udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II
-
WIADOMOŚĆ
-
monester wrote:U nas szły ząb za zebem kilka tygodni, też nie wyobrażam sobie faszerowania dziecka - w skrajnych przypadkach Ibuprom, a tak to nosić i tulić. Zimne gryzaki zimne mleko . Widziałam że plukal sobie dziąsełka przy jedzeniu. Jeczze niektórzy z homeopatii polecają preparat camilla- ja nie wierzę w działanie ale nie próbowałam, opinie ma bardzo dobre.
Tej camilli nie próbowałem. Dzięki, poczytam skład:) -
Hej , mam pytanie. Ile Wasze dzieci robią kup dziennie?🙈 od wczoraj mam wrażenie, że robi ich za dużo. Wcześniej robiła 2/3. Dziś już ma drugą 🤔
Jemy śniadanko, obiad i podwieczorek. Mleka wypija w dzień 4 , w nocy 1 czasami 2.
Ta kupa nie wygląda jakoś inaczej, jest zbita, taka normalna -
Wy tu o zębach, że dwójki itd, a moje dziecko nadal nie ma ani jednego zęba 🫣 w sumie ma to swoje plusy przy KP, ale obawiam się potem co to będzie jak ruszy. Jedynki górne i dolne są już mega widoczne i wyczuwalne, no ale nie tak jest już od jakiegoś czasu i się nie przebijają. Choć co chwilę jest taka marudka, slinotok i gryzienie, że już mam wrażenie, że się zaczęło, ale jednak nie.
Kiedy z dzieckiem zaczyna się jakas taka wspólna zabawa? Bo u nas poki co jak tylko siądę przy Małej to ona od razu rusza, żeby się na mnie wspinac. Ja już jestem cała odrapana i posiniaczona od tych małych rączek czepiających się każdego kawałka mojego ciała 😅 Nie ma opcji czyms się pobawić razem jakaś piłka, klockami czy poogladac książeczkę. Sama umie się bawić przez chwile i nawet zaczyna ogarniać takie mądrzejsze zabawki. Ale najfajniej człapać po domu i wstawać w każdym możliwym miejscu, a najlepiej na mamie 😅 -
Młody robi najczęściej 2 Kupy, czasem 3 a czasem jest dzień bez kupy🤷🏻♀️
Osa, może już na dziś więcej nie zrobić
Jeśli nie budzi Twoich wątpliwości struktura itp to Wg mnie nie ma powodu do zmartwień
Nasze dzieci jedzą coraz więcej przecież.
Mimi09 młody ma dolne jedynki, góra cała napuchnięta i od miesiąca mam wrażenie że dzień dwa i 4 zęby będą na wierzchu, a tu ciągle nic🤷🏻♀️
Też się tego trochę boje, bo już teraz potrafi mnie przy kp ugryźć 😳🤯 -
Mimi09 wrote:Wy tu o zębach, że dwójki itd, a moje dziecko nadal nie ma ani jednego zęba 🫣 w sumie ma to swoje plusy przy KP, ale obawiam się potem co to będzie jak ruszy. Jedynki górne i dolne są już mega widoczne i wyczuwalne, no ale nie tak jest już od jakiegoś czasu i się nie przebijają. Choć co chwilę jest taka marudka, slinotok i gryzienie, że już mam wrażenie, że się zaczęło, ale jednak nie.
Kiedy z dzieckiem zaczyna się jakas taka wspólna zabawa? Bo u nas poki co jak tylko siądę przy Małej to ona od razu rusza, żeby się na mnie wspinac. Ja już jestem cała odrapana i posiniaczona od tych małych rączek czepiających się każdego kawałka mojego ciała 😅 Nie ma opcji czyms się pobawić razem jakaś piłka, klockami czy poogladac książeczkę. Sama umie się bawić przez chwile i nawet zaczyna ogarniać takie mądrzejsze zabawki. Ale najfajniej człapać po domu i wstawać w każdym możliwym miejscu, a najlepiej na mamie 😅
U nas interakcja i wspólna zabawa jest już od jakiegoś czasu. Pogramy w piłkę, poukładamy klocki, podaję Młodemu instrukcje np. postaw krówkę na przyczepę (chodzi o traktor Dumel), oglądamy książeczki itd. Ale pamiętaj, że każde dzieciątko ma swój czas na różne etapy
No i chcę Wam zameldować, ze mój Młody mówi już "mama", " amam" oraz "nie"Rosa_13, Mimi09 lubią tę wiadomość
Starania od 2019.
ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
8+1: CRL - 1,73cm;
11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
13+6: CRL - 7,97cm
21+4: połowkowe (475g Człowieka)
35+5: narodziny synusia - 2450g
-
Osa 🐝 wrote:Hej , mam pytanie. Ile Wasze dzieci robią kup dziennie?🙈 od wczoraj mam wrażenie, że robi ich za dużo. Wcześniej robiła 2/3. Dziś już ma drugą 🤔
Jemy śniadanko, obiad i podwieczorek. Mleka wypija w dzień 4 , w nocy 1 czasami 2.
Ta kupa nie wygląda jakoś inaczej, jest zbita, taka normalna
U nas jedna albo dwie kupy dziennie.
Młody je 3 posiłki stałe i jedną lub dwie porcje mleka.Starania od 2019.
ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
8+1: CRL - 1,73cm;
11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
13+6: CRL - 7,97cm
21+4: połowkowe (475g Człowieka)
35+5: narodziny synusia - 2450g
-
Dzięki dziewczyny, ma tak od wczoraj, ale poobserwuję ją. Możliwe, że zęby jakieś idą? Perystaltyka przyspieszyła.. najwazniejsze, że nie ma w nich nic niepokojącego.
Moja dziewczyna już staje w łóżeczku, figluję i próbuje stawiać 1 kroki 🥹 (w łóżeczku). Jakiś czas spała ze mną, włożyłam ją na próbę no i musiałam obnizyc 😬 nie wiem kiedy to wszystko się dzieje 😢
Z zabawa u nas wygląda tak, że bawi się sama w kojcu ja mam czas ogarnąć, coś zjeść. Kiedy do niej wejdę to wspina się na mnie i bawi moimi stopami 😅
Chyba ogarnęłyśmy jej drzemki dziennie, aktualnie ma 2, pierwsza 10/11 1,5/2 h. Druga 15/16 30/40 min. Sen nocny 19/19:30 czasami zrobi krótką aferke po godzinie, ale już rzadko 🙈
Mimi09 lubi tę wiadomość
-
Mimi09 wrote:Wy tu o zębach, że dwójki itd, a moje dziecko nadal nie ma ani jednego zęba 🫣 w sumie ma to swoje plusy przy KP, ale obawiam się potem co to będzie jak ruszy. Jedynki górne i dolne są już mega widoczne i wyczuwalne, no ale nie tak jest już od jakiegoś czasu i się nie przebijają. Choć co chwilę jest taka marudka, slinotok i gryzienie, że już mam wrażenie, że się zaczęło, ale jednak nie.
Kiedy z dzieckiem zaczyna się jakas taka wspólna zabawa? Bo u nas poki co jak tylko siądę przy Małej to ona od razu rusza, żeby się na mnie wspinac. Ja już jestem cała odrapana i posiniaczona od tych małych rączek czepiających się każdego kawałka mojego ciała 😅 Nie ma opcji czyms się pobawić razem jakaś piłka, klockami czy poogladac książeczkę. Sama umie się bawić przez chwile i nawet zaczyna ogarniać takie mądrzejsze zabawki. Ale najfajniej człapać po domu i wstawać w każdym możliwym miejscu, a najlepiej na mamie 😅
w jej kierunku. Podnosi ja i rzuca po swojemu gdzieśoglądamy książeczki i przekłada strony, buduje wieżę z klocków a ona je rozwala. Ale generalnie to wspinanie się na mamę w różnych konfiguracjach jest na propsie albo stanie przy kanapie i ściąganie różnych przedmiotów leżących na niej
Mimi09 lubi tę wiadomość
-
Osa 🐝 wrote:Hej , mam pytanie. Ile Wasze dzieci robią kup dziennie?🙈 od wczoraj mam wrażenie, że robi ich za dużo. Wcześniej robiła 2/3. Dziś już ma drugą 🤔
Ta kupa nie wygląda jakoś inaczej, jest zbita, taka normalnaMimi09 lubi tę wiadomość
-
Osa 🐝 wrote:A co to jest ???☺️
Osa 🐝 lubi tę wiadomość
4ty transfer po leczeniu: Tarivid, Metronidazol, Nystatyna vp
(neoparin, acard, prograf, bryophyllum, accofil)
16.12.23 FET 4AA ⭐ 5dpt 5,06 6dpt 9,62 11dpt 87,9 13dpt 339 17dpt 2061 18dpt 2605 19dpt 2870 GS 8,7mm YS 3,3mm 23dpt 7834 CRL 0,29 cm 💓
12+2 I prenatalne 5,59 cm, obraz USG prawidłowy ❤
13+3 6,7 cm 💙
21+2 II prenatalne 486g, echo serca ok ❤
31+3 III prenatalne 1969g 💙
Skarb na świecie 💙🥺 36+3 Nikoś 8.08.24 3280g, 55🌈
4❄ pgta 😊
-
izabelka90 wrote:Na problemy kupkowe, KateM polecała 🙂
Tak, dicopeg junior coś takiego, ale my koniec końców nie stosowaliśmy, jednak polecany przez naszą gastroenterolog.
Osa jak one są ale jest ich więcej ale normalne to nie martw się. Gorzej jakby się zatrzymały, lub przybrały wymiar biegunki. ♥️
U nas długo po każdym jedzeniu była, teraz też 3 to standard, a bywa i więcej, a nie jemy dużo, masy też nie mamy wybitnej, więc taki metabolizm czy cus🤭Osa 🐝 lubi tę wiadomość
kirAA, allo-mlr 0, morfo 0%,2%, Fragmentacja DNA - 28%,ŻPN II st
Kariotyp❗️BT (11;22)
03.2022 I IVF - Artemida Białystok
09.03 punkcja ❄️❄️08.04 transfer 1AA ❄️ 10dpt < 1.1 05.05 transfer 3AA ❄️ 6-6,8-11,10-5 cb💔🖤
06.2022 II IVF długi protokół
04.07 punkcja❄️❄️❄️❄️ 08.09 transfer 1BB, accofil + acard 14.09 6dpt <0.2 🖤09.10 transfer 4AA accofil+acard 4dpt - 3,7 6dpt-8,2 8dpt - 4.6 💔🖤
09.11 transfer 4AA 6-3.5,8-17,9-25,10-27,12-18💔🖤
14.12 transfer 3AB 5 -13,7 - 27.1 💔🖤
16.01.2023 - Invimed Wrocław - start
13.02 punkcja
8❄️ zbadanych 2❄️BT
19.04 - 7 transfer 4AA
4dpt 9, 7dpt 45,10dpt 243, 13dpt 810, 15dpt 1872, 17dpt 3401, 27dpt usg + wlew ivig
21w3 440g chłopaka 🐥
28w5 1438g chłopaka🐥
35w3 2700g chłopaka 🐣
-
KateM wrote:Tak, dicopeg junior coś takiego, ale my koniec końców nie stosowaliśmy, jednak polecany przez naszą gastroenterolog.
Osa jak one są ale jest ich więcej ale normalne to nie martw się. Gorzej jakby się zatrzymały, lub przybrały wymiar biegunki. ♥️
U nas długo po każdym jedzeniu była, teraz też 3 to standard, a bywa i więcej, a nie jemy dużo, masy też nie mamy wybitnej, więc taki metabolizm czy cus🤭
O dziekuje 🥰
Przed snem 4 wjechała 🤣. Trawienie po ojcu ewidentnie 🙈 -
_Pina wrote:Dokładnie, nam to bardzo pomogło a był czas, że kupa była raz na tydzień i wszelkie domowe sposoby nie pomagały.4ty transfer po leczeniu: Tarivid, Metronidazol, Nystatyna vp
(neoparin, acard, prograf, bryophyllum, accofil)
16.12.23 FET 4AA ⭐ 5dpt 5,06 6dpt 9,62 11dpt 87,9 13dpt 339 17dpt 2061 18dpt 2605 19dpt 2870 GS 8,7mm YS 3,3mm 23dpt 7834 CRL 0,29 cm 💓
12+2 I prenatalne 5,59 cm, obraz USG prawidłowy ❤
13+3 6,7 cm 💙
21+2 II prenatalne 486g, echo serca ok ❤
31+3 III prenatalne 1969g 💙
Skarb na świecie 💙🥺 36+3 Nikoś 8.08.24 3280g, 55🌈
4❄ pgta 😊
-
A jakie ilości normalnych posiłków zjadają Wasze maluchy? Ja mam wrażenie, że mój je za dużo, ale dzisiaj zrobił taką awanturę i się rozpłakał że musiałam go karmić dopóki sam nie powiedział stop 🙈 Aktualnie mamy dwa posiłki. Rano kaszka i zmieniamy owoce plus źródło tłuszczu i drugi taki obiadowy. Do tego 900-1000 ml mleka 😅
AnkaSłomianka lubi tę wiadomość
-
Jenny93 wrote:A jakie ilości normalnych posiłków zjadają Wasze maluchy? Ja mam wrażenie, że mój je za dużo, ale dzisiaj zrobił taką awanturę i się rozpłakał że musiałam go karmić dopóki sam nie powiedział stop 🙈 Aktualnie mamy dwa posiłki. Rano kaszka i zmieniamy owoce plus źródło tłuszczu i drugi taki obiadowy. Do tego 900-1000 ml mleka 😅
Ale na początku dawałam ilościowo tyle ile by było mleka - czyli około 150 gram - z czego zwykle zjadał koło 100 chyba za mu coś wybitnie smakowało. Dbaj o to, żeby były gęste odżywczo i tyle. Obecnie moje dziecko je mniej niż na początku 🤷 za to rwie się do naszych talerzy jak szalony a swoje jedzenie to tak średnio.
A właśnie, co robicie jak proponujecie a dziecko nie zje - robicie w zamian co innego ? Przykład daje na śniadanie kanapke - zje trochę pomidora. I dwa gryzy chleba. Potem wypije dużo mleka bo głodny - aż mnie korci, żeby dać mu coś co obecnie lubi, żeby to mleko zredukował. Tak samo zresztą z obiadami jest.
Odnośnie zabaw to rzucamy piłeczka i to całkiem dobrze nam wychodzi nawet, albo rozrzuca to co ułoże z klocków. Jak czytam to koniecznie przewraca strony tak, że się nie da kontynuować. I ulubioną zabawa to wyrywanie moich włosów . Pojedynczo - dwoma paluszkami. A wspinaczka to zawsze i wszędzie.
-
To rozrzucanie tego co ułożę się zalicza ?😅 bo u mnie to norma, nie zdarzę dokończyć 🙈
Albo wyrzucanie tego co na posprzątam, tylko czeka aż odejdę i leci wszystko
Dziś otworzyłam kojec mała wyszła , ale bardzo ostrożnie raczkowała, oczywiście pierwsze co to zainteresowała się nóżką od kojca 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja, 22:57
-
monester wrote:On sam wie, ile ma zjeść, tylko się cieszyć, że lubi RD.
Ale na początku dawałam ilościowo tyle ile by było mleka - czyli około 150 gram - z czego zwykle zjadał koło 100 chyba za mu coś wybitnie smakowało. Dbaj o to, żeby były gęste odżywczo i tyle. Obecnie moje dziecko je mniej niż na początku 🤷 za to rwie się do naszych talerzy jak szalony a swoje jedzenie to tak średnio.
A właśnie, co robicie jak proponujecie a dziecko nie zje - robicie w zamian co innego ? Przykład daje na śniadanie kanapke - zje trochę pomidora. I dwa gryzy chleba. Potem wypije dużo mleka bo głodny - aż mnie korci, żeby dać mu coś co obecnie lubi, żeby to mleko zredukował. Tak samo zresztą z obiadami jest.
Odnośnie zabaw to rzucamy piłeczka i to całkiem dobrze nam wychodzi nawet, albo rozrzuca to co ułoże z klocków. Jak czytam to koniecznie przewraca strony tak, że się nie da kontynuować. I ulubioną zabawa to wyrywanie moich włosów . Pojedynczo - dwoma paluszkami. A wspinaczka to zawsze i wszędzie.
Ale przy wprowadzeniu nowego produktu też od razu dawałaś taką porcję? My dopiero niedawno zaczęliśmy RD, więc też biorę pod uwagę, że po prostu na razie może być ciekawy tych smaków, a później entuzjazm przejdzie 😅 Bo boję się trochę co jeśli okaże się, że coś go uczuli, a on zje dużą ilość na raz.
Co do kojca to też już mamy. Osa dzięki za polecajkę. Na razie siedzi chętnie, ale my wchodzimy górą. Nie pokazujemy mu, że można otworzyć bramkę 🙈 No i na razie z czworaków to zrobi dwa trzy kroczki i koniec. Pewnie jak zacznie więcej to też będą awantury żeby gdzieś dalej wyjść.