❄️🤍 Zimowe cuda po IVF 🤍❄️ Będę mamą na przełomie✨️2026/2027✨️
-
WIADOMOŚĆ
-
MjakMarta wrote:Classy cudowna sunia 😊 Uwielbiam labradory, mój mąż miał kiedyś w domu rodzinnym. To akurat też rasa mało agresywna i zazwyczaj spokojna. Pamiętam, że labrador męża był taką gapą- nic co nie obchodziło, na spacer szedł bo szedł ale nawet nie wiedział gdzie jest jego dom i jakby się go nie naprowadzilo ze trzeba skręcać to by dalej szedł prosto. Bał się żab 😆 taki słodki gamoń był 😊
Ja byłam zdziwiona, bo mi z badań wyszło, że byłam wczesniej zarażona toxoplasmoza. Dziwne, bo nigdy nie mieliśmy kota i nie mialam za bardzo z kotami kontaktu. Może kiedyś gdzieś w piaskownicy sie zaraziłam 🤔
Tak, moja jest w domu dość spokojna i leniwa ale na spacerach raczej energiczna ale ona też jest z takiej linii psów pracujących więc ma trochę inny charakter i zachowanie niż klasyczny labrador 😊 ja jestem bardzo ciekawa jak to będzie, jedyne co to bywa mało delikatna, bo nie zawsze zdaje sobie sprawę że swojej masy ale jest dość dobrze ułożona i się słucha więc jestem dobrej myśli 🤭👩+👦+🐶
👩
AMH: 1,5
✅hormony, kariotyp, cytokiny, immunofenotyp, komórki NK, homocysteina, trombofilia, białko C, i S, zespół antyfosfolipidowy, TSH, PRL, wit D, wit B12
❌ANA 1:160, KIR AA, MTHFR-homo, PAI-1 homo
👦
azoospermia → udana mTESE
✅hormony, AZF, kariotyp, CFTR, inhibina B
I IVF
13🥚→ 10xMII → 1❄️
ET (Cyclogest, Duphaston)❌
II IVF
19🥚→ 11xMII → 0❄️
III IVF
27🥚→ 20xMII → 5❄️
FET (Utrogestan, Duphaston, Encorton, Accofil) → 10 dpt: β 205; 14 dpt: β 826, prog. 30,83 ng/ml; 28 dpt: β 44192, prog. 32,31 ng/ml, CRL 0,74 + ❤️; 8t+5: CRL 2,12; 9t+6; CRL 2,9, FHR: 176; 10t+5: FeliaTest - zdrowa 🩷; 12+6: I prenatalne, 19+6: II prenatalne, 29+4 III prenatalne - wszystko ok 💖

-
Kurcze, nie zdawałam sobie sprawy, że macie tyle zwierzaków, strasznie zazdroszczę! Nam nawet rośliny średnio wychodzą przez częste wyjazdy, więc lubujemy się w kićkaniu kotów sąsiadów...
Dziecko w rodzinie to całkiem niezly moment na zwierzaka, bo siłą rzeczy trzeba będzie wyjazdy ograniczyć
My mamy aktualnie mieszkanie na piętrze, więc nie jest to idealne miejsce chowu, ale jestesmy zdania, że to kot wybiera właściciela i jak tak się kiedyś stanie, to na pewno sprostamy zadaniu!
P.S. Czekałam dzis w kolejce do laboratorium 1.5h. Jak ja nie cierpię stolicy...
👩🏻38 👦🏻38
06.2024 💔 poronienie 6+4
ja: amh 2,47-2,76, IBS
✔️kariotypy, protrombina, V Leiden, ANA3, białko C i S
❌F5 R2 hetero, MTHFR homo, PAI-1 hetero
on:✔️kariotypy, fragmentacja, HBA, ilość,🔻ruchliwość, budowa
I IV ICSI 09.2025
punkcja: 6 🟡4🥚2❄️5AB, 5AB, pgt-a: 1❌, 1🤔
11.2025 transfer 5AB❄️ mozaika30% 💔5+3
II IV IMSI 01.2026
punkcja: 9🟡6🥚1❄️5AB, pgt-a: 1❌ ferrytyna:18
III IV PICSI 03.2026 +on💊: resveratrol, Q10, vit. C, tran
punkcja: 9🟡5🥚5❄️pgt-a: 2✔️3❌ ferrytyna:51
03.06.2026 transfer ❄️4AB
8dpt beta 63, 10 dpt beta 183, 12 dpt beta 614, 17dpt beta 5247🍀 ferrytyna:29

