Forum Starając się z pomocą medyczną Test po zastrzyku ovitrelle
Odpowiedz

Test po zastrzyku ovitrelle

Oceń ten wątek:
  • Agnieszka_s Ekspertka
    Postów: 569 99

    Wysłany: 4 maja, 16:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda.lena wrote:
    Piszesz o plamieniu, ja właśnie zawsze przed okresem mam plamienia np. 4 -5 dni, czasem tylko 3. Chyba dlatego przepisał mi luteinę , bo te plamienia może z niskiego progesteronu
    Tak ja przyjmuję progesteron, dobrze że masz wizytę zobaczymy czy pękły ✊✊✊ ale ja pomimo brania progesteronu mam plamienia...

  • magda.lena Koleżanka
    Postów: 56 18

    Wysłany: 4 maja, 17:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka_s wrote:
    Tak ja przyjmuję progesteron, dobrze że masz wizytę zobaczymy czy pękły ✊✊✊ ale ja pomimo brania progesteronu mam plamienia...
    Zobaczymy Ale mam dziwne przeczucie bo żadnych objawów sugerujacych ciążę nie mam 😞 słodkiego mi się chce czyli standard przed @

    Starania od 2015 roku.
    2017 - usunięcie przegrody macicy
    IX,X 2018 - Stymulacja letrozole + ovitrelle
    IV 2019 - II
    VI 2019 - poronienie zatrzymane :(
    IV,VI,VII,IX 2020 - Clo, miovelia NAC, Luteina 50 x3
    XI 2020- histeroskopia

    ✔️TSH - 0,69mU/L
    ✔️FT3-4,92 ✔️FT4-18,38
    ✔️LH-6,49 ✔️FSH-5,99 ---->3dc
    ✔️Estradiol 3dc- 67,33
    ✔️Prolaktyna 3dc - 19,41
    ✔️Kwas foliowy - >20 ug/L
    ✔️ B12-377,40 ✔️Ferrytyna-14
    ✔️ Wit.D-32,36
    ✔️ Glukoza-92 ✔️ Insulina-5,4
    ✔️DHEA-SO4 - 237,10 (98,8-340)
    ✔️ Progesteron 7dpo - 16,84
    ✔️Homocysteina -6,61 (<12)

    💊 Olej Smart Me,Olej Heal Me, Little Me, Wit D(Wish) ,Euthyrox N 75/50, Ultra Fish Oil EPA DHA,
    Migdały, morele, czerwone wino
  • JustKan92 Nowa
    Postów: 4 1

    Wysłany: 4 maja, 17:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Nowa tu jestem. Jestem 5 cykl na letrozolu i na ovitrele dzisiaj plamienie sie zaczelo testy negatywne.. ehs. A juz miałam nadzieję bo pęcherzyk byl piękny. @ sie zbliża

  • Kasia1991 Autorytet
    Postów: 293 272

    Wysłany: 4 maja, 17:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka_s wrote:
    Hejo dziewczyny co tam jak tam??? Kasia mi w tym cyklu też czuje , że woda się zatrzymała bo obrączki nie mogę ściągnąć a zawsze była luźna... Kasia długo się starasz pytam bo w nicku masz mój rocznik 😉


    Cześć ,

    3,5 roku się staramy , ale jak coraz częściej czytam na różnych wątkach z tej strony dochodzę do wniosku ze jesteśmy źle prowadzeni. Ja sobie zawsze mówiłam że do 30 to chciałabym mieć 2 dzieci , został mi rok 😂 a 30 kończę 8 marca.

    Czy któraś z was ma takie kłucia w jajnikach jakby na okres? Ja takie coś odczuwam od 5 dnia od zastrzyku , i te piersi ogromne 😳 . Wiadomo , że sobie wkręcam że może to już pierwsze objawy ciąży , że coś Zaczyna kiełkować. Jem jak nie normalna , co chwile jestem głodna 😂 ale od alkoholu mnie nie odtrąca a piwo to ja uwielbiam . Okres mam dostać 14 maja.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja, 17:53

    💁🏻‍♀️

    Niedoczynność tarczycy
    Tsh: 1.1 💊Euthyrox 50
    Prolokatyna : 10,34 💊 Bromergon

    🌡 Laporoskopia 02.12.19r. Polip kolo lewego jajnika - usuniety. Jajowody drożne.

    Heparyna : 8,20

    Owulacja ok.

    🙋🏼‍♂️ 1% morfologia, calkowita liczba 287 mln. ,ruch postępowy 48%, żywotność 89% , integralność 19% , wada główki i akrosomu 98%.

    15.07 - 1 IUI 🎉

    14 dpo IUI - Beta 38,1 🍀
    16 dpo IUI - Beta 101 🍀

    8 tc 💔 - ciąża obumarła🥺

    😺+ 🐶 + 👰🏻🤵🏼= 🤱🏻✊🏻
  • JustKan92 Nowa
    Postów: 4 1

    Wysłany: 4 maja, 17:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja po zastrzyku mam bolesnośc brzucha. Ogolnie też piersi tkliwe itp ale niestety to samo jest przed okresem typowe pms latwo pomyslic z objawami ciazy a im więcej mysle tym bardziej sobie wkręcam. A na tescie ciagle 1. kreska

  • Kasia1991 Autorytet
    Postów: 293 272

    Wysłany: 4 maja, 18:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustKan92 wrote:
    ja po zastrzyku mam bolesnośc brzucha. Ogolnie też piersi tkliwe itp ale niestety to samo jest przed okresem typowe pms latwo pomyslic z objawami ciazy a im więcej mysle tym bardziej sobie wkręcam. A na tescie ciagle 1. kreska


    Wiem , że to może już być sygnał do miesiączki , ale jakoś szybko. Ja jestem masochistką i lubie mieć zawsze nadzieje 😂

    JustKan92 lubi tę wiadomość

    💁🏻‍♀️

    Niedoczynność tarczycy
    Tsh: 1.1 💊Euthyrox 50
    Prolokatyna : 10,34 💊 Bromergon

    🌡 Laporoskopia 02.12.19r. Polip kolo lewego jajnika - usuniety. Jajowody drożne.

    Heparyna : 8,20

    Owulacja ok.

    🙋🏼‍♂️ 1% morfologia, calkowita liczba 287 mln. ,ruch postępowy 48%, żywotność 89% , integralność 19% , wada główki i akrosomu 98%.

    15.07 - 1 IUI 🎉

    14 dpo IUI - Beta 38,1 🍀
    16 dpo IUI - Beta 101 🍀

    8 tc 💔 - ciąża obumarła🥺

    😺+ 🐶 + 👰🏻🤵🏼= 🤱🏻✊🏻
  • JustKan92 Nowa
    Postów: 4 1

    Wysłany: 4 maja, 18:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja gdzieś z tylu glowy mam myśli że jeszcze cos bedzie z tego hah😅 jak to mówią " nadzieja umiera ostatnia".

    ale jestem 11 lub 10 dni po owu testy negatywne wiec plamienie raczej nie wnosi nic pozytywnego eh. Moja gin wlasnie mi powiedziała ze czekamy ns miesiaczke o ten cykl odpuszczamy leki:/

  • Agnieszka_s Ekspertka
    Postów: 569 99

    Wysłany: 4 maja, 18:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia1991 wrote:
    Cześć ,

    3,5 roku się staramy , ale jak coraz częściej czytam na różnych wątkach z tej strony dochodzę do wniosku ze jesteśmy źle prowadzeni. Ja sobie zawsze mówiłam że do 30 to chciałabym mieć 2 dzieci , został mi rok 😂 a 30 kończę 8 marca.

    Czy któraś z was ma takie kłucia w jajnikach jakby na okres? Ja takie coś odczuwam od 5 dnia od zastrzyku , i te piersi ogromne 😳 . Wiadomo , że sobie wkręcam że może to już pierwsze objawy ciąży , że coś Zaczyna kiełkować. Jem jak nie normalna , co chwile jestem głodna 😂 ale od alkoholu mnie nie odtrąca a piwo to ja uwielbiam . Okres mam dostać 14 maja.
    Oj myślałam że tylko ja na forum piwo lubię bo wszystkie o winie piszą 😂😂😂 ja 9 dostanę @ . Ja też miałam nadzieję że po ślubie hop siup i będzie dzidzia a tu dupa na karku 30 i ani jednego bobo ...

  • magda.lena Koleżanka
    Postów: 56 18

    Wysłany: 4 maja, 18:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po zastrzyku miałam ból brzucha przez kilkanaście minut A tak to żadnych objawów nie miałam, @mam mieć 12 maja, narazie czekam, może w sobotę zrobie test😁

    Starania od 2015 roku.
    2017 - usunięcie przegrody macicy
    IX,X 2018 - Stymulacja letrozole + ovitrelle
    IV 2019 - II
    VI 2019 - poronienie zatrzymane :(
    IV,VI,VII,IX 2020 - Clo, miovelia NAC, Luteina 50 x3
    XI 2020- histeroskopia

    ✔️TSH - 0,69mU/L
    ✔️FT3-4,92 ✔️FT4-18,38
    ✔️LH-6,49 ✔️FSH-5,99 ---->3dc
    ✔️Estradiol 3dc- 67,33
    ✔️Prolaktyna 3dc - 19,41
    ✔️Kwas foliowy - >20 ug/L
    ✔️ B12-377,40 ✔️Ferrytyna-14
    ✔️ Wit.D-32,36
    ✔️ Glukoza-92 ✔️ Insulina-5,4
    ✔️DHEA-SO4 - 237,10 (98,8-340)
    ✔️ Progesteron 7dpo - 16,84
    ✔️Homocysteina -6,61 (<12)

    💊 Olej Smart Me,Olej Heal Me, Little Me, Wit D(Wish) ,Euthyrox N 75/50, Ultra Fish Oil EPA DHA,
    Migdały, morele, czerwone wino
  • JustKan92 Nowa
    Postów: 4 1

    Wysłany: 4 maja, 18:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda.lena wrote:
    Ja po zastrzyku miałam ból brzucha przez kilkanaście minut A tak to żadnych objawów nie miałam, @mam mieć 12 maja, narazie czekam, może w sobotę zrobie test😁

    to trzymam kciuki! :)

    magda.lena lubi tę wiadomość

  • o0lola0o Autorytet
    Postów: 1044 1432

    Wysłany: 5 maja, 21:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka_s wrote:
    Oj myślałam że tylko ja na forum piwo lubię bo wszystkie o winie piszą 😂😂😂 ja 9 dostanę @ . Ja też miałam nadzieję że po ślubie hop siup i będzie dzidzia a tu dupa na karku 30 i ani jednego bobo ...

    Hej ja tez jestem piwoszem ;D

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja, 21:10

    Ona 👰🏼
    pełen pakiet - PCOS, hashi, niedoczynność, insulinooporność
    AMH, TSH - w normie
    generalnie zlecone badania - w normie
    Clostilbegyt, Euthyrox 75, Glukophage 1500, Ovarin 💊

    On 🤵🏽
    1% pierwszej klasy , 9% drugiej klasy, 24% trzeciej klasy
    78% wiązanie
    Selen i cynk 💊

    start starań 01.2019
    pierwsze badania 06.2019
    klinika 01.2020

    18.03 - pierwszy 💉 ovitrelle
    01.04 - beta ❌

    23.04 - drugi 💉 ovitrelle
    06.05 - beta 8.88
    08.05 - beta 47.77
    12.08 - beta 197

    15.05 - pęcherzyk 4mm 🥰🤰🏼

    mum of 🐈 and hope 🤰🏼 soon

    w57vgov3m3ytb2i2.png
  • o0lola0o Autorytet
    Postów: 1044 1432

    Wysłany: 6 maja, 19:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Testowałam dzis, 13 dni po ovitrelle 🥳

    Ona 👰🏼
    pełen pakiet - PCOS, hashi, niedoczynność, insulinooporność
    AMH, TSH - w normie
    generalnie zlecone badania - w normie
    Clostilbegyt, Euthyrox 75, Glukophage 1500, Ovarin 💊

    On 🤵🏽
    1% pierwszej klasy , 9% drugiej klasy, 24% trzeciej klasy
    78% wiązanie
    Selen i cynk 💊

    start starań 01.2019
    pierwsze badania 06.2019
    klinika 01.2020

    18.03 - pierwszy 💉 ovitrelle
    01.04 - beta ❌

    23.04 - drugi 💉 ovitrelle
    06.05 - beta 8.88
    08.05 - beta 47.77
    12.08 - beta 197

    15.05 - pęcherzyk 4mm 🥰🤰🏼

    mum of 🐈 and hope 🤰🏼 soon

    w57vgov3m3ytb2i2.png
  • magda.lena Koleżanka
    Postów: 56 18

    Wysłany: 6 maja, 20:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    o0lola0o wrote:
    Testowałam dzis, 13 dni po ovitrelle 🥳
    Ja miałam ovitrelle 25 kwietnia, także 2 dni później ☺

    Starania od 2015 roku.
    2017 - usunięcie przegrody macicy
    IX,X 2018 - Stymulacja letrozole + ovitrelle
    IV 2019 - II
    VI 2019 - poronienie zatrzymane :(
    IV,VI,VII,IX 2020 - Clo, miovelia NAC, Luteina 50 x3
    XI 2020- histeroskopia

