Forum Temperatury, wykresy, płodność Progesteron wyniki proszę o pomoc
Odpowiedz

Progesteron wyniki proszę o pomoc

Oceń ten wątek:
  • pap86 Autorytet
    Postów: 2525 1782

    Wysłany: 25 maja 2018, 12:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co? Wydaje mi sie,ze plamiem nie mialam! Na bank narzekalam na skąpe 2-3dniowe miesiaczki i dalej takie mam ale zaszlam majac takie w ciaze. Wlasnie tego straconego czasu sie boje bo myslalam,ze zajde w druga ciaze tak samo latwo a mam juz 32lata. Chcialam roznice najwyzej 3lat a tu mi wlasnie kolejny cykl mija i te 3lata roznicy miwdzy dziecmi poszly sie .... najgorzej,ze poki co gin na nfz mowi "za krotko, starajcie sie,xajdzie Pani w ciaze to do mnie przyjdzie" i chciala bym zrobic parw badan zeby pojsc do niego z wlasna wiedzą i zeny mi nie pierdzielil,ze wszystko jest ok bo byc moze wystarczy tylko duphaston (oby bo bylo by to najlatwiejsze)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2018, 12:53

    Będzie drugi synek 😍
    nzjds65gnqdpxvo2.png
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • pap86 Autorytet
    Postów: 2525 1782

    Wysłany: 25 maja 2018, 18:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania, mdf spojrzcie prosze -3dc wyniki FSH 4,01 (norma dla fazy folikularnej 3,5-12,5)
    LH 3,02 (ff 2,4-12,6) estradiol 26 pg/ml (ff 12,4-233) progesteron 0,18 ng/ml (ff 0,057-0,893) prolaktyna 192 mlU/l (ff 102-496). Nie wiem co myslec..m

    Będzie drugi synek 😍
    nzjds65gnqdpxvo2.png
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1732 748

    Wysłany: 25 maja 2018, 21:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pap86 wrote:
    Wlasnie tego straconego czasu sie boje bo myslalam,ze zajde w druga ciaze tak samo latwo a mam juz 32lata. Chcialam roznice najwyzej 3lat a tu mi wlasnie kolejny cykl mija i te 3lata roznicy miwdzy dziecmi poszly sie ...


    Skąd ja to znam, dokładnie taki sam miałam plan, wychodzi na to, że nawet 4 lat nie będzie. :/

    Co do wyników. To wszystko jest ok, na moje oko, poza może niskim estradiolem. Ale to że teraz jest niski jeszcze nie przesądza o niczym. Musiałabyś powtórzyć badanie przed owu, żeby zobaczyć, czy rośnie.

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • pap86 Autorytet
    Postów: 2525 1782

    Wysłany: 25 maja 2018, 21:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobie estradiol 1-2dni przed spodziewaną owu i potem proga 2razy w7i9dpo. No i biore sie znow za termometr owulacyjny. Dzieki

    Będzie drugi synek 😍
    nzjds65gnqdpxvo2.png
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 maja 2018, 10:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    m_d_f ma rację.
    Wyniki są ok, a estradiol na ten moment nie przesądza o owulacji.
    Pilnuj go w okolicach owulki z lh i potem z progesteronem.

    Stosunek LH:FSH wychodzi 0,75. Nie jest zły. Powinien być w okolicach 1, ale nie niższy niż 0,6 także mieścisz się w normie.
    Na pewno dużo on mówi o zbliżającej się owulacji.

    Jeśli LH>FSH- to owulacji prawdopodobnie by nie było
    Jeśli LH=FSH- wynik idealny
    Jeśli LH<FSH- podejrzenie PCOS, czyli bardzo dużo pęcherzyków, które nie będą rosły tak jak powinny i nie będzie jednego dominującego. Przez co nie dojdzie do piku LH i owulacja spali na konewce.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2018, 10:35

  • natka28 Nowa
    Postów: 3 1

    Wysłany: 12 czerwca 2018, 19:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :) staramy się z mezem o drugie dziecko juz pół roku :) czy mogłybyscie powiedziec czy moje wyniki sa ok?

    badania robione w 20dc z polecenia ginekologa:
    fsh 2,70 (1,38-5,47 w fazie lutealnej)
    lh 3,87 (0,56-14,00 w fazie lutealnej)
    estradiol 176,00 (21-312 w fazie lutealnej)
    prolaktyna 15,22 (1,20-29,93)

    Co sadzicie o stosunku lh:fsh?
    Podaje w fazie lutealnej normy bo 20 dc to pewnie juz po owu a cykle mam co 28-29 dni.
    Mam tez niedoczynnosc tarczycy ale wynik ok bo sie lecze takze juz nie podaje :)

    odnosnie cytologii to mam wynik: rozmaz odpowiedni do oceny.
    nie stwierdzono neoplazji ani nowotworu zlosliwego.
    Inne zmiany nienowotworowe: odczynowe zmiany komórkowe zwiazane z zapaleniem (łacznie z typowymi zmianami reperacyjnymi). Czy to jest ok?

    Ania1003 lubi tę wiadomość

    ecbea7d5187adeb233c22685922ec4b6.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 11:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    natka28 wrote:
    Witam :) staramy się z mezem o drugie dziecko juz pół roku :) czy mogłybyscie powiedziec czy moje wyniki sa ok?

    badania robione w 20dc z polecenia ginekologa:
    fsh 2,70 (1,38-5,47 w fazie lutealnej)
    lh 3,87 (0,56-14,00 w fazie lutealnej)
    estradiol 176,00 (21-312 w fazie lutealnej)
    prolaktyna 15,22 (1,20-29,93)

    Co sadzicie o stosunku lh:fsh?
    Podaje w fazie lutealnej normy bo 20 dc to pewnie juz po owu a cykle mam co 28-29 dni.
    Mam tez niedoczynnosc tarczycy ale wynik ok bo sie lecze takze juz nie podaje :)

    odnosnie cytologii to mam wynik: rozmaz odpowiedni do oceny.
    nie stwierdzono neoplazji ani nowotworu zlosliwego.
    Inne zmiany nienowotworowe: odczynowe zmiany komórkowe zwiazane z zapaleniem (łacznie z typowymi zmianami reperacyjnymi). Czy to jest ok?


    Wyniki LH i FSH nic nie wnoszą w tym momencie.
    Stosunek ich bada się w 2-3dc.
    Prolaktynę też powinno się wykonywać w 2-3dc, ale nie jest zła.
    Nie wiem po co lekarz zlecał takie wyniki 20dc...

    Nie pomyliłaś czasami dnia w którym miałaś je zrobić?
    Na pewno bym ten komplet powtórzyła i dodała trochę rzeczy w 2-3dc.

    Odnośnie estradiolu to jest mało zadowalający jak na ten dzień.
    Spojrzałam na wykres i wygląda na cykl bezowulacyjny.
    Najdziwniejsze, że gin nie zlecił w tym dniu zbadania progesteronu...
    A to akurat tutaj najważniejszy czynnik.

    Więcej nic nie można powiedzieć, bo badania nie są zrobione w odpowiednim czasie...

    A jakieś usg było?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 15:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1003 wrote:
    Jeśli LH<FSH- podejrzenie PCOS, czyli bardzo dużo pęcherzyków, które nie będą rosły tak jak powinny i nie będzie jednego dominującego. Przez co nie dojdzie do piku LH i owulacja spali na konewce.

    Przy PCOS stosunek LH do FSH jest podwyższony.

  • Taka_Babka Autorytet
    Postów: 551 110

    Wysłany: 25 czerwca 2018, 17:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny potrzebuje pomocy: mam nieregularne miesiączki i lekarz kazał mi zrobić orientacyjnie progesteron by zobaczyć czy owulacja występuje. Zrobiła w 25dc i progesteron był 12.95 mg/ml, natomiast w 28 DC był 28.13ng/ml.

