Progesteron wyniki proszę o pomoc
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny zrobiłam dziś badanie progesteronu i właśnie wracam z wynikami. Dzisiejszy dzień przypadał na 6dp (po prawdopodobnej owulacji) . Powiedzcie czy wynik 14.00 ng/ml przy normie w fazie lutealnej 1,2-15.9 jest Ok i czy może świadczyć w końcu o owulacji ???Yanadis
-
Yanadis wrote:Hej dziewczyny zrobiłam dziś badanie progesteronu i właśnie wracam z wynikami. Dzisiejszy dzień przypadał na 6dp (po prawdopodobnej owulacji) . Powiedzcie czy wynik 14.00 ng/ml przy normie w fazie lutealnej 1,2-15.9 jest Ok i czy może świadczyć w końcu o owulacji ???
Myślę ze tak w szczególności jak robiłaś 6dpo, a największa wartośc ma 7-8dpo czyli jest szansa ze jutro będzie większy jak dla mnie prawidłowoLetitbe, Yanadis lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek 21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -
Dziewczyny ja też miałam zrobić badanie estradiolu i progesteronu w 5,7 i 9 dniu fazy lutealnej, z uwagi na przypadająca niedzielę badanie zrobiłam w 6,8 i 10 dniu z następującymi wynikami:
PROGESTERON
6dzien- 23,80
8 dzień- 27,2
10dzien- 17,7
ESTRADIOL
6dzien 136,60
8 dzień 146,3
10dzien 168,50
Wizyte u lekarza mam dopiero za miesiąc, dlayego mam prosbe czy z waszego doświadczenia wynika że jest ok?? -
A może zrobić następny wynik w poniedziałek 9 dpo? Nikt nie proponował mi monitoringu. Nie wiem czy pęcherzyki pękają. Wiem tylko że 11.01 miały wielkość ok.17 podczas usg i mówiła mi że jeszcze kilka dni. Ovu zaznaczył owulacje 2 dni później z temperatury. Lekarka proponuję mi hsg. Tsh mam w normie, prolaktyna nieznacznie podwyższona 31
-
nick nieaktualny
-
Masz bardzo wysoki progesteron, wręcz ciążowy (choć nie zawsze to idzie w parze) - tylko się cieszyćStarania o drugie dziecko
HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
LH:FSH poniżej 0,6 (?)
AMH w normie (2,39 ng/ml)
TSH w normie
Diagnoza:
Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
Zamrożony 3AB -
nick nieaktualny
-
Ciasteczka z tego co wiem wynik 8,7 świadczy o tym, że owulacja była. Chodzi o to, że Progesteron powinien być dużo wyższy, żeby mogło dojść do zapłodnienia.Ja też miałam testy owu pozytywne i potem zaobserwowałam skok temperatury, więc zakładam, że owulacja była.
golonat lubi tę wiadomość
Laura 6.11.2018
Aniołek (*)04.04.2017 12tc (poronienie zatrzymane) -
nick nieaktualnyJoanna_blondi wrote:Ciasteczka z tego co wiem wynik 8,7 świadczy o tym, że owulacja była. Chodzi o to, że Progesteron powinien być dużo wyższy, żeby mogło dojść do zapłodnienia.Ja też miałam testy owu pozytywne i potem zaobserwowałam skok temperatury, więc zakładam, że owulacja była.
Pozytywne testy owu mnie bardzo ucieszyły ... były ostre starania itp. Dostałam plamienia 7 dpo... myślałam że się udało a tu guzik- beta hcg 0, ginekolog dobiła a potem przyszła @ ... cykl miałam 26 tym razem -
Testy owu nigdy nie są potwierdzeniem owulacji, one tylko pokazują, że w organizmie urósł poziom LH, który owszem jest potrzebny do tego, by do owulacji doszło, ale nie oznacza z automatu, że do niej dojdzie.
Zawsze mnie zastanawiało dlaczego niektórzy lekarze twierdzą, że przy progesteronie poniżej 10, to brak owulacji. Jak ktoś ma np. 9... Przecież do tych 9 jakoś urosło, coś naprodukowało tego progesteronu, a co jak nie owulacja? Poza tym jak są norma dla progesteronu w ciąży, to ona zaczyna się od 9 - takie normy znajduję na różnych stronach. Poza tym z tego co wiem, to poziom progesteronu może się wahać w ciągu dnia, więc to że akurat w czasie badania był niższym nie znaczy, że np. za 3 godziny by nie urósł.golonat lubi tę wiadomość
Starania o drugie dziecko
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Zamrożony 3AB -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Szczerze mówiąc na podstawie Twojego wykresu bardzo trudno wyznaczyć chociażby przybliżony termin owulacji, nic się tutaj nie trzyma kupy. Progesteron masz bardzo wysoki - u części kobiet taki progesteron to 100% ciąża. Czy u Ciebie tak jest, nie wiadomo, pozostaje jak zawsze czekać na termin @. Ale jedno jest pewne - owulacja byłaStarania o drugie dziecko
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Zamrożony 3AB