-
Ishildur wrote:Kurcze, nie zdawałam sobie sprawy, że macie tyle zwierzaków, strasznie zazdroszczę! Nam nawet rośliny średnio wychodzą przez częste wyjazdy, więc lubujemy się w kićkaniu kotów sąsiadów...
Dziecko w rodzinie to całkiem niezly moment na zwierzaka, bo siłą rzeczy trzeba będzie wyjazdy ograniczyć
My mamy aktualnie mieszkanie na piętrze, więc nie jest to idealne miejsce chowu, ale jestesmy zdania, że to kot wybiera właściciela i jak tak się kiedyś stanie, to na pewno sprostamy zadaniu!
P.S. Czekałam dzis w kolejce do laboratorium 1.5h. Jak ja nie cierpię stolicy...
My też dużo wyjeżdżamy i nasza psina jeździ z nami najczęściej 😊 a jak lecimy samolotem to zostaje u rodziny lub w psim hoteliku 🤭
My jak ją braliśmy mieszkaliśmy w bloku, potem przeprowadziliśmy się do domu i to wcale nie jest tak, że trzeba mieć ogród i podwórko żeby mieć zwierzaka 🤭 często się nawet słyszy, że psy z bloków są szczęśliwsze bo siłą rzeczy muszą wychodzić poza mieszkanie 🤭 my mieszkając w domu, chodzimy trzy razy dziennie na spacer ☺️😁 a mamy takich sąsiadów, których sfrustrowany pies biega po ogrodzie i strasznie mi go szkoda 🥺
Ishildur lubi tę wiadomość
👩+👦+🐶
👩
✅hormony, kariotyp, cytokiny, immunofenotyp, komórki NK, homocysteina, trombofilia, białko C, i S, zespół antyfosfolipidowy, TSH, PRL, wit D, wit B12
👦
I IVF
13🥚→ 10xMII → 1❄️
II IVF
19🥚→ 11xMII → 0❄️
III IVF
27🥚→ 20xMII → 5❄️
FET (Utrogestan, Duphaston, Encorton, Accofil) → 10 dpt: β 205; 14 dpt: β 826, prog. 30,83 ng/ml; 28 dpt: β 44192, prog. 32,31 ng/ml, CRL 0,74 + ❤️; 8t+5: CRL 2,12; 9t+6; CRL 2,9, FHR: 176; 10t+5: FeliaTest - zdrowa 🩷; 12+6: I prenatalne, 19+6: II prenatalne, 29+4 III prenatalne - wszystko ok 💖

-
O fajny temat o zwierzątkach. Mieliśmy w tym roku wziąć berneńskiego psa pasterskiego, ale nie wyrobiliśmy się finansowo z ogrodzeniem.. wymyśliłam bardzo kosztowny przód ogrodzenia i musimy sobie to zostawić na przyszły rok. Więc psiak pojawi się u nas jak maluch będzie już na świecie . Moja córka nie może się doczekać na pieska 😊
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia, 18:26
MjakMarta, evcix84, Alina Malina lubią tę wiadomość
-
Posiew wyszedł czysto, zatem chyba faktycznie poprzestane na soku z żurawiny... niekiedy jednak ten lekarz starej daty, który nie śpieszy się do antybiotyków ma rację 😊moja lekarka bez zaleceń posiewu, natychmiast zalecała antybiotyk. W ogóle to nie wiem, czy nie powinnam zmienić lekarki. Jak wygląda u Was z kontaktem w razie potrzeby? Ja nie należę do tych osób, co truje co chwilę...ale jak wyszly bakterie wywalone w kosmos, to zapytałam, czy mogę czekać do wizyty jutrzejszej... oczywiście odpisała szybko, ale jeśli bym potrzebowała receptę, przyjmuje jedynie wtorki i w innych dniach i tak muszę szukać innego lekarza w razie w...może przyzwyczaiłam się do podejścia kliniki, gdzie w razie czegos dzwoniłam na recepcję i Panie ogarnęły wszelkie recepty itp..
Alina Malina, MamaWPlanach, Mała mi lubią tę wiadomość
-
Ehhh ja dziś cicho bo miałam fatalny wieczór noc i dzień, więc nie chce wam truć bo już na jesiennym mi doradziły dziewczyny, ale tak, jestem niewyspana i strasznie zmęczona.
I co do zwierząt to ja pracuję z domu od pandemii, tylko zdalnie, mąż hybrydowo. Gdyby nie zdalne albo hybryda to bym się nie zdecydowała, ale u mnie od przejścia na zdalne się strasznie pozmieniało w branży i faktycznie nigdy prawie do biur nie wróciliśmy
. Jak gdzieś wyjeżdżamy to pół na pół, połowę z psem, a połowę do teściów idzie. Teściowie całe życie mieli psy, mieszkali w domu, kilka lat temu przeprowadzili się do bloku i odszedł ich ostatni piesek. Od tego czasu nie chcą już żadnego ale bardzo dużo radości sprawia im opieka nad naszym, bardzo fajnie się nim zajmują i jestem spokojna 🥰. Zawsze wtedy z wakacji przywozimy im dużo prezentów żeby wynagrodzić opiekę
Mała mi lubi tę wiadomość
-
classy wrote:My też dużo wyjeżdżamy i nasza psina jeździ z nami najczęściej 😊 a jak lecimy samolotem to zostaje u rodziny lub w psim hoteliku 🤭
My jak ją braliśmy mieszkaliśmy w bloku, potem przeprowadziliśmy się do domu i to wcale nie jest tak, że trzeba mieć ogród i podwórko żeby mieć zwierzaka 🤭 często się nawet słyszy, że psy z bloków są szczęśliwsze bo siłą rzeczy muszą wychodzić poza mieszkanie 🤭 my mieszkając w domu, chodzimy trzy razy dziennie na spacer ☺️😁 a mamy takich sąsiadów, których sfrustrowany pies biega po ogrodzie i strasznie mi go szkoda 🥺
Noo my się przeprowadziliśmy do domu ale behawiorysta mówił że nie ma przebacz spacery muszą być bo to dla higieny umysłu psa. Że to zupełnie co innego wyjść poza teren powąchać inne rzeczy załatwić się w lesie a co innego na swoim terenie. Więc są te trzy spacery, może dwa razy w życiu się zdarzyło że puściłam rano pieska na siku do ogródka zamiast iść na spacer jak żeśmy oboje chorowali. Już się przyzwyczailiśmy do rutyny od kilku lat i ją trzymamy mimo domu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia, 20:06
-
Kurcze, najmilej wspominam pracę zdalną i chorą kotkę teściów, którą próbowaliśmy wyleczyć stołeczną medycyną. Wspaniała kocica obgryzała mi paznokcie u stóp, gdy się zbyt zapuściłam. O takim kontakcie z pupilem marzę
Całymi dniami:)
Inny wariant mnie w ogóle nie interesuje:D
@Kropkaaa, rozumiem Twoje obawy. Ale czy nie bardziej stresująca byłaby teraz zmiana lekarza? Miałam od USG potwierdzającego ciążę u prowadzącej w klinice(1), lekarza żegnającego z kliniki(2), nową dr prowadzącą(3) i przypadkowego wakacyjnego doktora od prenatalnych(4). Wszyscy się trafili wspaniali, ale kurka... oni się różnią poglądami, zaleceniami i to ciągłe przedstawianie całej historii od początku tak mi namąciło w głowie, że brałam przez tydzień prenatal z żelazem, a do 16tc miało być bez:/ No i dalej jadę na 800mg progesteronu, a gdyby lekarz był 1, to na pewno by tak nie było:(
Alina Malina lubi tę wiadomość
👩🏻38 👦🏻38
06.2024 💔 poronienie 6+4
ja: amh 2,47-2,76, IBS
✔️kariotypy, protrombina, V Leiden, ANA3, białko C i S
❌F5 R2 hetero, MTHFR homo, PAI-1 hetero
on:✔️kariotypy, fragmentacja, HBA, ilość,🔻ruchliwość, budowa
I IV ICSI 09.2025
punkcja: 6 🟡4🥚2❄️5AB, 5AB, pgt-a: 1❌, 1🤔
11.2025 transfer 5AB❄️ mozaika30% 💔5+3
II IV IMSI 01.2026
punkcja: 9🟡6🥚1❄️5AB, pgt-a: 1❌ ferrytyna:18
III IV PICSI 03.2026 +on💊: resveratrol, Q10, vit. C, tran
punkcja: 9🟡5🥚5❄️pgt-a: 2✔️3❌ ferrytyna:51
03.06.2026 transfer ❄️4AB
8dpt beta 63, 10 dpt beta 183, 12 dpt beta 614, 17dpt beta 5247🍀 ferrytyna:29

