Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyZastanwiam sie czy jakbym napisala do zusu, to czy sa w stanie mi powiedziec czy wyslali jakies pismo o kontroli czy nie udziela takiej informacji?z drugiej strony moze nie bede sie wychylac i poczekam na listonosza, ale wydaje mi sie, ze skoro jest decyzja z dn 15 wrzesnia, to pewnie albo pozytywna i wpisza kwoty po tygodniu albo np wyslali pismo wczoraj, tylko ile moze ono isc?bo podobno nie zawsze jest to polecony…stresuje sie bardzo, ostatnio szykowalam papiery ale wciaz jest tego coraz wiecej…jak juz ma byc ta kontrola, to zebym przynajmniej miala czas to wszystko pokserowac i przygotowac:(
dzieki za odpowiedzi:)
-
Dlugo prowadzisz dzialalnosc, wiec nie powinni Cie kontrolowac. Tylko u Ciebie jest kwestia tych kilku dni z wyrejestrowania - byc moze to beda wyjasniac. Pozostaje czekac. Choc mysle, ze gdybys zadzwonila na infolinie i zapytala, czy bylo wyslane jakies pismo i co oznacza decyzja bez kwot, to bys juz dzisiaj wiedziala. A tak poza tym to szybko sie uwineli...
-
nick nieaktualnyPewnie tak, jak nie wytrzymam psychicznie, to zadzwonie... Wole wiedzieć wczesniej. Ogólnie w pue i w zusie widnieje ze jestem objęta ubezpieczeniem zdrowotnym od 1 czerwca. Pierwsze zwolnienie miałam do 10 września wiec pewnie dlatego tak szybko sie nim zajęli. Jeżeli wysłali cos wczoraj to dzis listonosz powinien donieść jesli to polecony prio... W zusie wyjaśniam tez sprawę składek emerytalnych, nie mam zaległości w składkach a na koncie mi złe obliczyli kwoty i dopiero po miesiącu dostałam pismo p wszczęciu postępowania a dalej nie ma decyzji mimo ze sprawa z czerwca... Takze teraz tez sie nastawiałam na długie czekanie ale chyba niedługo sie wyjaśni w jedna albo druga stronę.
akira lubi tę wiadomość
-
Fasula poczekaj na spokojnie, przede wszystkim się nie stresuj naprawdę daj sobie troszkę czasu:) Co ma być to będzie a stresem nic nie zmienisz a na pewno będzie dobrze:)
Może na dniach pojawią Ci się kwoty i będzie wszystko wyjaśnione.
Z tymi pismami z zusu to różnie, ja dostaje zawsze listy nie polecone tylko zwykłe (co jest trochę nieodpowiedzialne z ich strony). -
nick nieaktualnyDzieki kochane:) po prostu ostatnio życie mi sie tak wali, ze trudno mi uwierzyć, ze cokolwiek bedzie dobrze:/ mam nadzieje, ze wszystkie bedziemy miały pozytywne decyzje, mam wyrzuty, ze stresuje synka, ale ostatnio to juz trochę za duzo msm do zniesienia:/
Jakakolwiek nie bedzie decyzja, to napisze;) -
nick nieaktualnyze strony pankiewicz
Jeszcze nic nie wiadomo- trwa przepychanie projektu zmiany ustawy do ustawy i czekamy na kolejne etapy legislacyjne.
Kolejne kroki to:
SEJM 23/24/25 wrzesień 2015 ( 2 czytania)
SENAT 2/3/4 października 2015 ( głosowanie)
PREZYDENT DUDA październik 2015 ( podpis)
Duda obiecał, że raz, dwa podpisze ustawę jak tylko otrzyma na biurko- więc nie pozostaje nam nic innego jak tylko 3mać kciuki, żeby jak najszybciej ustawa ukazała się w Dz.U.- może do listopada zdążą
Ustawa wchodzi z dniem 1.01.2016 r. (o ile szybko przejdzie procedura legislacyjna) zatem jeśli rodzisz po 1 stycznia- obejmą Cię nowe zasady przeliczania zasiłków. Ewentualnie możesz iść max 6 tygodni przed porodem na wcześniejszy macierzyński (ale to tylko kobiety, które rodzą do połowy lutego 2016). Albo też jeśli nabędziesz prawa do zasiłku chorobowego (przed 1.1.2016) i do porodu będziesz na L4, wówczas jest szansa, że zasiłek macierzyński będzie przeliczany według starych zasad.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2015, 12:59
akira, Lilijka30 lubią tę wiadomość
-
Mala_Czarna_89 wrote:Od razu jak tylko "coś" się pojawiło (poza info o zaświadczeniach lekarskich) to było z kwotami. Nie da się tego rozwinąć? Początkowo też myślałam, że kwot nie ma, ale każde l4 możesz rozwinąć
U mnie dalej nie ma wpisane zwolnienia z 1-15 września . Ale już mi to wisi, skoro mam kontrolę to i tak się wszystko przeciągnie. Tylko że nie mam już z czego płacić kolejnych zusów.
