X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co slyszalam, jak nie przyznaja zasilku to oddaja skladki, w kazdym razie tak by bylo sensownie, ale mysle, ze to dopiero jesli sie przegra w sadzie i odwolaniach, to dopiero wtedy bym brala to pod uwage…
    W ciazy jest sie ubezpieczonym nawet jak sie jest np bezrobotnym?

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 21 września 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, kobiety w ciazy maja prawo do darmowych wizyt lekarskich nawet gdy nie odprowadzaja zadnych skladek, nie musza byc nawet zarejestrowane w urzedzie pracy- placi wtedy zus.

FasUla lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 21 września 2015, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po kontroli, ale u mnie to ona zupełnie inaczej wyglądała niż u Was...
    Przyjechał do mnie inspektor, spisał zeznania (czyli na czym polegało prowadzenie DG, jak zdobywałam klientów itp.). Praktycznie od razu był protokół i teraz czekamy 14 dni na uprawomocnienie się i będzie decyzja.
    Strasznie długo to trwa. Zwolnienie mam od 1 sierpnia a cała sprawa może zakończyć się dopiero za miesiąc...
    Co oddział, to co innego :/

Edytaf5
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2015, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To trzymam kciuki, to dlugo to rzeczywiscie trwa, juz prawie 2 miesiace…
    Dziewczyny ciekawe jak czytania naszej ustawy, to juz niedlugo...

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 21 września 2015, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula no już niedługo, jak coś będziesz wiedzieć to pisz:)

• sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 21 września 2015, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jezeli w pue pijawil sie w zakladke swiadczeniobiorca w zakladce zasilki pojawilo sie cos o zasilku to cos znaczy?

• Kllaudia Znajoma

Wysłany: 22 września 2015, 03:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ktore dostały juz zasilek macierzynki tez na pue widnieje wam tylko okres za urlop macierzynki?(bez dodatkowego urlopu oraz bez urlopu rodzicielskiego) czy za całość? Mam tabelkę uzupełniona co do kwot i wypłat za urlop macierzynki czyli do 15.01.16,czyli co przeszłam kontrole czy jeszcze moga sie przyczepić? Bo l4 miałam przyzne i wypłacane a i tak dostałam pismo o kontroli w trakcie.

• Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 22 września 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli każdy oddział ZUSu działa inaczej. U jednych idzie to jak błyskawica (zazdroszczę :-) ) a winnych oddziałach się ociągają.... Tak samo z kontrolami. Jedna ma firmę ledwo co załozoną i obejdzie bez kontroli, a inne dziewczyny mimo że mają firm już długo to są kontrolowane. Nie ma tu żadnych reguł. Ważne aby ZUS robił swoją pracę rzetelnie i najlepiej gdyby nie ociągał się z wydawaniem decyzji, jeśli nie ma takiej potrzeby :-)

Lilijka30
  • rah Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka miej papiery "na wierzchu". Absolutnie nie chce Cie straszyć czy martwić, ale niemal wszystkie nowe firmy sprawdzaja. Jak nie teraz to juz po wypłaceniu zasiłku albo na macierzyńskim. Znam osobiście przypadek gdzie kontrola była na macierzyńskim i kazali dziewczynie oddać kilkadziesiąt tysięcy. A firme miała kilka miesiecy przed zajściem w ciaze. Oczywiście walczyła i wygrała, ale dawno zapomniała o papierach, z niechlujstwa zgubiła kilka faktur. Dziecko rządziło domem, wiec wszystko zostało upchnięte w kat, a potem straszny stres bo połowy nie mogła znalezc.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi papierami to dobry pomysl, ja po tym jak wyczytalam o kontroli na miecierzynskim po przyznaniu zasilku na l4 wole sie przygotowac teraz, niz pozniej z dzieckiem biegac do ksero. Przezorny dwa razy ubezpieczony;)

• rah Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Racja. Ja juz sprzątając zgubiłam jedna teczkę ksero ;p byłam pewna, ze leży w szafće i klops!

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 22 września 2015, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też słyszałam, że kontrole mogą być w trakcie pobierania zasiłku lub po jego zakończeniu. Lepiej przygotować sobie dokumenty wcześniej, bo np. takie aukcje z allegro wygasają i wtedy jest problem.

Edytaf5

Wysłany: 22 września 2015, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale kupując coś na aukcji ma się przecież fakturę nie rozumiem jak można to zgubić to są przecież dokumenty a wiadomo że dokumenty trzeba trzymać kilka lat..

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba chodzi np o wystawianie ogłoszeń. Ja od marca robiłam print screeny wystawionych ogłoszeń i przy kontrolimialam ciągłość, widac ze wystawiane w marcu itp. Jakbym teraz zrobiła to by równie dobrze mogło byc ze nie reklamowałam sie tylko dopiero dzis wystawiłam ogłoszenie wiedząc ze czeka mnie kontrola.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
  • barteksiedlce Koleżanka

Wysłany: 23 września 2015, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Odnośnie naszej sprawy to na stronie sejmu jest informacja iż
    dzisiaj od 18:00 na posiedzeniu sejmu obradować będzie:

Komisja Polityki Społecznej i Rodziny (PSR)

Sala Konferencyjna/bud. F

Rozpatrzenie poprawek zgłoszonych w czasie drugiego czytania do projektu ustawy o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych oraz ustawy o zmianie ustawy – Prawo o szkolnictwie wyższym (druki nr 3845 i 3866).
    Rozpatrzenie poprawek zgłoszonych w czasie drugiego czytania do projektu ustawy o zmianie ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz niektórych innych ustaw (druki nr 3840, 3887 i 3909).

Ppatison, FasUla lubią tę wiadomość

• Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 23 września 2015, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rah wrote:
    Lilijka miej papiery "na wierzchu". Absolutnie nie chce Cie straszyć czy martwić, ale niemal wszystkie nowe firmy sprawdzaja. Jak nie teraz to juz po wypłaceniu zasiłku albo na macierzyńskim. Znam osobiście przypadek gdzie kontrola była na macierzyńskim i kazali dziewczynie oddać kilkadziesiąt tysięcy. A firme miała kilka miesiecy przed zajściem w ciaze. Oczywiście walczyła i wygrała, ale dawno zapomniała o papierach, z niechlujstwa zgubiła kilka faktur. Dziecko rządziło domem, wiec wszystko zostało upchnięte w kat, a potem straszny stres bo połowy nie mogła znalezc.

Rah na szczęście ja firmę prowadzę już jakiś czas bo 8 lat, także myslę, że mi ewentualnie grozi kontrola pod kontem tego, czy stać mnie na opłacanie składek ( bo teraz dochodowość chyba lubią sprawdzać) no i czy nie pracuję.raczej myślę, nie spodziewamsię kontroli pod kontem tego czy firmę założyłam żeby mieć wysokie świadczenie, bo jak pisałam, działam na rynku już trochę. Raczej właśnie spodziewam się nalotu na firmę i dom :-) A w razie czego, u księgowej wszystkie papiery są, także mogą sprawdzać i liczyć :-)

FasUla, monaaa85, rah lubią tę wiadomość

Lilijka30
  • shaja88 Ekspertka

Wysłany: 23 września 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie sprawdzają czy stać Cie na opłacenie składki bo równie dobrze na składki mógł dać mąż lub złożyć sie cała rodzina ;) ZUS sprawdza czy firma faktycznie istniała, jak tak to nie ma sie czego bać ;) sami dali nam taka możliwość :)

w57vrjjgp900ebr8.png

Nasz pierwszy cud 1.04.2015 Kornelia :*
  • sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 23 września 2015, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczny podpowie mi ktoras co sie wam w pie wyswietlilo w zasilkach jak dostalyscie go?
    Bo ja mam cos i nie wiem czy to oznacza ze dostslam i ze po kontroli. Czy ze ubiegam sie?

Wysłany: 23 września 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shaja88 wrote:
    Nie sprawdzają czy stać Cie na opłacenie składki bo równie dobrze na składki mógł dać mąż lub złożyć sie cała rodzina ;) ZUS sprawdza czy firma faktycznie istniała, jak tak to nie ma sie czego bać ;) sami dali nam taka możliwość :)
    No właśnie sprawdzają a wręcz podważają to czy stać nas na oplacenie skladek.

Sylweczenka a co masz konkretnie? powinno byc:
    rodzaj swiadczenia: zaswiadczenie lekarskie
    numer sprawy: tu numer
    data decyzji i okres wnioskowany wypelnione
    Ew po rozwinieciu wypelniona nastepna tabelka tj procent swiadczenia, kwota swiadczenia itd

Zanim mi przyznali nic sie nie wyswietlalo

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolejne kroki, które przed nami, a które są niezbędne do legislacji projektu poselskiego posłanki Mrzygłockiej (druk 3887):
    SEJM 23/24/25 wrzesień 2015 (2 czytania/głosowania)
    SENAT 2/3/4 października 2015 (głosowanie)
    PREZYDENT DUDA październik 2015 (podpis)
    Na poszczególnych etapach za naszą ustawę odpowiadają:
    SEJM - posłanka Izabela Mrzygłocka
    SENAT - senator Mieczysław Augustyn
    PREZYDENT RP Andrzej Duda
    Trzymajcie kciuki, żeby politycy wywiązali się z danego nam słowa i uchwalili ustawę zgodnie z powyższym harmonogramem. Nasze działaczki są w kontakcie zarówno z posłanką Mrzygłocką, senatorem Augustynem jak również kancelarią PRP.
    Losy ustawy można również samodzielnie śledzić na stronach Sejmowych.

‹‹ 184 185 186 187 188 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