    I tu moje pytanie jest szansa że owulacja była?

    9 cs
    cykl 32 dni
    Letrox, Bromergon , ovarin, kwas foliowy metylowany, ovitrelle
    Polip, mięśniak
    Homocysteina za wysoka
    Mąż- morfologia 4% fertilman plus, maca, wit C
  • terka Autorytet
    Postów: 9694 1965

    Wysłany: 25 czerwca 2018, 17:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka_Babka wrote:
    Dziewczyny potrzebuje pomocy: mam nieregularne miesiączki i lekarz kazał mi zrobić orientacyjnie progesteron by zobaczyć czy owulacja występuje. Zrobiła w 25dc i progesteron był 12.95 mg/ml, natomiast w 28 DC był 28.13ng/ml.

    I tu moje pytanie jest szansa że owulacja była?

    Przy takim wyniku to pewne ze była ;)
    W dodatku bardzo ładnie rośnie zamiast spadać! :D

    https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • Taka_Babka Autorytet
    Postów: 551 110

    Wysłany: 25 czerwca 2018, 19:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Przy takim wyniku to pewne ze była ;)
    W dodatku bardzo ładnie rośnie zamiast spadać! :D

    Czy to dobrze że nie spada? To moje pierwsze badanie progesteronu i jeszcze nie wiem z czym się to je..

    9 cs
    cykl 32 dni
    Letrox, Bromergon , ovarin, kwas foliowy metylowany, ovitrelle
    Polip, mięśniak
    Homocysteina za wysoka
    Mąż- morfologia 4% fertilman plus, maca, wit C
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1732 748

    Wysłany: 25 czerwca 2018, 21:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To bardzo dobrze, że nie spada, bo nie spada, jak się jest w ciąży :) Kiedy masz mieć termin @?

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Taka_Babka Autorytet
    Postów: 551 110

    Wysłany: 25 czerwca 2018, 22:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    m_d_f wrote:
    To bardzo dobrze, że nie spada, bo nie spada, jak się jest w ciąży :) Kiedy masz mieć termin @?

    No ciężko powiedzieć ale koło poniedziałku jeśli to będzie cykl 34 dniowy. Jestem na bromergon by regulować między krwawienie i @ zaczela ładnie się pojawiać co tak 30-38 dni.

    9 cs
    cykl 32 dni
    Letrox, Bromergon , ovarin, kwas foliowy metylowany, ovitrelle
    Polip, mięśniak
    Homocysteina za wysoka
    Mąż- morfologia 4% fertilman plus, maca, wit C
  • terka Autorytet
    Postów: 9694 1965

    Wysłany: 26 czerwca 2018, 04:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka_Babka wrote:
    Czy to dobrze że nie spada? To moje pierwsze badanie progesteronu i jeszcze nie wiem z czym się to je..

    Już spieszę z wyjaśnieniami :D
    Progesteron zaczyna rosnac po owulacji. Jego wartość rośnie i rośnie do 7-8 dnia po owulacji. W tych dniach jego wartość jest największa. Później- w zależności od sytuacji- jesli kobieta jest w ciąży, progesteron rośnie dalej by ja utrzymać :) albo jesli nie jest w ciazy- spada do praktycznie zerowej wartości i wtedy zaczyna sie @ i nowy cykl ;)
    Teraz masz który dc?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2018, 04:11

    https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 26 czerwca 2018, 04:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka_Babka wrote:
    Dziewczyny potrzebuje pomocy: mam nieregularne miesiączki i lekarz kazał mi zrobić orientacyjnie progesteron by zobaczyć czy owulacja występuje. Zrobiła w 25dc i progesteron był 12.95 mg/ml, natomiast w 28 DC był 28.13ng/ml.

