Forum Starając się z pomocą medyczną Zadaj pytanie... ania1003
Odpowiedz

Zadaj pytanie... ania1003

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 września 2017, 08:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania, o pieniądzach wydanych na leczenie to szkoda gadać. Zrobiłam badania, 480 zl wyszło. Gdyby to wszystko zliczyć...

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 września 2017, 17:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mam pierwsze wyniki. Poniżej wklejam wit D i B12 i proszę o pomoc w interpretacji:

    Witamina D metabolit 25(OH) Wynik badania: 38,70 ng/ml
    Niedobór <10 ng/ml
    Poziom niewystarczający 10-30 ng/ml
    Poziom wystarczający 30-100 ng/ml
    Toksyczność >100 ng/ml

    Witamina B12 407,00 pg/ml 189,00 -883,00 N

    B12 chyba ok, ale D?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 września 2017, 19:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anet_86 wrote:
    Hej, mam pierwsze wyniki. Poniżej wklejam wit D i B12 i proszę o pomoc w interpretacji:

    Witamina D metabolit 25(OH) Wynik badania: 38,70 ng/ml
    Niedobór <10 ng/ml
    Poziom niewystarczający 10-30 ng/ml
    Poziom wystarczający 30-100 ng/ml
    Toksyczność >100 ng/ml

    Witamina B12 407,00 pg/ml 189,00 -883,00 N

    B12 chyba ok, ale D?


    Ja miałam D jeszcze mniej... 27...
    Zwiększyłam Vigantol do 8 kropel i zobaczymy czy coś podrosło czy potrzebuję mega końskiej dawki.
    Natomiast najlepiej jak D jest na poziomie 50-60.

    Anet_86 lubi tę wiadomość

  • migotka_83 Ekspertka
    Postów: 311 75

    Wysłany: 15 września 2017, 20:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anet_86 wrote:
    Hej, mam pierwsze wyniki. Poniżej wklejam wit D i B12 i proszę o pomoc w interpretacji:

    Witamina D metabolit 25(OH) Wynik badania: 38,70 ng/ml
    Niedobór <10 ng/ml
    Poziom niewystarczający 10-30 ng/ml
    Poziom wystarczający 30-100 ng/ml
    Toksyczność >100 ng/ml

    Witamina B12 407,00 pg/ml 189,00 -883,00 N

    B12 chyba ok, ale D?
    Aneta, bardzo ładne masz wyniki, bez jaj.
    Nikt w Polsce nie ma super poziomu Wit D , bo niestety żyjemy w takim a nie innym klimacie, i 95% ludzi ma jej niedobór.

    Powyżej 30 jest już bardzo dobrze. Nic nie lykaj, bo najlepsza dawką Wit D jest słońce :)

    Nie dajmy się zwariować :)

    Anet_86, Bardolka lubią tę wiadomość

    3i49zbmhg4kfjp76.png

    5 lat walki...
    3 x IUI, 1 x IMSI, 6 x FET
    Aniołek [*] 8tc 02.2017 - córeczka (T22)
    Aniołek [*] 5tc 08.2017 cb, 04.2018 cb, 05.2018 cb
    Ciąża pozamaciczna 05.2018
    NK 9,9%, KIR BX, ALLO-MLR 38%
    05.2019 Naturalsik ❤
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 września 2017, 20:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na razie nie mam zamiaru nic łykać :) niedługo wizyta u mojego gina, zasięgnę języka :)
    Dziękuję za komentarze!!!

  • Reni Autorytet
    Postów: 18653 91996

    Wysłany: 15 września 2017, 21:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mi się wydaje, że ten wątek może wprowadzić kogoś w błąd
    Jak ktoś nie doczyta pomyśli, że autorka jest ekspertem
    nie ma co się sugerować wynikami innej osoby, każdy organizm jest inny

    Poza tym jak kilka osób zada tu pytanie i zaczniecie między sobą odpisywać, to wątek zrobi się jak każdy inny na tym forum z mnóstwem postów

    ale oczywiście to tylko moje zdanie i mogę się mylić :-)

    migotka_83, Bardolka lubią tę wiadomość

    2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! animal-graphics-bees-470202.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 września 2017, 23:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    a mi się wydaje, że ten wątek może wprowadzić kogoś w błąd
    Jak ktoś nie doczyta pomyśli, że autorka jest ekspertem
    nie ma co się sugerować wynikami innej osoby, każdy organizm jest inny

    Poza tym jak kilka osób zada tu pytanie i zaczniecie między sobą odpisywać, to wątek zrobi się jak każdy inny na tym forum z mnóstwem postów

    ale oczywiście to tylko moje zdanie i mogę się mylić :-)

    Każdy ma swoje zdanie i dla mnie ok.
    Ale ja na początku napisałam, że nie mam NIC wspólnego z medycyną i jedynie możemy rozmawiać o rzeczach, z którymi sama miałam styczność. Czego się nauczyłam przez swoje starania.

    Ja też dzięki takim dziewczynom się wielu rzeczy nauczyłam.
    I jak wiadomo, dzisiejszy świat wszystkiego szuka w google, dlatego jeśli ktoś chce o coś zapytać, to może.
    Ja nie mam zamiaru leczyć, bo od tego są lekarze. Mogę wyrazić tylko swoje zdanie tak jak Ty. ;)

    Anet_86 lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 września 2017, 18:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

    mam kolejne wyniki, co sądzicie?

    Kwas foliowy 25,80 ng/ml 4,60 18,70 H
    Badanie wykonano testem Elecsys Folate firmy Roche metodą ECLIA na aparacie Cobas. Wyniki uzyskane przy użyciu testów innych producentów nie są równoznaczne z wynikami uzyskanymi za pomocą tego testu.

    Homocysteina 11,00 µmol/l
    Z suplementacją folianami: < 12 umol/l
    Bez suplementacji folianami: < 15 umol/l
    W przypadku ciąży:
    Z suplementacją folianami: < 8 umol/l
    Bez suplementacji folianami: < 10 umol/l

    UWAGA:
    Terapia lekami zawierającymi S-adenozylo-metioninę prowadzić może do fałszywie zawyżonych
    wyników homocysteiny. Leki przeciwdrgawkowe, methotrexat, karbamazepina, fenytoina, podtlenek
    azotu, trójoctan 6-azutydyny mogą mieć wpływ na oznaczanie homocysteiny.
    Badanie wykonano metodą enzymatyczną na aparacie Cobas.

    Ania1003 lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 września 2017, 23:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwasu możesz nie przyswajać, dlatego się odkłada i jest powyżej normy.
    Zmienić na folian (metyl).
    Albo bierzesz za dużą dawkę.

    Homocysteina za wysoka- powinna być w granicy 7-8. Nie dużo przekroczone, ale potrzeba B12 do jej obniżenia.

    Wystarczy trochę podkręcić suplementację.

    Nie ma tragedii ;)

    Takie wyniki mogą, ale nie muszą sugerować mutacji MTHFR.

    Anet_86 lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 września 2017, 18:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania, dzięki za info. Na razie nic dodatkowo nie będę brała. Kwas foliowy brałam zgodnie z zalecanym dawkowaniem, teraz zmniejszę dawkę. Za tydzień mam wizytę to pokażę wszystkie badania.

1 2 3 4
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Insulinooporność - zasady żywieniowe, dieta i objawy.

Czym jest insulinooporność? Insulinooporność a dieta - na czym polega zależność? Jak odżywiać się przy insulinooporności? Które produkty spożywcze warto włączyć do diety, a z których warto zrezygnować? Artykuł napisany przez Zosię i Anię z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego