X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Bliźniacze Mamusie 2019 :)
Odpowiedz

Bliźniacze Mamusie 2019 :)

Oceń ten wątek:
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2020, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, mięsko już któryś raz. Dostają około 3 razy w tygodniu od chyba 3 tygodni. Na razie tylko gołąb, bo nie ma jeszcze młodych kurczaków ani królika, a gołębie hoduje mój tato ;)
    Kaszka z dodatkiem to nasze codzienne śniadanie. Już sama mam tego dość więc szukam innych pomysłów na szybkie śniadanko :)

Twoje dzieci już duuuuze :) moi ważą 8,3 i 9 kg.

2 IUI 1/ 2019 - 15 dpo hcg 527
    MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 15 kwietnia 2020, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny chciałam się przywitać jestem z grupy blizniaki 2020

Chciałam zadać wam kilka pytań bo jesteście już doświadczone :)

W sypialni - dzieci spały w 1 łóżku czy w osobnych ? Jeśli w 1 to do którego miesiąca się mieszczą ?

Jakie gadżety wam się przydały / nie przydały ?

W czym trzymacie dzieci w dzień jak jesteście w salonie ? Bujaczki? Kolejne łóżko ? Mata ? Kosz Mojżesza?

WoZek - mieszkam w mieście i wiadomo jakie chodniki, bugaboo się sprawdza czy szkoda kasy?

Dzięki z góry za wszystkie podpowiedzi 🤗

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2020, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo :)
    Wg mnie jedno łóżeczko jest bez sensu, jeśli już to moim zdaniem na maks 2-3 miesiące.

W dzień w salonie od kilku miesięcy mata, a wcześniej bujaczki. Ale to jak już byli bardziej aktywni, pierwsze dwa miesiące to głównie ich łóżeczka i nasze łóżko. Podoba mi się idea koszy Mojżesza ale nie miałam na to miejsca.
    Bugaboo miałam przyjemność tylko oglądać w sklepie i wydawał się super, niech właścicielki się wypowiedzą :) u nas jest tfk, bo tańszy.
    Co do gadżetów to hmm.. nie miałam ich po prostu za wiele. Na pewno super jest suszarka na butelki, laktator Labsinoh i miś szumis.

MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2020, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pochwal się czy będą chłopcy czy dziewczynki :)

MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • iriiska Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 01:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Macey, gratulacje :)
    Ja mam podwójne łóżeczko i narazie jestem bardzo zadowolona. Śpią w nim w kokonach, nie wiem jak będzie kiedy zaczną leżeć "luzem", pewnie zaczną się tłuc ;) jedyne co to musi stać tak aby był do niego dostęp z dwóch stron (prawa, lewa). Ja na początku postawiłam w rogu z dostępem z przodu i z prawej i to zupełnie nie ma racji bytu ;)

Bogaboo jest dla mnie strzałem w 10, idealnie się sprawdza, mam same polne drogi wkoło domu i bez problemu dajemy radę. Jest lekki i bardzo zwrotny.

Na dzień mam w salonie łóżeczko turystyczne z karuzelą i bujaczki, po trochę leżą w każdym. Plus mata lub wózek.

Z rzeczy niezbędnych to podwójny podgrzewacz do butelek, poducha do karmienia bliźniaków, laktator podwójny, elektryczny z opcją działania na akumulatorkach - tu oczywiście wszystko w zależności od tego jak planujesz karmić. I ogólnie duuuuzo ubranek żeby nie trzeba było pralki codziennie włączać ;)

dHvMp2.png
    PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
    M - fragmentacja DNA
    🔸2018 - 3 x IUI :( cb
    🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
    🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
    27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
    24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰

"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei"
  • iriiska Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 02:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja się muszę pochwalić bo mam jak dla mnie w koncu sukces z laktacja :) ściągam 8-10 razy na dobę i w sumie maluchy jedzą już tylko wieczorem i raz w nocy mm czyli tylko 2 z 7 posiłków. Resztę lecimy na moim :) Basia jest prawie na samym kp, Kuba więcej kpi ale chyba na tym etapie mogę uznać - udało się!! Wiecej nie oczekuje, jak dla mnie jest super. I to wszystko ogólnie z jednej piersi, druga jak się okazało mam jakoś fizjologicznie upośledzoną, nie mialam w niej nawału i ściągam z niej tylko po 10-20 ml, dzieci też z niej po 2-3 min karmienia rezygnują. Tak więc nawet i na jednym cycu da się bliźniaki wykarmić :D jeszcze dużo przed nami ale nawet i na tą chwilę jestem bardzo zadowolona :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2020, 02:21

KeepCalm lubi tę wiadomość

dHvMp2.png
    M - fragmentacja DNA
    🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
    🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
    27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!

• KeepCalm Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 05:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IrIiska gratulacje!! Karmisz ich plus tyle sesji? Szacun!
    Nie wiem czy jestem mniej mleczna, mniej konsekwentna czy ten pierwszy miesiąc kiedy maluchy były w szpitalu a ja nie wiedziałam dobrze co to kpi mi utrudnily.. Ale ja też się cieszę że trochę im daje w dzien a w nocy to uwielbiam że nie trzeba na śpiąco mm robić tylko biorę butelkę z moim, chyba że budzą się więcej niż 2 razy tak jak ostatnie parę nocy.

Macey, gratulacje :) nie będzie łatwo ale będzie super :)

W sypialni teraz mamy łóżeczko jedno normalne i jedno małe bo się nie mieszczą dwa.. Miałam w planach żeby najpierw spali razem ale spaliśmy w4rke w łóżku przez pierwsze mce, nawet pediatra nam to zlecił z racji tego że wczesniaki. A potem juz się nie mieścili razem.. Ale chuba lepiej bo u mnie Mała budzi się rzadziej niż jej Brat więc się nie budzą wzajemnie.

W salonie mam łóżeczko turystyczne i przez pierwsze parę mcy spali w nim oboje (ale starczylo dłuzej bo wczesniaki, tak to bardzo szybko by się nie mieścili), teraz drzemka tam i na "łóżeczku" na podlodze;) a tak to mata i bujaczki :wybawienie mam a zwłaszcza blizniakow!! Życie mi sie zmieniło po nabyciu:)

Z gadżetów to steryliztor elektryczny bo mieści się więcej butelek niż w tym do mikrofalówki ale to zależy jak będziesz karmić.

2.02. 2019 poczatek stymulacji 1 IVF, PICSI
    14.02 - punkcja / hiperstymulacja (transfer odroczony), 3 blastki ❄️❄️❄️,25.03 - crio 2 zarodkow.
    15.04 - dwa serduszka <3 <3
    22.10 Maluszki sa z nami (32 tc.stan
    704b2a6a48.png[
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 06:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo wam dziękuje 🙏🏻🙏🏻
    Ja dopiero 12 tyg. I prenatalne mam we wtorek wiec może wtedy się dowiem co będę miała
    A tak to siedzę, leżę w tej kwarantanie i czytam porady. Sobie myśle jak to będzie z dwójka 😅
    le chyba nikt lepiej nie doradzi niż mamy !

Dzięki jeszcze raz 🤩💪🏻

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • Bajka_88 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pom pon dajesz im gotową mleczną czy te z bez mlecznych?? Mi wczoraj udało im się wcisnąć mannę z jabłkiem tz jabłko z dodatkiem manny.
    Do kaszki lepsza butla czy podawać łyżeczką??
    Pom pon uważasz ze moi panowie są za duzi?? 😉
    A czy ty też zauważyłaś że cena mm poszła w górę?? Ja się trochę przeraziłam. Kupiwalam po ok 55zl a teraz za mniej niż 65zl mleka nie kupię 🤦‍♀. Oczywiście poluje na promocję Bebilon 2 ale jak na złość nic nie ma 🤦‍♀.

Macey wielkie gratulacje.
    Ja już nic nie dodam. Poprzedniczki się konkretnie wypowiedziały i podpinam się pod tym😊.
    U nas chłopcy przez miesiąc spali w jednym łóżeczku. Potem przestali się mieścić. Mamy dwa łóżeczka. I to był dobry wybór. Oni różnie śpią, jeden zasypia szybciej niż drugi, często jeden z nich budzi się szybciej i zabawia się zabawkami, a tak pewnie obudził by drugiego.
    W salonie na początku był wózek , lezaczek lub kanapa. Teraz głównie mata.
    Co do wózka to się nie wypowiem. My mamy z niskiej polki cenowej. Wiadomo ograniczałam koszty. Pomijając laktator, sterylizator do butelek mamy jeszcze elektroniczną nianie. Super sprawa. Polecam Aspirator do noska ale elektryczny. My mamy baby ono. No i waga.
    Wiadomo lezaczki, karuzele maty kupuje się jak dzieci mają ponad miesiąc. Wcześniej wg mnie jest to zbędne.

Irriska gratuluję. Normalnie bym cię usciskała. Brawo ty😁. Nadal mocno ci kibicujemy. Możesz być z siebie dumna 😁

iriiska lubi tę wiadomość

Bajka_88
    qb3cj44j0iv7jgvt.png

Starania o juniora od 2014 r.
    04.2018 początek przygody z in vitro
    transfer 05.2018 ciąża biochemiczna :(
    transfer 06.2018 :(
    04.03.2019 Transfer dwóch trzydniowych kropków. 8dpt bhcg 75; 10dpt bhcg 236; 12 dpt bhcg 509,; 19dpt bhcg 7253, pęcherzyki w macicy; 26 dpt bhcg >10000; mamy dwa seruszka <3 <3. ; 28 dpt serduszka pięknie biją 😊
    31.10 - maluszki są z nami

Cudzie trwaj...
  • iriiska Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajeczka 😘

dHvMp2.png
    M - fragmentacja DNA

• iriiska Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Keep a jak długo trzymasz swoje mleczko bez lodówki? Bo to co piszesz to też jest niezła opcja :)

dHvMp2.png
    M - fragmentacja DNA

• Pom-pon Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka_88 wrote:
    Pom pon dajesz im gotową mleczną czy te z bez mlecznych?? Mi wczoraj udało im się wcisnąć mannę z jabłkiem tz jabłko z dodatkiem manny.
    Do kaszki lepsza butla czy podawać łyżeczką??
    Pom pon uważasz ze moi panowie są za duzi?? 😉
    A czy ty też zauważyłaś że cena mm poszła w górę?? Ja się trochę przeraziłam. Kupiwalam po ok 55zl a teraz za mniej niż 65zl mleka nie kupię 🤦‍♀. Oczywiście poluje na promocję Bebilon 2 ale jak na złość nic nie ma 🤦‍♀.

Macey wielkie gratulacje.
    Ja już nic nie dodam. Poprzedniczki się konkretnie wypowiedziały i podpinam się pod tym😊.
    U nas chłopcy przez miesiąc spali w jednym łóżeczku. Potem przestali się mieścić. Mamy dwa łóżeczka. I to był dobry wybór. Oni różnie śpią, jeden zasypia szybciej niż drugi, często jeden z nich budzi się szybciej i zabawia się zabawkami, a tak pewnie obudził by drugiego.
    W salonie na początku był wózek , lezaczek lub kanapa. Teraz głównie mata.
    Co do wózka to się nie wypowiem. My mamy z niskiej polki cenowej. Wiadomo ograniczałam koszty. Pomijając laktator, sterylizator do butelek mamy jeszcze elektroniczną nianie. Super sprawa. Polecam Aspirator do noska ale elektryczny. My mamy baby ono. No i waga.
    Wiadomo lezaczki, karuzele maty kupuje się jak dzieci mają ponad miesiąc. Wcześniej wg mnie jest to zbędne.

