Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyZ tego co slyszalam, jak nie przyznaja zasilku to oddaja skladki, w kazdym razie tak by bylo sensownie, ale mysle, ze to dopiero jesli sie przegra w sadzie i odwolaniach, to dopiero wtedy bym brala to pod uwage…
W ciazy jest sie ubezpieczonym nawet jak sie jest np bezrobotnym? -
Ja już po kontroli, ale u mnie to ona zupełnie inaczej wyglądała niż u Was...
Przyjechał do mnie inspektor, spisał zeznania (czyli na czym polegało prowadzenie DG, jak zdobywałam klientów itp.). Praktycznie od razu był protokół i teraz czekamy 14 dni na uprawomocnienie się i będzie decyzja.
Strasznie długo to trwa. Zwolnienie mam od 1 sierpnia a cała sprawa może zakończyć się dopiero za miesiąc...
Co oddział, to co innegoEdytaf5 -
nick nieaktualny
-
Dziewczyny ktore dostały juz zasilek macierzynki tez na pue widnieje wam tylko okres za urlop macierzynki?(bez dodatkowego urlopu oraz bez urlopu rodzicielskiego) czy za całość? Mam tabelkę uzupełniona co do kwot i wypłat za urlop macierzynki czyli do 15.01.16,czyli co przeszłam kontrole czy jeszcze moga sie przyczepić? Bo l4 miałam przyzne i wypłacane a i tak dostałam pismo o kontroli w trakcie.
-
Czyli każdy oddział ZUSu działa inaczej. U jednych idzie to jak błyskawica (zazdroszczę ) a winnych oddziałach się ociągają.... Tak samo z kontrolami. Jedna ma firmę ledwo co załozoną i obejdzie bez kontroli, a inne dziewczyny mimo że mają firm już długo to są kontrolowane. Nie ma tu żadnych reguł. Ważne aby ZUS robił swoją pracę rzetelnie i najlepiej gdyby nie ociągał się z wydawaniem decyzji, jeśli nie ma takiej potrzeby
Lilijka30 -
Lilijka miej papiery "na wierzchu". Absolutnie nie chce Cie straszyć czy martwić, ale niemal wszystkie nowe firmy sprawdzaja. Jak nie teraz to juz po wypłaceniu zasiłku albo na macierzyńskim. Znam osobiście przypadek gdzie kontrola była na macierzyńskim i kazali dziewczynie oddać kilkadziesiąt tysięcy. A firme miała kilka miesiecy przed zajściem w ciaze. Oczywiście walczyła i wygrała, ale dawno zapomniała o papierach, z niechlujstwa zgubiła kilka faktur. Dziecko rządziło domem, wiec wszystko zostało upchnięte w kat, a potem straszny stres bo połowy nie mogła znalezc.
-
nick nieaktualny
-
Chyba chodzi np o wystawianie ogłoszeń. Ja od marca robiłam print screeny wystawionych ogłoszeń i przy kontrolimialam ciągłość, widac ze wystawiane w marcu itp. Jakbym teraz zrobiła to by równie dobrze mogło byc ze nie reklamowałam sie tylko dopiero dzis wystawiłam ogłoszenie wiedząc ze czeka mnie kontrola.
-
Hej dziewczyny. Odnośnie naszej sprawy to na stronie sejmu jest informacja iż
dzisiaj od 18:00 na posiedzeniu sejmu obradować będzie:
Komisja Polityki Społecznej i Rodziny (PSR)
Sala Konferencyjna/bud. F
Rozpatrzenie poprawek zgłoszonych w czasie drugiego czytania do projektu ustawy o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych oraz ustawy o zmianie ustawy – Prawo o szkolnictwie wyższym (druki nr 3845 i 3866).
Rozpatrzenie poprawek zgłoszonych w czasie drugiego czytania do projektu ustawy o zmianie ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz niektórych innych ustaw (druki nr 3840, 3887 i 3909).Ppatison, FasUla lubią tę wiadomość
-
rah wrote:Lilijka miej papiery "na wierzchu". Absolutnie nie chce Cie straszyć czy martwić, ale niemal wszystkie nowe firmy sprawdzaja. Jak nie teraz to juz po wypłaceniu zasiłku albo na macierzyńskim. Znam osobiście przypadek gdzie kontrola była na macierzyńskim i kazali dziewczynie oddać kilkadziesiąt tysięcy. A firme miała kilka miesiecy przed zajściem w ciaze. Oczywiście walczyła i wygrała, ale dawno zapomniała o papierach, z niechlujstwa zgubiła kilka faktur. Dziecko rządziło domem, wiec wszystko zostało upchnięte w kat, a potem straszny stres bo połowy nie mogła znalezc.
Rah na szczęście ja firmę prowadzę już jakiś czas bo 8 lat, także myslę, że mi ewentualnie grozi kontrola pod kontem tego, czy stać mnie na opłacanie składek ( bo teraz dochodowość chyba lubią sprawdzać) no i czy nie pracuję.raczej myślę, nie spodziewamsię kontroli pod kontem tego czy firmę założyłam żeby mieć wysokie świadczenie, bo jak pisałam, działam na rynku już trochę. Raczej właśnie spodziewam się nalotu na firmę i dom A w razie czego, u księgowej wszystkie papiery są, także mogą sprawdzać i liczyć
FasUla, monaaa85, rah lubią tę wiadomość
Lilijka30 -
Nie sprawdzają czy stać Cie na opłacenie składki bo równie dobrze na składki mógł dać mąż lub złożyć sie cała rodzina ZUS sprawdza czy firma faktycznie istniała, jak tak to nie ma sie czego bać sami dali nam taka możliwość
Nasz pierwszy cud 1.04.2015 Kornelia :* -
shaja88 wrote:Nie sprawdzają czy stać Cie na opłacenie składki bo równie dobrze na składki mógł dać mąż lub złożyć sie cała rodzina ZUS sprawdza czy firma faktycznie istniała, jak tak to nie ma sie czego bać sami dali nam taka możliwość
Sylweczenka a co masz konkretnie? powinno byc:
rodzaj swiadczenia: zaswiadczenie lekarskie
numer sprawy: tu numer
data decyzji i okres wnioskowany wypelnione
Ew po rozwinieciu wypelniona nastepna tabelka tj procent swiadczenia, kwota swiadczenia itd
Zanim mi przyznali nic sie nie wyswietlalo -
nick nieaktualnyKolejne kroki, które przed nami, a które są niezbędne do legislacji projektu poselskiego posłanki Mrzygłockiej (druk 3887):
SEJM 23/24/25 wrzesień 2015 (2 czytania/głosowania)
SENAT 2/3/4 października 2015 (głosowanie)
PREZYDENT DUDA październik 2015 (podpis)
Na poszczególnych etapach za naszą ustawę odpowiadają:
SEJM - posłanka Izabela Mrzygłocka
SENAT - senator Mieczysław Augustyn
PREZYDENT RP Andrzej Duda
Trzymajcie kciuki, żeby politycy wywiązali się z danego nam słowa i uchwalili ustawę zgodnie z powyższym harmonogramem. Nasze działaczki są w kontakcie zarówno z posłanką Mrzygłocką, senatorem Augustynem jak również kancelarią PRP.
Losy ustawy można również samodzielnie śledzić na stronach Sejmowych.