-
Niby stresująca, ale ja i tak w razie potrzeby muszę biegać po przypadkowych lekarzach, jeszcze stres, czy gdziekolwiek się uda dostać jak to było w czwartek.. brakuje mi tej pomocy w razie potrzeby...lekarka jest sympatyczna i lubię Ją bardzo ..ale jak przychodzi co do czego, to pomocy brakIshildur wrote:Kurcze, najmilej wspominam pracę zdalną i chorą kotkę teściów, którą próbowaliśmy wyleczyć stołeczną medycyną. Wspaniała kocica obgryzała mi paznokcie u stóp, gdy się zbyt zapuściłam. O takim kontakcie z pupilem marzę
Całymi dniami:)
Inny wariant mnie w ogóle nie interesuje:D
@Kropkaaa, rozumiem Twoje obawy. Ale czy nie bardziej stresująca byłaby teraz zmiana lekarza? Miałam od USG potwierdzającego ciążę u prowadzącej w klinice(1), lekarza żegnającego z kliniki(2), nową dr prowadzącą(3) i przypadkowego wakacyjnego doktora od prenatalnych(4). Wszyscy się trafili wspaniali, ale kurka... oni się różnią poglądami, zaleceniami i to ciągłe przedstawianie całej historii od początku tak mi namąciło w głowie, że brałam przez tydzień prenatal z żelazem, a do 16tc miało być bez:/ No i dalej jadę na 800mg progesteronu, a gdyby lekarz był 1, to na pewno by tak nie było:(
Ishildur lubi tę wiadomość
-
U mnie jak po globulkach dolegliwości nie minęły to 5 dnia napisałam SMS.a do lekarza prowadzącego i prosił, żebym zadzwoniła w jego drugie miejsce pracy i wypisali mi tam receptę. Więc nie mam problemu z receptami w razie czegoKropkaaa wrote:Posiew wyszedł czysto, zatem chyba faktycznie poprzestane na soku z żurawiny... niekiedy jednak ten lekarz starej daty, który nie śpieszy się do antybiotyków ma rację 😊moja lekarka bez zaleceń posiewu, natychmiast zalecała antybiotyk. W ogóle to nie wiem, czy nie powinnam zmienić lekarki. Jak wygląda u Was z kontaktem w razie potrzeby? Ja nie należę do tych osób, co truje co chwilę...ale jak wyszly bakterie wywalone w kosmos, to zapytałam, czy mogę czekać do wizyty jutrzejszej... oczywiście odpisała szybko, ale jeśli bym potrzebowała receptę, przyjmuje jedynie wtorki i w innych dniach i tak muszę szukać innego lekarza w razie w...może przyzwyczaiłam się do podejścia kliniki, gdzie w razie czegos dzwoniłam na recepcję i Panie ogarnęły wszelkie recepty itp..
A jeszcze zastanawiam się czy w tej przychodni w której prowadzisz ciążę nie ma drugiego lekarza ? W dni kiedy mojego lekarza nie ma w pracy ma wolne, przyjmuje mnie jego kolega jeśli dzieje się coś złego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia, 21:31
-
Alina Malina wrote:Noo my się przeprowadziliśmy do domu ale behawiorysta mówił że nie ma przebacz spacery muszą być bo to dla higieny umysłu psa. Że to zupełnie co innego wyjść poza teren powąchać inne rzeczy załatwić się w lesie a co innego na swoim terenie. Więc są te trzy spacery, może dwa razy w życiu się zdarzyło że puściłam rano pieska na siku do ogródka zamiast iść na spacer jak żeśmy oboje chorowali. Już się przyzwyczailiśmy do rutyny od kilku lat i ją trzymamy mimo domu

