jaka jest szyjka macicy przed okresem??
-
WIADOMOŚĆ
-
Bazując na teorii - po owulacji i zakończeniu przez organizm etapu płodnego szyjka powinna być nisko/twarda/zamknięta - bez względu na to czy doszło do zapłodnienia czy nie. Dopiero przed samym okresem szyjka zaczyna się unosić, mięknie i otwiera się - ile przed okresem to już kwestia indywidualna u każdej kobiety.
Ale zaleca się przy staraniach o dziecko prowadzić obserwację szyjki do owulacji, potem (w ramach dmuchania na zimne) lepiej poprzestać na śluzie i temperaturze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2014, 14:41
kasia m, weronika86, kmala lubią tę wiadomość
-
Zielony_Domek wrote:A czy to prawda, że u kobiet rodzących szyjka jest cały czas otwarta?
aga.just, weronika86 lubią tę wiadomość
-
Asta, poczułam się trochę jak idiotka to, że błądzę jeśli chodzi o NPR to jedno, ale to czy kobieta rodząca ma otwartą szyjkę.....
Ale do rzeczy co złego to nie ja
No właśnie tutaj przeczytałam o tym, że u kobiet rodzących jest taka możliwość, iż szyjka jest lekko otwarta, dla mnie lekko otwarta - otwarta to inna rzecz - bo tego cały czas się uczę.
I mam te same dylematy co Ty Kochana.
Bo u mnie było rozwarcie, ale syna urodziłam przez cc i nie było przejścia przez kanał rodny dziecka.
Ale akcja porodowa pełną gębąvanessa lubi tę wiadomość
-
Zielony Domek nie to było moją intencją - po prostu słowo "rodząca" kojarzy mi się wyłącznie z kobieta w czasie akcji porodowej (to wszystko przez ten czas teraźniejszy czasownika wskazujący na aktualnie odbywającą się czynność).
Ogólnie nie ma sensu czytać o szyjce. Najwięcej można dowiedzieć się obserwując swoje ciało i niestety to wymaga czasu. U mnie teraz leci trzeci cykl od urodzenia dziecka i tak na prawdę dopiero teraz nabrałam pewności w określeniu zamknięcia/otwarcia szyjki macicy. Nauka własnego ciała niestety wymaga czasu, ale warto się w to zagłębić.vanessa, weronika86, Shavata1982 lubią tę wiadomość
-
kasia m wrote:dziewczyny jak czuc na koncu szyjki taka mala grudke czy cos takiego tzn ze jest zamknieta? nie moge tego opanowac;/ prosze o pomoc:)
ta grudka o ktorej mowisz to nie "otwor" szyjki. To jak czuc czy jest zamknieta czy otwarta to tak jakbys dotykala ust zlozonych w taki dziubek jak do gwizdniecia I ten dziubek jest czasem zamkniety a raz otwarty:) mam nadzieje ze pomoglam, . A co do tej grudki tez tak mam i to nie jest nic niepokojacego, pytalam o to lekarza:)kasia m, weronika86, aszka, Bikini31, reno lubią tę wiadomość
06-11-2013 [*] 9tc mój Aniołek
-
2 kreski wrote:ta grudka o ktorej mowisz to nie "otwor" szyjki. To jak czuc czy jest zamknieta czy otwarta to tak jakbys dotykala ust zlozonych w taki dziubek jak do gwizdniecia I ten dziubek jest czasem zamkniety a raz otwarty:) mam nadzieje ze pomoglam, . A co do tej grudki tez tak mam i to nie jest nic niepokojacego, pytalam o to lekarza:)
dziekuje za odp pozdrawiam:)
kasia -
Unlike wrote:Po owulacji, szyjka się zatyka i staje się twarda. Od razu po owu.
Unlike teraz widzę, że Twoja wypowiedź była skierowana do Malu, tylko cytat wypowiedzi Lithe123 mnie zmylił.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2014, 17:51
kapturnica, Unlike lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
2 kreski wrote:ta grudka o ktorej mowisz to nie "otwor" szyjki. To jak czuc czy jest zamknieta czy otwarta to tak jakbys dotykala ust zlozonych w taki dziubek jak do gwizdniecia I ten dziubek jest czasem zamkniety a raz otwarty:) mam nadzieje ze pomoglam, . A co do tej grudki tez tak mam i to nie jest nic niepokojacego, pytalam o to lekarza:)
2 kreski,
spróbowałam Twojego sposobu na "zamknięty dziubek" i się udało rozpoznać szyjkę, nigdy nie wiedziałam jak mam ją interpretować a tu proszę, jest dziubek, twardy i zamknięty i jest pewność, że owulacja była!
Dzięki
P.S.
a możesz opisać jak interpretujesz szyjkę w innych dniach cyklu?05.2013 rok pierwsze poronienie
10.2015 HSG, jajniki drożne
02.2016 rok ciąża biochemiczna
I IUI 28.09.2016
II IUI 31.10.2016
starania od 2012 roku, PCOS, Hashimoto
dalej czekamy...