym razem piekna owulacja. Nie byla znana przyczyna niepowodzeń. Dwóch lekarzy wysylalo mnie na in vitro, nie kierując na HSG. Wzięłam sprawy w swoje ręce i zrobilam HSG. W pierwszym cyklu po badaniu z Lametta się udało. Bez monitoringu. Poprostu kochalismy sie co dwa dni i wyszlo. Zanim sie zdecydujecie na in vitro, zróbcie HSG. Nic nie zaszkodzi, a mi pomogło po dwoch latach starań. Dzis jestem w 30tc. Czuję się zobowiazana opowiadać o HSG, bo dzieki niemu będę mamą.

    U mnie również cykl z HSG okazał się tym szczęśliwym (sonoHSG, wszystko było drożne wg badania), cykl trochę na wariata, był to też trzeci cykl z Lamettą 😁. Aktualnie 16 t.c.

    Marlkkkka lubi tę wiadomość

    PCOS, Hashimoto
    Starania od 06.2019
    Euthyrox, Acard, Miovelia, Selen
    09-12.2019 - ocena cykli - brak owulacji
    12.2019- 02. 2020 stymulacja Clo
    03.2020 stymulacja Lamettą
    06.2020 sonoHSG - wszystko ok
    Cykl z Lamettą 06.2020 ❤️ ->🤰
  • ewciamu Przyjaciółka
    Postów: 71 39

    Wysłany: 21 września, 19:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaNova wrote:
    Kochana, ja na Twoim miejscu pojechałabym do szpitala na IP!! A do swojego lekarza w najbliższy wolny termin.
    Jak się teraz czujesz?


    Niestety nie mam po co jechać do szpitala bo już jestem na wszystkich możliwych tabsach 🤦 mam 3x dupka 2x luteinę dopochwowo i 1x utrogestan to więc na pogotowiu chyba już by mi nic więcej nie mogli podać
    No i pierwszy wolny termin mam właśnie w środę popołudniu 🤷 to i tak dobrze że tak szybko mnie przyjęła bo u niej chociaż prywatnie to czeka sie na wizytę niekiedy i 3-4 tygodnie ☺️
    Jestem na L4 dostałam od mojego rodzinnego bez słowa sprzeciwu więc leżę odpoczywam nic nie robię tylko oglądam Netflixa ,☺️ i spokojnie czekam do środy. Więcej nic zrobić nie mogę
    Może taka moja natura że jestem tym znikomym % co mają normalny okres do 3 miesiaca ciąży? Niewiem przekonam się co mi powie ale nie nastawiam się zbyt optymistycznie .... 🤷 Myślę trzeźwo 🍀🍀

‹‹ 871 872 873 874 875 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego