udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II
-
WIADOMOŚĆ
-
AnkaSłomianka wrote:Nowa - jest jasna rekomendacja WHO - zero dodawanego cukru do 2rż. Dla soli jest jakiś limit ale musiałabym poszukać
Współczuję pobytu w szpitalu i jeszcze „użerania” się z jedzeniem
Posiłki w szpitalu dla dzieci to jest żart.
Nowa- szpital niezależnie od powodów to zawsze ciężkie przeżycie - dużo sił ! A jak opieka ? -
Hej proszę o poradę, w poniedziałek mamy zaplanowana 3 dawkę Bexsero a mała ma prawdopodobnie jakaś infekcje, głównie katar i jakiś kaszelek.
Osluchowo czysto i gardło póki co też.
Wiem, że będzie badana przed ale czy ja powinnam się decydować? Pediatra mówiła, że katar nie jest przeciwwskazaniem , co myślicie ?[/url]
-
Z ciekawości - co za rarytasy tam podają?
Mój syn wszedł w etap frustracji, jak coś mu się nie udaje, czegoś zabraniamy, cośkolwiek wbrew jego woli - maruda, krzyk lub płacz. Psychicznie mnie to męczy bardzo 😬 -
Hope_89 wrote:Hej proszę o poradę, w poniedziałek mamy zaplanowana 3 dawkę Bexsero a mała ma prawdopodobnie jakaś infekcje, głównie katar i jakiś kaszelek.
Wiem, że będzie badana przed ale czy ja powinnam się decydować? Pediatra mówiła, że katar nie jest przeciwwskazaniem , co myślicie ?
My mieliśmy ostatnio drugą dawkę, a tydzień wcześniej mały miał właśnie katar i pediatra powiedziała nam, że jak nie przejdzie to go nie zaszczepi. Że gdyby to było inne szczepienie to by dopuściła, ale przy bexsero woli nie.
Za to u nas znowu po szczepieniu pojawił się problem wnm... Oczywiście pewnie powiedzą, że niemożliwe i wymyślam, ale no kolejny raz ogromny zbieg okoliczności. -
Cynamonka wrote:Z ciekawości - co za rarytasy tam podają?
Mój syn wszedł w etap frustracji, jak coś mu się nie udaje, czegoś zabraniamy, cośkolwiek wbrew jego woli - maruda, krzyk lub płacz. Psychicznie mnie to męczy bardzo 😬
Nowa wszystkiego dobrego 💪💚 szybkiego powrotu do domu 🙏
Mój mały był szczepiony na katarku. Teraz po infekcji też szczepilismy z katarem przeciwko grypie, miała być ospa ale skończyły się szczepionki w punkcie .... -
Hope_89 wrote:Hej proszę o poradę, w poniedziałek mamy zaplanowana 3 dawkę Bexsero a mała ma prawdopodobnie jakaś infekcje, głównie katar i jakiś kaszelek.
Wiem, że będzie badana przed ale czy ja powinnam się decydować? Pediatra mówiła, że katar nie jest przeciwwskazaniem , co myślicie ?
Ja bym raczej odpuściła. Niby można szczepić z lekką infekcją, ale mam jakoś opory👱39 🧔38
Starania ok.2 lat
👱 Amh 3,95,
🧔 Tetrazoospermia
1. IFV
04.2023
19 komórek pobranych/13 zapłodnionych
5 ❄️ 2x5.1.1, 5.1.2,5.2.1, 5.2.2
Pgt-a: 1❄️ czeka
Transfer 5.1.1 ❤️🍀21.07.2023 🙏
6dpt Beta 41,1 mIu/ml 🙏
10 dpt Beta 242,2 mIu/ml 🙏
17 dpt beta 5233 mIu/ml 🙏 i w USG mamy pęcherzyk 🙏
19 dpt w USG mamy pęcherzyk żółtkowy 🙏
21 dpt w USG mamy zarodek 2 mm i ❤️
12t1d 6,2 cm. chłopaka, USG prenatalne wszystko w normie, nifty: niskie ryzyka 🥳
21t1d 464 g. Synka
II USG prenatalne wszystko w normie 🥳
26t2d 914 g. Synka
III USG prenatalne wszystko w normie 🥳
29t4d 1561 g. Synka
32t2d 2039 g. Synka
35t2d 2631 g. Synka
38t2d 3514 g. Synka
3.04.2024 (39+3) Miłosz 😍🥳😍 🥳3740 g. 10/10 pkt.
-
Cynamonka wrote:Z ciekawości - co za rarytasy tam podają?
Mój syn wszedł w etap frustracji, jak coś mu się nie udaje, czegoś zabraniamy, cośkolwiek wbrew jego woli - maruda, krzyk lub płacz. Psychicznie mnie to męczy bardzo 😬
My jesteśmy w etapie frustracji od półtora roku 😜
A frustracja tylko przybiera na sile 😂👱39 🧔38
Starania ok.2 lat
👱 Amh 3,95,
🧔 Tetrazoospermia
1. IFV
04.2023
19 komórek pobranych/13 zapłodnionych
5 ❄️ 2x5.1.1, 5.1.2,5.2.1, 5.2.2
Pgt-a: 1❄️ czeka
Transfer 5.1.1 ❤️🍀21.07.2023 🙏
6dpt Beta 41,1 mIu/ml 🙏
10 dpt Beta 242,2 mIu/ml 🙏
17 dpt beta 5233 mIu/ml 🙏 i w USG mamy pęcherzyk 🙏
19 dpt w USG mamy pęcherzyk żółtkowy 🙏
21 dpt w USG mamy zarodek 2 mm i ❤️
12t1d 6,2 cm. chłopaka, USG prenatalne wszystko w normie, nifty: niskie ryzyka 🥳
21t1d 464 g. Synka
II USG prenatalne wszystko w normie 🥳
26t2d 914 g. Synka
III USG prenatalne wszystko w normie 🥳
29t4d 1561 g. Synka
32t2d 2039 g. Synka
35t2d 2631 g. Synka
38t2d 3514 g. Synka
3.04.2024 (39+3) Miłosz 😍🥳😍 🥳3740 g. 10/10 pkt.
-
Iza niech beta rośnie!!! ❤️
My przyjęliśmy druga dawkę bexsero świeżo po tygodniowym katarze ale bez gorączki i innych objawów.
Zaczęliśmy przygodę ze żłobkiem. Widzę że mała jest rozstrojona całkowicie, po powrocie do domu jest marudzenie, płacz, niezdecydowanie - na ręce, na ziemię, na ręce na ziemię i tak w koło. Grupa jest bardzo kameralna ale ja jestem wypompowana psychicznie i fizycznie. Chociaż sama adaptacja przebiega dość płynnie więc pewnie nie powinnam narzekać. Trudno mi ją zostawiać... Liczę na to że jak wrócę do pracy będzie mniej czasu na rozmyślanie. -
Pierwsza kolacja to pieczywo, masło, nie pamiętam dodatków ale była też drożdżówka - taka wypasuona obficie polana lukrem, kolejna kolacja to pasta z wędzonej ryby - słono, jak to wędzone. Potem przesolona zupa na obiad (przesolona nawet dla mnie, a co dopiero dla dziecka), serki homogenizowane z cukrem, kisiel z cukrem, kotlety obtoczone w bułce tartej i usmażone na tłuszczyku aż mokre...no czekam na kolejne dni🤦
Personel w porządku, mały ma leki też w nocy i tylko raz jedna z pielegniarek zrobila "z buta wjeżdżam" i zapaliła górne ostre światło, dodatkowo podłączanie kroplówki i ponad godzinę po tym usypiałam małego. Reszta świeci telefonem i podłącza tak, że nawet go nie obudzą. Jeszcze kilka dni. Ogólnie jestem wypompowana psychicznie i fizycznie, jak go zabrali na zabieg to się poryczałam, potem jak on płakał to ja razem z nim, nie mogę wytrzymać tej bezsilności i widoku jego cierpienia 😢 -
Nam mówiła pediatra, że lepiej szczepić dziecko w 100% zdrowe, bo jak się po szczepieniu coś złego dzieje, to nie wiadomo, czy to NOP, czy infekcja. Pewnie w poniedziałek się wyjaśni, czy to się rozwinęło, czy mija. Oby to drugie! -
Nowa na forum wrote:Pierwsza kolacja to pieczywo, masło, nie pamiętam dodatków ale była też drożdżówka - taka wypasuona obficie polana lukrem, kolejna kolacja to pasta z wędzonej ryby - słono, jak to wędzone. Potem przesolona zupa na obiad (przesolona nawet dla mnie, a co dopiero dla dziecka), serki homogenizowane z cukrem, kisiel z cukrem, kotlety obtoczone w bułce tartej i usmażone na tłuszczyku aż mokre...no czekam na kolejne dni🤦
Personel w porządku, mały ma leki też w nocy i tylko raz jedna z pielegniarek zrobila "z buta wjeżdżam" i zapaliła górne ostre światło, dodatkowo podłączanie kroplówki i ponad godzinę po tym usypiałam małego. Reszta świeci telefonem i podłącza tak, że nawet go nie obudzą. Jeszcze kilka dni. Ogólnie jestem wypompowana psychicznie i fizycznie, jak go zabrali na zabieg to się poryczałam, potem jak on płakał to ja razem z nim, nie mogę wytrzymać tej bezsilności i widoku jego cierpienia 😢[/url]
-
Nowa, dużo siły dla Ciebie i Synka
Jedzenia to nawet nie komentuję, dramat🤯 -
Hope_89 wrote:A to coś się wydarzyło? Planowany zabieg mieliście ?
-
O rany, strasznie współczuję. Myślałam, że może po prostu zbyt przyprawione dania serwują, ale lukier, ryba wędzona? Wow. Też bym miała ochotę gdzieś to zgłosić.
Tylko sobie wyobrażam, jakie to musi być trudne. Dziecko zbyt małe, by mu wytłumaczyć, a jednak wystarczająco duże, by nie leżeć biernie. Oby ten szpital szybko odszedł w niepamięć. -
Hej 👋🏻 mam pytanie do dziewczyn, które robiły badanie Panorama - czy to obojętnie, w którym laboratorium zostanie wykonane?
Widzę, że większość miejsce (Alab, Synevo itp) ma je w ofercie, różnica tylko w cenie.👩🏻1988 👨🏻 1989
I procedura 10.2024 r. 5BB
1️⃣ FET ❌ 10.2024 r., transfer świeży 5BB
β 5dpt 5.14, 7dpt 2.54, 9dpt 1.14
II procedura 12.2024 r. ❄️❄️4AA, 3AA
2️⃣ FET ❌ 01.2025 r. - ❄️ 4AA
β 5dpt, 7dpt <2,30, 8dpt 0,51
✔ histeroskopia + biopsja endo.
✔ allo-MLR 47,7%, cross-match 1%, ANA3-ok
3️⃣ FET ❌ 04.2025 r. ❄️3AA
β 5dpt 4.8, 7dpt 7.6, 9dpt 3.6
III procedura 05.2025 r. ❄️❄️2BB + 8A
✔ re-konsultacja immuno ❗ Problem: kir BX i 11/12 brakujących DS- zalecono Accofil 💉
4️⃣ FET 07.2025 ❄️ 8A
Fostimol, Accofil, Atosiban
7dpt- 16,32
9dpt - 55,59
11dpt - 149
13dpt - 368
16dpt - 1601,22
25dpt - 2,8 mm i mamy 💓!
8+0 - 19.8mm +4 dni USG
10+1 - 39.7mm +6 dni USG
12+2 prenatalne 👌🏻59.8mm, 80% ♂️
Na zimowisku ❄️ 2BB
-
izabelka90 wrote:A to u nas tez od jakiegoś już czasu... Męczy mnie to tak samo😞
Nowa wszystkiego dobrego 💪💚 szybkiego powrotu do domu 🙏
Mój mały był szczepiony na katarku. Teraz po infekcji też szczepilismy z katarem przeciwko grypie, miała być ospa ale skończyły się szczepionki w punkcie ....
U mnie tez bunt 🤯 w nocy jak nie dostanie w 2 s. Butli to oberwę dydusiem 🥹
Ma etapy gryzienia i wkładania własnych skarpetek do buzi, zwrócę uwagę raz, drugi i za trzecim do niej idę to ucieka, a jak ją dogonię i jej zabiorę to jest masakra 🤦🏻♀️
Mamy pierwsze stawiane krotki, od pkt. A do B, odległość na 3/4 kroki, stabilnie stoi jak trzyma coś w rączkach
Co do szczepień - u mnie zawsze mówiła, że katar nie jest przeciwskazaniem, ale jeśli ja widziałam, że nie chce szczepić na już i widzę, że mała jest inna to mówiłam, że wyjechaliśmy i będziemy za tydzień 😅 wiem, że to ja decyduje, ale dyskutować z kobietą, która zapisuje to serio nigdy mi się nie chciało 🙈 -
Nowa na forum wrote:Dziewczyny mam pytanie o wytyczne odnośnie cukru i soli w żywieniu dzieci do 2 rż. Ogólnie wiem, jak powinno być, ale czy takie wskazania są opisane na jakiejś oficjalniej stronie who lub gov? Jestem z moim synkiem od kilku dni w szpitalu (planowany zabieg) i odnośnie żywienia jest tragedia, na pewno będę oficjalnie składać skargę, ale właśnie w kwestii cukru i soli (a to tylko część z nieprawidłowości) chciałabym wskazać na coś konkretnego.
Nowa na forum lubi tę wiadomość
-
Wiem, że będzie badana przed ale czy ja powinnam się decydować? Pediatra mówiła, że katar nie jest przeciwwskazaniem , co myślicie ? -
Tak, to są takie same zasady jakie obowiązują żłobki.
Czyli brak dodanego cukru do potraw.
Swoją drogą to przecież taki szpital oferuje diety lekkostrawne, cukrzycowe i zwykle to naprawdę nie można dodać diety wczesnodzieciecej? Koleżanka była z 8 miesięcznym i dostawała to samo co piszesz a on nawet jeszcze nie radził sobie z kawałkami. Tak samo polegali na rodzinie -
Osa 🐝 wrote:U mnie tez bunt 🤯 w nocy jak nie dostanie w 2 s. Butli to oberwę dydusiem 🥹
Ma etapy gryzienia i wkładania własnych skarpetek do buzi, zwrócę uwagę raz, drugi i za trzecim do niej idę to ucieka, a jak ją dogonię i jej zabiorę to jest masakra 🤦🏻♀️
Mamy pierwsze stawiane krotki, od pkt. A do B, odległość na 3/4 kroki, stabilnie stoi jak trzyma coś w rączkach
Co do szczepień - u mnie zawsze mówiła, że katar nie jest przeciwskazaniem, ale jeśli ja widziałam, że nie chce szczepić na już i widzę, że mała jest inna to mówiłam, że wyjechaliśmy i będziemy za tydzień 😅 wiem, że to ja decyduje, ale dyskutować z kobietą, która zapisuje to serio nigdy mi się nie chciało 🙈
Mały to się rzuca i wyje jak nie dostanie czego chce i potrafi na podłogę się kłaść 🥴 np. odciagam od psa 🫣
No i muszę się pochwalić odsmoczkowany 💪😁