Nasza nawet nie umie załatwić się w ogrodzie i musi wyjść poza swój teren 😁 U nas w okolicy jest sporo takich niewychodzących psów i bardzo mi ich szkoda bo widać jak sfrustrowane są przez niezaspokojone potrzeby 🥺
Alina Malina lubi tę wiadomość
👩+👦+🐶
👩
👦
I IVF
13🥚→ 10xMII → 1❄️
II IVF
19🥚→ 11xMII → 0❄️
III IVF
27🥚→ 20xMII → 5❄️

-
Właśnie nie ma możliwości żeby przejął ktoś inny, w recepcji mówią, że terminy odległe i tyleMała mi wrote:U mnie jak po globulkach dolegliwości nie minęły to 5 dnia napisałam SMS.a do lekarza prowadzącego i prosił, żebym zadzwoniła w jego drugie miejsce pracy i wypisali mi tam receptę. Więc nie mam problemu z receptami w razie czego
A jeszcze zastanawiam się czy w tej przychodni w której prowadzisz ciążę nie ma drugiego lekarza ? W dni kiedy mojego lekarza nie ma w pracy ma wolne, przyjmuje mnie jego kolega jeśli dzieje się coś złego. -
Dzisiaj dużo wizytujących. Udanych wizyt dziewczyny 🌸🍀
Ishildur, LKBennett, Alina Malina, Kropkaaa, Fler, Milagro ❤️🩹, evcix84 lubią tę wiadomość
👩 '96
PMOS, AMH 09.2024 10,8 -> 02.2026 6,9
profile ANA + ‼️cross 19,8% allo 30%
kariotypy ✅ mutacja MTHFR homozygotyczna
kir Bx obecny tylko 2DS1
histeroskopia ✅ CD138 5/10❔antybiotyki
🧑 '96
astenoteratozoospermia
starania od 09.2023
2024/2025 cykle stymulowane ❌3 x IUI ❌
09.2025 I IVF - 4 ❄️❄️❄️❄️
I-III FET - beta <0,1
20.04. IV FET ✨🤞🏻🍀(+metypred, accofil)
8dpt - 155 10dpt - 364 12dpt- 825 16dpt- 4039
21dpt- 19 104🥹 24dpt (6+1)CRL 0,46cm i 💓
8+0 CRL 1,67cm FHR 160bpm 11+4 5,2cm
felia test 🩵 I prenatalne 7,5cm
15+4 165g bobasa II prenatalne 475g

-
Oj tak sporo wizyt po kilku dniach bez wizyt. Dziś wizytują:
25.08. Ishildur wizyta USG u prowadzącego
25.08. LKBennett wizyta USG
25.08. Milagro wizyta u dr prowadzącej
25.08. Lwica_Lewka wizyta u dr prowadzącego
25.08. Kropkaaa wizyta u dr prowadzącej
Powodzenia 🌸🌼🍀Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia, 09:46
LKBennett, Mała mi, MamaWPlanach, Kropkaaa, Fler, Milagro ❤️🩹, Mery0211, Ishildur, evcix84 lubią tę wiadomość
Starania od 2020
👱♀️ 32 🙋♂️ 36
3 IUI ❌
1 IVF VII'24 1x ❄️ 2BB ❌️
2 IVF IX'24 1x 3BC ❌️
3 IVF długi protokół XII'24, 3❄️ ❌️❌️❌️
4 IVF długi protokół XII'25, 5❄️
Wdrożone leczenie immuno ⬆️
01.04.2026 Transfer 4AA ✅️🍀
Beta hcg:
8 dpt 113;
10 dpt 315;
12 dpt 539;
15 dpt 1689;
7w5d ❤️
11w6d I USG prenatalne zdrowa dzidzia
18w6d zdrowa dziewczyna 🩷

Pierwsza beta, pierwsza ciąża... po 6 latach 🍀🤰 -
Trzymajcie Ciocie kciuki, odezwiemy się po wizycie

Powodzenia też dla Was 🍀❤️
Mała mi, Clausix, Kropkaaa, Fler, MjakMarta, Milagro ❤️🩹, MamaWPlanach, Mery0211, Ishildur, Agaat, evcix84 lubią tę wiadomość
-
@Ishildur
@LKBennett
@Kropkaaa
@Milagro
@Lwica-Lewka
Miłych spotkań z maluszkami dziewczyny♥️
Niech będą grzeczna i ładnie ustawiają się do zdjęć, i badań😉
Kropkaaa, Milagro ❤️🩹, Ishildur lubią tę wiadomość
👫 39 i 40
AMH 0,26
IO
Hashimoto/Niedoczynność (Eutyrox 75)
1 IVF- listopad 2025:
(Menopur 150, Rekovelle 12, Orgalutran)
3🥚, 2 ❄️
* styczeń 2026- histeroskopia-> polip
* FET- luty 2026, 3.2.1, beta 27,27⬇️
* FET- marzec 2026, 3.2.2, beta 5,63⬇️
2 IVF- maj 2026:
procedura wstrzymana⁉️
Naturalna ciąża🥹
11.05 beta 295, 13.05 beta 609,
15.05 beta 1186, 22.05 beta 14940,
26.05 FHR 143 u/min💓,CRL 3,0 mm
10.06 FHR 167 i/min💓, CRL 19,3 mm
09.07 SANCO niskie ryzyka💙
„Jeszcze będzie dobrze — wierzę w to każdego dnia.”💙

-
@Alina Malina jak dzisiejsze samopoczucie, lepiej?
@evix_84 700 zł to rzeczywiście sporo za tak odległą konsultację.. Trzymam kciuki zatem, żeby dietą udało się zbić cukier i obyło się bez insuliny. Na innym wątku dziewczyny pocieszały mnie, że często dieta z niskim IG wystarczy. Polecały też sensor- jest refundowany w 70%, co z początku pomaga ocenić jakie produkty najbardziej ten cukier podbijają.
evcix84 lubi tę wiadomość
👫 39 i 40
AMH 0,26
IO
Hashimoto/Niedoczynność (Eutyrox 75)
1 IVF- listopad 2025:
(Menopur 150, Rekovelle 12, Orgalutran)
3🥚, 2 ❄️
* styczeń 2026- histeroskopia-> polip
* FET- luty 2026, 3.2.1, beta 27,27⬇️
* FET- marzec 2026, 3.2.2, beta 5,63⬇️
2 IVF- maj 2026:
procedura wstrzymana⁉️
Naturalna ciąża🥹
11.05 beta 295, 13.05 beta 609,
15.05 beta 1186, 22.05 beta 14940,
26.05 FHR 143 u/min💓,CRL 3,0 mm
10.06 FHR 167 i/min💓, CRL 19,3 mm
09.07 SANCO niskie ryzyka💙
„Jeszcze będzie dobrze — wierzę w to każdego dnia.”💙

-
Dziewczyny, życzę Wam pięknych spotkań ❤️ i pięknych pamiątkowych fotek 😁🤞
Milagro ❤️🩹, Kropkaaa, Ishildur lubią tę wiadomość
Starania od 11.2023
👩🏼 niedrożny jajowód
Amh 11.2024 r. 1.9, 09.2025 r. 2.3 💪
🧔🏻♂️5.2024 operacja żpn- brak wielkiej poprawy. Obecnie:
Koncentracja 4 mln
Maj 2025 IUI
❄️ 3AA, 2x❄️5 BA
FET 5BA 10.2025 ❌ 8 dpt beta 12, 10 dpt beta 5
FET 5BA 5.12.2025 ❌ 8 dpt beta 62, 10 dpt beta 68
Cd138 ❌ poniżej 5/10, cd56 10%➡️ doksy+metronidazol ⏳➡️
biopsja kontrolna- pogorszenie- cd 138 5-10/10, cd56 10%➡️dalacin+metronidazol➡️3 biopsja- brak stanu zapalnego
KIR Bx (2DS2)
HLA-C 🧔🏻♂️ C1C2, ANA- dodatni, ANA 3
cross-match- 15%
FET 7.05.2026 3.1.1. (Cyclogest, Luteina, accofil)
5 dpt ⏸️ , 6 dpt beta 38, 8 dpt beta 121, 11 dpt beta 812, 13 dpt beta 2478, 20 dpt beta 22057
22 dpt crl 4 mm 💗, 8w2d crl 17 mm, 10w4d crl 41 mm,12w5d 69 mm
FeliaTest zdrowa dziewczynka 🩷