    ✔️TSH - 0,69mU/L
    ✔️FT3-4,92 ✔️FT4-18,38
    ✔️LH-6,49 ✔️FSH-5,99 ---->3dc
    ✔️Estradiol 3dc- 67,33
    ✔️Prolaktyna 3dc - 19,41
    ✔️Kwas foliowy - >20 ug/L
    ✔️ B12-377,40 ✔️Ferrytyna-14
    ✔️ Wit.D-32,36
    ✔️ Glukoza-92 ✔️ Insulina-5,4
    ✔️DHEA-SO4 - 237,10 (98,8-340)
    ✔️ Progesteron 7dpo - 16,84
    ✔️Homocysteina -6,61 (<12)

    💊 Olej Smart Me,Olej Heal Me, Little Me, Wit D(Wish) ,Euthyrox N 75/50, Ultra Fish Oil EPA DHA,
    Migdały, morele, czerwone wino
  • o0lola0o Autorytet
    Postów: 1044 1432

    Wysłany: 6 maja, 20:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda.lena wrote:
    Ja miałam ovitrelle 25 kwietnia, także 2 dni później ☺

    Kiedy testujesz?

    Ona 👰🏼
    pełen pakiet - PCOS, hashi, niedoczynność, insulinooporność
    AMH, TSH - w normie
    generalnie zlecone badania - w normie
    Clostilbegyt, Euthyrox 75, Glukophage 1500, Ovarin 💊

    On 🤵🏽
    1% pierwszej klasy , 9% drugiej klasy, 24% trzeciej klasy
    78% wiązanie
    Selen i cynk 💊

    start starań 01.2019
    pierwsze badania 06.2019
    klinika 01.2020

    18.03 - pierwszy 💉 ovitrelle
    01.04 - beta ❌

    23.04 - drugi 💉 ovitrelle
    06.05 - beta 8.88
    08.05 - beta 47.77
    12.08 - beta 197

    15.05 - pęcherzyk 4mm 🥰🤰🏼

    mum of 🐈 and hope 🤰🏼 soon

    w57vgov3m3ytb2i2.png
  • magda.lena Koleżanka
    Postów: 56 18

    Wysłany: 6 maja, 21:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślałam o sobocie, ale nie wiem bo coś czuje że @przyjdzie. Ty masz jakieś objawy ciążowe? 🙂

    Starania od 2015 roku.
    2017 - usunięcie przegrody macicy
    IX,X 2018 - Stymulacja letrozole + ovitrelle
    IV 2019 - II
    VI 2019 - poronienie zatrzymane :(
    IV,VI,VII,IX 2020 - Clo, miovelia NAC, Luteina 50 x3
    XI 2020- histeroskopia

    ✔️TSH - 0,69mU/L
    ✔️FT3-4,92 ✔️FT4-18,38
    ✔️LH-6,49 ✔️FSH-5,99 ---->3dc
    ✔️Estradiol 3dc- 67,33
    ✔️Prolaktyna 3dc - 19,41
    ✔️Kwas foliowy - >20 ug/L
    ✔️ B12-377,40 ✔️Ferrytyna-14
    ✔️ Wit.D-32,36
    ✔️ Glukoza-92 ✔️ Insulina-5,4
    ✔️DHEA-SO4 - 237,10 (98,8-340)
    ✔️ Progesteron 7dpo - 16,84
    ✔️Homocysteina -6,61 (<12)

    💊 Olej Smart Me,Olej Heal Me, Little Me, Wit D(Wish) ,Euthyrox N 75/50, Ultra Fish Oil EPA DHA,
    Migdały, morele, czerwone wino
  • o0lola0o Autorytet
    Postów: 1044 1432

    Wysłany: 6 maja, 21:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm chyba nie. Trochę sutki mam wrażliwe i od tygodnia wpieprzam pieczarki 😂

    Ona 👰🏼
    pełen pakiet - PCOS, hashi, niedoczynność, insulinooporność
    AMH, TSH - w normie
    generalnie zlecone badania - w normie
    Clostilbegyt, Euthyrox 75, Glukophage 1500, Ovarin 💊

    On 🤵🏽
    1% pierwszej klasy , 9% drugiej klasy, 24% trzeciej klasy
    78% wiązanie
    Selen i cynk 💊

    start starań 01.2019
    pierwsze badania 06.2019
    klinika 01.2020

    18.03 - pierwszy 💉 ovitrelle
    01.04 - beta ❌

    23.04 - drugi 💉 ovitrelle
    06.05 - beta 8.88
    08.05 - beta 47.77
    12.08 - beta 197