    I tu moje pytanie jest szansa że owulacja była?
    Jak dla mnie super progesteron. Ja nie mogę wyjść Poz próg 15, w cb miałam. 17,07. Może za niski próg wpływa na problemy z zagnieżdżeniem, chodź czytałam o ciążach przy progach 9 nawet. Trzymam kciuki! Powodzenia :)

  • terka Autorytet
    Postów: 9694 1965

    Wysłany: 26 czerwca 2018, 05:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    Jak dla mnie super progesteron. Ja nie mogę wyjść Poz próg 15, w cb miałam. 17,07. Może za niski próg wpływa na problemy z zagnieżdżeniem, chodź czytałam o ciążach przy progach 9 nawet. Trzymam kciuki! Powodzenia :)

    Im wyższy progesteron w ciazy tym lepiej dla tej ciazy i z zagnieżdżeniem i utrzymaniem. Bo to on zastępuje w pierwszych tygodnikach łożysko ktore dopiero wytworzy się

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2018, 05:14

    https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • Taka_Babka Autorytet
    Postów: 551 110

    Wysłany: 26 czerwca 2018, 05:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Już spieszę z wyjaśnieniami :D
    Progesteron zaczyna rosnac po owulacji. Jego wartość rośnie i rośnie do 7-8 dnia po owulacji. W tych dniach jego wartość jest największa. Później- w zależności od sytuacji- jesli kobieta jest w ciąży, progesteron rośnie dalej by ja utrzymać :) albo jesli nie jest w ciazy- spada do praktycznie zerowej wartości i wtedy zaczyna sie @ i nowy cykl ;)
    Teraz masz który dc?

    Dzień dobry wszystkim

    9 cs
    cykl 32 dni
    Letrox, Bromergon , ovarin, kwas foliowy metylowany, ovitrelle
    Polip, mięśniak
    Homocysteina za wysoka
    Mąż- morfologia 4% fertilman plus, maca, wit C
  • Taka_Babka Autorytet
    Postów: 551 110

    Wysłany: 26 czerwca 2018, 20:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czemu rano wiadomość w całości się nie wysłała. Mam 29 dc. Czuje taki ból około okresowy momentami. Czy to już przegrana sprawa i nie ma co się łudzić że progesteron wskazuje coś innego niż owulację?

    9 cs
    cykl 32 dni
    Letrox, Bromergon , ovarin, kwas foliowy metylowany, ovitrelle
    Polip, mięśniak
    Homocysteina za wysoka
    Mąż- morfologia 4% fertilman plus, maca, wit C
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1732 748

    Wysłany: 26 czerwca 2018, 20:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trudno powiedzieć, bo masz dość nieregularne cykle, więc nie do końca wiadomo, czy ten wysoki poziom progesteronu był dlatego, że akurat zrobiłaś badanie w czasie, gdy jego poziom był najwyższy, czy urósł dlatego, że pierwsze badanie było jeszcze przed dniem z najwyższym poziomem, czy może dlatego, że jesteś w ciąży. Najlepiej jakbyś powtórzyła jeszcze raz badanie. Chociaż na tym etapie, to może lepiej odczekać 2-3 dni i zrobić betę - tak by było najprościej :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2018, 20:55

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Taka_Babka Autorytet
    Postów: 551 110

    Wysłany: 28 czerwca 2018, 08:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam dziś test negatywny. Zatem wszelkie złudzenia dziś się rozwiały...

    9 cs
    cykl 32 dni
    Letrox, Bromergon , ovarin, kwas foliowy metylowany, ovitrelle
    Polip, mięśniak
    Homocysteina za wysoka
    Mąż- morfologia 4% fertilman plus, maca, wit C
‹‹ 2 3 4 5 6
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pomagając szczęściu, czyli jak szybko zajść  w ciążę

Czy jest coś, co możesz zrobić, by zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę? Co może pomóc? Optymalny czas współżycia, „akrobacje łóżkowe” czy zdrowa dieta? Przeczytaj na co warto zwrócić uwagę starając się o dziecko, jakie są sposoby na zwiększenie szans na zajście w ciążę, a co najlepiej odłożyć na bok i skupić myśli na czymś innym.

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.