X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue w pue w zakladkach swiadczeniobiorca i ubezpieczony.
    Olka sprobuj zlapac kontakt do prawnikow ze stron temida jest kobieta i pankiewicz, trzymam kciuki, pewnie najpierw odwolanie, to moze Ci prawnik nawet z innego miasta przeslac i dopiero potem ewentualnie sad.

• olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 17 września 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie o temidzie myślałam. Spróbuję tam dzisiaj napisać. Zaczynam się bać, że zostanę bez niczego.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olka, nie martw sie, mysle, ze profesjonalista Ci pomoze i powie jaki jest najlepszy plan, na stronie pankiewicz masz tez tamaty pt odwolania do zusu.

• Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 17 września 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olkaa90 wrote:
    Będę się odwoływać oczywiście. Tylko obawiam się, że u siebie w mieście nie znajdę prawnika który mi to ogarnie. Śląsk, żadna tajemnica, ten sam ZUS co Madzia.

Ola mi sprawy z zusem prowadzi kancelaria, która mocno działa w interesie kobiet w ciązy. Właścicielka kancelarii była nawet w jakimś programie TV w związku z naszymi prawami i walką w zusie. Mają wg mnie dobre doświadczenie w tym temacie. Ja też jestem ze sląska ale korzystałam z ich usług. Telefony i maile czynią cuda :-)

Nie będę tu robić reklamy kancelarii, ale jak będziesz chciała namiary to daj znać, podam Ci namiary na tą kancelarię. Dodam jeszcze, że mnie nie odarli z kasy. No ale mi robiły wyliczenia jak uzyskać ten zasiłek. Z Zusem sama nie walczyłam bo jeszcze decyzji nie mam. A sierota nie założyłam sobie konta internetowego więc nie mam podglądu :-(

Także jak szukasz jakiś namiarów daj znać!

Lilijka30
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 17 września 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Chyba tylko dowod pokazujesz i tyle:) ja jak jestem teraz w domu, to sie pilnuje zeby nie przylapaly mnie na odkurzaniu czy sprzataniu, bo szykuje miejsce dla dziecka i wywalam tony smieci, ale mysle, ze az tak nie spradzaja:)najwazniejsze, zeby w ogole zdazyc odebrac domofon, teraz przez domofon zawsze pytam kto dzwoni i lece jak na zlamanie karku, bo wczesniej jak bylam sama w domu, to nikomu nie otwieralam...

Dzięku Fasula! No ja właśnie się boję, że mnie zastaną w jakiś dziwnych sytuacjach:-)Typu porządki domowe, spacer z psem ( mam owczarka sporego), czy wracanie z zakupów z siatami w rękach :-)

No zobaczymy! Ważne zeby mnie zastali w domu... Choć z moim szczęściem, wyjdę na 10 min do spożywaczaka i akurat mnie kontrola odwiedzi :D dobrze, że takie sytuacje można wytłumaczyć :-)

Lilijka30
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja właśnie dziś miałam kontrole z zusu (jestem na 4 l4). Na l4 miałam adres firmy (adres moich rodzicow) ale w między czasie się przeprowadziłam do swojego mieszkania, chcą wyjaśnienia na piśmie dlaczego byłam nieobecna podczas kontroli. to jest chore przecież l4 mam "chodzące"...

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ktoś tu pisał, że chodzące znaczy- możesz iść zrobić obiad :D

Madzia, Olka- ten wasz zus to ze swoimi argumentami się do uwagi nadaje...

Pchelkaa lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2015, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Czarna hehe tak chyba jest:) będę dzwoniła na infolinie pytać co dalej robić, nawet nie wiem jak uzasadnić to.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2015, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysle, ze mozesz napisac ze jestes w trakcie przeprowadzki i akurat przebywalas tam i tam, a adresu jeszcze nie zmienialas, bo nastapilo to w trakcie trwania l4 a przeprowadzka jeszcze nie skonczona i dopiero wtedy, jak juz bedzie po, to zmienisz dane do korespondencji i adres zamieszkania. I mysle, ze to jest zrozumiale;) trudno zeby zus Ci zakazal zmiany mieszakania, a zebys Ty dzwonila do urzedu, ze sie przeprowadzasz;) ja tez sie stresuje tymi kontrolami, na razie nikogo nie bylo, listonosza tez nie, ale mysle, ze z psem przeciez normalne, ze trzeba wyjsc na spacer i ze nie beda sie tez czegos takiego czepiac Lilijka;) ja na wszelki wypadek zbieram paragony teraz jak ide do sklepu czy apteki.