Irriska gratuluję. Normalnie bym cię usciskała. Brawo ty😁. Nadal mocno ci kibicujemy. Możesz być z siebie dumna 😁

Nie mówię absolutnie że za duzi 😁 pewnie będą wielkimi chłopami po prostu w przyszłości. Bo u nas Michu to raczej drobny będzie :)
    Co do kaszek to ja gotuję na wodzie, dodaję jakieś owoce i podaję łyżką jako śniadanie. W butelce próbowałam zagęścić mm kilka razy żeby dłużej spali ale u nas to nie działa więc dałam spokój. Zresztą ponoć nie poleca się kaszy na noc że względu na zęby.

Iriska!! Gratulacje i szacunek 💪 oby tak dalej!

Macey, jeszcze inhalator nebulizator z trybem ciągłym pracy koniecznie. Ja jeszcze nie używałem ale warto mieć żeby na szybko nie kupować byle czego. Co do zbędnych gadżetów to wg mnie termometr bezdotykowy. Mamy polecanej marki a potrafi pokazywać różne wartości nawet o stopień rózne mierzone w odstępie np 30 sekund.

MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do MM zauważyłam podwyżki cen na allegro niestety. W Rossmanie cena bez zmian. U nas HiPP

MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam jeszcze że teraz poszłabym w ogóle w łóżeczka turystyczne. Do środka dobry materac i jest łóżeczko idealne bo można bujać ;) mamy takie u rodziców i zasypianie idzie super. No ale wiadomo jak jest, młoda mama wymarzyła sobie śliczne łóżeczka ;)

MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masło maślane, napisałam łóżeczko chyba z 5 razy w jednym zdaniu 😁

MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iriska super!! Walcz jak najdłużej!

My jestesmy w domu od 4 tygodni.. wychodzimy tylko na balkon.. nie wiem jak dlugo dam rade ich ograniczać.. :(

• KeepCalm Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iriiska mleczko może stać w temp pokojowej do ok 8godz. Ja robie tak że ok 21 jest moja godzina power pumping w łóżku już oglądając jakiś serial i mają gotowe butelki jak wstają ok 1-2.jak już się obudzą to odciagam i mają na pobudkę ok 4-5. Tylko że ostatnie 3 noce się budzą częściej.. No ale i tak.

Na szczęście w nocy ściągam więcej więc mam dla obojga po porcji (nadal nie zjadają na raz więcej niż niż 60-70).w dzien nie da rady no ale też ściągam częściej i maja "deserek" z mojego.

Macey dobry aspirator ,pospinam się !

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2020, 21:11

2.02. 2019 poczatek stymulacji 1 IVF, PICSI
    14.02 - punkcja / hiperstymulacja (transfer odroczony), 3 blastki ❄️❄️❄️,25.03 - crio 2 zarodkow.
    15.04 - dwa serduszka <3 <3
    22.10 Maluszki sa z nami (32 tc.stan
    704b2a6a48.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jakie macie aspiratory do nosa?

Keep a ile jedza Twoje Msluchy w ciagu doby?

Pom przywołuje Cie 🙃 jakie kaszki jadacie? Dawalas już gluten?

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do bugaboo to ja mam ale juz sie nim nie "jaram" jak na początku :) wozek fajny ale jak sie pcha 18kģ dzieci to juz nie jest tak wesoło. Kosz na zakupy jest mały przy gondolach, przy spacerówce juz więcej przestrzeni.. no i kazdy gadzet do tego wózka to miliony Monet...ale i tak nie żałuje :)

• Pom-pon Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2020, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate, u nas tylko Czary Mamy, smakują im wszystkie oprócz komosy ryżowej+ coś tam.

MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
‹‹ 75 76 77 78 79 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