Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzisiaj mija równo 2 tygodnie od momentu, kiedy dostałam pierwsze L4 i ciągle nie jest wpisane w PUE . Nie wiem czy oni mają takiego laga, czy np lekarz czegoś nie dosłał (albo powinnam sprawdzać skrzynkę w poszukiwaniu magicznego listu?). A jutro dostaję nowe heh.
Kiedyś ktoś pisał, że lepiej wziąć 80% przez cały macierzyński zamiast 6x100% i 6x60%. Myślałam, że może pieniążki się różnią, ale jak obliczyłam to kwoty wyszły identyczne co do grosza .
Więc jeśli w ogóle macierzyński dostanę (a nie mam od wysokiej podstawy) to idę na 100 i 60, bo i tak muszę do pracy wrócić przed upływem roku a z kasą teraz porażka przez to, że nie mogę zarabiać. A wy jak wybrałyście?Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2015, 13:43
-
nick nieaktualnyJa bede brała chyba 80 od razu na rok, planuje wrócić po ok 2 miesiącach na pare godzin w tygodniu wieczorem lub soboty... Ew jak bedzie z kasa wybitnie zle, to moge tez brac dyzury nocne...
Miu moze wyślij zapytanie do swojego zusu kiedy sie pojawi l4? Mozesz to zrobic z pue
MeAmerie jesli podniesiesz skladke, to bedą Ci liczyć tak czy inaczej średnia z 12 m-cy, wiec dostaniesz proporcjonalnie wyższy zasiłek. -
Miu pisałyśmy kiedyś, że może bezpieczniej będzie wziąć od razy 80% przez cały rok, bo nigdy nie wiadomo, co te barany z góry nie wymyślą i czy np zakładając że w drugiej połowie macierzyńskiego będzie obowiązywała już nowa ustawa nas też nie policzą wg nowej. Pewnie nie, ale lepiej dmuchać na zimne.
A czy przypadkiem na macierzyńskim nie można pracować?polkosia lubi tę wiadomość
-
Fasula - napisalas ze bedziesz brac dyzury nocne- jestes z branzy medycznej? Ja rozwiazesz kwestie umowy podczas macierzynskiego?
Bo chyba mozna pracowac na nieozusowanej? Czy zle mowie?
Tez chce wrociv na soboty w niedlugim czasie ale chyna tylko umowa o dzielo jest ok?
-
Miu moje zwolnienia nie pojawiały sie szybciej niz po 2 tyg. Po prostu jak ktos sie za to zabierze to sa. Ale to nie ma wpływu na tempo wypłacanej kasy.
-
nick nieaktualnyNa macierzyńskim mozna pracować na pewno, tak czy inaczej płaci sie tylko zdrowotna. Jesli chodzi o umowę to ja wszędzie miałam umowę o współpracy czyli jestem na dg i sie wynajmuje. Ewentualnie wynajem gabinetu i prowadzenie swojej praktyki, ale to juz pózniej, zeby było opłacalne. Moje drugie l4 od 11 września tez jeszcze nie w systemie. Pewnie dopiero po 4 pazdziernika u mnie cos sie wyjaśni w tej kwestii.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
28.08 zanioslam dok. Do zus odnosnie zasilku macierzynskiego 11.09 - decyzja przyznanie na rok szybko poszlo odmowa wyplaty swiadczenia za l4cktore mi sie nie nalzalo ale widze ze kwota wyplaty i data a jutro jest to wyplaca i potraca z macierzynskiego dla mnie na reke
Kllaudia, polkosia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny mam pytanko. mam L4 od dziś na kręgosłup do 30 września - chyba, ze skońćzy się operacją. Czy na ZUS ZLA lekarz wpisuje mój NIP? mam spółkę cywilną.
Jakie jeszcze dokumenty musze dostarczyć wraz z ZUS ZLA do Zusu?
Na zwolnieniu wpisany jest adres pod którym odbieram korespondencje i do niedawna byłam zameldowana czasowo. Teraz jestem kilka ulic dalej ale bez meldunku. Jak im to wytłumaczyć?? tu gdzie mieszkam aktualnie nie mam skrzynki pocztowej i nie ma opcji żeby doszedł jakiś list..
aaa i ile czeka się na decyzję? -
nick nieaktualny
-
tu gdzie mieszkam nie mozna sie zamledować, bo jeszcze kwestie w ksiegach wieczystych sie wyjaśniają. stały meldunek mam póki co w innym miescie. ale to chyba nie ma znaczenia? zus przypada tam gdzie siedziba firmy i tam tez załatwiałam wszystkie sprawy do tej pory.
sporo trwa wydawanie decyzji w takim razie... -
nick nieaktualny