    15.05 - pęcherzyk 4mm 🥰🤰🏼

    mum of 🐈 and hope 🤰🏼 soon

    w57vgov3m3ytb2i2.png
  • magda.lena Koleżanka
    Postów: 56 18

    Wysłany: 6 maja, 21:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od tygodnia pożeram słodycze, ale w zasadzie mam tak co miesiąc 🤣 sutki też wrażliwe, ale tylko ten jeden objaw, nie wiem co myśleć, czy robić test czy przestać o tym myśleć i cierpliwie czekać.,

    Starania od 2015 roku.
    2017 - usunięcie przegrody macicy
    IX,X 2018 - Stymulacja letrozole + ovitrelle
    IV 2019 - II
    VI 2019 - poronienie zatrzymane :(
    IV,VI,VII,IX 2020 - Clo, miovelia NAC, Luteina 50 x3
    XI 2020- histeroskopia

    ✔️TSH - 0,69mU/L
    ✔️FT3-4,92 ✔️FT4-18,38
    ✔️LH-6,49 ✔️FSH-5,99 ---->3dc
    ✔️Estradiol 3dc- 67,33
    ✔️Prolaktyna 3dc - 19,41
    ✔️Kwas foliowy - >20 ug/L
    ✔️ B12-377,40 ✔️Ferrytyna-14
    ✔️ Wit.D-32,36
    ✔️ Glukoza-92 ✔️ Insulina-5,4
    ✔️DHEA-SO4 - 237,10 (98,8-340)
    ✔️ Progesteron 7dpo - 16,84
    ✔️Homocysteina -6,61 (<12)

    💊 Olej Smart Me,Olej Heal Me, Little Me, Wit D(Wish) ,Euthyrox N 75/50, Ultra Fish Oil EPA DHA,
    Migdały, morele, czerwone wino
  • o0lola0o Autorytet
    Postów: 1044 1432

    Wysłany: 6 maja, 21:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda.lena wrote:
    Ja od tygodnia pożeram słodycze, ale w zasadzie mam tak co miesiąc 🤣 sutki też wrażliwe, ale tylko ten jeden objaw, nie wiem co myśleć, czy robić test czy przestać o tym myśleć i cierpliwie czekać.,

    Ja na sikncu miałam
    Mega mega blada krechę...

    Ona 👰🏼
    pełen pakiet - PCOS, hashi, niedoczynność, insulinooporność
    AMH, TSH - w normie
    generalnie zlecone badania - w normie
    Clostilbegyt, Euthyrox 75, Glukophage 1500, Ovarin 💊

    On 🤵🏽
    1% pierwszej klasy , 9% drugiej klasy, 24% trzeciej klasy
    78% wiązanie
    Selen i cynk 💊

    start starań 01.2019
    pierwsze badania 06.2019
    klinika 01.2020

    18.03 - pierwszy 💉 ovitrelle
    01.04 - beta ❌

    23.04 - drugi 💉 ovitrelle
    06.05 - beta 8.88
    08.05 - beta 47.77
    12.08 - beta 197

    15.05 - pęcherzyk 4mm 🥰🤰🏼

    mum of 🐈 and hope 🤰🏼 soon

    w57vgov3m3ytb2i2.png
  • o0lola0o Autorytet
    Postów: 1044 1432

    Wysłany: 8 maja, 18:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, beta urosła, a na sikańcach już widać krechę <3

    Podomka lubi tę wiadomość

    Ona 👰🏼
    pełen pakiet - PCOS, hashi, niedoczynność, insulinooporność
    AMH, TSH - w normie
    generalnie zlecone badania - w normie
    Clostilbegyt, Euthyrox 75, Glukophage 1500, Ovarin 💊

    On 🤵🏽
    1% pierwszej klasy , 9% drugiej klasy, 24% trzeciej klasy
    78% wiązanie
    Selen i cynk 💊

    start starań 01.2019
    pierwsze badania 06.2019
    klinika 01.2020

    18.03 - pierwszy 💉 ovitrelle
    01.04 - beta ❌

    23.04 - drugi 💉 ovitrelle
    06.05 - beta 8.88
    08.05 - beta 47.77
    12.08 - beta 197

    15.05 - pęcherzyk 4mm 🥰🤰🏼

    mum of 🐈 and hope 🤰🏼 soon

    w57vgov3m3ytb2i2.png
  • Podomka Znajoma
    Postów: 18 1

    Wysłany: 9 maja, 18:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    o0lola0o wrote:
    dziewczyny, beta urosła, a na sikańcach już widać krechę <3

    Wow!!! Moje gratulacje 🤗🤗🤗 wspaniała informacja 🥰 maj chyba będzie owocnym miesiącem 🙂 gratulacje i dużo zdrówka ! 😘

‹‹ 204 205 206 207 208 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego