X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj mija równo 2 tygodnie od momentu, kiedy dostałam pierwsze L4 i ciągle nie jest wpisane w PUE :/. Nie wiem czy oni mają takiego laga, czy np lekarz czegoś nie dosłał (albo powinnam sprawdzać skrzynkę w poszukiwaniu magicznego listu?). A jutro dostaję nowe heh.

Kiedyś ktoś pisał, że lepiej wziąć 80% przez cały macierzyński zamiast 6x100% i 6x60%. Myślałam, że może pieniążki się różnią, ale jak obliczyłam to kwoty wyszły identyczne co do grosza :P.

Więc jeśli w ogóle macierzyński dostanę (a nie mam od wysokiej podstawy) to idę na 100 i 60, bo i tak muszę do pracy wrócić przed upływem roku a z kasą teraz porażka przez to, że nie mogę zarabiać. A wy jak wybrałyście?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2015, 13:43

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bede brała chyba 80 od razu na rok, planuje wrócić po ok 2 miesiącach na pare godzin w tygodniu wieczorem lub soboty... Ew jak bedzie z kasa wybitnie zle, to moge tez brac dyzury nocne...
    Miu moze wyślij zapytanie do swojego zusu kiedy sie pojawi l4? Mozesz to zrobic z pue
    MeAmerie jesli podniesiesz skladke, to bedą Ci liczyć tak czy inaczej średnia z 12 m-cy, wiec dostaniesz proporcjonalnie wyższy zasiłek.

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu pisałyśmy kiedyś, że może bezpieczniej będzie wziąć od razy 80% przez cały rok, bo nigdy nie wiadomo, co te barany z góry nie wymyślą i czy np zakładając że w drugiej połowie macierzyńskiego będzie obowiązywała już nowa ustawa nas też nie policzą wg nowej. Pewnie nie, ale lepiej dmuchać na zimne.
    A czy przypadkiem na macierzyńskim nie można pracować?

polkosia lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula - napisalas ze bedziesz brac dyzury nocne- jestes z branzy medycznej? Ja rozwiazesz kwestie umowy podczas macierzynskiego?

Bo chyba mozna pracowac na nieozusowanej? Czy zle mowie?
    Tez chce wrociv na soboty w niedlugim czasie ale chyna tylko umowa o dzielo jest ok?

atdcqtkf2affvuei.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu moje zwolnienia nie pojawiały sie szybciej niz po 2 tyg. Po prostu jak ktos sie za to zabierze to sa. Ale to nie ma wpływu na tempo wypłacanej kasy.:)

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • rah Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na macierzyńskim mozna normalnie pracowac

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • rah Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I tez biore 80% na rok:)

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie zwolnienia czasem po miesiacu sie wyswietlaly!!

Pracujecie na normalna umowe czy wystawiacie fv/ rachunki?
    To nie jest beane pod uwage podczas wyplaty zasilku?? Mi ksiegowa mowila ze na nieozusowanej

atdcqtkf2affvuei.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2015, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na macierzyńskim mozna pracować na pewno, tak czy inaczej płaci sie tylko zdrowotna. Jesli chodzi o umowę to ja wszędzie miałam umowę o współpracy czyli jestem na dg i sie wynajmuje. Ewentualnie wynajem gabinetu i prowadzenie swojej praktyki, ale to juz pózniej, zeby było opłacalne. Moje drugie l4 od 11 września tez jeszcze nie w systemie. Pewnie dopiero po 4 pazdziernika u mnie cos sie wyjaśni w tej kwestii.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze wystawiam faktury... Wtedy jest nieozusiwane czy nie???

• sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 14 września 2015, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez wracam do pracy jak szybko bede mogla
    A musze informowac o tym jakos?

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2015, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie nikogo nie trzeba informować;)

• ceska Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    28.08 zanioslam dok. Do zus odnosnie zasilku macierzynskiego 11.09 - decyzja przyznanie na rok szybko poszlo odmowa wyplaty swiadczenia za l4cktore mi sie nie nalzalo ale widze ze kwota wyplaty i data a jutro jest to wyplaca i potraca z macierzynskiego dla mnie na reke :)

Kllaudia, polkosia lubią tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • kada24 Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam pytanie moze sie orientujecie jak by mnie zatrudnili i najwyzsza skladke zus placili to wyplaca mi wieksze macierzysnke ok 6tys? umowa o prace bo teraz jestem na bezrobotnym da sie ?

Hanna<3
    5cfa36e136.png
    countdown-1431234000z1455429600zp.png
    Mateuszek <3 13.08.2014
    Emilka <3 08.07.2010

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2015, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile będziesz pracować w nowej firmie? ZUS kontroluje takie sytuacje i czasem kwestionuje wysokość pensji.
    Ceska to szybko Ci poszło tym razem:) jak tam dzidzia;)?

• Sue87 Koleżanka

Wysłany: 14 września 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanko. mam L4 od dziś na kręgosłup do 30 września - chyba, ze skońćzy się operacją. Czy na ZUS ZLA lekarz wpisuje mój NIP? mam spółkę cywilną.
    Jakie jeszcze dokumenty musze dostarczyć wraz z ZUS ZLA do Zusu?
    Na zwolnieniu wpisany jest adres pod którym odbieram korespondencje i do niedawna byłam zameldowana czasowo. Teraz jestem kilka ulic dalej ale bez meldunku. Jak im to wytłumaczyć?? tu gdzie mieszkam aktualnie nie mam skrzynki pocztowej i nie ma opcji żeby doszedł jakiś list..

aaa i ile czeka się na decyzję? :)

ckaicsqvntdeeclt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2015, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpisuje Twój NIP, dajesz zwolnienie i druk z3b. Adres meldunku zmieniasz w urzędzie miasta. Na decyzje mozna czekac miesiąc, dwa albo moze sie zdarzyć ze bedzie szybciej lub jeszcze dłużej, nikt tego nie przewidzi.

• Sue87 Koleżanka

Wysłany: 14 września 2015, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tu gdzie mieszkam nie mozna sie zamledować, bo jeszcze kwestie w ksiegach wieczystych sie wyjaśniają. stały meldunek mam póki co w innym miescie. ale to chyba nie ma znaczenia? zus przypada tam gdzie siedziba firmy i tam tez załatwiałam wszystkie sprawy do tej pory.
    sporo trwa wydawanie decyzji w takim razie...

ckaicsqvntdeeclt.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue na l4 podajesz adres przyebywania nie musisz byc zameldowana.
    Ja mam meldunek staly w innym miejscu czasowy jeszcze w innym a mieszkam gdzie indziej :D i na l4 mialam normalnie wpisany adres gdzie przebywam

Sue87 lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2015, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niech Ci Ceska napisze ile czekała na decyzje;) ja na l4 podaje adres gdzie teraz mieszkam i to jest najważniejsze;) a tam gdzie korespondencja przychodzi tez musisz sprawdzać czy jest jakiś list.

‹‹ 178 179 180 181 182 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