X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj mija równo 2 tygodnie od momentu, kiedy dostałam pierwsze L4 i ciągle nie jest wpisane w PUE :/. Nie wiem czy oni mają takiego laga, czy np lekarz czegoś nie dosłał (albo powinnam sprawdzać skrzynkę w poszukiwaniu magicznego listu?). A jutro dostaję nowe heh.

Kiedyś ktoś pisał, że lepiej wziąć 80% przez cały macierzyński zamiast 6x100% i 6x60%. Myślałam, że może pieniążki się różnią, ale jak obliczyłam to kwoty wyszły identyczne co do grosza :P.

Więc jeśli w ogóle macierzyński dostanę (a nie mam od wysokiej podstawy) to idę na 100 i 60, bo i tak muszę do pracy wrócić przed upływem roku a z kasą teraz porażka przez to, że nie mogę zarabiać. A wy jak wybrałyście?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2015, 13:43

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bede brała chyba 80 od razu na rok, planuje wrócić po ok 2 miesiącach na pare godzin w tygodniu wieczorem lub soboty... Ew jak bedzie z kasa wybitnie zle, to moge tez brac dyzury nocne...
    Miu moze wyślij zapytanie do swojego zusu kiedy sie pojawi l4? Mozesz to zrobic z pue
    MeAmerie jesli podniesiesz skladke, to bedą Ci liczyć tak czy inaczej średnia z 12 m-cy, wiec dostaniesz proporcjonalnie wyższy zasiłek.

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu pisałyśmy kiedyś, że może bezpieczniej będzie wziąć od razy 80% przez cały rok, bo nigdy nie wiadomo, co te barany z góry nie wymyślą i czy np zakładając że w drugiej połowie macierzyńskiego będzie obowiązywała już nowa ustawa nas też nie policzą wg nowej. Pewnie nie, ale lepiej dmuchać na zimne.
    A czy przypadkiem na macierzyńskim nie można pracować?

polkosia lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula - napisalas ze bedziesz brac dyzury nocne- jestes z branzy medycznej? Ja rozwiazesz kwestie umowy podczas macierzynskiego?

Bo chyba mozna pracowac na nieozusowanej? Czy zle mowie?
    Tez chce wrociv na soboty w niedlugim czasie ale chyna tylko umowa o dzielo jest ok?

atdcqtkf2affvuei.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu moje zwolnienia nie pojawiały sie szybciej niz po 2 tyg. Po prostu jak ktos sie za to zabierze to sa. Ale to nie ma wpływu na tempo wypłacanej kasy.:)

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • rah Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na macierzyńskim mozna normalnie pracowac

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • rah Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I tez biore 80% na rok:)

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie zwolnienia czasem po miesiacu sie wyswietlaly!!

Pracujecie na normalna umowe czy wystawiacie fv/ rachunki?
    To nie jest beane pod uwage podczas wyplaty zasilku?? Mi ksiegowa mowila ze na nieozusowanej

atdcqtkf2affvuei.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2015, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na macierzyńskim mozna pracować na pewno, tak czy inaczej płaci sie tylko zdrowotna. Jesli chodzi o umowę to ja wszędzie miałam umowę o współpracy czyli jestem na dg i sie wynajmuje. Ewentualnie wynajem gabinetu i prowadzenie swojej praktyki, ale to juz pózniej, zeby było opłacalne. Moje drugie l4 od 11 września tez jeszcze nie w systemie. Pewnie dopiero po 4 pazdziernika u mnie cos sie wyjaśni w tej kwestii.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze wystawiam faktury... Wtedy jest nieozusiwane czy nie???

• sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 14 września 2015, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez wracam do pracy jak szybko bede mogla
    A musze informowac o tym jakos?

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2015, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie nikogo nie trzeba informować;)

• ceska Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    28.08 zanioslam dok. Do zus odnosnie zasilku macierzynskiego 11.09 - decyzja przyznanie na rok szybko poszlo odmowa wyplaty swiadczenia za l4cktore mi sie nie nalzalo ale widze ze kwota wyplaty i data a jutro jest to wyplaca i potraca z macierzynskiego dla mnie na reke :)

Kllaudia, polkosia lubią tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • kada24 Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam pytanie moze sie orientujecie jak by mnie zatrudnili i najwyzsza skladke zus placili to wyplaca mi wieksze macierzysnke ok 6tys? umowa o prace bo teraz jestem na bezrobotnym da sie ?

Hanna<3
    5cfa36e136.png
    countdown-1431234000z1455429600zp.png
    Mateuszek <3 13.08.2014
    Emilka <3 08.07.2010

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2015, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile będziesz pracować w nowej firmie? ZUS kontroluje takie sytuacje i czasem kwestionuje wysokość pensji.
    Ceska to szybko Ci poszło tym razem:) jak tam dzidzia;)?

• Sue87 Koleżanka

Wysłany: 14 września 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanko. mam L4 od dziś na kręgosłup do 30 września - chyba, ze skońćzy się operacją. Czy na ZUS ZLA lekarz wpisuje mój NIP? mam spółkę cywilną.
    Jakie jeszcze dokumenty musze dostarczyć wraz z ZUS ZLA do Zusu?
    Na zwolnieniu wpisany jest adres pod którym odbieram korespondencje i do niedawna byłam zameldowana czasowo. Teraz jestem kilka ulic dalej ale bez meldunku. Jak im to wytłumaczyć?? tu gdzie mieszkam aktualnie nie mam skrzynki pocztowej i nie ma opcji żeby doszedł jakiś list..

aaa i ile czeka się na decyzję? :)

ckaicsqvntdeeclt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2015, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpisuje Twój NIP, dajesz zwolnienie i druk z3b. Adres meldunku zmieniasz w urzędzie miasta. Na decyzje mozna czekac miesiąc, dwa albo moze sie zdarzyć ze bedzie szybciej lub jeszcze dłużej, nikt tego nie przewidzi.

• Sue87 Koleżanka

Wysłany: 14 września 2015, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tu gdzie mieszkam nie mozna sie zamledować, bo jeszcze kwestie w ksiegach wieczystych sie wyjaśniają. stały meldunek mam póki co w innym miescie. ale to chyba nie ma znaczenia? zus przypada tam gdzie siedziba firmy i tam tez załatwiałam wszystkie sprawy do tej pory.
    sporo trwa wydawanie decyzji w takim razie...

ckaicsqvntdeeclt.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue na l4 podajesz adres przyebywania nie musisz byc zameldowana.
    Ja mam meldunek staly w innym miejscu czasowy jeszcze w innym a mieszkam gdzie indziej :D i na l4 mialam normalnie wpisany adres gdzie przebywam

Sue87 lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2015, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niech Ci Ceska napisze ile czekała na decyzje;) ja na l4 podaje adres gdzie teraz mieszkam i to jest najważniejsze;) a tam gdzie korespondencja przychodzi tez musisz sprawdzać czy jest jakiś list.

‹‹ 178 179 180 181 182 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