Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
sue 87
Ja jestem zameldowana u rodziców 90 kilometrów od miejsca gdzie aktualnie mieszkam, więc poszłam do ZUSU i tam mi dali taki papier gdzie się wypełnia aktualny adres pod którym się przebywa. Od tamtej pory wszystkie listy mi ślą na nowy adres. -
Ok dzięki dziewczyny.
Problem tylko taki, że tu gdzie mieszkam nie mam skrzynki pocztowej w bloku. jeszcze długo nie będzie więc listy musza słać gdzie indziej. zastanawiam sie jak wpadną na kontrolę to gdzie zostawią kartkę jak mnie nie zastaną -
U mnie dalej L4 nie wpisane, dzisiaj dostanę kolejne a na dokładkę dostałam pismo z kontrolą firmy .
Za to zamiast 10 pytań mam dostarczyć dowody prowadzenia działalności:
1) Kserokopia poświadczona za zgodność z oryginałem Księgi Przychodów i Rozchodów/Ewidencji Przychodów od początku działalności
2) Inne dokumenty mogące potwierdzić prowadzenie działalności gospodarczej np. kopie faktur na zakupiony sprzęd, deklaracji przesłanych do Urzędu Skarbowego, wystawionych rachunków/faktur itp
3) Umowy z kontrahentami.
Jak mam potwierdzić zgodność kopii KPIR z oryginałem?? Notariusz? Przecież to duże pieniądze będą?
[edit] jak patrzę na stawki to wyjdzie z 300zł za potwierdzenie samego KPIR //Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2015, 09:53
-
nick nieaktualny
-
Tak raczej nie będą chcieli zrobić. Jak nosiłem kopie pełnomocnictwa razem z oryginałem do wglądu to mimo wszystko powiedzieli że chcą mieć dokumenty w teczce z pieczątką, żeby w razie czego później nikt się nie przyczepił.
Może w przypadku zwykłych dokumentów nie będzie to wymagane -
nick nieaktualny
-
Hej!
Dziewczyny mam pytanie. Może któraś zna odpowiedź.
Aktualnie jest tak, że jeżeli przejdzie się na zwolnienie lekarskie przed upływem 90 dni od zakończenia urlopu rodzicielskiego, to nie przeliczają wysokości zasiłku chorobowego na nowo (czyli przechodzi się na zasiłek chorobowy bez okresu wyczekiwania).
Wiecie może czy ta nowa ustawa zmienia ten zapis i średnia wtedy jest brana z 12 miesięcy przed macierzyńskim? -
Miu mi księgi przychodów i rozchodów podpisał księgowy. Szukają po prostu kogos kto weźmie na siebie odpowiedzialność ze jest zgodne z oryginałem. Ogolnie miałam oryginały i ksero i babka w ZUS mi na miejscu sama podbijała ze zgodne z oryginałem.
FasUla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHmm, chyba podstawę masz taka jak wczesniej do macierzyńskiego, jesli od razu przejdziesz na zwolnienie, przeczytaj na stronie pankiewicz, od kiedy zasiłek na nowych zasadach, tam jest w komentarzach najnowszych wpis o podobnym zapytaniu...chyba ze pójdziesz na l4 po 1 stycznia, to wtedy bedzie raczej średnia z 12 miesięcy
Auro lubi tę wiadomość
-
Auro wrote:Hej!
Dziewczyny mam pytanie. Może któraś zna odpowiedź.
Aktualnie jest tak, że jeżeli przejdzie się na zwolnienie lekarskie przed upływem 90 dni od zakończenia urlopu rodzicielskiego, to nie przeliczają wysokości zasiłku chorobowego na nowo (czyli przechodzi się na zasiłek chorobowy bez okresu wyczekiwania).
Wiecie może czy ta nowa ustawa zmienia ten zapis i średnia wtedy jest brana z 12 miesięcy przed macierzyńskim?Auro lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziewczyny pojawila mi sie decyzja z dnia wczorajszego, ale bez kasy tzn bez kwot? co to oznacza?do wczoraj nie bylo listu na zadnym z moich adresow( dzialalnosc oraz zamieszkanie)…
Auro zobacz te wpis z fb - podobna sytuacja co Twoja
Proszę o pomoc i wyjaśnienie. W lutym tego roku urodziłam synka dwa miesiące przed terminem. Od grudnia 2014 byłam już na l4. Zasiłek z racji kontroli otrzymałam dopiero w kwietniu. Miałam opłacona wysoka składkę dlatego przysługuje mi wysoki zasiłek maciezynski 100/60. Zastanawiamy się z mężem nad drugim dzieckiem żeby nie wracać do pracy na rok i znów ciąża tylko żeby było rok po roku. Z racji na zagrożona ciąże wiem ze będę musiała byc na zwolnieniu. Stad pytanie. Jeśli obecnie otrzymuje wysoki ZUS to idąc na zwolnienie będąc jeszcze na maciezynskim jaki zasiłek będzie mi przysługiwał? Firma nie jest zawieszona i składkę chorobowa opłacam ale innych nie siła rzeczy. Jak to wyglada?
1Lubię to! · Dodaj komentarz · Udostępnij
Syn Penelopy Jeśli wejdzie nowelizacja ustawy i zostanie usunięty art. 22 to będziesz otrzymywać zasiłek chorobowy liczony od takiej samej podstawy od jakiej obecnie liczony jest zasiłek macierzyński. Jeśli nie wejdzie to wszystko zależy od tego od którego momentu nastąpi zmiana zasiłku macierzyńskiego na chorobowy.Auro lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny