X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Test po zastrzyku ovitrelle
Odpowiedz

Test po zastrzyku ovitrelle

Oceń ten wątek:
  • Suzie Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finch11 wrote:
    Nie mam innych wyników :( ale to może by tłumaczyło, że owulacja była szybciej niż przypuszczałam ja i lekarka. Spadek duży temperatury miałam też już w 5 dniu cyklu więc może wtedy była. To by nawet się zgadzało z dzisiejszym okresem, bo od 5 dnia cyklu do dziś minęły 2 tygodnie więc tak książkowo jak powinna przyjść miesiączka po owulacji 🙈
    No nic, nowy cykl nowe możliwości.
    Plus jest taki, że idziemy dziś na urodziny naszej dobrej znajomej i bez stresu mogę sobie wypić aperolka albo dwa. Albo i nawet 5 🤣

To może faktycznie tak było jak mówisz 🤔

Finch11 lubi tę wiadomość

👩29👨30
    👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ❌problemy z tarczycą po zajściu w ciążę
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
    ❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
    ✅ obydwa jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
    ✅ wyrównane niedobory witaminowe
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża

🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
    ⏸️05/01 🥰
    beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
    beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml

📆 Kalendarz wizyt
    13/01 - cytologia i badania do endokrynologa
    14/01 - endokrynolog
    22/01 - ginekolog
    28/01 - USG piersi
  • Kaliope Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martolina wrote:
    Kaliope a Ty jak się czujesz po operacji? Zregenerowalas się? Zauważyłam że masz dużą wiedzę odnośnie hormonów w cyklu, wiesz może jak powinien wyglądać estradiol przy lamettcie ? Bo z tego co czytałam to on stymuluje owulację przez hamowanie wydzielenia estradiolu a zwiększenie fsh, więc na chłopski rozum wydawałoby się że przed owu estradiol z krwi będzie niższy - tylko jestem ciekawa jaki a nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedzi

Hej. Dziękuję. Fizycznie jest w miarę, psychicznie mam zjazd i obawy wynikające z niewiedzy i niepewności.

Odnośnie hormonów. Masz całkowitą rację. Już to kiedyś pisałam w którymś wątku. Przy cyklach stymulowanych poziom estradiolu może różnić się od cyklu naturalnych i- w zależności od tego, czym stymulujemy- ten poziom może być różny. Letrozol przez swój mechanizm działania (hamowanie wydzielania naturalnego estradiolu przez jajniki) może powodować nieco niższe stężenie tego hormonu, ale wraz z rozwojem pęcherzyka folikularnego, to on przejmuje funkcję jego produkcji. Zauważ, że stymulację Lametta przeprowadza się właśnie między 2-7 dniem cyklu i właśnie po tym czasie pęcherzyk dominujący zaczyna dojrzewać i produkować estradiol.
    Sytuacja jest inna w przypadku stymulacji klomifenem, a już na pewno gonadotropinami, gdzie ten poziom estradiolu jest zazwyczaj wyższy, niż w cyklu naturalnym. Przy okazji, jakakolwiek stymulacja zwiększa możliwość dojrzewania więcej niż jednego pęcherzyka w cyklu, ale to wszystkie wiemy, że im więcej dojrzałych pęcherzyków, tym ten estradiol może być większy. Nie podam Ci dokładnych wartości, ale przy lameccie niższy poziom estrogenu (ale nie dramatycznie niski, tylko trochę niższy) również może świadczyć o dobrej jakościowo owulacji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:52

Martolina, Finch11 lubią tę wiadomość

35 lat
    ✅IO w remisji- Metformina 2000 mg
    AMH 22 ng/ml
    ❌PCOS- brak owulacji i menstruacji
    ❌Brak reakcji na Klomifen
    ❌Hiperandrogenizm
    ❌Przebyta w przeszłości infekcja C.Trachomatis

I 07.24 Ovaleap lekka hiperka ❌
    II 08.24 Ovaleap + Ovitrelle ❌
    III 10.24 Ovaleap + Ovitrelle ❌
    IV 11.24 Ovaleap + Ovitrelle ❌

09.01.3025 laparoskopia, histeroskopia, biopsja:
    Lewy jajowód niedrożny ❌
    Usunięte niewielkie ognisko endometriozy w tylnej wewnętrznej części miednicy.
  • Finch11 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martolina wrote:
    Masz apkę do testów owulacyjnych? Polecam Ci Premom :)
    Mam! Będę ją sprawdzać! 💛

28 i 30 lat <3
    Starania o pierwszego maluszka 🥹

Podejrzenie PCOS (wcześniej długie i nieregularne cykle 35-50 dni)

starania "na luzie" od 07/2024
    z pomocą medyczną od 10/2024
    01/25 naturalny cykl 19 dniowy nieudany ❌
    01/25 znowu naturalnie ❓

7 cs
    11.01🩸

WYNIKI:

-witamina B12 488 pg/ml
    -kwas foliowy 12.70 ng/ml
    -TSH 2.06
    -Homocysteina 7.2
    -witamina D 54 ng/ml
    -AMH 4.99 ng/ml
    -FSH 2,1 mlU/ml
    -LH 4,4 mIU/ml
    -insulina 7.711
    -glukoza 85
    -SHGB 82.60
    -badania na toxoplasme/ wzw typu C/ wirus różyczki/ cytomegalowirus ✔️
    - wyniki nasienia partnera dobre

🔴Ureaplasma parvum w trakcie leczenia
  • Martolina Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaliope wrote:
    Hej. Dziękuję. Fizycznie jest w miarę, psychicznie mam zjazd i obawy wynikające z niewiedzy i niepewności.

Odnośnie hormonów. Masz całkowitą rację. Już to kiedyś pisałam w którymś wątku. Przy cyklach stymulowanych poziom estradiolu może różnić się od cyklu naturalnych i- w zależności od tego, czym stymulujemy- ten poziom może być różny. Letrozol przez swój mechanizm działania (hamowanie wydzielania naturalnego estradiolu przez jajniki) może powodować nieco niższe stężenie tego hormonu, ale wraz z rozwojem pęcherzyka folikularnego, to on przejmuje funkcję jego produkcji. Zauważ, że stymulację Lametta przeprowadza się właśnie między 2-7 dniem cyklu i właśnie po tym czasie pęcherzyk dominujący zaczyna dojrzewać i produkować estradiol.
    Sytuacja jest inna w przypadku stymulacji klomifenem, a już na pewno gonadotropinami, gdzie ten poziom estradiolu jest zazwyczaj wyższy, niż w cyklu naturalnym. Przy okazji, jakakolwiek stymulacja zwiększa możliwość dojrzewania więcej niż jednego pęcherzyka w cyklu, ale to wszystkie wiemy, że im więcej dojrzałych pęcherzyków, tym ten estradiol może być większy. Nie podam Ci dokładnych wartości, ale przy lameccie niższy poziom estrogenu (ale nie dramatycznie niski, tylko trochę niższy) również może świadczyć o dobrej jakościowo owulacji.

Dzięki za odpowiedź! Z ciekawości zbadam sobie ten estradiol przy kolejnym cyklu z lamettą, zobaczę jak to wygląda. W naturalnym cyklu badałam tylko raz, i to już jakiś czas temu, więc taka dodatkowa wiedza na pewno nie zaszkodzi

Kaliope lubi tę wiadomość

👩 1993
    AMH 1,72
    🧔🏻‍♂️1986
    Morfologia 4%

Starania na luzie od 01.2024
    Z pomocą medyczną od 09.2024

09/2024 ovi + luteina ✖️
    10/2024 lametta + ovi + progesteron besins ✖️
    12/20204 ovi + progesteron besins ✖️

🩸 22.12
    💉 11.01
  • Kaliope Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martolina wrote:
    Dzięki za odpowiedź! Z ciekawości zbadam sobie ten estradiol przy kolejnym cyklu z lamettą, zobaczę jak to wygląda. W naturalnym cyklu badałam tylko raz, i to już jakiś czas temu, więc taka dodatkowa wiedza na pewno nie zaszkodzi

Daj koniecznie znać :) sama jestem ciekawa, bo bardzo lubię wiedzieć.

35 lat
    ✅IO w remisji- Metformina 2000 mg
    AMH 22 ng/ml
    ❌PCOS- brak owulacji i menstruacji
    ❌Brak reakcji na Klomifen
    ❌Hiperandrogenizm
    ❌Przebyta w przeszłości infekcja C.Trachomatis

I 07.24 Ovaleap lekka hiperka ❌
    II 08.24 Ovaleap + Ovitrelle ❌
    III 10.24 Ovaleap + Ovitrelle ❌
    IV 11.24 Ovaleap + Ovitrelle ❌

09.01.3025 laparoskopia, histeroskopia, biopsja:
    Lewy jajowód niedrożny ❌
    Usunięte niewielkie ognisko endometriozy w tylnej wewnętrznej części miednicy.
‹‹ 526 527 528 529 530
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