Pchelkaa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2015, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki FasUla, tak tez doradzili mi na infolini zusu:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2015, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WAŻNE!!!!

Do dziewczyn, które dostały decyzję negatywną i będą się odwoływać!

TRZEBA odwołać się od dwóch decyzji:
    1. Od decyzji dotyczacej nie podleganiu ubezpieczeniu (to odwołanie składa się w Zusie w swoim mieście)
    2. Od decyzji dotyczacej odmowy wypłaty zasiłku (to składa się w Inspektoracie głównym pod który podlega Wasze miasto)

W Zusie specjalnie wprowadzają w błąd i mówią, że wystarczy złożyć tylko jedno odwołanie, bo wtedy nie będą musieli wypłacić zasiłku. (zazwyczaj mówią, że oni to sobie załatwią wewnętrznie). Uważajcie na to! To są dwie różne sprawy i oba te pisma mają osobną sygnaturę i numer sprawy. Pozdrawiam :)

P.S: Decyzja o nie podleganiu ubezpieczeniu przyszła poleconym a ta druga o odmowie wypłaty zasiłku zwykłym listem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 20:59

FasUla, rah lubią tę wiadomość

• Miu95 Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoda gadać co ten Zus robi!

Ja wczoraj o 3 w nocy skończyłam składać papiery do kontroli, kurcze prawie połowa ryzy papieru poszła, tusz mi się skończył w drukarce i zła jestem, bo kolejny wydatek teraz będzie ;P.
    Siedziałam, używałam pieczątki "za zgodność z oryginałem" i podpisywałam się moim długim, dwuczłonowym nazwiskiem przeklinając teczkę, którą też musiałam dokupić aby im zanieść.

A w zasadzie mąż zaniósł, bo ja poza obręb mieszkania nie wychodzę eh.

I jeszcze się okazało, że jakby nie wziął ze sobą pisma, które z ZUS przyszło to by nie przyjęli papierów, mimo że numer sprawy miałam napisane na teczce :). Więc jeśli któraś będzie zanosić to weźcie ze sobą wszystko!

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 18 września 2015, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelkaa wrote:
    ja właśnie dziś miałam kontrole z zusu (jestem na 4 l4). Na l4 miałam adres firmy (adres moich rodzicow) ale w między czasie się przeprowadziłam do swojego mieszkania, chcą wyjaśnienia na piśmie dlaczego byłam nieobecna podczas kontroli. to jest chore przecież l4 mam "chodzące"...

Pchelkaa a jak długi jesteś na L4? Czytałam gdzieś, że najczęsciej kontrolują po 33 dniu chorobowego.

Lilijka30
  • olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 18 września 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka30 wrote:
    Ola mi sprawy z zusem prowadzi kancelaria, która mocno działa w interesie kobiet w ciązy. Właścicielka kancelarii była nawet w jakimś programie TV w związku z naszymi prawami i walką w zusie. Mają wg mnie dobre doświadczenie w tym temacie. Ja też jestem ze sląska ale korzystałam z ich usług. Telefony i maile czynią cuda :-)

Nie będę tu robić reklamy kancelarii, ale jak będziesz chciała namiary to daj znać, podam Ci namiary na tą kancelarię. Dodam jeszcze, że mnie nie odarli z kasy. No ale mi robiły wyliczenia jak uzyskać ten zasiłek. Z Zusem sama nie walczyłam bo jeszcze decyzji nie mam. A sierota nie założyłam sobie konta internetowego więc nie mam podglądu :-(

Także jak szukasz jakiś namiarów daj znać!
    Pewnie jeśli mogę prosić to podaj. Radca w moim biurze powiedzial, że mają już jednego klienta który się sądzi z ZUS, ogólnie bardzo podobna sytuacja, tyle że ja mimo L4 nie miałam żadnej przerwy w prowadzeniu DG bo jest zgłoszony mąż jako osoba współpracująca i to on wszystko robił jak miałam L4 czy byłam w szpitalu. Ogólnie ten klient dokumenty złożył do ZUS w maju a dopiero w pazdzierniku pierwsza rozprawa

• Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 18 września 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olu podaję Ci namiary na tą kancelarię:

Kancelaria Adwokacka – Katarzyna Gałecka-Nerek

ul. Kościuszki 18

96-200 Rawa Mazowiecka

tel./fax (46) 814-77-51

Mną się zajmowała Pani Iwona- aplikantka adwokacka. Mec. Gałecka to adwokat, która właśnie w sądzie reprezentowała panie, które walczyły z zusem.

Trzymam kciuki u dawaj znać jak się ma sprawa! Na pewno wygrasz :-)
    Szkoda tylko, że to tyle czasu trwa...

Lilijka30
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 18 września 2015, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam pytanie do dziewczyn, które miały kontrolę, czy Wy w każdym miesiącu wychodziliście na plusie? Bo ja w zeszłym miesiącu musiałam kupić laptopa, do tego ta wysoka składka i w ogólnie jestem na plusie, ale sierpień pod kreską, ale bez przesady przecież nie mogłam zaplanować, że rozwali mi się laptop, a siłą rzeczy zanim kupiłam nowego to przez pewien czas nie miałam jak działać, prowadzę e-biznes. Dobrze rozumuję?

201602111680.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 18 września 2015, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się wydaje logiczne, że pewnych wydatków nie można zaplanować. Zawsze w takiej sytuacji można uprzedzić ZUS i wytłumaczyć zaistniałą sytuacje. Choć i to rozwiązanie bym skonsultowała z księgową.
    Więcej pewnie powiedzą Ci dziewczyny, które są po kontroli. Ja jeszcze nie miałam ale na zwolnieniu jestem krótko więc ZUS ma czas.

Lilijka30
  • olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 18 września 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka30 wrote:
    Olu podaję Ci namiary na tą kancelarię:

Kancelaria Adwokacka – Katarzyna Gałecka-Nerek

ul. Kościuszki 18

96-200 Rawa Mazowiecka

tel./fax (46) 814-77-51

Mną się zajmowała Pani Iwona- aplikantka adwokacka. Mec. Gałecka to adwokat, która właśnie w sądzie reprezentowała panie, które walczyły z zusem.

Trzymam kciuki u dawaj znać jak się ma sprawa! Na pewno wygrasz :-)
    Szkoda tylko, że to tyle czasu trwa...
    Dziękuję Ci bardzo :)
    Jak myślę o tym wszystkim to dostaję szału, różnych scenariuszy się spodziewałam ale nie tego, że pracownik ZUS stwierdzi, że bez zysku nie ma działalności i że jeśli nie pracowałam 4 miesiące to nie mogłam mieć oszczędności, no paranoja po prostu.

• Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 18 września 2015, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, ze łatwo pisać...ale nie przejmuj się! Szukają dziury w całym! A logiką wygrasz :-)
    Zdrowie Twoje i bobaska jest najważniejsze. Ważne żeby mieć dobre pismo. Bo zarzuty są komiczne...

Lilijka30
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 18 września 2015, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchełka ja miałam kontrolę, ale w pierwszym miesiącu L4, zanim zdąrzyłam wysłać list z "tłumaczeniami" to już w pue była decyzja pozytywna, także dziwna sprawa, musieli widocznie poszperać w systemie i zobaczyć jakie leki biorę i na jakie choroby przewlekłe choruję.

Z tym "chodzonym" to chyba nikt nie wie, bo moja lekarka twierdzi, że to oznacza, że można...

‹‹ 182 183 184 185 186 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