Dzisiaj kopiuję resztę papierów i jutro mąż do kontroli zaniesie wraz z nowym L4.
I czytałam na facebooku - dziewczyna też miała najpierw kontrolę fikcyjności firmy przez samo L4, w międzyczasie jakieś złe obliczenia jeszcze były a na koniec kontrola w domu czy jest godna być na L4 . I tak minęło kilka miesięcy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2015, 13:22
-
Fasula jak masz decyzję to pewnie kwoty się pojawią! Trzymam kciuki!!!
Mam pytanie do dziewczyn, które miały kontrole z ZUSu w domu. W jakim czasie od L4 się ona odbyła i jak przebiegła? Czy Panie/Panowie z ZUSu rozsiadają się w domu, robią jakąś inspekcję? Strasznie mnie zastanawia jak ta kontrola przebiegaLilijka30 -
nick nieaktualnyChyba tylko dowod pokazujesz i tyle:) ja jak jestem teraz w domu, to sie pilnuje zeby nie przylapaly mnie na odkurzaniu czy sprzataniu, bo szykuje miejsce dla dziecka i wywalam tony smieci, ale mysle, ze az tak nie spradzaja:)najwazniejsze, zeby w ogole zdazyc odebrac domofon, teraz przez domofon zawsze pytam kto dzwoni i lece jak na zlamanie karku, bo wczesniej jak bylam sama w domu, to nikomu nie otwieralam...
-
FasUla wrote:Mala Czarna mialas od razu decyzje z kwotami i data wyplaty?u mnie na razie jes data decyzji za zwolnienie 1-10.09. ale nie ma kwot ani daty wyplaty…ciekawa jestem czy to dobrze czy zle?
FasUla lubi tę wiadomość
-
FasUla wrote:Zastanwiam sie czy jakbym napisala do zusu, to czy sa w stanie mi powiedziec czy wyslali jakies pismo o kontroli czy nie udziela takiej informacji?z drugiej strony moze nie bede sie wychylac i poczekam na listonosza, ale wydaje mi sie, ze skoro jest decyzja z dn 15 wrzesnia, to pewnie albo pozytywna i wpisza kwoty po tygodniu albo np wyslali pismo wczoraj, tylko ile moze ono isc?bo podobno nie zawsze jest to polecony…stresuje sie bardzo, ostatnio szykowalam papiery ale wciaz jest tego coraz wiecej…jak juz ma byc ta kontrola, to zebym przynajmniej miala czas to wszystko pokserowac i przygotowac:(
dzieki za odpowiedzi:) -
Mala_Czarna_89 wrote:Dziewczyny, a ile czekałyście na wpis kolejnego l4 do pue?
Wiem, że na wypłatę mają 30 dni od opłacenia składki za dany miesiąc, ale jak to wygląda w praktyce?
Bywa rożnie. L4 wpisywane jest po dostarczeniu dokumentacji lekarza, czyli jesli on sie grzebie to nie ma co liczyć, ze bedzie w dniu gdy je zanioslas. Dziewczyńy czekały tu od kilku dni, do kilku tygodni. U mnie pojawiło sie po ok. 3 tyg. Dzien po kontroli czy jestem w domu. -
nick nieaktualnyDzieki rah, no bo wlasnie pomyslalam, ze albo beda za pare dni kwoty albo ze skoro decyzja z 15 wrzesnia, to znaczy ze wczoraj napisali pismo o wszczeciu kontroli… na razie poczekam, papiery sobie na wszelki wypadek przygotuje do ksero i moze sie okaze, ze nie beda potrzebne. U mnie jeszcze kwestia jak policza zasilek, wiec dlatego sie stresuje, pewnia jak kazda z nas, ktora to przechodzi;)